Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Σ' αυτό πόσο χαράτσι θα βάλετε;


Και ματάρχονται χρόνια πέτρινα και καιροί δίσεκτοι. Να βασανίζεται ο λαός μας στη μιζέρια και την ανέχεια πάνω σε συντρίμμια χαμένων προσδοκιών και πληγωμένων ονείρων. Οι πιο παραγωγικές ηλικίες σβήνουν μέσα στην κινούμενη άμμο της ανεργίας ή των εξευτελιστικών σχέσεων της σύγχρονης εργασιακής δουλείας. Οι απόμαχοι οι γέροντές μας, οι σεβάσμιοι γονείς και παππούδες μας, τώρα στα ύστερά τους, ταπεινώνονται μετρώντας τις πενταροδεκάρες από την σύνταξη της πείνας, οι νιότεροι θέλουν να πάρουν των ομματιών τους για τα ξένα, κι ο τόπος, αυτός ο πανέμορφος τόπος, κάνει την ομορφιά του σάβανο της απελπισίας των ανθρώπων του, που νιώθουν πια παρείσακτοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα.  Τα πήρατε όλα και σα νέοι κοτζαμπάσηδες, αχόρταγοι και άπληστοι, ρουφάτε το αίμα του απλού ανθρώπου της βιοπάλης. Ποιους χαρατσώνετε ρε; Αυτούς που με τον τίμιο μόχθο τους και τον ιδρώτα μιας ζωής παρήγαγαν τον κοινωνικό πλούτο που εσείς κηφήνες πλουτοκράτες και πολιτικοί της υποτέλειας λυμαίνεστε; Αυτούς που με χίλια βάσανα έφτιαξαν ένα σπιτάκι για να σας κάνουν στο τέλος εσάς συνεταίρους; Οι κοτζαμπάσηδες και οι πασάδες έκαναν κατάσχεση στο αλέτρι ή στο καλύβι του φτωχού που δεν κατάφερνε να ξεπληρώσει το δυσβάσταχτο χαράτσι ή τον αμαρτωλό τόκο τους. Η διαφορά σας με εκείνους ποια είναι; Η φάλαγγα κι ο βούρδουλας που αντικαταστάθηκαν με τα χημικά αέρια και τα κλομπς; Οι προύχοντες τοκογλύφοι με τους γραβατωμένους τραπεζίτες; Oι πασάδες με τους αμερικανοευρωπαίους ληστές; Κάποτε σε αυτό τον περήφανο τόπο κάποια απροσκύνητα παλικάρια παράτησαν τα φτωχοκάλυβά τους και έπιασαν τα βουνά πολεμώντας τους τυράννους. Κλέφτες τους λέγανε. Κι αργότερα αντάρτες. Μα είτε κλέφτης είτε αντάρτης πάντα ο ίδιος είναι ο λαός. Χαρατσώστε λοιπόν τώρα και το καλύβι της φωτογραφίας, για να σκάψετε μια ώρα αρχύτερα τον (πολιτικό) λάκκο σας.

18 σχόλια:

Αθέρας είπε...

εις επίρρωσιν των παραπάνω σκέψεων σου, φίλε Ευρυτάνα παραθέτω το εξής....
Χρόνια και χρόνια απάτης και ρεμούλας μας κράτησαν μακριά από την ευτυχία και τον πολιτισμό και μας ρίξανε μέσα στην εξαθλίωση, την πείνα, την κακομοιριά και τη δυστυχία.......
Άρης Βελουχιώτης Λαμία 29-10-44
............... κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις ρε παιδί μου!!!!

doctor είπε...

ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ
ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ
ΑΓΓΙΞΕΣ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ.
ΤΑ ΠΙΟ ΘΕΡΜΑΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

Οικοδόμος είπε...

Αξιότιμον κύριον Ευρυτάνα Ιχνηλάτην, ενταύθα.

Απ’ ό,τι βλέπει η υπηρεσία μας, το ακίνητον βρίσκεται εις ακριβήν περιοχήν, με υψηλοτάτην αντικειμενική αξία, ελατόφυτον, εις υψόμετρον, άρα κάπου εις τα… βόρεια προάστια πρωτευούσης. Θα θέλαμε περισσότερα στοιχεία, όπως πόσα τετραγωνικά μέτρα καλύπτει, από πόσους ορόφους αποτελείται, αν αποτελεί πρώτην κατοικίαν, αν συνοδεύεται και από πόσα τετραγωνικά μέτρα κήπου (αυτόματο πότισμα έχομεν;), φυσικά αν διαθέτει κολυμβητικήν δεξαμενήν και ποίον το εμβαδόν ταύτης.

Επίσης αν έχουν διευθετηθεί οι εκκρεμότητές σας, οι σχετικές με την τακτοποίησιν των ημιυπαιθρίων χώρων. Εκ της κατόψεως της στέγης που μας προσκομίσατε, δεν ημπορούμεν να υπολογίσομεν και να προσδιορίσομεν το ακριβές ύψος του τέλους ακινήτου… Παρακαλείσθε όπως προσκομίσετε εις την υπηρεσίαν μας πλείστα όσα στοιχεία διαθέτετε ίνα μη φορολογηθείτε πλέον του δέοντος.

(αν και σε …καλή μεριά θα πάνε, στην …πατρίδα, μην ανησυχείς!)

Καλό ξημέρωμα φίλε, καλή δύναμη!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

- blackmore,
Ο πρωτοκαπετάνιος της λαϊκής αντίστασης ζυμωμένος μέσα στο λαό και για το λαό, ήξερε, προέβλεπε και γι αυτό άλλωστε μάχονταν ανυποχώρητος στις επάλξεις ώστε ο ήλιος της κοινωνικής δικαιοσύνης να σκίσει το σκοτάδι της αδικίας σ' αυτή τη χώρα. Αλλά...

- doctor,
την ψυχή μας καταθέτουμε φίλε μου.
Να είσαι καλά, ευχαριστούμε.

- Οικοδόμε,
η ευστοχία σου και η ευρηματικότητά σου φίλε κλέβει την παράσταση που λένε. Και μιας και τυγχάνει να διαθέτομεν και κάποια σχετική επαγγελματική γνώσιν στα περί οικοδομής, έχω να σου πω ότι η πατρίς προέβλεψε και για το εικονιζόμενον κτίσμα. Εφόσον, λοιπόν, η εν λόγω οικία δεν διαθέτει τα ανωτέρω χαρακτηριστικά που περιέγραψες, εντούτοις δύναται και πάλι να συνεισφέρει εις το έθνος, καθώς ο τσίγκος ως μεταγενέστερον υλικόν υπόκειται εις τας χαρατσο-διατάξεις. Εάν η στέγη είχε κατασκευαστεί από φύλλα φοίνικα ενδεχομένως να ομιλούσαμε για απαλλαγή. Αλλά, μετά λύπης μας σας πληροφορούμε ότι στην Ευρυτανία δεν φύεται το συγκεκριμένο δένδρο, οπότε κατόπιν τούτων... ζήτω, η πατρίς, ζήτω το έθνος, ζήτω ο στρατός.

ΥΓ. Ρε θα τους πάρει και θα τους σηκώσει λέμε.

λεύτερος είπε...

ιχνηλατη, το κείμενο σου κοβει περισσοτερο και απο μαχαίρι. Ενα μεγαλο μπράβο!!

zeidoron dtsoukas είπε...

Μια χαρά τα λες φίλε μου.
Το μόνο κακό ότι απευθύνεσαι σε χοντρόπετσους κι απάτριδες.Δεν καταλαβαίνουν από λόγια,ούτε από ιστορία και μνήμες.Είμαι πεπεισμένος πια πως μόνο τη βρεγμένη σανίδα φοβούνται και γι' αυτό δεν θέλουν εκλογές.Ξέρουν ότι μετά θα μείνουν χωρίς αστυνομική προστασία κι αν δεν έχουν καβάτζα στο εξωτερικό θα δεινοπαθήσουν.
Καλό μήνα εύχομαι!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

- Λεύτερε,
ότι γράψαμε είναι ότι βιώνουμε σαν λαός. Σε ευχαριστούμε για τον πολύ κολακευτικό χαρακτηρισμό για το κείμενό μας.

- Ζείδωρον,
ασφαλώς και δεν ...απευθυνόμαστε σε αυτούς διότι πολύ απλά δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το ποιοι είναι και τι εξυπηρετούν. Ο λαός, όμως, διαθέτει και ιστορική μνήμη (και ας προσπάθησαν τόσα χρόνια να τον λοβοτομήσουν) αλλά (το κυριότερο) διαθέτει τη δύναμη για να δώσει τη δική του συλλογική απάντηση η οποία, όπως διδάσκει το παρελθόν, είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντι σε ξένους και ντόπιους δυνάστες. Καλό μήνα φίλε μου και καλές αντοχές.

photoioannina είπε...

Πολύ καλά τα λες φίλε Ευρυτάνα αλλά μιλάς σε "ώτα μη ακουόντων"!

Φυσιολάτρης! είπε...

Ο βαθύς σεβασμός με τον οποίο αναφέρεστε στους εργαζόμενους και στα γεροντάκια....και η απέχθεια απέναντι στους φορομπήχτες και στους εκμεταλλευτές του λαού......είναι που κάνει τα γραφόμενα σας να λάμπουν!!!!!!!
Καλό μήνα!!!!!!!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

- photoioannina,
την καλησπέρα μας. Την τελευταία λέξη θα την πει ο απλός κόσμος που υποφέρει...

- Φυσιολάτρης!,
να είσαι καλά φίλε. Σεβασμό λαμβάνουν αυτοί που τον αξίζουν και απέχθεια επίσης όσοι την αξίζουν.

Θέμιδα Ζήδρου. είπε...

Κατσαντώνης...Βελουχιώτης...και πιότερο οι κάτοικοι των δύσβατων βουνών της Ευρυτανίας ας μας οδηγήσει στους δίσεκτους καιρούς μας.

Να ευχηθώ καλό μήνα,γιατί πάντα υπάρχει η ελπίδα.....

Aris είπε...

Χαιρετω και συμφωνω μεχρι και την τελευταια τελεια με αυτο το φοβερο κειμενο.
Το βρωμερο τους συστημα δειχνει καθε μερα το απανθρωπο προσωπο του στον κοσμο της δουλειας, στους νεους και στους ηλικιωμενους.
Ομως απο το λαο θα πληρωθουν καταλληλως και μετρητοις για ολα.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Επειδή υπάρχουν μνήμες και εμπειρίες από το παρελθόν, σε δύσκολες και αδιέξοδες καταστάσεις ο καταπιεσμένος λαός ενώνεται και επαναστατεί με όποιο κόστος. Αυτή τη στιγμή ο λαός δεν είναι απλά καταπιεσμένος, είναι βαθιά αδικημένος και εξουθενωμένος από αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Ολοι εχουμε συνειδητοποιήσει πλέον ότι έχουμε μπρος μας ένα μονόδρομο και ότι οφείλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αγωνιστούμε για να υπάρχουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Τα μέτρα αυτά πολύ απλά δεν θα περάσουν γιατί δεν θα αφήσουμε εμείς να περάσουν.
Συγχαρητήρια και πάλι συγχαρητήρια!!!!!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

- Θέμις Ζήδρου,
ο Κατσαντώνης και ο Άρης είναι τα αειθαλή σύμβολα του τόπου μας (και όχι μόνο). Και όπως πολύ καλά γνωρίζεις οι λαοί εμπνέονται και ακολούθως μάχονται όταν και όποτε οι περιστάσεις το απαιτούν. Έτσι γράφεται η ιστορία κάθε γενιάς και έτσι αναδεικνύονται οι ήρωες της εποχής τους. Η ελπίδα υπάρχει όσο σκεπτόμαστε, αμφισβητούμε, αντιστεκόμαστε. Καλό μήνα φίλη μου.

- Aris,
και από την πλευρά μας συμφωνούμε... "μέχρι τελείας" με όσα γράφεις.

- άγριο κυκλάμινο,
έχεις απόλυτο δίκιο. Ο λαός έχει αγγίξει ή μάλλον έχει υπερβεί τα όριά του. Η ανάγκη επιβίωσής του και η θιγμένη αξιοπρέπειά του γεννούν και τις αντιστάσεις του. Στο χέρι μας είναι να πιστέψουμε στη δύναμή μας και να ανατρέψουμε τη βαρβαρότητα που όχι μόνο μας χτύπησε την πόρτα αλλά έκανε κατάληψη και στο σπίτι μας. Βαστάμε γερά!

kapetandiamantis είπε...

ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕ ΚΕΡΔΙΣΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΙΧΜΗΡΟ ΓΡΑΠΤΟ ΣΟΥ ΛΟΓΟ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΦΩΝΩ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΣΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΔΕΣ.
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΡΙΣΗ.

Scorpion49 είπε...

Αγαπητέ Ευρυτάνα Ιχνηλάτη, (συνεχίζω από εκεί που σταμάτησε ο φίλος Οικοδόμος)
Δε μας πείθεις με το καμουφλάζ της μεζονέτας σου. Ο αξιότιμος Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, το αποτίμησε σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να γλυτώσεις, θα πληρώσεις πολύ ακριβά. Τώρα ξέρεις, δέχονται και διακανονισμό σε 36 έντοκες δόσεις (όχι δεν κάνουνε σκόντο, σε περίοδο κρίσης θα σκάσεις και τους τόκους). Κουράγιο φίλε μας! Μπορείς βέβαια να τους κόψεις και μια λευκή επιταγή, με μια ξεγυρισμένη αριστερή μούντζα, έτσι για να το ευχαριστηθείς.
Καλό ξημέρωμα!

λεύτερος είπε...

ιχνηλάτη που το φωτογράφισες αυτο το καλυβάκι που κοντευει να γινει διάσημο?

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

- λεύτερε,
το παλιό σπιτάκι το φωτογραφίσαμε σε ένα από τα ομορφότερα χωριά μας, στο Νόστιμο Ευρυτανίας.

- Scorpion49,
μη σε ξεγελάει η στέγη στη φωτογραφία. Το χωριατόσπιτο από μέσα είναι σκέτο παλάτι. Για παράδειγμα τα κουφώματά του κοστίζουν μια περιουσία. Είναι όλα από... τίμιο ξύλο. Αλλά τελείως "τίμιο" λέμε. Σαν τους ντόπιους και ξένους... σωτήρες μας!

-kapetandiamantis,
αν το καλοσκεφτεί κανείς, σάματις να μην έχεις άδικο στα της σύγκρισης. Όσον αφορά την άρνηση, πολλοί λέμε το ίδιο. Το ζητούμενο, όμως, είναι να το πουν όλοι! Η συντριπτική πλειοψηφία. Ειδάλλως...