Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Κάνε μια στάση διαβάτη!


Μέλι, κάστανα, τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, απ’ όλαααααα τα καλά! Κι άμα λάχει, έχουμε και καρέκλες απ’ έξω, βολικές για ξαπόσταμα και μια μεζούρα τσιπουράκι με αγνάντι τα ψηλά βουνά μας. Μα πάνω απ’ όλα τρατάρουμε ένα ζεστό καλωσόρισμα με χαμόγελο και ξάστερη καρδιά.
Τα λιλιπούτεια μαγαζάκια των χωριών μας παλεύουν κι’ αυτά για να παραμείνουν ολόρθα σε πείσμα των δίσεκτων καιρών που μαστιγώνουν τις μέρες μας. Αντλώντας αντοχές από τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους μικροϊδιοκτήτες τους που μοχθούν για τον επιούσιο συμβάλλοντας έτσι για να κρατηθεί ζωντανός τούτος ο τόπος κόντρα στη χρόνια φθορά και την εγκατάλειψη από τους εκάστοτε σωτήρες της συμφοράς.
Κάνε μια στάση διαβάτη.

18 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Με αφορμή μια εικόνα στο δρόμο προς τον Προυσό...

kapetandiamantis είπε...

ΗΡΩΕΣ ΟΡΕΣΙΒΙΟΙ !!!!

Μαρίνα Διαμαντοπούλου είπε...

..όπου η ελληνική σημαία κυματίζει ψηλά...

photoioannina είπε...

Καλή η πρότασή σου! Βλέπεις εμείς έχουμε μάθει να τρέχουμε στα Lidl για να ενισχύουμε τους Γερμανούς.-

Θέμιδα Ζήδρου. είπε...

Σαν ακρίτες φυλάγουν όλα αυτά που εμείς χάσαμε.

Aris είπε...

Συμφωνω απολυτα με τον photoioannina ετσι οπως το εθεσε.
Μαζι με αυτα τα λιλιπουτεια μαγαζια που γραφει ο φιλος μου ο ευρυτανας ιχνηλατης , διαγραφουν μονοκονδυλια και τη ζωη των ανθρωπων στις αδυναμες οικονομικα ζωνες.

sofia είπε...

Για να κρατηθεί η μικρή ορεινή ή και νησιωτική πατρίδα χρειάζεται να αρχίσει η μεγάλη επιστροφή. Μόνιμο κόσμο χρειάζονται τα χωριά για να ζήσουν και να βγούν από τη μιζέρια και μάλιστα νέο κόσμο όχι μόνο συνταξιούχους. Μια γενναία απόφαση χρειάζεται. Εγώ και η οικογένεια μου την πήραμε και κάθε μέρα που περνάει τόσο λέμε καλά κάναμε και ήρθαμε να ζήσουμε στο χωριό. Δε φαντάζεστε εσείς που μένετε στις πόλεις τι χάνετε.

Ανώνυμος είπε...

Αμ, ξέρουμε Sofia, ξέρουμε!

Την επόμενη φορά που θα χετε καρέκλες απ έξω με γλυκό κερασμένο τσιπουράκι, καλέστε με να ξεφύγω από την μιζέρια της πόλης!

λεύτερος είπε...

Ευρυτανια κάθε ξεχασμενη γωνιά σου ειναι και μια μαχαιριά στην ένοχη συνειδηση του κρατους

gitsanas είπε...

Με την Σοφία συμφωνώ απόλυτα.
Νέους ανθρώπους με όνειρα για μιά καλύτερη ποιοτικά ζωή θέλουν τα χωριά μας.
Και οι μικρές μας πατρίδες να γίνουν ξανά μεγάλες και ζωντανές.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Παιδιά, σας χαιρετούμε όλους και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή.
Και τους παλιότερους πιστούς φίλους του blog μας και φυσικά τους καινούργιους που τους καλωσορίζουμε στην παρέα. Διαβάζουμε προσεκτικά τα σχόλιά σας και αντλούμε προβληματισμούς, σκέψεις και απόψεις.

Ναι, είναι ήρωες της καθημερινής μάχης της ζωής οι άνθρωποι της ξεχασμένης ορεινής Ελλάδας. Ακρίτες που κρατάνε παλικαρίσια σε έναν όμορφο τόπο που τον αγαπούν και εξακολουθούν να μοχθούν εκεί, και ας τους εγκατέλειψε το κράτος που κατά τη γνώμη μας δεν διαθέτει καμία "συνείδηση", ούτε καν ένοχη, αφού υπερσυγκεντώνοντας δραστηριότητες, κεφάλαια και εργατικό δυναμικό στις πόλεις, προς χάριν των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που υπηρετεί, απονέκρωσε την επαρχία και ιδιαίτερα τις ορεινές ή και νησιωτικές "ασύμφορες" ζώνες. Καμαρώνουμε, και γιατί όχι, "ζηλεύουμε" τους ανθρώπους που πήραν την απόφαση και πάλεψαν κάποιες προϋποθέσεις ώστε να κάνουν την υπέρβαση και να ζήσουν πιο κοντά στη φύση, μακριά από τους εξουθενωτικούς ρυθμούς και τη μιζέρια των απάνθρωπων μεγαλουπόλεων. Φυσικά παντού υπάρχουν προβλήματα και μάλιστα σοβαρά, δεν είναι κάτι εξιδανικευμένο σε μια κοινωνία με σάπιες δομές. Όμως νέοι άνθρωποι με όνειρα θέλουν να το παλέψουν και κάποιοι το πράττουν, συχνά με διαψεύσεις και σφοδρές αντιξοότητες στην πληγωμένη επαρχία. Ο αγώνας και η μάχιμη στάση απέναντι στα προβλήματα είναι πάντα το προαπαιτούμενο όπου κι αν βρίσκεσαι, αλλά και εκείνη η καθημερινή επαφή με το υγιές φυσικό περιβάλλον αποτελεί, όπως και να το κάνεις ένα "όπλο" που σου προσδίδει αντοχές. Το λιλιπούτειο μαγαζάκι της φωτογραφίας, που αξίζει να το σκεφτόμαστε προ της εισόδου στο κάθε Lidl, αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα και ένα συμβολισμό συνάμα, για πολλά ζητήματα που στα σχόλιά σας αναδεικνύετε. Καλή συνέχεια στην κουβέντα μας.

magda είπε...

Πολύ όμορφη και χαρακτηριστική της Ελληνικής υπαίθρου, φωτογραφία!!!
Και ποιος δεν θα σταθεί να αγοράσει, από τα αγνά προϊόντα της πατρίδας μας;
Καλά σου μέρα και καλή εβδομάδα

dimitris είπε...

Ευρυτανα ιχνηλατη, η Ευρυτανες ιχνηλατες, καθε φορα που ερχομαι στην σελιδα σας, μου δινεται η αισθηση του ΚΑΘΑΡΟΥ ΑΕΡΑ, πιστευω οτι το εχουμε αναγκη, παρα πολλοι σημερα, οποτε ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ, οπως κανετε μεχρι τωρα, βαλτε και κανενα κλαρινο, βουνα, ελατα, οξυες, στανες, νερα, ε, κατι δεν λειπει???

Φυσιολάτρης! είπε...

Aυτά τα μικρομάγαζα.....είναι στολίδια των βουνών της Ευρυτανίας.....και πρέπει να τα ενισχύουμε όσο μπορούμε!!!!
Μου άρεσε πολύ το αρθράκι!!!!

ένας στρατολάτης είπε...

Βρε μακάρι νά'χα κι εγώ κανα τέτοιο πόστο, παρά πού'μαι γραφιάς στο κέντρο της Αθήνας. Κι αντί να βγαίνω απ' το γραφείο έξω στο καυσαέριο, να κάθομαι στην ψάθινη καρεκλίτσα μου και ν'ατενίζω τις κορφές των ελάτων!
Αρκεί νά'χα και ίντερνετ, έτσι;!

akrat είπε...

παρ¨ότι εξ¨νήσου...

καλημέρα

έχω πάει είναι μαγικά

kapetandiamantis είπε...

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΟΣΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ (ΠΟΥ ΕΧΕΙ) Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΗ ΚΑΙ ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΤΕΙ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Καλά να είστε όλοι παιδιά.
Να καλωσορίσουμε και τους νέους μουσαφιραίους μας. Ευχαριστούμε για τον καλό λόγο, μας δίνει κουράγιο και δύναμη.