Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Εναλλακτικό καλοκαίρι...


Το καλοκαιράκι στην Ευρυτανία είναι εντελώς διαφορετικό! Όσοι επιλέξουν να ανηφορίσουν στα καταπράσινα χωριουδάκια μας, στους ελατιάδες και στις δροσοπηγές των βουνών μας, θα ξεχάσουν για τα καλά την εξουθενωτική λάβρα και το στρες της… μπετούπολης!

Οι μικροί ορεινοί οικισμοί - που οι περισσότεροι το χειμώνα είναι είτε ακατοίκητοι είτε ασθμαίνουν με ελάχιστους/συνήθως ηλικιωμένους ορεσίβιους - παίρνουν ξανά ζωή! Τα τιτιβίσματα των παιδιών, οι χαρούμενες συναντήσεις της νεολαίας, τα πολυπόθητα ανταμώματα των ξενιτεμένων μας, τα παραδοσιακά πανηγύρια στα χοροστάσια, τα παλιά καφενεδάκια με τα αγαπημένα γεροντάκια που περιμένουν πως και πως «τη φαμελιά από την πόλη» μαζί με το ζεστό ζυμωτό ψωμί και τις πεντανόστιμες πίτες της γιαγιάς, το κρασάκι και τ’ άγιο τσιπουράκι της παρέας τις δροσερές βραδιές· όλα τούτα δίνουν μια νότα καλοκαιρινής γιορτής στον τόπο μας. Ευτυχώς στην Ευρυτανία τα… αντιτουριστικά ορεινά χωριουδάκια αντιστέκονται, ακόμη!, στην επέλαση της σύγχρονης βαρβαρότητας όπως αυτή εκδηλώνεται σε κάποιους άλλους πολυδιαφημισμένους καταναλωτικούς προορισμούς της συμφοράς.

Στην πάνδροση γη των Ευρυτάνων η αλλοφροσύνη των αγχωτικών μεγαλουπόλεων παραχωρεί τη θέση της στην, έστω και ολιγοήμερη, ανεμελιά! Οι ήσυχοι περίπατοι στα παλιά μονοπάτια, οι περιπετειώδεις εξορμήσεις στα φαράγγια και τα πυκνά δάση, οι συγκλονιστικές ιχνηλασίες στα χνάρια της ιστορίας ψηλά στα κλέφτικα κι αντάρτικα λημέρια, το εναλλακτικό κολύμπι στα ποτάμια και τη λίμνη, τα μαγικά νυχτέρια κάτω από το φεγγαρόφωτο, ο ευεργετικός ύπνος συντροφιά με το νανούρισμα του αηδονιού και το γλυκό κελάρυσμα της βρύσης, συναρπάζουν και αναζωογονούν κάθε επισκέπτη-λάτρη των βουνών!

Η ανόθευτη ευρυτανική φύση με την άγρια ομορφιά της ημερεύει τις αισθήσεις και εξαγνίζει! Αρκεί βέβαια να θες να την αντιληφθείς και να τη βιώσεις κατ’ αυτό τον τρόπο!


15 σχόλια:

ΚΑΛΗ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ είπε...

Τι ομορφιά!!!
Όνειρο!!!

Aris είπε...

Μας πηρες το νου ορε Ιχνηλατη!
Αντε να φτασει ο Αυγουστος ν αναηφορισουμε!!

ποιώ - ελένη είπε...

Έχω χρόνια να 'ρθω κι η περιγραφή σου
με συνεπήρε....

Σε φιλώ

kapetandiamantis είπε...

ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ 'ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ' (ΟΡΕΙΝΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ)
Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ.
ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ !

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Τα βουνά το καλοκαίρι έχουν το δικό τους χρώμα και τη δική τους μαγεία

Φυσιολάτρης! είπε...

Οι ήσυχοι περίπατοι στα παλιά μονοπάτια, οι περιπετειώδεις εξορμήσεις στα φαράγγια και τα πυκνά δάση, οι συγκλονιστικές ιχνηλασίες στα χνάρια της ιστορίας ψηλά στα κλέφτικα κι αντάρτικα λημέρια, το εναλλακτικό κολύμπι στα ποτάμια και τη λίμνη, τα μαγικά νυχτέρια κάτω από το φεγγαρόφωτο, ο ευεργετικός ύπνος συντροφιά με το νανούρισμα του αηδονιού και το γλυκό κελάρυσμα της βρύσης, συναρπάζουν και αναζωογονούν κάθε επισκέπτη-λάτρη των βουνών!


Aυτή είναι η Ευρυτανία.......όπως την ζωγραφίζει....η εξαιρετική περιγραφή σου!!!!!

Død είπε...

Πόσο μας λείπει η Ευρυτανία! Και πόσο διαφορετικά βιώνεις έναν τόπο οτάν έχεις μια κάποια επαφή με την ιστορία του. Μέρη υπέροχα υπάρχουν παντού αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το συναίσθημα που δημιουργείται στα χωρία της Ορεινής Ελλάδας... Καλό καλοκαίρι!

Αστοριανή είπε...

Η ανόθευτη ευρυτανική φύση με την άγρια ομορφιά της ημερεύει τις αισθήσεις και εξαγνίζει! Ε.


Θαυμάσια ανάρτηση, της καρδιάς...
Μόνο που εγώ αδύνατον να την επισκευτώ... γιαυτό σε απολαμβάνω!
Φιλί ΝεοΥορκέζικο...
Υιώτα
"αστοριανή"

doctor είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΧΩΔΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ!

μυστήριο κορίτσι είπε...

μια όμορφη απόδραση τελικά!
καλή σου νύχτα!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε, γνωρίστε-εξερευνήστε την Ευρυτανία!

Eva Neocleous είπε...

Αυτή είναι ομορφιά!
Εξαιρετική κι αυτή η ανάρτησή σας!

Λαμπρινή είπε...

Μας ξεσηκώσες και μας μαγεψες παλι

Scorpion είπε...

"Αρκεί βέβαια να θες να την αντιληφθείς και να τη βιώσεις κατ’ αυτό τον τρόπο!". Αυτή είναι η ουσία των διακοπών!!
Εύχομαι να επισκεφτεί πολύς κόσμος την πανέμορφη Ευρυτανία.
Καλό καλοκαίρι σε όλο τον ελληνικό λαό!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΗ ΖΩΗ ΣΕ ΞΕΚΥΡΑΖΕΙ Η ΟΜΡΦΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ !!!