Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Α Ρ Η Σ


Ο Άρης Βελουχιώτης ΖΕΙ ακόμη στις επικές αφηγήσεις των παλιών ανταρτών, στα τραγούδια και τις νοσταλγικές διηγήσεις των χωρικών του τόπου μας. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που έχουν τη φωτογραφία του δίπλα από τα εικονίσματα ή σε μια κρυφή θήκη σ' ένα παλιό πορτοφόλι! Άλλοι τον παρομοιάζουν με το σύγχρονο Καραϊσκάκη της Ρωμιοσύνης, άλλοι σαν καβαλάρη εκδικητή- αμείλικτο τιμωρό για το χαμένο δίκιο της φτωχολογιάς. Κι άλλοι σαν τον πρωτοπόρο και ικανό επαναστάτη που οργάνωσε με επιτυχία τη μαζική λαϊκή αντίσταση απέναντι στη μαύρη τυραννία. 

Όπως και να 'χει, ο Άρης έγινε θρύλος στη συνείδηση του απλού λαού κι αυτό όχι τυχαία! Άλλωστε έτσι συνέβαινε πάντα μ' όλους εκείνους τους ασυμβίβαστους μαχητές που τραβούσαν θαρραλέα μπροστά, που δεν δείλιαζαν, που περιφρονούσαν συσχετισμούς κι αήττητους -τάχα- αντιπάλους, θέτοντας την αναγκαιότητα πάνω από τον υπολογισμό! 

Ο "Che της Ελλάδας", ο Άρης της ελληνικής λαϊκής εξέγερσης, δεν ξεφύτρωσε από το πουθενά. Όσο κι αν ο θρύλος τύλιξε και θα τυλίγει τ' όνομά του εις τους αιώνας των αιώνων, εντούτοις δεν ήταν... μια μεταφυσική οντότητα έξω από τις συνθήκες και τις αναγκαιότητες της εποχής του. Ο Βελουχιώτης "δεν ήταν σπορά της τύχης μα ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής", γέννημα-θρέμμα του λαού. Υπήρξε σάρξ εκ της σαρκός του, αίμα από το αίμα του, χτύπος από την καρδιά του. Αυτό το λαό αφουγκράστηκε, απ' τις χρόνιες αδικίες εις βάρος του φλογίστηκε, απ' το δάκρυ και τον αναστεναγμό του ξεσηκώθηκε. Και στη θαυμαστή αντιστασιακή του δράση συμπυκνώθηκαν όλα τα όνειρα και οι ευγενείς προσδοκίες των καταπιεσμένων!

Ο Πρωτοκαπετάνιος του ένδοξου ΕΛΑΣ δεν ήταν απλά ένας ακόμη χαρισματικός ηγέτης κι ας θέλουν κάποιοι να τον παρουσιάζουν μόνο έτσι, επιδιώκοντας να αποσιωπήσουν τη βαθιά συνειδητή ιδεολογική και πολιτική του ένταξη. Ο Άρης ήταν παιδί της κομμουνιστικής ιδεολογίας, σπλάχνο του επαναστατικού κομμουνιστικού κόμματος εκείνης της συγκλονιστικής εποχής, που οραματίστηκε και πάλεψε για μια νέα κοινωνία δίχως αδικία και εκμετάλλευση. Μέσα απ' αυτό το πρίσμα και γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους ο Άρης ενστερνίστηκε τη μαζική επαναστατική δράση -με το λαό και για το λαό- ως το αναγκαίο μέσο για τη διπλή απελευθέρωση: τόσο από το φασίστα επιδρομέα, όσο και από τα δεσμά της κοινωνικής σκλαβιάς! 

Κι αν αντέδρασε στις λανθασμένες έως και προδοτικές τακτικές της πλειοψηφίας τής τότε ηγεσίας, κι αν πήγε κόντρα στις ελεεινές συμφωνίες της ντροπής, κι αν ύψωσε πρώτος ξανά το φλάμπουρο του ξεσηκωμού ενάντια στους νέους δυνάστες, ήταν ακριβώς γιατί έμεινε πιστός στις ιδέες του, συνεπής στον αγώνα, αφοσιωμένος στην επανάσταση για τη λύτρωση του λαού, προσφέροντας στο τέλος και την ίδια του τη ζωή. Ο Άρης με την τραγική "τελική λύση" που επέλεξε με την προσωπική του θυσία, ήταν σα να βροντοφώναζε προς πάσα κατεύθυνση και με κήρυκα το ίδιο του το αίμα: "Μην παραδίνεστε, πάρτε ξανά τ' άρματα, ο λαός που πίστεψε και αγωνίστηκε για μια νέα Ελλάδα έχει ήθος και αξιοπρέπεια· ελευθερία ή θάνατος"!

Εμείς οι Ευρυτάνες, πάντα θα έχουμε ψηλά τον Άρη, δίπλα στον Κατσαντώνη και τον Καραϊσκάκη. Όχι μόνο γιατί λάτρεψε τούτο τον τόπο, που απ' τα χώματά του ξεκίνησε την ηρωική πορεία του διαλέγοντας μάλιστα ως προσωνύμιό του ακόμα και το όνομα του Βελουχίου μας, όχι μόνο γιατί εδώ στρατολόγησε τον ανθό του κινήματος δίνοντας παράλληλα και τις πιο νικηφόρες μάχες κατά του βάρβαρου κατακτητή και των δωσίλογων συνεργατών του (βλ 1, 2, 3) - αλλά πάνω απ' όλα γιατί κάποτε, σε τούτα τα αδούλωτα βουνά της Ευρυτανίας, πήραν σάρκα και οστά οι λαοκρατικοί θεσμοί και η ηρωική έφοδος στον ουρανό των μεγάλων πανανθρώπινων ιδανικών!  

Α  Θ  Α  Ν  Α  Τ  Ο  Σ  !




16 σχόλια:

ποιώ - ελένη είπε...

Καλημέρα Ευρυτάνα μου
Οι άνθρωποι σταθμοί είναι που θα μας εμπνέουν
κι ένας τέτοιος ήταν ο Άρης

Unknown είπε...

Σε διαβάζω χρόνια τώρα Ευρυτάνα ιχνηλάτη αλλά είναι η πρώτη φορά που σου γράφω. Περίμενα από μέρες ανάρτηση για τον Άρη.. Σήμερα για μένα είναι αργία, μια σιωπηλή συμπόρευση στη μαρτυρική πορεία για την αιωνιότητα ενός μεγάλου ανθρώπου.
ΥΓ. Σε ευχαριστώ για τα ωραιότατα κείμενά σου
Μαρία Παπαγιάννη

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Αθάνατος!!!

kapetandiamantis είπε...

Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Αγαπητοί αναγνώστες...
Στην πλαϊνή κάθετη μπάρα του blog μας έχουμε δημιουργήσει μία νέα στήλη με τίτλο "ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΘΕΣ..."
Εκεί με ένα απλό ¨κλικ" επάνω στους τίτλους που εμπεριέχονται στην ενότητα, θα μπορείτε να ενημερώνεστε για γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον αντίστοιχο μήνα με σήμερα.
Καλή συνέχεια στα πάντα ενδιαφέροντα σχόλιά σας...

Φυσιολάτρης! είπε...

O Aρης....θα δείχνει φωτεινό το δρόμο....για ανεξαρτησία-λαικη δημοκρατία!!!!!

καλή επανάσταση! είπε...

Από Καλή Επανάσταση!
Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Γεια σου Αρχικαπετάνιε μου

Aris είπε...

Εξαιρετικο το αρθρο σου ιχνηλατη.
Η μνημη του Καπετανιου θα ζει παντοτινα στους αγωνες του λαου μεχρι την ανατροπη αυτου του σαπιου συστηματος.
(και με τη θυσια του θα μας θυμιζει οτι...."ποτε ξανα βαρκιζες"!)

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Ευτυχώς που οι σελίδες της ιστορίας μας έχουν λίγους αλλά εκλεκτούς ήρωες να την τιμούν και να εμπνέουν τους νεώτερους. Ο Άρης είναι απ' τις πιο εμβληματικές μορφές και το τραγικό του τέλος μας έχει στοιχειώσει. Ήρωας!

doctor είπε...

ΤΙΜΗΣΕΣ ΟΠΩΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΑΡΗ, ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!
ΕΥΓΕ ΦΙΛΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

Άιναφετς είπε...

Αθάνατος να μείνει στις καρδιές μας και στις γενιές που θ' ακολουθήσουν!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Η Ιστορία δικαίωσε τον Άρη!
Ευχαριστούμε για τις συμμετοχές.
Ψυχή βαθιά!

Λωτοφάγος είπε...

Ο Άρης είναι ο δικός μας Τσε.
Καλή σου νύχτα, εκεί στα όμορφα βουνά σου, Ιχνηλάτη.

Angelo De Amor είπε...

Άρης παιδί της εργατικής τάξης της Ελλάδος, παιδί του επαναστατικού κόμματος του τόπου , έδειξε και δείχνει τον δρόμο της ανυπακοής σε ξένους και ντόπιους δυνάστες. Δόξα και τιμή στον Άρη και τα πρωτοπαλίκαρα του!

Άιναφετς είπε...

Ο Άρης για όσους αντλούν από το ύφος και την πορεία του, είναι το φωτεινό μας παράδειγμα!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω λόγια, η περιγραφή του αγωνιστή, αντάρτη Θανάση Κλάρα, του ξακουστού Άρη Βελουχιώτη είναι εξαιρετική. Τα εύσημα στον Ευρυτάνα Ιχνηλάτη που μας χαρίζει σημαντικές στιγμές του ένδοξου παρελθόντος!!!
ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!