Αναστάτωση έχει προκληθεί σε τοπικούς φορείς και οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων, σχετικά με την υπουργική απόφαση για δημιουργία αιολικών πάρκων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Συντονιστικό για την Προστασία των Αγράφων» και την «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος», δόθηκε τελικά έπειτα από αρκετές αναβολές και απορρίψεις, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άδεια εγκατάστασης για δύο γιγαντιαία αιολικά έργα στην περιοχή των Αγράφων.
Τις αποφάσεις υπογράφει, με εντολή υπουργού ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΑΠΕ & Εναλλακτικών Καυσίμων, Δ. Αλεξόπουλος.
Οι δυο φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι:
⇒ Ο ορεινός όγκος της Πίνδου, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται τα Άγραφα, είναι μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. Η ήπια ανάπτυξη της περιοχής με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική για να ανακάμψουν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί και να συμβάλλει η περιοχή στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην εθνική οικονομία.
⇒ Οι δυο μεγάλες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών πρόκειται να κατασκευαστούν στις απάτητες κορυφές των Αγράφων στο μεγαλύτερο ως τώρα υψόμετρο της Ελλάδας και παγκοσμίως σε 1600 με 2000 μέτρα (!!!) σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο είναι η απαρχή της ισοπέδωσης της καρδιάς της Νότιας Πίνδου καθώς είναι οι πρώτες μιας σειράς αιολικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν το 80% (!) των κορυφογραμμών από την Ευρυτανία μέχρι και την Αργιθέα!
⇒ Για τη μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών, μακριά από κατάλληλα οδικά δίκτυα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργεια θα απαιτηθεί διάνοιξη ατέλειωτων δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης μέσα σε πυκνά ελατοδάση και παρθένα αλπικά λιβάδια, σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις και ποτάμια, με τεράστιες συνέπειες στο τοπίο και στην ελάχιστα μελετημένη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Τμήμα δε της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3,8 χιλιομέτρων διατρέχει το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» (ΤΙΦΚ) της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα εισάγοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν σοβαρούς τέτοιους κινδύνους.
⇒ Οι δεσμεύσεις της χώρας ως προς τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος υπονομεύονται καθώς στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας και σχεδόν όλα τα σπάνια προστατευόμενα είδη αρπακτικών. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία με ζώνες ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας. Πλήθος φορέων και πολιτών αντιτίθεται κάθετα, αλλά η δίψα για επενδύσεις ωθεί την πολιτεία να δέχεται τέτοιες εγκληματικές πρακτικές. Οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι ελλιπέστατες, αντίγραφα συνήθως άλλων μελετών και σχεδόν ποτέ δεν τηρούν αυτά που δεσμεύονται.
Για το θέμα αυτό έχει δημιουργηθεί σελίδα στον διεθνή ιστότοπο https://secure.avaaz.org με σκοπό τη συλλογή υπογραφών για το εξής αίτημα: «Να μην ισοπεδωθούν τα Άγραφα από αιολικές εγκαταστάσεις! Save Agrafa (South Pindus)»
ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΑΝ "ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ" ΕΝΩ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΒΟΥΝΑ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΕΙ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
Εμβόλιμα, παραθέτουμε από την πλευρά μας το παρακάτω χρήσιμο άρθρο που είχε δημοσιευθεί παλαιότερα στα "Διρφυακά Νέα" :
===============================
Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!» Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:
Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:
- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
- Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.
- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
- Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.
- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
- Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.
- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
- Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
- Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
- Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.
- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός.
Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου1 έως 2 τοις χιλίοις!
Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.
Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ.... ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ! ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΠΟΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΔΟΥΛΩΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΤΑ . ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΜΠΕΤΟΝ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΙΚΩΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ.
Η φωτογραφία της παρέας που απολαμβάνει τη θέα, τραβήχτηκε το 2015. Εύχομαι τα χρόνια που θα ακολουθήσουν η θέα να παραμείνει ανέπαφη και το ίδιο πανέμορφη και αυτό είναι στο χέρι όλων μας!
Υπάρχουν τρόποι να προχωρήσουμε, να αναπτυχθούμε, να πάρουμε ό,τι μπορεί να μας δώσει η φύση χωρίς να καταστρέψουμε. Αλλά ποιος από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις θα το κάνει;;;
Επιστολή στον πολυχρονεμένο μας πρωθυποργό από το «Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων»
«Η πιο κοινή έκφραση που συναντά κάποιος από τον απλό κάτοικο των ορεινών μας, μέχρι τους πολιτευτές της περιοχής, είναι ότι η ομορφιά των Αγράφων συγκρίνεται μόνο με τις Άλπεις. Και είναι αληθές. Στις υποσχέσεις των τελευταίων κορυφαία θέση βρίσκει η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης εκμεταλλευόμενοι αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Παρ όλα αυτά θέση στην ίδια πολιτική πρόταση βρίσκει και η ανάπτυξη αιολικών εγκαταστάσεων σε όλο τον ορεινό όγκο της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, σχέδια που στην τελική τους μορφή θα ισοπεδώσουν σχεδόν όλες τις κορυφές και κορυφογραμμές από την Θρυλική Καράβα, μέχρι την ανεπανάληπτη Κοιμωμένη και τα ανατολικά Άγραφα και από το αγέρωχο Ντεληδήμι, μέχρι τα αμόλυντα βουνά της Δυτικής και Νότιας Αργιθέας. Πως συμβαδίζουν αυτά τα δυο μαζί σε μία πρόταση από κάποιους υποψήφιους σωτήρες του τόπου, μόνο κάποιοι που έχουν εμβαθύνει στην επιστήμη της πολικαντιολογίας θα μπορούσαν να απαντήσουν.
Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων, όπως και η κατασκευή αμέτρητων μικρών (έστω) υδροηλεκτρικών, μόνη συνέπεια θα έχουν τον πλουτισμό κάποιων κατασκευαστικών εταιριών που μετά το μεγάλο φαγοπότι στα οδικά έργα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέγειας (ΑΠΕ). Οι ΑΠΕ θα τους είναι κερδοφόρες μόνο χάρη στις επιδοτήσεις. Τα ποσά συγκεντρώνονται από τους ανύποπτους καταναλωτές μέσω των φουσκωμένων λογαριασμών της ΔΕΗ και από το ευρωπαϊκό χρήμα που ψάχνει εναγωνίως να διατηρήσει μια βιομηχανία κάποιων χωρών της. Αιολικά δεν στήνουν όμως αυτές οι ίδιες «προηγμένες» Ευρωπαϊκές χώρες στα δικά τους βουνά, αυτά τα διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού και τα αναπτύσσουν με τον εναλλακτικό ήπιο τουρισμό και την κτηνοτροφία. Ναι αγαπητοί συμπολίτες, στις Άλπεις, Ιταλικές, Ελβετικές και Γαλλικές μόνο γελάδια και τουρίστες συναντάμε. Πρόσφατα ακόμη και η Γερμανία αναζητά χωματερές για τις ανεμογεννήτριες που αποσύρονται, αφήνοντας όμως πίσω τόνους οπλισμένου σκυροδέματος στις πεδιάδες τους.
Στην Ελλάδα όπου δημόσιο έργο ήταν κερδοφόρο μετρώντας μόνο το κυβικά των εκσκαφών και το πόσο τσιμέντο θα πέσει, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στο ίδιο μοντέλο. Υπόσχονται με τα δυο (αρχικά) αιολικά «πάρκα» (βιασμός της λέξης πάρκο) να δουλέψουν για δυο χρόνια 80 εργάτες. Εκτός του ότι αυτό είναι εξωπραγματικό, δεν μας λένε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν για πάντα μη αξιοποιώντας το ορεινό περιβάλλον με ορθολογικό, αειφόρο τρόπο. Μας παρουσιάζουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που η σοβαρότητά τους συγκρίνεται με έκθεση μαθητή δημοτικού σχολείου.
Μας υπόσχονται αντισταθμιστικά οφέλη (δρόμους, παιδικές χαρές, κλπ) σαν να απευθύνονται με καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, αγαθά που είναι υποχρέωση της πολιτείας να κατασκευάζει και που οι εργολάβοι των ΑΠΕ θα μας χαρίσουν κατασκευάζοντάς τα με δικά μας χρήματα. Άφθονο χρήμα που μυρίζει διαφθορά. Από τον απλό πρόεδρο κοινότητας που του υπόσχονται οι ΑΠΕτζήδες ισόβια θέση φύλακα στο αιολικό «πάρκο» προκειμένου να εκδώσει θετική γνωμοδότηση για αιολικά, μέχρι τους πολιτευτές πολλοί εκ των οποίων όταν θα εκστρατεύσουν προεκλογικά θα έχουν την στήριξη των βαρόνων της οικονομίας που βρίσκονται πίσω από τις μικρές και μεσαίες εταιρείες φάντασμα που έχουν για βιτρίνα.
Στους κατοίκους θα μείνουν οι πυλώνες ύψους 200 μέτρων γύρω από τα χωριά τους, τα παιδιά τους θα προσπαθούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους να μην ξαναδούν τον πληγωμένο τόπο τους, αλλά κανείς δεν θα ενδιαφέρεται να αγοράσει εξοχικό σε μέρος που κάποτε θύμιζε ελληνική φύση αλλά θα έχει μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή. Στους καταναλωτές θα μείνει η «πράσινη» πανάκριβη ενέργεια που καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι θα εκτοπίσει τον λιγνίτη, και γιατί άλλωστε αφού δεν το κάνει καμιά μεγάλη χώρα που διαθέτει αυτόν τον μαύρο χρυσό και εξελίσσει την τεχνολογία καύσης του με λιγότερους ρύπους. Το δε 80% των χρημάτων αυτών των δήθεν επενδύσεων θα πάνε να ενισχύσουν τις οικονομίες των χωρών κατασκευής των πελώριων ανεμογεννητριών (Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία κλπ).
Τα αιολικά «πάρκα» όπως και τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι ανίκανα να λειτουργήσουν μόνα τους, χρειάζονται να καλύπτονται από καύση υδρογονανθράκων, από την πυρηνική ενέργεια ή έστω από ενέργεια μεγάλων φραγμάτων. Η εξάπλωση των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών (σε καλλιεργήσιμες και άλλες εκτάσεις) έχουν χαρακτηριστεί από παγκοσμίας εμβέλειας επιστήμονες, ως εξάπλωση πανούκλας. Βασικό επιχείρημα για την κατασκευή τους είναι η υπερβολική (αλλά ακόμη μη αποδεδειγμένη) θεωρία της επίδρασης του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή. Αυτός ο εκβιασμός της κοινής γνώμης έρχεται να δικαιολογήσει την επιδότηση τεράστιων ποσών σ αυτήν την βιομηχανία των λεγόμενων ΑΠΕ.
Το «Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων» ζητά από τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των Αγράφων και της λογικής. Ζητά από τους τοπικούς «άρχοντες» να ξεκαθαρίσουν χωρίς περιστροφές αν στηρίζουν το σχέδιο ολοκληρωτικής κατάληψης των βουνών και των ποταμών από τους εργολάβους των επιδοτήσεων. Ζητάμε από την πολιτεία να στηρίξει τις μικρές (πια) κοινωνίες των ορεινών των Αγράφων σε ένα στρατηγικό σχέδιο για την κτηνοτροφία και τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό. Το «Δίκτυο» από κοινού με άλλες συλλογικότητες της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας, αλλά και πανελλαδικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη ενάντια στο έγκλημα που επιχειρείται. Ήδη ξεκίνησε η εκστρατεία συλλογής υπογραφών (και από την πλατφόρμα avaaz στο διαδίκτυο) που απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και στην ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και ενέργειας και Τουρισμού».
Τα Άγραφα θα αντισταθούν όπως πάντα το έπραξαν, μέχρι τέλους!
«Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων»
Οι κάτοικοι των Αγράφων δείχνουν ότι συντονίζονται και θα το παλέψουν....από ότι φαίνεται δεν θα επιτρέψουν να συντελεστεί ένα τέτοιο έγκλημα στα προστατευμένα αλπικά τοπία....στο όνομα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης που στην ουσία είναι το κόλπο για να γεμίσουν τις τσέπες τους ορισμένοι επιδοτούμενοι μεγαλοεργολάβοι!!!!!!Περπατάμε χρόνια σε αυτά τα βουνά.....αν συμβεί το απευκταίο....αυτά τα πανέμορφα τοπία δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια......δεν θα μπορούμε πλέον να τα αντικρίζουμε ούτε να τα χαιρόμαστε όπως μέχρι σήμερα.....αφού θα καταντήσουν ιδιωτικό τσιφλίκι διάφορων εταιριών με φαραωνικές σιδηροκατασκευές!!!!!!!!Φτάνει πια....ως εδώ και μη παρέκει το ξεπούλημα!!!!!!!
Μακάρι να τους δυναμιτίσετε τα σχέδια! Μακάρι να μην περάσει κι αυτό το αίσχος στο όνομα της "ανάπτυξης". Μακάρι να μείνουν ανέπαφα αυτά τα βουνά κι αν στ' αλήθεια τους ενδιαφέρει ο τόπος, ας κάνουν ένα ιστορικό μνημείο για τις ψυχές που θυσιάστηκαν και που ακόμα ζητούν ανάπαυση. Τα αιολικά πάρκα τους μάραναν!...
Συμπατριώτες των Αγράφων και της Ευρυτανίας, φίλοι που αγαπάτε τη φύση που μας γέννησε! Δεν θα γράψω πολλά για το θέμα και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ανάπτυξης Βιομηχανικών Πάρκων σ αυτά τα βουνά που δεν πάτησαν ούτε οι Τούρκοι και κινδυνεύουν να τα πατήσουν οι "φίλοι" Ευρωπαίοι!! Θα γράψω μόνο ότι ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΌΛΩΝ ΗΜΩΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΡΙΖΑ ΜΑΣ τότε θα υπάρξει η μοναδική και μη αναστρέψιμη άλωση αυτών των πανέμορφων και ζωηφόρων βουνών!! Πουθενά στον κόσμο δεν βάζουν Α/Γ σε υψόμετρα πάνω από 800 μέτρα!!! Η εμπειρία μας απο τα βουνά απέναντι απ το Κρίκελλο, απ τα Κοκκάλια και έως τη Γραμμένη Οξυά με την τελικά ευτυχή για τη φύση κατάληξη της απόσυρσης της εταιρείας δείχνει ότι ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπορούμε να πείσουμε ότι θα είναι μια τέτοια εγκατάσταση ένα ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ και μόλο ΛΑΘΟΣ!! Μπροστάρης στον αγώνα αυτόν θα έπρεπε να είναι ήδη ο Δήμος των Αγράφων που μαζί με επώνυμους Αγραφιώτες θα μπορέσουν να στηρίξουν δικαστικά την αποφυγή μιας τέτοιας καταστροφής! Εμείς θα είμαστε μαζί σας όταν και όποτε μας ζητηθεί!! Μάκης Φλώρος Κρίκελλο Ευρυτανίας
Και ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον Ηλ. Προβόπουλο και το blog του "actimon"
Όταν σχεδίασαν να βουλιάξουν κάτω από το ταμιευτήρα των Κρεμαστών την ευφορότερη γη της Ευρυτανίας, την κοιλάδα της Επισκοπής και του Μέγδοβα μπήκαν μπροστά οι κουμπάροι των εργολάβων και άπλωσαν χάντρες και καθρεφτάκια μπροστά στα μάτια των ιθαγενών και κουβέντα στην κουβέντα πείστηκαν ότι αυτό θα ήταν καλό για την Πατρίδα.
Ήταν τόσο ισχυρή η προπαγάνδα που πείστηκαν· κάποια μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη που έκαναν στα έργα τους ζέσταναν την τσέπη αρκετών αλλά καθώς προχωρούσε το έργο κι έβλεπαν πως δεν θα έχουν πια πατρίδα, ένα κόμπος άρχισε να τους σφίγγει την καρδιά. Όταν έφτασε η ώρα να κλείσει το φράγμα και να πλημμυρίζει ο τόπος από τα νερά του Αχελώου και του Μέγδοβα τότε συνηδειτοποίησαν πως η δική τους μικρή πατρίδα δεν θα υπάρχει παρά μόνο στη μνήμη και με βαριά καρδιά έβγαλαν τα κόκκαλα των προγόνων από τα νεκροταφεία, να μην τα αφήσουν στο βυθό της λίμνης και τα πήραν μαζί τους στην καινούργια πατρίδα όπου με τις γλίσχρες αποζημιώσεις κουτσά – στραβά εγκαταστάθηκαν. Η πιο τραγική στιγμή του ξεριζωμού των κατοίκων από την κοιλάδα της Επισκοπής ήταν όταν έβαλαν μπροστά οι μπουλντόζες με τη συνοδεία των χωροφυλάκων βεβαίως για να αντιμετωπιστούν τίποτα αταξίες από μεριάς ορισμένων που αρνούνταν να φύγουν, γκρέμισαν τα σπίτια και ισοπέδωσαν τα χωριά δίνοντας έτσι με αυτή τη χαριστική και κατάκαρδα βολή, την εντύπωση της δύναμης που κανένας δεν θα αμφισβητούσε. Από εκείνη την επιχείρηση λίγες, για ευνόητους λόγους είναι οι φωτογραφίες που υπάρχουν αλλά εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο βία του κράτους απέναντι στους ανέστιους.
Οι περισσότεροι από τους ξεριζωμένους βολεύτηκαν εδώ κι εκεί αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε όμως για τους κατοίκους που ναι μεν δεν θυσίασαν τη μικρή πατρίδα τους για την ανάπτυξη αλλά με την πλήρωση του ταμιευτήρα είδαν πως άλλαξαν τα πάντα γύρω τους και έπρεπε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση ή να πάρουν τα μάτια τους και να φύγουν. Τους υποσχέθηκαν ότι θα είχαν αντισταθμιστικά οφέλη αν έμεναν στον τόπο τους αλλά αυτά ήταν τέτοια που τους έκαναν να φύγουν μια ώρα νωρίτερα. Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα ήταν ότι τους είχαν απαγορεύσει να ψαρεύουν στη λίμνη!
Στο ίδιο σκηνικό παίζεται στις μέρες μας, εξήντα χρόνια μετά το πνίξιμο της κοιλάδας της Επισκοπής με τα λεγόμενα αιολικά πάρκα με τις τερατώδεις ανεμογεννήτριες που θέλουν να φυτέψουν στ’ Άγραφα. Δεν τους έταξαν ανταποδοτικά οφέλη, είναι εκτός μόδας αυτά λόγω των μνημονίων αλλά καθώς το μεροκάματο είναι σπάνιο είδος τους υποσχέθηκαν 80 θέσεις εργασίας και επίδομα κάποια εκατομμύρια στο Δήμο Αγράφων. Τι εργασία όμως και πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή δεν είπαν. Ούτε τι ειδικότητες θέλουν τους είπαν να ετοιμάζονται οι ενδιαφερόμενοι. Έτσι, αόριστα θέσεις εργασίας είπαν και άρχισαν να σκέφτονται που θα επενδύσουν το τίμημα του ξεπουλήματος μιας ακόμη πατρίδας. Το παράδειγμα των αντισταθμιστικών για τα Κρεμαστά κανένας δεν θέλει να θυμάται…
Ετσι θελουμε να τα ατενιζουμε τα βουνα μας, ομορφα και ελευθερα..
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι οχι με σιδερενιους ανεμοφραχτες!!
Να γίνει πράξη και εφαρμογή το κάλεσμά σου Ευρυτάνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.
Από την Εφημερίδα των συντακτών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστάτωση έχει προκληθεί σε τοπικούς φορείς και οργανώσεις της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων, σχετικά με την υπουργική απόφαση για δημιουργία αιολικών πάρκων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Συντονιστικό για την Προστασία των Αγράφων» και την «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος», δόθηκε τελικά έπειτα από αρκετές αναβολές και απορρίψεις, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άδεια εγκατάστασης για δύο γιγαντιαία αιολικά έργα στην περιοχή των Αγράφων.
Τις αποφάσεις υπογράφει, με εντολή υπουργού ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης ΑΠΕ & Εναλλακτικών Καυσίμων, Δ. Αλεξόπουλος.
Οι δυο φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι:
⇒ Ο ορεινός όγκος της Πίνδου, στην καρδιά του οποίου βρίσκονται τα Άγραφα, είναι μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης. Η ήπια ανάπτυξη της περιοχής με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό, την κτηνοτροφία και άλλες παραδοσιακές δραστηριότητες είναι η μόνη βιώσιμη προοπτική για να ανακάμψουν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί και να συμβάλλει η περιοχή στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην εθνική οικονομία.
⇒ Οι δυο μεγάλες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών πρόκειται να κατασκευαστούν στις απάτητες κορυφές των Αγράφων στο μεγαλύτερο ως τώρα υψόμετρο της Ελλάδας και παγκοσμίως σε 1600 με 2000 μέτρα (!!!) σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο είναι η απαρχή της ισοπέδωσης της καρδιάς της Νότιας Πίνδου καθώς είναι οι πρώτες μιας σειράς αιολικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν το 80% (!) των κορυφογραμμών από την Ευρυτανία μέχρι και την Αργιθέα!
⇒ Για τη μεταφορά των τεράστιων ανεμογεννητριών, μακριά από κατάλληλα οδικά δίκτυα και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργεια θα απαιτηθεί διάνοιξη ατέλειωτων δρόμων και κατασκευή εναέριων γραμμών υψηλής τάσης μέσα σε πυκνά ελατοδάση και παρθένα αλπικά λιβάδια, σε εδάφη με μεγάλες κλίσεις και ποτάμια, με τεράστιες συνέπειες στο τοπίο και στην ελάχιστα μελετημένη πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Τμήμα δε της γραμμής μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3,8 χιλιομέτρων διατρέχει το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» (ΤΙΦΚ) της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα εισάγοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν σοβαρούς τέτοιους κινδύνους.
⇒ Οι δεσμεύσεις της χώρας ως προς τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος υπονομεύονται καθώς στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας και σχεδόν όλα τα σπάνια προστατευόμενα είδη αρπακτικών. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία με ζώνες ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας. Πλήθος φορέων και πολιτών αντιτίθεται κάθετα, αλλά η δίψα για επενδύσεις ωθεί την πολιτεία να δέχεται τέτοιες εγκληματικές πρακτικές. Οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι ελλιπέστατες, αντίγραφα συνήθως άλλων μελετών και σχεδόν ποτέ δεν τηρούν αυτά που δεσμεύονται.
Για το θέμα αυτό έχει δημιουργηθεί σελίδα στον διεθνή ιστότοπο https://secure.avaaz.org με σκοπό τη συλλογή υπογραφών για το εξής αίτημα: «Να μην ισοπεδωθούν τα Άγραφα από αιολικές εγκαταστάσεις! Save Agrafa (South Pindus)»
ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΑΝ "ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ" ΕΝΩ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΡΘΕΝΑ ΒΟΥΝΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΕΙ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
"Τα θεμέλιά μου στα βουνά
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους
και πάνω τους η μνήμη καίει
άκαυτη βάτος."
Από το Άξιον εστί, Ιχνηλάτη
Εμβόλιμα, παραθέτουμε από την πλευρά μας το παρακάτω χρήσιμο άρθρο που είχε δημοσιευθεί παλαιότερα στα "Διρφυακά Νέα" :
ΑπάντησηΔιαγραφή===============================
Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»
Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:
Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:
- Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
- Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.
- Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
- Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
- Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.
- Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
- Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.
- Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά
μέτρα μπετόν.
- Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
- Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
- Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
- Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
- Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.
Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ε Τ Α Ι...
Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α ....
ΑπάντησηΔιαγραφή- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός.
Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου1 έως 2 τοις χιλίοις!
Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.
Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.
(ΑΠΟ "ΔΙΡΦΥΑΚΑ ΝΕΑ")
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ.... ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ!
ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΠΟΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΔΟΥΛΩΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗΤΑ .
ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ ΜΠΕΤΟΝ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΙΚΩΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ.
ΝΟ PASARAN !!!
Η φωτογραφία της παρέας που απολαμβάνει τη θέα, τραβήχτηκε το 2015.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι τα χρόνια που θα ακολουθήσουν η θέα να παραμείνει ανέπαφη και το ίδιο πανέμορφη και αυτό είναι στο χέρι όλων μας!
Το θέαμα των αιολικών εγκαταστάσεων
ΑπάντησηΔιαγραφήπάνω σε κορυφές και πλαγιές είναι αποκρουστικό.
Πρέπει να αποτραπεί η ιεροσυλία.
Υπάρχουν τρόποι να προχωρήσουμε, να αναπτυχθούμε, να πάρουμε ό,τι μπορεί να μας δώσει η φύση χωρίς να καταστρέψουμε. Αλλά ποιος από αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις θα το κάνει;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιστολή στον πολυχρονεμένο μας πρωθυποργό από το «Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων»
ΑπάντησηΔιαγραφή«Η πιο κοινή έκφραση που συναντά κάποιος από τον απλό κάτοικο των ορεινών μας, μέχρι τους πολιτευτές της περιοχής, είναι ότι η ομορφιά των Αγράφων συγκρίνεται μόνο με τις Άλπεις. Και είναι αληθές. Στις υποσχέσεις των τελευταίων κορυφαία θέση βρίσκει η προοπτική τουριστικής ανάπτυξης εκμεταλλευόμενοι αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα. Παρ όλα αυτά θέση στην ίδια πολιτική πρόταση βρίσκει και η ανάπτυξη αιολικών εγκαταστάσεων σε όλο τον ορεινό όγκο της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας, σχέδια που στην τελική τους μορφή θα ισοπεδώσουν σχεδόν όλες τις κορυφές και κορυφογραμμές από την Θρυλική Καράβα, μέχρι την ανεπανάληπτη Κοιμωμένη και τα ανατολικά Άγραφα και από το αγέρωχο Ντεληδήμι, μέχρι τα αμόλυντα βουνά της Δυτικής και Νότιας Αργιθέας. Πως συμβαδίζουν αυτά τα δυο μαζί σε μία πρόταση από κάποιους υποψήφιους σωτήρες του τόπου, μόνο κάποιοι που έχουν εμβαθύνει στην επιστήμη της πολικαντιολογίας θα μπορούσαν να απαντήσουν.
Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων, όπως και η κατασκευή αμέτρητων μικρών (έστω) υδροηλεκτρικών, μόνη συνέπεια θα έχουν τον πλουτισμό κάποιων κατασκευαστικών εταιριών που μετά το μεγάλο φαγοπότι στα οδικά έργα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέγειας (ΑΠΕ). Οι ΑΠΕ θα τους είναι κερδοφόρες μόνο χάρη στις επιδοτήσεις. Τα ποσά συγκεντρώνονται από τους ανύποπτους καταναλωτές μέσω των φουσκωμένων λογαριασμών της ΔΕΗ και από το ευρωπαϊκό χρήμα που ψάχνει εναγωνίως να διατηρήσει μια βιομηχανία κάποιων χωρών της. Αιολικά δεν στήνουν όμως αυτές οι ίδιες «προηγμένες» Ευρωπαϊκές χώρες στα δικά τους βουνά, αυτά τα διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού και τα αναπτύσσουν με τον εναλλακτικό ήπιο τουρισμό και την κτηνοτροφία. Ναι αγαπητοί συμπολίτες, στις Άλπεις, Ιταλικές, Ελβετικές και Γαλλικές μόνο γελάδια και τουρίστες συναντάμε. Πρόσφατα ακόμη και η Γερμανία αναζητά χωματερές για τις ανεμογεννήτριες που αποσύρονται, αφήνοντας όμως πίσω τόνους οπλισμένου σκυροδέματος στις πεδιάδες τους.
Στην Ελλάδα όπου δημόσιο έργο ήταν κερδοφόρο μετρώντας μόνο το κυβικά των εκσκαφών και το πόσο τσιμέντο θα πέσει, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε στο ίδιο μοντέλο. Υπόσχονται με τα δυο (αρχικά) αιολικά «πάρκα» (βιασμός της λέξης πάρκο) να δουλέψουν για δυο χρόνια 80 εργάτες. Εκτός του ότι αυτό είναι εξωπραγματικό, δεν μας λένε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν για πάντα μη αξιοποιώντας το ορεινό περιβάλλον με ορθολογικό, αειφόρο τρόπο. Μας παρουσιάζουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που η σοβαρότητά τους συγκρίνεται με έκθεση μαθητή δημοτικού σχολείου.
Μας υπόσχονται αντισταθμιστικά οφέλη (δρόμους, παιδικές χαρές, κλπ) σαν να απευθύνονται με καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, αγαθά που είναι υποχρέωση της πολιτείας να κατασκευάζει και που οι εργολάβοι των ΑΠΕ θα μας χαρίσουν κατασκευάζοντάς τα με δικά μας χρήματα. Άφθονο χρήμα που μυρίζει διαφθορά. Από τον απλό πρόεδρο κοινότητας που του υπόσχονται οι ΑΠΕτζήδες ισόβια θέση φύλακα στο αιολικό «πάρκο» προκειμένου να εκδώσει θετική γνωμοδότηση για αιολικά, μέχρι τους πολιτευτές πολλοί εκ των οποίων όταν θα εκστρατεύσουν προεκλογικά θα έχουν την στήριξη των βαρόνων της οικονομίας που βρίσκονται πίσω από τις μικρές και μεσαίες εταιρείες φάντασμα που έχουν για βιτρίνα.
Στους κατοίκους θα μείνουν οι πυλώνες ύψους 200 μέτρων γύρω από τα χωριά τους, τα παιδιά τους θα προσπαθούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους να μην ξαναδούν τον πληγωμένο τόπο τους, αλλά κανείς δεν θα ενδιαφέρεται να αγοράσει εξοχικό σε μέρος που κάποτε θύμιζε ελληνική φύση αλλά θα έχει μετατραπεί σε βιομηχανική περιοχή. Στους καταναλωτές θα μείνει η «πράσινη» πανάκριβη ενέργεια που καμία μελέτη δεν έχει αποδείξει ότι θα εκτοπίσει τον λιγνίτη, και γιατί άλλωστε αφού δεν το κάνει καμιά μεγάλη χώρα που διαθέτει αυτόν τον μαύρο χρυσό και εξελίσσει την τεχνολογία καύσης του με λιγότερους ρύπους. Το δε 80% των χρημάτων αυτών των δήθεν επενδύσεων θα πάνε να ενισχύσουν τις οικονομίες των χωρών κατασκευής των πελώριων ανεμογεννητριών (Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία κλπ).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αιολικά «πάρκα» όπως και τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι ανίκανα να λειτουργήσουν μόνα τους, χρειάζονται να καλύπτονται από καύση υδρογονανθράκων, από την πυρηνική ενέργεια ή έστω από ενέργεια μεγάλων φραγμάτων. Η εξάπλωση των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών (σε καλλιεργήσιμες και άλλες εκτάσεις) έχουν χαρακτηριστεί από παγκοσμίας εμβέλειας επιστήμονες, ως εξάπλωση πανούκλας. Βασικό επιχείρημα για την κατασκευή τους είναι η υπερβολική (αλλά ακόμη μη αποδεδειγμένη) θεωρία της επίδρασης του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή. Αυτός ο εκβιασμός της κοινής γνώμης έρχεται να δικαιολογήσει την επιδότηση τεράστιων ποσών σ αυτήν την βιομηχανία των λεγόμενων ΑΠΕ.
Το «Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων» ζητά από τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα ενάντια στην ισοπέδωση των Αγράφων και της λογικής. Ζητά από τους τοπικούς «άρχοντες» να ξεκαθαρίσουν χωρίς περιστροφές αν στηρίζουν το σχέδιο ολοκληρωτικής κατάληψης των βουνών και των ποταμών από τους εργολάβους των επιδοτήσεων. Ζητάμε από την πολιτεία να στηρίξει τις μικρές (πια) κοινωνίες των ορεινών των Αγράφων σε ένα στρατηγικό σχέδιο για την κτηνοτροφία και τον ήπιο εναλλακτικό τουρισμό. Το «Δίκτυο» από κοινού με άλλες συλλογικότητες της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας, αλλά και πανελλαδικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα προσφύγει στην Ελληνική δικαιοσύνη ενάντια στο έγκλημα που επιχειρείται. Ήδη ξεκίνησε η εκστρατεία συλλογής υπογραφών (και από την πλατφόρμα avaaz στο διαδίκτυο) που απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και στην ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και ενέργειας και Τουρισμού».
Τα Άγραφα θα αντισταθούν όπως πάντα το έπραξαν, μέχρι τέλους!
«Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων»
Οι κάτοικοι των Αγράφων δείχνουν ότι συντονίζονται και θα το παλέψουν....από ότι φαίνεται δεν θα επιτρέψουν να συντελεστεί ένα τέτοιο έγκλημα στα προστατευμένα αλπικά τοπία....στο όνομα της δήθεν πράσινης ανάπτυξης που στην ουσία είναι το κόλπο για να γεμίσουν τις τσέπες τους ορισμένοι επιδοτούμενοι μεγαλοεργολάβοι!!!!!!Περπατάμε χρόνια σε αυτά τα βουνά.....αν συμβεί το απευκταίο....αυτά τα πανέμορφα τοπία δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια......δεν θα μπορούμε πλέον να τα αντικρίζουμε ούτε να τα χαιρόμαστε όπως μέχρι σήμερα.....αφού θα καταντήσουν ιδιωτικό τσιφλίκι διάφορων εταιριών με φαραωνικές σιδηροκατασκευές!!!!!!!!Φτάνει πια....ως εδώ και μη παρέκει το ξεπούλημα!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι μόνα τους τα βουνά !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να τους δυναμιτίσετε τα σχέδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να μην περάσει κι αυτό το αίσχος στο όνομα της "ανάπτυξης".
Μακάρι να μείνουν ανέπαφα αυτά τα βουνά κι αν στ' αλήθεια τους ενδιαφέρει ο τόπος, ας κάνουν ένα ιστορικό μνημείο για τις ψυχές που θυσιάστηκαν και που ακόμα ζητούν ανάπαυση.
Τα αιολικά πάρκα τους μάραναν!...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα εξαιρετικά σχόλια που έδωσαν "τον τόνο" σε αυτή την ανάρτηση!
Λεύτερα βουνά με λεύτερους ανθρώπους!
Συμπατριώτες των Αγράφων και της Ευρυτανίας, φίλοι που αγαπάτε τη φύση που μας γέννησε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα γράψω πολλά για το θέμα και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ανάπτυξης Βιομηχανικών Πάρκων σ αυτά τα βουνά που δεν πάτησαν ούτε οι Τούρκοι και κινδυνεύουν να τα πατήσουν οι "φίλοι" Ευρωπαίοι!!
Θα γράψω μόνο ότι ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΌΛΩΝ ΗΜΩΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΡΙΖΑ ΜΑΣ τότε θα υπάρξει η μοναδική και μη αναστρέψιμη άλωση αυτών των πανέμορφων και ζωηφόρων βουνών!!
Πουθενά στον κόσμο δεν βάζουν Α/Γ σε υψόμετρα πάνω από 800 μέτρα!!!
Η εμπειρία μας απο τα βουνά απέναντι απ το Κρίκελλο, απ τα Κοκκάλια και έως τη Γραμμένη Οξυά με την τελικά ευτυχή για τη φύση κατάληξη της απόσυρσης της εταιρείας δείχνει ότι ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπορούμε να πείσουμε ότι θα είναι μια τέτοια εγκατάσταση ένα ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ και μόλο ΛΑΘΟΣ!!
Μπροστάρης στον αγώνα αυτόν θα έπρεπε να είναι ήδη ο Δήμος των Αγράφων που μαζί με επώνυμους Αγραφιώτες θα μπορέσουν να στηρίξουν δικαστικά την αποφυγή μιας τέτοιας καταστροφής!
Εμείς θα είμαστε μαζί σας όταν και όποτε μας ζητηθεί!!
Μάκης Φλώρος
Κρίκελλο Ευρυτανίας
Και ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τον Ηλ. Προβόπουλο και το blog του "actimon"
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν σχεδίασαν να βουλιάξουν κάτω από το ταμιευτήρα των Κρεμαστών την ευφορότερη γη της Ευρυτανίας, την κοιλάδα της Επισκοπής και του Μέγδοβα μπήκαν μπροστά οι κουμπάροι των εργολάβων και άπλωσαν χάντρες και καθρεφτάκια μπροστά στα μάτια των ιθαγενών και κουβέντα στην κουβέντα πείστηκαν ότι αυτό θα ήταν καλό για την Πατρίδα.
Ήταν τόσο ισχυρή η προπαγάνδα που πείστηκαν· κάποια μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη που έκαναν στα έργα τους ζέσταναν την τσέπη αρκετών αλλά καθώς προχωρούσε το έργο κι έβλεπαν πως δεν θα έχουν πια πατρίδα, ένα κόμπος άρχισε να τους σφίγγει την καρδιά. Όταν έφτασε η ώρα να κλείσει το φράγμα και να πλημμυρίζει ο τόπος από τα νερά του Αχελώου και του Μέγδοβα τότε συνηδειτοποίησαν πως η δική τους μικρή πατρίδα δεν θα υπάρχει παρά μόνο στη μνήμη και με βαριά καρδιά έβγαλαν τα κόκκαλα των προγόνων από τα νεκροταφεία, να μην τα αφήσουν στο βυθό της λίμνης και τα πήραν μαζί τους στην καινούργια πατρίδα όπου με τις γλίσχρες αποζημιώσεις κουτσά – στραβά εγκαταστάθηκαν.
Η πιο τραγική στιγμή του ξεριζωμού των κατοίκων από την κοιλάδα της Επισκοπής ήταν όταν έβαλαν μπροστά οι μπουλντόζες με τη συνοδεία των χωροφυλάκων βεβαίως για να αντιμετωπιστούν τίποτα αταξίες από μεριάς ορισμένων που αρνούνταν να φύγουν, γκρέμισαν τα σπίτια και ισοπέδωσαν τα χωριά δίνοντας έτσι με αυτή τη χαριστική και κατάκαρδα βολή, την εντύπωση της δύναμης που κανένας δεν θα αμφισβητούσε. Από εκείνη την επιχείρηση λίγες, για ευνόητους λόγους είναι οι φωτογραφίες που υπάρχουν αλλά εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο βία του κράτους απέναντι στους ανέστιους.
Οι περισσότεροι από τους ξεριζωμένους βολεύτηκαν εδώ κι εκεί αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε όμως για τους κατοίκους που ναι μεν δεν θυσίασαν τη μικρή πατρίδα τους για την ανάπτυξη αλλά με την πλήρωση του ταμιευτήρα είδαν πως άλλαξαν τα πάντα γύρω τους και έπρεπε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση ή να πάρουν τα μάτια τους και να φύγουν. Τους υποσχέθηκαν ότι θα είχαν αντισταθμιστικά οφέλη αν έμεναν στον τόπο τους αλλά αυτά ήταν τέτοια που τους έκαναν να φύγουν μια ώρα νωρίτερα. Το πιο χαρακτηριστικό απ’ όλα ήταν ότι τους είχαν απαγορεύσει να ψαρεύουν στη λίμνη!
Στο ίδιο σκηνικό παίζεται στις μέρες μας, εξήντα χρόνια μετά το πνίξιμο της κοιλάδας της Επισκοπής με τα λεγόμενα αιολικά πάρκα με τις τερατώδεις ανεμογεννήτριες που θέλουν να φυτέψουν στ’ Άγραφα. Δεν τους έταξαν ανταποδοτικά οφέλη, είναι εκτός μόδας αυτά λόγω των μνημονίων αλλά καθώς το μεροκάματο είναι σπάνιο είδος τους υποσχέθηκαν 80 θέσεις εργασίας και επίδομα κάποια εκατομμύρια στο Δήμο Αγράφων. Τι εργασία όμως και πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή δεν είπαν. Ούτε τι ειδικότητες θέλουν τους είπαν να ετοιμάζονται οι ενδιαφερόμενοι. Έτσι, αόριστα θέσεις εργασίας είπαν και άρχισαν να σκέφτονται που θα επενδύσουν το τίμημα του ξεπουλήματος μιας ακόμη πατρίδας. Το παράδειγμα των αντισταθμιστικών για τα Κρεμαστά κανένας δεν θέλει να θυμάται…