Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Οι πρωτεργάτες του αντιστασιακού αγώνα σε Καρπενήσι/Ευρυτανία (ονομαστικά)


Ιχνηλατήσαμε μία σημαντική ιστορική καταγραφή που προέρχεται από τον αείμνηστο Χαρίλαο Μηχιώτη (1914-2012) γραμματέα του ΕΑΜ Ανατ. Τυμφρηστού (από το σύγγραμά του με τίτλο "Τυμφρηστός και Τυμφρήστιοι", εκδ. Κασταλία). Αναφέρεται ονομαστικά στους πρωτεργάτες του αντιστασιακού αγώνα σε Καρπενήσι/Ευρυτανία!

Ιδού: 

=========

Την πρώτη Περιφερειακή Επιτροπή του ΕΑΜ Ευρυτανίας συγκρότησαν οι: Σταύρος Ξανθάκης, απόστρατος ταγματάρχης της χωροφυλακής ως πρόεδρος (με το ψευδώνυμο Γιωργάκης Ολύμπιος), Χρ. Αρχιμανδρίτης, εισαγγελέας πρωτοδικών Ευρυτανίας ως γραμματέας (με το ψευδώνυμο Σκουφάς), Δημήτρης Μπακόλας δημοσιογράφος, τελειόφοιτος της νομικής, ως εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε, Γιώργος Παπαδογούλας, δικηγόρος, εκπρόσωπος του κόμματος "Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας", Σερ. Στρατίκης, δάσκαλος, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου και Γιάννης Καρακωστής δικηγόρος.

Στην επιτροπή του ΕΑΜ Καρπενησίου συμμετείχαν οι: Κ. Κοτσώνης και Κ. Κωτσοκάλης, Ειρήνη Στρατίκη, δάσκαλοι, Αργ. Θεοδωρόπουλος, Διον. Κωστομητσόπουλος, Αργ. Καραλής, δικηγόροι, Γ. Κεχριμπάρης, Παπαδόπουλος, οικον. έφορος, Γ. Ελεφάντης, δικαστικός γραμματέας, Ναυσικά Φλέγκα και άλλοι. 

Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε οργανωτικά και αντιστασιακά η νεοϊδρυθείσα Περιφερειακή Επιτροπή Ευρυτανίας του Κ.Κ.Ε με γραμματέα το Δημ. Μπακόλα, μέλη το Σπ. Γκούβα, το Γ. Κεχριμπάρη κ.ά. 

Στη Φουρνά και στους δήμους Κτημενίων και Δολόπων πρωτοστατούν για τη δημιουργία ΕΑΜικών οργανώσεων οι: Γεωργούλας Μπέικος και Δημ. Τραχανής τελειόφοιτοι της νομικής, Στεφ, Θάνος, Γαβρ. Κατσόγιαννος. Κ. Γιανννέλος. Π. Κολόκας, Σερ. Παπαδημητρίου, Γ. Σούφλας δάσκαλοι, Κ. Ράγκος καθηγητής, Απ. Μάλλιος, Β. Μανούκας αγρότης, Γιάν. Κρικέλλης γιατρός, Παύλος Μπέικος σπουδαστής, Λάμπρος Τραχανής φοιτητής, Μήτσος Καρυάς, τριατατικός, Βάιος Μανιός, Φ. Ντεληθέος, αδελφοί Χριστοδουλιά, Τ. Βασιλάκης, Τασ. Καραγκούνης, Οικονόμου, Αν. Μπακόλας, φοιτητής, Κ. Μαργαρίτης και άλλοι.

Παράλληλα δρούσε οργανωτικά και η νεότευκτη οργάνωση του Κ.Κ.Ε. με γραμματέα το Γ. Μπέικο. 


11 σχόλια:

  1. O "Eυρυτάνας ιχνηλάτης" καμαρώνει (και δικαίως νομίζουμε!) για την ιστορική παρουσία συγγενικού του προσώπου ανάμεσα στους αλησμόνητους πρωτεργάτες του αντιστασιακού αγώνα στην ανταρτομάνα Ευρυτανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δόξα και τιμή στους πρωτοπόρους αγωνιστές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σημαντικό ντοκουμέντο Ευρυτάνα μου, συγχαρητήρια που ιχνηλάτισες αυτή την ανεκτίμητη μαρτυρία με όλα τα σπουδαία ονόματα εκείνων που μπήκαν πρώτοι μπροστά στον αγώνα και έδωσαν την ψυχή τους και πολλοί από αυτούς και την ίδια τους τη ζωή. Να μην ξεχνάμε, ψυχή βαθιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τιμή στους ήρωες και σεβασμός στη μνήμη τους. Δικαίως καμαρώνεις φίλε Ευρυτάνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στην θέση σου, θα καμάρωνα για όλες σου τις αναρτήσεις Ευρυτάνα, γιατί όλες τιμούν την μνήμη όσων έδωσαν και δίνουν ακόμα αγώνα ζωής... Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ζουν για παντα στις μνημες και στην αντιστασιακη ιστορια του ευρυτανικου λαου.!!
    Δυο λογια μονο για τον Δημητρη Μπακολα, στελεχος του ΕΑΜ και γραμματεα του ΚΚΕ στην Ευρυτανια. Ηταν ενα μορφωμενο παιδι, δικηγορος και δημοσιογραφος, σπανιος ανθρωπος και αγωνιστης και πολυ αγαπητος στο λαο της ευρυτανιας. Τον σκοτωσαν με φριχτα βασανιστηρια στα μπουντρουμια της Αιδηψου τον Αυγουστο του 1945.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο σπάνιες και πολύτιμες, αυτές οι ιστορικές σου ιχνηλασίες!
    Μεγάλη τιμή να έχεις τις ρίζες σου σ' αυτά τα χώματα και φυσικά να καμαρώνεις για τους προγόνους σου!
    Μπράβο σου για την υποδειγματική δουλειά που κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για την ιστορική αλήθεια θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αρκετό καιρό πριν από τη δημιουργία των ΕΑΜικών επιτροπών της Ευρυτανίας, είχαν ανασυσταθεί οι κομμουνιστικοί πυρήνες (ήδη από τον Ιούνη του '41 και μάλιστα είχε παραστεί τότε στη σύσκεψη του Καρπενησίου και ο Άρης!), οι οποίοι και ανέλαβαν το καθήκον της συγκρότησης του αντιστασιακού κινήματος στον τόπο μας με μια πιο ευρεία συμμετοχή και επιπλέον άξιων αγωνιστών.
    Σε μελλοντική μας ανάρτηση θα αναφερθούμε (επίσης ονομαστικά) στους πρωτοπόρους της αχτιδικής επιτροπής της Ευρυτανίας και τους εκπροσώπους της ανά χωριό, αν και οι περισσότεροι εξ' αυτών συμπίπτουν, όπως καταλαβαίνετε, με τους αναφερόμενους στην παρούσα ανάρτηση!
    Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι
    ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πως ξεκίνησαν....μια χούφτα άνθρωποι.....και έφτιαξαν ένα μαζικό κίνημα που ελευθέρωσε τον τόπο και οραματίστηκε μια νέα δίκαιη κοινωνία!!!!!!Θα πω ξανά ότι ντρέπομαι για εμάς σήμερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.