Καπετάν-Γιώτης (Χαρίλαος Φλωράκης) |
Ο Χαρίλαος Φλωράκης (1914-2005), πρώην Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε είχε καταγωγή από τον Κλειτσό της Ευρυτανίας. Εκεί είχε γεννηθεί ο πατέρας του Γιάννης Φλωράκης ο οποίος μετά το γάμο του πήγε σώγαμπρος στο Παλιοζωγλόπι -σημερινή Ραχούλα- των θεσσαλικών Αγράφων όπου γεννήθηκε, τέταρτος από έξι παιδιά, ο Χαρίλαος Φλωράκης ο μετέπειτα «καπετάν Γιώτης» του αντάρτικου και πρωταγωνιστής στην κατάληψη του Καρπενησίου από το ΔΣΕ το 1949 (βλ. σχετικό αφιέρωμα). Ως γνωστόν, ο Χαρίλαος είχε ένα μοναδικό δέσιμο με την πατρογονική Ευρυτανία που λάτρευε παράφορα.
Απολαύστε λοιπόν, με τα λόγια του ίδιου του Χαρίλαου, ένα εύθυμο περιστατικό που εκτυλίχθηκε σε κάποιο από τα δικαστήρια του εμφυλίου με τους στημένους μάρτυρες κατηγορίας. Το διηγήθηκε στη δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα και εμπεριέχεται στο βιβλίο της με τίτλο: "Κι σεν' πως σ' λεν; Χαρίλαος Φλωράκης" - εκδ. Καστανιώτη.
=============
"Μόκα λέγανε το μάρτυρα κατηγορίας που εμφανίστηκε εναντίον μου, και ήταν από ένα χωριό του δήμου Απεραντίων, τρομοκράτης ο ίδιος της περιοχής από Τέτρακο έως Εδεσσό και Βάλτο. Να φανταστείς ότι οι δικηγόροι έφεραν στο δικαστήριο αντίγραφο από το ποινικό του μητρώο και ήταν καταδικασμένος τρεις τέσσερις φορές για τυμβωρυχία.
Παρουσιάστηκε στο δικαστήριο φορώντας στρατιωτικό χιτώνιο, με μακριά μαλλιά, γενειάδα ως το στήθος, και στα πόδια του είχε τσαρούχια με φούντες. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής.
Ο δικηγόρος μου, απευθυνόμενος προς το δικαστήριο, είπε δείχνοντάς τον:
«Ο απίθανος αυτός τύπος με την πλουσίαν βλάστησιν από τους πόδας έως της κορυφής...»
Του λέει ο πρόεδρος:
«Πες μας εσύ τι ξέρεις».
«Ο κατηγορούμενος», του απαντά -και δείχνει εμένα- «κρατούσε, κύριε πρόεδρε, στο ένα χέρι το χαρτί, στο άλλο το μαχαίρι, κι έτσι τον έσφαξε το ροκόφυλλο».
Παραξενεύτηκε ο πρόεδρος. Εγώ ήμουν διοικητής μιας μονάδας πέντε χιλιάδων ανταρτών και συνόδευα τον Μάρκο. Θα κατέβαινα ποτέ εγώ ο ίδιος μ' ένα χαρτί στο ένα χέρι και στο άλλο το μαχαίρι να σφάξω ποιον;
«Είσαι βέβαιος», τον ξαναρωτά ο πρόεδρος, «ότι ήταν ο κατηγορούμενος;»
«Τι λες, κύριε πρόεδρε. Αν σε κόλλαγε αυτός ο πουτσαράς στα χέρια, δεν γλίτωνες».
'Εμεινε το δικαστήριο. Πρόεδρος και δικαστές και ακροατήριο λύθηκαν από τα γέλια.
Το ζήτημα δεν ήταν η κουβέντα «πουτσαράς» που είπε για μένα. Γιατί στις δικές μας περιοχές, Ευρυτανία και Ρούμελη, η λέξη είχε εντελώς άλλη έννοια. Όταν κάποιος δείχνει μεγάλο ανδρισμό, γενναιότητα, παλικαριά -ακόμα και γυναίκες άκουγες να λέει η μια στην άλλη, «Μπράβο, ρε πουτσαρίνα», αν κάποια έδειχνε ιδιαίτερο δυναμισμό. Αυτή την έννοια είχε. Αλλά φυσικά σε ανθρώπους που δεν προέρχονταν από τις περιοχές μας η λέξη προκάλεσε γέλια και έκπληξη."
χαχαχαχαχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτο περιστατικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχε ένα μοναδικό τρόπο να διηγείται ιστορίες ο Φλωράκης. Κατάφερνε τους ακροατές του να κρέμονται από το στόμα του.
Τώρα, εδώ που τα λέμε, γεμάτο είναι το ΚΚΕ από πουτσαράδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχαχαααχαχα.......ακόμα και σήμερα οι γέροντες και οι γριές στα χωριά προσφωνούν με τη ντόπια διάλεκτο "πτσαράδες και πτσαρίνες".......όσους και όσες διακρίνονται για τη λεβεντιά την περηφάνια και την παλικαροσύνη τους!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο λείπει η τεράστια αυτή προσωπικότητα ε Ευρυτάνα. Ένας από τους τελευταίους μεγάλους αγωνιστές του λαού μας, που ενέπνεε εμπιστοσύνη και ανθρωπιά. Και χωρατατζής ως που δεν παίρνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλησπέρα μου.
Και να φανταστεί κανείς πως η λέξη δεν παράχθηκε με διάθεση αστεϊσμού. Τις λέξεις τις γεννούσε η φυσική ζωή και το αρσενικό πάντα μετρούσε από τις αναπαραγωγικές του δυνατότητες.. Φαντάζομαι πάντως τι θα έγινε στην ομήγυρη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞΕΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΣΚΕΨΟΥ ΜΕ ΤΙ ΥΠΟΚΟΣΜΟ ΕΙΧΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ 4 ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ.... ΤΥΜΒΩΡΥΧΙΑ Ο ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΣ ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΑΣ!!
Αν ζούσε σήμερα, πώς θα έλεγε άραγε τους σύγχρονους "ψευτοπουτσαράδες";
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όσο περνούν τα χρόνια, μας λείπει και περισσότερο ο λόγος του και η εμβληματική του παρουσία...
Απίστευτη ιστορία πραγματικό ανέκδοτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΑΣΕΜΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΟ ΝΟΗΜΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΥΛΙΚΟ ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΙΩΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ, ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΜΙΑΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!
Eυχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑιώνια η μνήμη του καπετάνιου, στα χρόνια μου τα φοιτητικά γνώρισα τον καπετάν στριμωνα. Και τι δε μου είχε πει για το Χαρίλαο! Τόσο μεγάλος ηγέτης που όταν κατάλαβε πως πρέπει να κάνει πίσω για τη νέα γενιά όχι απλά έκανε, αλλά ήταν εκεί για την ολόπλευρη στήριξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο χέρι μας είναι να φανούμε άξια σπορά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆξια σπορά των ζευγάδων που έβγαλε τούτη η μοναδική περιοχή, από τον Χαρίλαο μέχρι τον Μπεικο, τον Θάνο και τον Τραχανη, που ονειρευτηκαν ότι θα άφηναν το τουφέκι και θα έχτιζαν πλούτο και ευημερία όχι μόνο σε αυτά τα ξεχασμένα αλλά πανέμορφα ευρυτανικα χωριά, αλλα σε όλη τη χώρα...