Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Ο αγώνας φέρνει τη Νίκη και η επαγρύπνηση τη διαφυλάττει!



Είχαμε μια σημαντική ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ όσον αφορά τον Αγώνα μας για τη σωτηρία των Αγράφων. Μια ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ με πολυδιάστατη αξία!

Πρόκειται για μία πρόσφατη απορριπτική απόφαση του ΥΠΕΝ βάσει της οποίας φαίνεται να "μπλοκάρεται" η επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμοτεράτων στην εμβληματική Νιάλα αλλά και το Βοϊδολίβαδο Αγράφων.

(Δείτε ενδεικτικά... εδώεδώ κι εδώ).

Δεν ήταν μια "χαριστική" απόφαση. Ήταν ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ, αποτέλεσμα του δικού μας μαχητικού αγώνα και της συνεπούς στάσης όλων εκείνων των ανυποχώρητων που δεν αποδέχθηκαν τα δήθεν "τετελεσμένα" και στάθηκαν στις επάλξεις!

Η πρώτη επίθεση της βαρβαρότητας αποκρούστηκε! Οι αλησμόνητοι νεκροί μας θα συνεχίσουν να κοιμούνται στην απόρθητη Νιάλα χωρίς να έχει βεβηλωθεί ο τόπος της θυσίας τους.
Τα πλάσματα του βουνού θα συνεχίσουν τον ελεύθερο  βίο τους στα αμόλυντα όρη μας.
Κι ο "παγωμένος αντάρτης" από ψηλά θα χαιρετά με το δικό του τρόπο εκείνους που πασχίζουν να  κρατούν το νήμα της Ιστορίας.

Όσοι βαδίσαμε σε μαζικές ή πιο μοναχικές πορείες, σε πόλεις και σε χωριά, μέσα σε βροχές και σε λιοπύρια, από το Σύνταγμα μέχρι το Καρπενήσι και την Καρδίτσα, την πεζοπορία στην ιστορική Νιάλα και την ανάβαση στο επιβλητικό Βοϊδολίβαδο, αλλά και όπου αλλού συμμετείχε ο καθένας μας υψώνοντας φωνή αντίστασης μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις (βλ. ενδεικτικά εδώεδώεδώ κι εδώ) - νιώθουμε σήμερα να ζεσταίνεται η ψυχή μας.

Γιατί τίποτε δεν πάει χαμένο, όταν κανείς δρα, μάχεται, αντιστέκεται!

ΟΜΩΣ, ας μην εφησυχαζόμαστε... 

Κάτι τέτοιο θα ήταν ολέθριο λάθος! Τίποτε δεν τελείωσε. Άλλωστε, η εμπειρία διδάσκει ότι μία κατάκτηση διαφυλάσσεται μόνο όταν αυτοί που την επιτυγχάνουν, επαγρυπνούν!

Συνεπώς τίθεται το καθήκον της συνέχισης του συλλογικού αγώνα αφενός για την περιφρούρηση της συγκεκριμένης κατάκτησης στην προαναφερόμενη περιοχή και αφετέρου για τη διάσωση (συνολικά) των θεόμορφων Αγράφων και του μοναδικού φυσικού κάλλους της αμόλυντης Ευρυτανίας που αποτελεί μία από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης και του πλανήτη!

Διότι τα σχέδιά τους δεν σταματούν εδώ. Στο στόχαστρο της παμφάγας ενεργειακής κερδοφορίας έχουν ήδη μπει πολλές ακόμη κορυφές των Αγράφων και όχι μόνο.

Συνεχίζουμε λοιπόν στα "χαρακώματα του δίκιου"!

Για να παραμείνουν ΟΛΑ τα βουνά μας λεύτερα.

Ο λαός μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να πιστέψει στις δικές του δυνάμεις. Αυτές τις τόσο πολύτιμες και ικανές δυνάμεις του, που οι αφεντάδες μας και οι ποικιλόμορφοι υπηρετίσκοι τους προσπαθούν με χίλιους δύο τρόπους και μεθοδεύσεις να τις λοιδορήσουν και να τις απαξιώσουν με στόχο να κατρακυλήσει ο κόσμος στη μοιρολατρία και την απάθεια κι έτσι να καταστεί ακίνδυνος για τους σχεδιασμούς τους.

Εμείς όμως μάθαμε ότι εύκολοι δρόμοι δεν υπάρχουν και μόνο εάν βαδίσουμε στα δύσκολα ενεργοποιώντας και πάλι τις συλλογικές μας δυνάμεις θα μπορέσουμε να σώσουμε και την Καράβα και τα Καμάρια και τη Βουλγάρα και τη Σαράνταινα και κάθε βουνό, κάθε κόκκο γης από  αυτό τον καθάριο ευλογημένο τόπο που μας δώρισε η Μάνα Φύση και που αποτελεί λαϊκή περιουσία κι όχι τσιφλίκι κάθε λογής "αρπακτικών" που ενίοτε εμφανίζονται και με εταιρικά διακριτικά.

Συνεχίζουμε, αντέχουμε, προχωράμε...

✓Να ανακηρυχθούν τα Άγραφα και η Ευρυτανία Προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο!

ΥΓ. Κανένα βουνό ανυπεράσπιστο, κανένας υπερασπιστής του, ανυπεράσπιστος! Αλληλεγγύη-Λευτεριά στα αδέρφια που δικάζονται στην Καρδίτσα στις 7 Δεκέμβρη. Είμαστε όλοι στο πλευρό τους, από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

24 σχόλια:

kapetandiamantis είπε...

Ο αγώνας φέρνει τη Νίκη και η επαγρύπνηση τη διαφυλάττει!

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΣΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ!
ΓΙΑ ΑΥΤΟ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ.

Giannis Pit. είπε...

Κάθε αγώνας φέρνει αποτελέσματα. Κάθε συλλογική προσπάθεια έχει σημασία, δίνει νόημα στη ζωή και στους αγώνες μας. Μόνο έτσι μπορεί να ανατραπούν πράγματα και επιβουλές. Κάθε αποτέλεσμα που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, έστω μια καθυστέρηση, μια αναβολή, είναι ουσία καθώς δίνει χρόνο να συνεχίσουμε και να ανασυνταχτούμε.
Μπράβο σε όλους εκείνους που μπήκαν μπροστά και στήριξαν αυτούς τους αγώνες.

Δραση στο Ωραιοκαστρο είπε...

Οι αγώνες φέρνουν τα αποτελέσματα.

Aris είπε...

κανένα βουνό ανυπεράσπιστο
κανένας υπερασπιστής του, ανυπεράσπιστος
Μέσα σε αυτά τα τριάμισι χρόνια αγώνα για την προστασία των Αγράφων, που πέρασαν με συνεχείς δράσεις, καταγγελίες, δικαστικές προσφυγές και πολλές πεζοπορίες στα βουνά, κυριολεκτικά χιλιάδες άνθρωποι, απ΄ άκρη σε άκρη της χώρας, βίωσαν το μεγαλείο των Αγράφων και συνδέθηκαν με την ιστορία τους, την περασμένη αλλά και την τωρινή.
Η πρόσφατη απόρριψη της τροποποίησης της μελέτης περιβαλλοντικών όρων των εταιριών για την ισοπέδωση βουνοκορφών για την κατασκευή δύο αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην ιστορική Νιάλα και στο Βοϊδολίβαδο, κατόπιν πολλών κινητοποιήσεων και γραπτά διατυπωμένων αντιρρήσεων χιλιάδων πολιτών, έδειξε ότι μπορούν να υπάρξουν κερδοφόρες μάχες.
Μεταξύ όλων αυτών των κινητοποιήσεων, πολύ σημαντική ήταν και εκείνη στις 22 Αυγούστου του 2019, έξω από το Δημαρχείο της Καρδίτσας. Εκεί, σε μια σκανδαλώδη προσπάθεια, μόλις μια μέρα πριν τη λήξη της θητείας του, ο πρώην Δήμαρχος Καρδίτσας Φ. Αλεξάκος επιχείρησε να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων για την κατασκευή πυλώνων που θα μετέφεραν το ρεύμα από τις ανεμογεννήτριες –που επρόκειτο να μπουν στη Νιάλα, στο Βοϊδολίβαδο και αλλού– προς το κεντρικό ηλεκτρικό δίκτυο στα πεδινά. Η συγκέντρωση κατοίκων από την Καρδίτσα, τα χωριά των Αγράφων και τις άλλες πόλεις του θεσσαλικού κάμπου χτυπήθηκε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, με ρίψη μάλιστα δακρυγόνων, αλλά ο σκοπός τους τελικά δεν επετεύχθη. Για τα γεγονότα αυτά, απαγγέλθηκαν «κατόπιν εορτής» κατηγορίες σε τέσσερις από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση.
Αυτές όμως δεν είναι οι μόνες διώξεις. Με απαγγελθείσες κατηγορίες που φτάνουν στους τόπους κατοικίας τους, επιχειρείται το τράβηγμα στα δικαστήρια κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι δεν ξεπουλάνε ούτε τον τόπο ούτε τη συνείδησή τους, καθώς και ανθρώπων που αγωνίζονται για την προστασία των Αγράφων.
Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αποσύρουν άμεσα όλες τις διώξεις που έχουν ασκήσει εναντίον εκείνων που είχαν και έχουν ενεργό συμμετοχή σε κινητοποιήσεις κατά της λεηλασίας των Αγράφων. Τους καλούμε να κάνουν το ίδιο και για άλλες, ανάλογες περιπτώσεις (Κεφαλονιά, Τήνος κλπ.). Οποιαδήποτε προσπάθεια δίωξης των αγώνων αυτών, απλά ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά που ήδη έχει ανάψει.
Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους τέσσερις αγωνιστές για την προστασία των Αγράφων, οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη στις 7 Δεκέμβρη, στα δικαστήρια της Καρδίτσας, με τέσσερις κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. [Η κλήση αφορά τα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί στο Δημαρχείο Καρδίτσας τον Αύγουστο του 2019, όπου μπλοκαρίστηκε από πλήθος κόσμου η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία θα επικύρωνε τη δημοπρασία δασικών τεμαχίων στους επενδυτές. Η συγκεκριμένη δίωξη ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου, όταν οι τέσσερις αγωνιστές κλήθηκαν στην ασφάλεια για εξηγήσεις, έπειτα από την υποτιθέμενη αναγνώρισή τους από αστυνομικούς.]
Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών
Πρωτοβουλία Αθήνας για την προστασία των Αγράφων
6.12.2021

Aris είπε...

Και οπως καταγγελλει και το Δικτυο για την προστασια των Αγραφων..

"έφτασαν στο σημείο στους βοσκούς των Αγράφων στην ιστορική Νιάλα να τους απευθύνουν κατηγορία για σύσταση τρομοκρατικής ομάδας γιατί δεν θέλουν να καταστραφούν τα βοσκοτόπια τους με τα αιολικά."
!!!!!!!!!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Ελεύθερα βουνά
Ελεύθεροι άνθρωποι

άγριο κυκλάμινο είπε...

Έτσι!
από νίκη σε νίκη θα πάμε μέχρι να ξεκουμπιστούν μια για πάντα από τα βουνά μας.

Άιναφετς είπε...

Εύγε που οι αγώνες έφεραν αποτέλεσμα!
Τώρα να πάρουν δύναμη και τα άλλα βουνά της Ελλάδας να αντισταθούν και αυτά!

Άρης Άλμπης είπε...

«ΟΜΩΣ, ας μην εφησυχάζουμε...»
Ναι. Γιατί έχουμε να κάνουμε με αδίστακτους, ακαλαίσθητους, αναίσθητους κυβερνώντες.
Το έχουν αποδείξει σε πολλούς τομείς.
Τεράστια η ευθύνη των δημάρχων και των συμβουλίων, των επαγγελματικών και άλλων συλλόγων κλπ, που μένουν αδρανείς στην ιεροσυλία.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Για τη δίκη των αγωνιστών...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=441372184273216&id=104679907942447&m_entstream_source=timeline&__tn__=%2As%2As-R&locale2=el_GR&_rdr

Καλεσμενιώτης είπε...

Από την πρώτη στιγμή που διέρρευσε η πρόθεση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγια Βουνά των Αγράφων ξέραμε όλοι και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των Αγράφων ότι μόνο με αγώνα και δράσεις θα κατέρρεαν τα σχέδια για αυτό το ανοσιούργημα.Κανείς δεν έκανε πίσω,όταν πεισμωνει ο Λαός είναι σίγουρο ότι το δικιο του θα το βρει κόντρα στα πρέπει στις απειλές στις διώξεις.Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε.Ας είμαστε σε εγρήγορση ολοι μας για την τελική νίκη.Κάτι τελευταίο που μπορεί να ακούγεται άσχετο με τα παραπάνω αλλά δεν παύει να αποδεικνύει περιτρανα την αξία του μαζικού αγώνα.Ο νόμος Χατζηδάκη που πρόσφατα ψηφίστηκε καταργεί σειρά κεκτημένων ολων των εργαζόμενων .Όμως η μαχητικότητα των εργαζόμενων στην cosco και στην e food ανέτρεψε τα σχέδια των αφεντικών ντοπιων και ξένων.Καλούς αγώνες!!!

Aris είπε...

Ναι πηρε αναβολη η δικασιμος για τις 4 Οκτωβριου. Παλια και κλασικη τακτικη του κρατους για να κραταει σε μια ιδιοτυπη ομηρια τους πιο ενοχλητικους που αντιστεκονται και να στελνει και το αναλογο μυνημα στους υπολοιπους.

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ είπε...

Δεν είναι ανίκητο το σύστημα ίσα - ίσα είναι σαθρό και σάπιο.Απλά δεν έχουμε κατακτήσει(ακόμα) την ενότητα και το συντονισμό της δράσης.Όλες μας οι δυνάμεις για την ανατροπή , γιατί οι μικρές νίκες ,όπως αυτή, δεν τους κλονίζουν.

Ανώνυμος είπε...

https://www.facebook.com/104679907942447/posts/437061638037604/

Ανώνυμος είπε...

https://www.facebook.com/104679907942447/posts/437679081309193/
Η δική πήρε αναβολή για 4/10/2922 η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.
Μούστος Φώτης διωκόμενος.

doctor είπε...

ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΝΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΟΦΟ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ" ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ ΜΑΣ. ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ "ΜΙΚΡΕΣ" ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΩΝΤΑΙ. ΙΣΑ ΙΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΈΡΟΥΝ ΚΟΥΡΑΓΙΟ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ. ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.

Natassas blog tips είπε...

Ελεύθεροι άνθρωποι

Φυσιολάτρης! είπε...

Θα τα καταφέρουμε ως το τέλος......αισιοδοξώ......τα Άγραφα δεν θα πατηθούν........γιατί έχουν χιλιάδες υπερασπιστές!!!!!!!!!!!!!!!Όταν αγωνίζεσαι έχεις ελπίδα............ όταν παραιτηθείς τότε είσαι εκ των προτέρων χαμένος........Συμφωνώ με τη διεκδίκηση να καθιερωθεί όλος ο γεωγραφικός χώρος της Ευρυτανίας και των Αγράφων εθνικό πάρκο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μαρία Γ. είπε...

Χαίρομαι πολύ γι' αυτή την απόφαση Ιχνηλάτη, που όπως τονίζεις κι εσύ πολύ σωστά, οφείλεται αποκλειστικά στον δικό σας αγώνα για να υπερασπιστείτε το βουνό σας.
Εφησυχασμός για τέτοια θέματα σίγουρα δεν πρέπει να υπάρχει αφού η συνέχεια θα δοθεί στα διοικητικά δικαστήρια όπως συνηθίζεται. Εύχομαι να δικαιωθείτε και στον τελικό βαθμό και τα Άγραφα να συνεχίσουν να αναπνέουν τον ελεύθερο αέρα τους ανεμπόδιστα.
Να είστε καλά και να παλεύετε για το δίκιο!

Αστοριανή είπε...

✓Να ανακηρυχθούν τα Άγραφα και η Ευρυτανία Προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο!


Η καλύτερη λύση!



Καλές Γιορτές, σε όλους

"αστοριανή" ΝΥ

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ
ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΑΤΗΤΑ ΜΟΝΑΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΖΙΚΟ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.
Στις 23 Νοεμβρίου η διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του ΥΠΕΝ απέρριψε το αίτημα τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων των δύο αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα Άγραφα. Πρόκειται για δύο πάρκα ισχύος 40MW και 46MW στους Δήμους Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα των εταιρειών ῾ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΑΕΕ῾και ἉΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ῾ θυγατρικών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. 
Είναι μια θετική εξέλιξη, στη λήψη της οποίας κυρίαρχο ρόλο έχει παίξει ο πολύμορφος αγώνας που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια ενάντια στην ‘’πράσινη ανάπτυξη’’ και την πολιτική των ερημώσεων. Ένας αγώνας που επιχειρεί να βάλει φραγμό και να μπλοκάρει κάθε βήμα και κάθε  εργασία, σε όλα τα πεδία των μαχών όπου και αν αυτά βρίσκονται ,από τις αίθουσες των δημοτικών συμβουλίων έως στις βουνοκορφές .
Η εν λόγω απόφαση δεν έχει να κάνει με την ευαισθησία του κρατικού μηχανισμού για τα βουνά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η εικόνα σε όλη την Ελλάδα, με τις εκατοντάδες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων, στο σύνολο του ορεινού όγκου της χώρας, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Εδώ και δεκαετίες, κράτος και καπιταλιστές έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο εργοτάξιο «αναπτυξιακών» έργων, επικαλούμενοι την αναγκαιότητα «προστασίας του περιβάλλοντος», που περνάει μέσα από την καταστροφή του...
Η επιβολή της πολιτικής τους γίνεται με όρους ολοκληρωτικής καταστροφής της ζωής και της φύσης . Από την καύση σκουπιδιών μέχρι την επιτηδευμένη αδιαφορία για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία, όλες οι κατευθυντήριες γραμμές της αστικής πολιτικής συγκλίνουν στην μετατροπή κάθε σπιθαμής γης, θάλασσας και αέρα, σε επενδυτικό φιλέτο με καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον, τον άνθρωπό, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Υπενθυμίζουμε απλά πως τα Άγραφα έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας, με το «Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας 2021- 2025» να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «κύριες στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση επενδύσεων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».Συνολικά, περισσότερες από 500 ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να κατατεμαχίσουν τον ορεινό όγκο των Αγράφων, µε τις 72 να έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης. Υπενθυμίζουμε επίσης πως στο επίπεδο της ΕΕ έχει συμφωνηθεί μέχρι το 2030 η χώρα να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ΑΠΕ, σε ποσοστό που να ξεπερνά το 31%.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις πλαγιές της Καράβας, της ψηλότερης κορυφής των Αγράφων (2184µέτρα), και της ευρύτερης περιοχής, που απειλούνται µε «ξεκοίλιασµα» για την εγκατάσταση αιολικών. Ενδεικτικά, σχεδιάζονται ένας αιολικός σταθµός της ΙΝΤΡΑΚΑΤ µε 4 Α/Γ στην κορυφή Καράβα και, στη νοτιοδυτική της ράχη, ένας της ΤΕΡΝΑ µε 8 Α/Γ στη βόρεια πλαγιά της Καράβας. Πιο βόρεια, οι εργασίες κατασκευής αιολικού σταθμού µε 8 Α/Γ στη θέση «Αέρας - Αφεντικό», στην περιοχή διάσελο Τυµπάνου της ∆ΕΗ Ανανεώσιμές συνεχίζονται αδιάκοπα. Για την κατασκευή του συγκεκριμένου αιολικού σταθμού να θυμίσουμε ότι έγιναν τρεις διακοπές  έπειτα από τις καταγγελίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που αποτέλεσαν την αφορμή να διαπιστωθούν παραβάσεις, η καταστροφή όμως συνεχίζεται ραγδαία 
Με βάση την αναφερόμενη απόφαση του Υπουργείου περιβάλλοντος, κατά την οποία τα έργα στη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο για τα αιολικά εργοστάσια «παγώνουν», διάφοροι κύκλοι κυρίως θεσμικών δυνάμεων «χτυπούν παλαμάκια». Οι εν λόγω δυνάμεις δεν αξιοποιούν την απόφαση του υπουργείου για τη διεύρυνση και γιγάντωση του αγώνα εναντίον της καταστροφής των Αγράφων, αλλά για την καθήλωσή του σε μια καταστροφική αναμονή και την ένταξή του σε ένα ναρκοθετημένο θεσμικό πλαίσιο. Ο αντιπεριβαλλοντολογικός  νόμος Χατζηδάκη αποτελεί εξάλλου πλέον την κατευθυντήρια γραμμή.  Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι ο περιορισμός του αγώνα στενά σε ένα πλαίσιο αναμονής «θεσμικών αποφάσεων», παροπλίζει τις κοινωνικές αντιστάσεις και τις απονευρώνει. Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς -είτε αυτοί έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη, είτε με την τοπική αυτοδιοίκηση- οδηγούν τον αγώνα σε ένα μονοπάτι ενσωμάτωσης και διαπραγμάτευσης, το οποίο σύντομα θα βγει αδιέξοδο. Με δηλώσεις νομιμοφροσύνης κανένας αγώνας ποτέ δεν βγήκε νικηφόρος. Με το να περιορίζεις τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιείς για να αγωνιστείς σε ένα ατέρμονο νομικό αγώνα απέναντι στο κράτος και τους επενδυτές καταδικάζεις ήδη τα Αγραφιώτικα βουνά στη λεηλασία -πριν ακόμα ανέβει η πρώτη μπουλντόζα.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Το ζήτημα της «πράσινης» ανάπτυξης και του ενεργειακού παροξυσμού δεν αποτελεί μια ανορθογραφία, ένα λάθος διαχείρισης, αλλά δομικό στοιχείο της επανάκαμψης ενός ασθμαίνοντος καπιταλισμού, σε βάρος ανθρώπου και περιβάλλοντος. Το πογκρόμ βίας και διώξεων που έχει εξαπολυθεί εναντίον του μαχητικού κινήματος υπεράσπισης, της γης και της ελευθερίας, με ιδιαίτερη δε βιαιότητα στην περιοχή της Θεσσαλίας, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη πως ο κρατικός μηχανισμός είναι ενοποιημένος στην υπεράσπιση των επενδυτικών σχεδιασμών. Αλήθεια, εφ όσον το υπουργείο περιβάλλοντος «παγώνει» τα έργα σε Νιάλα και Βιοδολίβαδο, το δικαστήριο στις 7 Δεκέμβρη θα καταδικάσει αγωνιστές που διώκονται ακριβώς για αυτή τους την αντίθεση…;; 
Δεν μπορούμε να ξέρουμε τις προτεραιότητες των εταιρειών με τις χιλιάδες αδειοδοτήσεις τις συναλλαγές τους με το υπουργείο και τον μεταξύ εταιρειών ανταγωνισμό. Αν για κάτι είμαστε σίγουροι είναι ότι για να είναι νικηφόρος ο αγώνας πρέπει να υπερβεί την αστική νομιμότητα. Αυτή τη νομιμότητα που αυτή τη στιγμή ισοπεδώνει τον Τύμπανο.
Η εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, στη δύναμη του λαϊκού παράγοντα, η από τα κάτω οργάνωση, ο συντονισμός και η πολύμορφη δράση απέναντι στο κράτος και τους επενδυτές ώστε να καταφέρουμε να μπλοκάρουμε τους εγκληματικούς σχεδιασμούς τους είναι η μόνη ελπιδοφόρα επιλογή. Μια επιλογή που χωράει πολλούς ανθρώπους και αφήνει ανοιχτό το πεδίο να γίνουν ακόμα περισσότεροι στο μέλλον. Να θυμόμαστε ότι ο δρόμος χωράει πολλούς. Τα δημαρχεία, το το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αίθουσες λίγους.
Και στην περίπτωση των Αγράφων όσες φορές ηττήθηκαν οι επενδυτές και το ντόπιο συνάφι τους ήταν αποτέλεσμα της μαχητικής λαϊκής κινητοποίησης. Οι πλειστηριασμοί στο Δημαρχείο, οι πορείες στον Τύμπανο, το μπλοκάρισμα ανεμοϊστού που προορίζονταν για την Νιάλα ήταν στιγμές αποφασιστικότητας και ανάσες νίκης. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε την τοπική κοινωνία, τους Συλλόγους των χωριών, τα σωματεία και τις συλλογικότητες  της πόλης αλλά και το πανελλαδικό δίκτυο αλληλεγγύης να πορευτούμε. Επόμενος σταθμός αποτελεί για μας η δική στις 7 Δεκέμβρη, όπου παραπέμπονται 4 αγωνιστές. Πυκνώνοντας την Αλληλεγγύη να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο Αγώνας, ώστε τα Άγραφα να μείνουν απάτητα βουνά. Ώστε ο Αγώνας για την κοινωνία, την φύση, την υγεία του Λαού να νικήσει.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΟΣ ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ.
ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 9 πμ.’’’’

ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Σας ευχαριστούμε για τις πολυπληθείς επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις, τις ενημερώσεις και βέβαια τα σχόλια.

Ο συλλογικός αγώνας συνεχίζεται...

Καλή δύναμη - ψυχή βαθιά!