Ηθογραφικό πορτρέτο ενός "επαγγελματία" που πλέον δεν υφίσταται!
Το ιχνηλατήσαμε από τον αείμνηστο Ευρυτάνα συγγραφέα Δημοσθένη Γ. Γούλα (1916-1990) και το σπάνιο βιβλίο του "Οι χωριανοί μου" -εκδ. Στέφανος Δ. Βασιλόπουλος, Αθήνα 1978 -ανατύπωση της πρώτης έκδοσης του 1953- που κοσμεί την προσωπική μας βιβλιοθήκη).
Απολαύστε το!
******
Ο ΔΙΚΟΛΑΒΟΣ
Είναι κάτι καπάτσοι χωριάτες "διαολοσπέρματα", έτσι τους λέει η αργκό των εμπιστευτικών ψιθυρισμών. Τα καταφέρνουν καλύτερα κι απ' τους επαγγελματίες δικηγόρους. Πρώτα γιατί "εκλαϊκεύουν" την επιστήμη και δε ταλαιπωρούν τους χωρικούς με την άκαμπτη ορολογία των νόμων.
Όταν δε η ενοχή είναι "φως φανάρι", ξέρουν και τον άλλο δρόμο. Ένα τουλουμάκι τυρί απ' την πίσω πόρτα του κομματάρχη, ή κάτι άλλο, βρίσκουν πως είναι κατάλληλο φάρμακα για τον κατευνασμό των σκυθρωπών κι απροσπέλαστα αρμοδίων οργάνων.
Οι δικηγόροι τούς φοβούνται και προσπαθούν να τάχουν καλά μαζί τους. Έχουν τόσες συμπάθειες στα χωριά, είναι τόσο κοντά στην πελατεία και μπορούν να δυσφημίσουν ή να ρεκλαμάρουν τον καθένα.
Ξέροντας την ατέρμονη πορεία των δικογραφιών στους μαιάνδρους των διαφόρων δικαστικών μεγάρων, νοιώθει ο καθένας το συμφέρο που εκπηγάζει από τούτες τις καλές σχέσεις.
Οι δικολάβοι θα υποδείξουν τους καλούς δικηγόρους στα προσωρινά μέτρα που γίνονται για να λύσουν επί τόπου τις διαφορές, στα σύνορα, την υδρονομή κ.λ.π. Αυτά είναι τα καλύτερα έσοδα και για τους δικηγόρους και τους δικολάβους.
Στις αγορεύσεις είναι άφθαστοι. Συνήθως δεν έχουν τελειώσει ούτε το δημοτικό και μαλλιοτραβιώνται σ' αυτές οι καθαρευουσιάνικες με τις δημώδεις και πολλές φορές ξετσίπωτες εκφράσεις.
Οι δικολάβοι φτιάνουν τις αναφορές και τις καταγγελίες. Ένας τέτοιος τετραπέρατος δικός μας, έλεγε σε πελάτη του:
Τι θέλεις να σου φτιάσω, μήνυση, μηνυσούλα ή μηνυσάρα; Για την πρώτη θα δώσεις 15 δραχ., τη δεύτερη 10 και για την μηνυσάρα 25. Αλλά μ' αυτή θα χώσω τον αντίδικό σου "στάβαθα" της γης...
Καταλαβαίνετε βέβαια τι προτιμούσε ο πελάτης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη συνοδευτική φωτο την επιλέξαμε από το διαδίκτυο.
Ρε τι κουμάσι είναι αυτό ; Είχα ακούσει παλιά την έκφραση δικολάβος αλλά δεν ήξερα τι ακριβώς ήτανε. Ευχαριστούμε τον αείμνηστο συγγραφέα Δημοσθένη Γούλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΡΑΓΙΚΑ ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλο ένα "επάγγελμα" που εξέλειψε στο χρόνο. Και ευτυχώς για το συγκεκριμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Ένα τουλουμάκι τυρί απ' την πίσω πόρτα του κομματάρχη, ή κάτι άλλο, βρίσκουν πως είναι κατάλληλο φάρμακα για τον κατευνασμό των σκυθρωπών κι απροσπέλαστα αρμοδίων οργάνων."
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθε εποχη και με το δικο της.. νομισμα, ιχνηλάτη.
Κατιτις για τον κατευνασμο των αρμοδιων οργανων.!!
χαχαχαχα και η φωτο που διαλεξες πολυ πετυχημενη. Το καδρο του αρχοντοχωριατη μπαρμπα που εντυνε τους τοιχους σε τοσες ελληνικες ταινιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυό πράγματα φίλε μας καλέ Ευρυτάνα και Ιχνηλάτη μου θυμίζεις με το άρθρο τούτο για το δικολάβο....κι όλο αυτό ο συνάφι:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Μια ρήση του μακαρίτη του πατέρα μου που έλεγε αναφερόμενος σε δικηγόρους, δικαστές και δικαστήρια " εμείς τους φτιάξαμε όλους αυτούς, όταν χάθηκε η μεταξύ μας συνέπεια και ντομπροσύνη"!!! Δεν είχε δίκιο;;;
2. Μια συμβουλή ενός εκ των καλών δικολάβων σε κάποιον ιδιοκτήτη εστιατορίου που δικαζόταν επειδή βρέθηκε μια αράχνη στη φασολάδα του πελάτη, προς τον εστιάτορα; -Όταν τεθεί το ερώτημα απ τον πρόεδρο για την αράχνη ρώτησέ τον κι εσύ, αν λέγοντας αράχνη εννοεί αυτό το μικρό έντομο που κρέμεται πάνω απ το κεφάλι του προέδρου...., αφού φυσικά ήξερε ο δικολάβος ότι η αίθουσα των δικαστηρίων έβριθε αραχνών!! Έτσι και έγινε και ο δικαστής αθώωσε τον κατηγορούμενο....
Αυτά είναι της μνήμης μου τα ...πανηγύρια
Νάσαι καλά Ιχνηλάτη και όλη η ποιοτικότατη όπως εκ των σχολίων φαίνεται παρέα σου!!!
Μάκης Κρίκελλο Ευρυτανίας παγωμένο ολικά....και γενικά
Καταπληκτικό ,ξεχωριστό και διδακτικό Ευρυτανα.Να εισαι καλά σε ευχαριστούμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήM' αυτό το εξαιρετικό κείμενο που αλίευσες και δημοσιεύεις εδώ, επιβεβαιώνεται πως το "λάδωμα" είναι η κατάρα της φυλής μας. Δεν ξεφύγαμε ποτέ απ' αυτή την πρακτική. Ίσα-ίσα που το έχουν αναβαθμίσει κι έτσι σήμερα ο τόπος ζέχνει από τρανταχτά σκάνδαλα και μίζες. Πόσα εγκλήματα έχουν μείνει ατιμώρητα επειδή ακόμα και σήμερα οι σύγχρονοι δικολάβοι αναλαμβάνουν το ξέπλυμα του θύτη. Ο δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπεράσπιση των υπαίτιων για τον τραγικό χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, έχει ένδοξη ιστορία στην απαλλαγή ζωοκλεφτών, διακινητών ναρκωτικών και όπλων, αλλά και στυγνών δολοφόνων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα γίνουμε άραγε ποτέ μια εξελιγμένη χώρα, ή θα μας κατατρέχει μονίμως αυτή το σύνδρομο του "στρίβειν δια του λαδώματος";
Tην καλησπέρα μου Ευρυτάνα... έχουμε μακρύ και δύσβατο δρόμο μπροστά μας.
Ήξερα για πρακτικό γιατρό........για πρακτική μαμή.......αλλά για πρακτικό δικηγόρο........οφείλω να ομολογήσω ότι δεν γνώριζα!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις αγορεύσεις είναι άφθαστοι. """
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρηκα τις απόψεις...
Μα και δίχως τον "τίτλο Δικολάβος..."
δεν κυκλοφορούν πάμπολοι ανάμεσά μας???!!!
Σας χαιρετώ
και σας απολαμβάνω
"Αστοριανή" Ν.Υ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τις επισκέψεις και τα σχόλια.