Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Ινδιάνικο

 



"Όταν κοιτάζω πίσω τώρα από αυτόν τον ψηλό λόφο  της μεγάλης ηλικίας μου, μπορώ ακόμη να δω τις σφαγμένες γυναίκες και τα παιδιά να κείτονται στοιβαγμένοι και σκορπισμένοι σε όλο το μήκος της ελικοειδούς χαράδρας τόσο απλά όπως όταν τους είδα με μάτια ακόμη νέα..."

*****

Στις 29 Δεκέμβρη του 1890, στο Wounded Knee, το 7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ δολοφονεί άνανδρα και εν ψυχρώ, με μαζικά πυρά και ξιφολόγχες, πάνω από 300 Ινδιάνους Lacota, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, που προηγουμένως είχαν περικυκλωθεί στον καταυλισμό τους και επί της ουσίας συλληφθεί. Το χιόνι βάφεται κόκκινο από το αίμα δημιουργώντας ένα απόκοσμο σκηνικό φρίκης και τρόμου.


Και έτσι τελείωσε. Δεν ήξερα πόσο από αυτό είχε λήξει. Όταν κοιτάζω πίσω τώρα “από αυτόν τον ψηλό λόφο  της μεγάλης ηλικίας μου, μπορώ ακόμη να δω τις σφαγμένες γυναίκες και τα παιδιά να κείτονται στοιβαγμένοι και σκορπισμένοι σε όλο το μήκος της ελικοειδούς χαράδρας τόσο απλά όπως όταν τους είδα με μάτια ακόμη νέα. Και μπορώ να δω ότι κάτι άλλο πέθανε εκεί στη ματωμένη λάσπη και θάφτηκε στη χιονοθύελλα. Ένα ανθρώπινο όνειρο πέθανε εκεί. Ήταν ένα θαυμάσιο όνειρο.”

Black Elk, Lakota Holy Man


Πρωτοδημοσιεύθηκε στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΚΑΤΙΟUΣΑ" (5-6-2022)

από τον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"


12 σχόλια:


  1. Στην κάθετη δεξιά μπάρα του blog θα βρείτε τη στήλη "Είμαστε όλοι... ινδιάνοι".
    Με ένα "κλικ" στους επιμέρους τίτλους θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε θέματα που αναδεικνύουν την ινδιάνικη φιλοσοφία και την ανάλογη στάση ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβαζοντας δεν μπορει να μην παει ο νους και στο σημερα και στους λαους που υποφερουν και σφαγιαζονται σε τοσες γωνιες του πλανητη.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Ήταν ένα θαυμάσιο όνειρο».
    Κι ύστερα ήρθαν οι πολιτισμένοι…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. TΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΙΟΥΣΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ.
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γενοκτονία ήταν των Ινδιάνων.
    Από τις πιο φρικτές στην ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεωρώ αξιοπρόσεκτο ότι το μπλογκ σου ανεβάζει από πολύ παλιά......... αναρτήσεις που αφορούν τους ινδιάνους...........με αυτό τον τρόπο εκπέμπει πολύτιμα μηνύματα για την υγιή σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον...........και όχι μόνο βέβαια!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι εναπομείναντες Ινδιάνοι, μας μαθαίνουν πολιτισμό και τι σημαίνει να είσαι Άνθρωπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απίστευτα συγκινητικά τα λόγια του Black Elk, προκαλούν ανατριχίλα και οργή για τους άνανδρους δολοφόνους των ινδιάνικων φυλών.
    Ιχνηλάτη και η φωτογραφία σου είναι καταπληκτική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μάθαμε πολλά για τα θηριωδίες κατά των Ινδιάνων της Αμερικής από τον Βαρθολομαίο ντε λας Κάζας, τον δομινικανό ιερέα, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός λόγω της αναφοράς που έκανε προς τον διάδοχο του ισπανικού θρόνου, τον «Υψηλότατο και Παντοδύναμο κύριο, τον πρίγκιπα της Ισπανίας, δον Φίλιππο".
    «Περισσότερα από 12.000.000 ψυχές, άντρες, γυναίκες και παιδιά πέθαναν άδικα από την τυραννία και τις μοχθηρές πράξεις των χριστιανών» ενώ καθιστά σαφές ότι «Ποτέ οι Ινδιάνοι, σε όλες τις Ινδίες, δεν προξένησαν κακό σε χριστιανούς», αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ήταν μόλις πιο βίαιοι από παιδιά, δέκα δώδεκα χρονών». Όμως ο Κάζας δεν θα εισακούστηκε και η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική.

    Κάνεις πολύ καλά Ευρυτάνα που αναδεικνύεις το θέμα της γενοκτονίας των Ινδιάνων που το μόνο που έκαναν ήταν να προσφέρουν στους "πολιτισμένους" έναν πιο σοφό τρόπο να ζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα.
    Δύσκολα θέματα. Πολύ δύσκολα. Τι μπορείς να πεις. Ο καπιταλισμός τους εξαφάνισε.... Δεν υπήρχε δυνατότητα να έχουν τα πνεύματα των προγόνων τους σε τεράστιες εκτάσεις... Δύσκολα θέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δε θα τελειώσει ποτέ αυτή η επιβολή τού δυνατού επάνω στον αδύναμο, γιατί "έτσι".. Και πάλι, δύναμη δεν το λες, θρασυδειλία μάλλον. Σημασία έχει ότι στο τέλος την πληρώνουν εκείνοι που διέθεταν λιγότερα "όπλα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.