Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Στις 16 Ιουλίου 1944 στο Καρπενήσι της Ελεύθερης Ελλάδας... - Ιστορικό Ντοκουμέντο


Στο Καρπενήσι της Ανταρτοσύνης : συγκέντρωση για την Εκπαίδευση. Στο βήμα ο Κώστας Σωτηρίου (φωτο: αρχείο ΚΚΕ)

Για τα Εγκαίνια του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Ελεύθερης Ελλάδας
στο Καρπενήσι!

Στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου, εκεί που σήμερα υπάρχει μόνο μια λιτή αναμνηστική πινακίδα που προσπαθεί να υπερνικήσει τη Λήθη και ενίοτε και την Ύβρη (βλ. εδώ και εδώ) κάποτε στεγάστηκαν τα όνειρα και οι ελπίδες του Αγωνιζόμενου Λαού μας για μια Λαϊκή Δημοκρατική Παιδεία σε μια Νέα Ελλάδα Ισότητας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης. 

Από τις ηλεκτρονικές σελίδες του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"και μέσα από ένα σπάνιο Ντοκουμέντο, ανασύρουμε σήμερα μία ξεχωριστή Ιστορική Στιγμή από το μακρινό ένδοξο παρελθόν της πόλης μας, που αναφέρεται στα εγκαίνια του περίφημου Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Στερεάς Ελλάδας (Παιδαγωγική Ακαδημία του ΕΑΜ) στο Καρπενήσι, όπου σπούδασαν οι πρώτοι Δάσκαλοι στην Ελεύθερη Ελλάδα της ΠΕΕΑ, με την καθοδήγηση φωτεινών Παιδαγωγών της Διανόησης της Αντίστασης!

Σημ. Κατά την αντιγραφή του εν λόγω Ντοκουμέντου διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου.

*****

Ιχνηλασία από την αντιστασιακή εφημερίδα "ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΦΕΡΑΙΟΥ".

ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ε.Π.Ο.Ν ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΦΥΛΛΟ 8 - 24 ΙΟΥΛΗ 1944. 

(Αρχεία ΑΣΚΙ)


"Την Κυριακή 16 του Ιούλη μέσα σε ατμόσφαιρα ζωηρού ενθουσιασμού έγιναν τα εγκαίνια της Νέας Σχολής. Ανώτεροι παιδαγωγοί, αξιωματικοί και άντρες του ΕΛΑΣ, σπουδαστές του Φροντιστηρίου και πλήθος συγκεντρωμένου λαού και νεολαίας άκουσαν με συγκίνηση τους θερμούς λόγους των φωτεινών παιδαγωγών Κ. Σωτηρίου και Μ. Παπαμαύρου. Με τον αγώνα της η νεολαία καταχτά τη μόρφωση και τη λαϊκή παιδεία. Στην Ελεύθερη Ελλάδα για πρώτη φορά καταργείται το παλιό αντιλαϊκό κράτος και το σχολειό του που "έδινε στο λαό τόσα ψύχουλα μόρφωσης όσα που να μην καταλαβαίνει την εκμετάλλευση που του γίνεται όσα που να τον εκμεταλλεύεται ακόμα καλλίτερα" όπως είπε χαρακτηριστικά ο σ. Μ. Παπαμαύρος. "Η νεολαία μας είπε συγκινημένος ο σ. Σωτηρίου, θα διαπαιδαγωγηθεί με τα ιδανικά της Λευτεριάς και της Ειρήνης με το πνεύμα της Ισότητας και της αδερφικής συνεργασίας όλων των λαών και νεολαιών".`

Η νεολαία της Ρούμελης χαιρετίζει με ενθουσιασμό και υπόσχεται κάθε βοήθεια στην καινούργια αυτή προσπάθεια της ΠΕΕΑ για την καταπολέμηση του αναλφαβιτισμού που δημιουργεί μέσα σε συνθήκες σκληρού πολέμου -όπως λέει στο τηλεγράφημά του ο Γραμ. της Παιδείας- δασκάλους για τη νεολαία που μάχεται και αναγενιέται."


ΥΓ. Θυμόμαστε, Διδασκόμαστε μα και... Διεκδικούμε να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί αυτός ο ανεκτίμητος χώρος στην πόλη μας, έτσι όπως αρμόζει στην Ιστορική Μνήμη!

15 σχόλια:


  1. Αν κάνετε "κλικ" στις παραπομπές και στην υπογραφή, μπορείτε να διαβάσετε επιπλέον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τοσο σημαντικες ιστορικες στιγμες και να ειναι παραδομενες στη λησμονια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΥΓ. Θυμόμαστε, Διδασκόμαστε μα και... Διεκδικούμε να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί αυτός ο ανεκτίμητος χώρος στην πόλη μας, έτσι όπως αρμόζει στην Ιστορική Μνήμη!

    Αυτό ακριβώς!
    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι δεν θα ξεχάσουμε ότι κάποτε αυτός ο λαός πήρε τη ζωή του στα χέρια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ τον ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗ, για τα τόσο καλά άρθρα που δημοσιεύει και που μας αφήνει να τα αναδημοσιεύσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να πάμε κόντρα στα σχέδιά τους και να δώσουμε στο λαό μας αξίες που θα κρατούν άσβεστα τα όνειρα του για μια κοινωνία ισότητας και ευημερίας. Ο λαός μίλησε τότε, θα μιλήσει και τώρα και θα δώσει την απάντηση που αρμόζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αναβλύζει ιστορία η Ευρυτανία............και ο ιχνηλάτης την ερευνά και την προβάλλει με τον αξιολογότερο τρόπο!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακόμα και στις πιο μαύρες περιόδους του τόπου, οι ΕΛΑΣίτες στις επάλξεις για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Πόσο σπουδαία κίνηση να ιδρύσουν αυτό το παιδαγωγικό φροντιστήριο! Πόσο πολύτιμη ήταν η συμβολή τους και πόσο άδικα και αναίσχυντα έχει θαφτεί αυτό το κομμάτι μνήμης απ' τους σύγχρονους παραχαράκτες της ιστορίας...
    Τα σέβη μου Ευρυτάνα κι αν είναι έστω και ένας που ξεστραβώνεται εδώ μέσα και μαθαίνει την αληθινή ιστορία, κέρδος μεγάλο είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eξαιρετικό θέμα ανέβασες.
    Συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απίστευτη ιστορική στιγμή. Πάντα σε κάθε αιώνα, σε κάθε ιστορική περίοδο, θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ξεχωρίζουν, και με τους αγώνες τους, θα ωθούν την πατρίδα μπροστά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Eυχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.

    Θα πρέπει...

    Να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο ιστορικός χώρος κατ' αρχάς με την ανάρτηση αναμνηστικών επιγραφών με χαρακτηριστικές φωτογραφίες εκείνης της εποχής συνοδευόμενες και από τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης!

    Γιατί...

    Τίποτε δεν ξεχνιέται απ' όσα αξίζει να θυμόμαστε.

    Ψυχή βαθιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι αγωνιστές ξέρανε πολύ καλά ότι η ελευθερία δεν κατακτιέται μόνο με όπλα, αλλά κυρίως με τη μόρφωση τού λαού, κάτι που σήμερα είναι σε δεύτερη μοίρα.
    Χρειάζεται να ζωντανέψουμε τα ιδανικά τής αναμνηστικής πλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ...και φτάσαμε στο σήμερα και με μία μονοκοντυλιά διαγράψαμε τους τότε αγώνες αυτών των ανθρώπων. αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση και τον αγώνα που κάνετε για την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.