Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Σχοινοβασία...


Χρειάζεσαι χρόνο να γνωρίσεις το βουνό, να βιώσεις τη συνύπαρξη και την ενσυναίσθηση με αυτό.

Η τελετουργία της επαφής με την ευρυτανική φύση έχει τους δικούς της μυστικούς κώδικες επικοινωνίας :

Να διαρρήξεις το αστικό κέλυφος και ν' αποδράσεις προς την πλανεύτρα ελευθερία, να βιώσεις την πλεύση στην απώλεια του χρόνου, να φλερτάρεις με το φεγγάρι και τα αστέρια στην πανάρχαιη σκέπη της μικρής ορεινής πατρίδας, να ψηλαφίσεις με αγάπη τα αποτυπώματά της, να αγγίξεις το αδιόρατο νήμα της ιστορίας της, να αναπνεύσεις την ανάσα του ανέμου που έρχεται από μακριά...

να προσθέσεις στη ρεαλιστική εικόνα των ματιών την πινελιά της φαντασίας, να αφεθείς στην  σχοινοβασία ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο...

κι έτσι να εναποθέσεις στην ψυχή σου το μυθικό στέμμα του αυθεντικού κάλλους, να γευθείς την αμβροσία των αισθήσεων και το νέκταρ των συναισθημάτων!

Αυτός ο άγριος απρόβλεπτος κόσμος, που κυοφορεί τόση γαλήνη, είναι ο δικός μας μαγικός κόσμος, αυτός των αλληλένδετων αντιθέσεων που χαρίζουν εντέλει την πολυπόθητη ευφορία στην ανθρώπινη ψυχή.

18 σχόλια:

  1. Ποιητική περιγραφή τής Ευρυτανικής γης, αλλά και της άγριας ομορφιάς της.
    Καλό βράδυ Ευρυτανία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θαυμάσια λόγια.....κεντημένα...και
    παντρεμένα με τη φωτογραφία, όπως πάντα!

    Γαλήνη και φώτιση να σου δίνει η Ευρυτανία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια υπέροχη σχινοβασία ανάμεσα στο ρεαλισμό και τη φαντασία σε ένα μαγικό ταξίδι αισθήσεων, λόγου και εικόνας.
    Η απόλυτη αίσθηση της ελευθερίας, της καθαρής ανάσας, του ακατέργαστου τοπίου που δημιουργεί αυτή την ψυχική αγαλλίαση που τόσο όμορφα περιγράφεις στο κείμενο σου.
    Η φωτο σου παραμυθένια, δένει απόλυτα με τον ποιητικό λόγο σου.
    Πολλά συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγελική ΚομπογιαννηΚυριακή, 24 Ιουλίου, 2022

    Τα συναισθήματα αυτά τα αντιλαμβανονται οι επισκέπτες μας σαν κάτι μαγικό.. Κι αυτή η μαγεία, τους οδηγεί στα μέρη μας ξανά και ξανά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαγικό!
    Ποιοι έχουν τη χάρη και την ευλογία να ζουν τέτοιες υπερβατικές στιγμές στη ζωή τους. Εμείς, οι φυλακισμένοι ευνούχοι των αστικών κέντρων, θα μείνουμε για πάντα στερημένοι αυτής της άδολης φυσικής μαγείας. Και θα κουβαλάμε τις εικόνες αυτές, βαθιά απωθημένα της ζωής μας.
    Καλησπέρα Ευρυτάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φωτογραφία και κείμενο για βραβείο
    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιητική μάτια που ταιριάζει πολύ με αυτή των Ινδιάνων Σιάτλ. Ο ορισμός της περιβαλλοντικής ενσυναισθησης παντρεμένος με την αγάπη για την Ευρυτανία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. Μια μικρή παρέμβαση...

    * Θα παρακαλούσαμε όσοι σχολιάζετε ως "ανώνυμοι" να προσθέτετε στο τέλος ένα όνομα, ψευδώνυμο ή αρχικά ώστε να μπορούμε να σας ξεχωρίζουμε.

    Ευχαριστούμε...
    Καλή συνέχεια στα σχόλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ, Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ.
    Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑΝ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΑΝΟΘΕΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ, ΑΛΛΩΣΤΕ ΛΙΓΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΕΤΣΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μόνο όσοι έχουν μυηθεί στα ιερά περάσματα των βουνών, γράφουν έτσι. Είθε η αγάπη και η φροντίδα που έχετε γι' αυτό τον τόπο, να γίνουν προστατευτική ασπίδα στους ανίερους "ξυλοκόπους" της φύσης.
    Τα σέβη μου Ευρυτάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ κατάλαβα ότι επέστρεψες. Θέλει τους κώδικες η προσαρμογή. Είναι θέμα λίγων ωρών και επιστρέφουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Αυτός ο άγριος απρόβλεπτος κόσμος, που κυοφορεί τόση γαλήνη" είναι αφετηρία και προορισμός Ευρυτάνα μου. Σ' ευχαριστούμε για το τόσο ποιητικό κείμενό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μέσω αυτού του blog...........γνωρίζεις την εναλλακτική ποιοτική Ευρυτανία της φύσης και της ιστορίας...........και όχι εκείνη της μοδάτης δηθενιάς και του "τουριστικού προϊόντος"...............συνέχισε ιχνηλάτη στην ίδια διαδρομή!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.