Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Το πέταλο της Κορίτσας και ο άπληστος παπάς

 


Από το δυσεύρευτο μνημειώδες έργο του αλησμόνητου Ευρυτάνα αντιστασιακού αγωνιστή Γεωργούλα Μπέικου (1917-1975), με τίτλο: "Η λαϊκή εξουσία στην Ελεύθερη Ελλάδα", εκδ. Θεμέλιο 1979, ιχνηλατήσαμε ένα κωμικο-τραγικό γεγονός που συνέβη πριν από πολλές δεκαετίες, πιθανότατα προπολεμικά, στο συνοικισμό Κορίτσα του Κλειτσού Ευρυτανίας και το οποίο αναφέρεται στην εκμεταλλευτική εξουσία που ασκούσαν ορισμένοι άπληστοι ρασοφόροι στο ποίμνιό τους και την αντίδραση των Ευρυτάνων χωρικών απέναντι σε αυτή.

Σας παρουσιάζουμε το εν λόγω περιστατικό μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" .

Απολαύστε το...

"""""""""""""
"""""""""""""

Θυμάμαι μια χαρακτηριστική περίπτωση: ο συγχωριανός μου Χρήστος Διαμαντής ή Σεντήλας, πάντρευε την αδερφή του με ξενομερίτη, που θα ερχότανε εσώγαμπρος. Τα στέφανα θα γινόντανε στη δική μας συνοικία την Κορίτσα.

Η συμφωνία χωριού και παπά για τα στέφανα ήτανε ένα ορισμένο χρηματικό ποσό. Μα τώρα οι δραχμές δεν είχανε την αλλοτινή πέραση. Κι ο παπάς ζήτησε σε "είδος" μια υπερβολική, για την περίσταση, αμοιβή.

Ο Χρήστος κατάφυγε σ' εμένα να λύσω τη διαφορά. Ο παπάς ανένδοτος! "Αν θέλει να του στεφανώσω την αδερφή, αν δε θέλει ας την αφήσει αστεφάνωτη. Πόση προίκα τής δίνει σε παρακαλώ; Και τι του ζητάω εγώ, σε σχέση με την προίκα που της δίνει;"

Εγώ φυσικά, έγινα τούρκος με το θράσος του παπά. "Σιγά-σιγά πάπα-Γιώργη, του λέω, μη μας ζητήσεις και... ποσοστά από τίποτα άλλο "είδος" των γάμων. Και δεν ντρέπεσαι το Ιερό σου σχήμα; Και ξεχνάς το "πέταλο" του παπα-Κούστελου;"

Αυτό το "πέταλο" είχε κάνει στα παλιότερα χρόνια πάταγο ακόμα και σ' όλα τα γύρω χωριά. Ο παπά-Κούστελος, ένας αυταρχικός παπάς άρπαζε κάθε χρόνο το κειμήλιο με το "Χέρι του Ευαγγελιστού Λουκά" κι εξεστράτευε στις βλάχικες στάνες, διάβαζε αγιασμούς - ο Λουκάς, βλέπετε, ήτανε γιατρός και φύλαγε και τα κοπάδια από την κλαπάτσα, ακόμα κι από το... φιδοφάγωμα.

Έτρωγε, έπινε, μάζευε μαξούλια ο παπάς, για την εκκλησιά τίποτα! Το χωριό, ούτε που το ρώταγε. Το κειμήλιο το θεωρούσε κτήμα του!

Κάποτε δεν συγκρατήθηκε η οργή του χωριού. Και σ' ένα τέτοιο ταξίδι του παπά, του κάρφωσε στην κλειδαριά της εξώθυρας της εκκλησιάς ένα πέταλο, να μην μπορεί ν' ανοίξει. Και σύμβολο, ότι δεν τον θέλει πια για παπά.

Κάλεσε ο παπάς την αστυνομία, γίνανε συλλήψεις με την κατηγορία της... επανάστασης κατά του αντιπροσώπου του Υψίστου. Δικαστήκανε, νομίζω μερικοί. Μα όχι μόνο ο παπα-Κούστελος, αλλά κι άλλοι σαν αυτόν συνάδερφοί του στα γύρω χωριά, λάβανε σοβαρά υπόψη το πέταλο της Κορίτσας.

Κι ο παπα-Γιώργης, φαίνεται αισθάνθηκε κάποια ανατριχίλα στην πεταλοανάμνηση. Και συμβιβάσαμε τη διαφορά.

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

14 σχόλια:


  1. Το συνοδευτικό σκίτσο το αλιεύσαμε από το διαδίκτυο και ανήκει στο δημιουργό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παράσιτα με ράσα που απομυζούσαν το αίμα του λαού. Παραστατικότατη η περιγραφή του Μπέικου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παπας
    Αστυνομος
    Προεδρος
    Καθε χωριο και με την τριανδρια των καταπιεστων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο γνωστός ....εθνικός κορμός, Ευρυτάνα. Τι να πούμε. Αλίμονο σε αυτούς που τον έζησαν στο πετσί τους σε τέτοια μορφή.
    Την καλησπέρα μου φίλε μου. Καλό σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Διαχρονική η παρουσία του κερδοσκόπου παπά και μέσα απ' την απολαυστική γραφή του Μπέικου, αναδεικνύεται περίτρανα το μέγεθος της ασυδοσίας του. Καλά του κάνανε οι χωριανοί, μακάρι να υπήρχαν και σήμερα τέτοιες αντιδράσεις σ' όσους κληρικούς δεν έχουν ιερό και όσιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με αυτή την εκπληκτική ζωντανή αφήγηση, δεν μπορώ να μη σκεφτώ πόσοι από τους σημερινούς παπάδες απέχουν χιλιόμετρα από την αποστολή τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το φοβερότερο είναι που συνελλήφθησαν οι ευρυτάνες.....με την κατηγορία της επανάστασης κατά του αντιπροσώπου του Υψίστου........δηλαδή κράτος και παπάδες δουλεύανε μαζί για να παραφράσω και λίγο το γνωστό σύνθημα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για όλους τους παπά-Κούστελους

    Ο πιστός ότι νομίζει
    το παγκάρι να γεμίζει,
    και σε γάμους και κηδείες
    τσουχτερές οι ευλογίες,
    τους παράδες οι παπάδες
    κι οι φτωχοί τους τεμενάδες.

    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απίθανη ιστορία, μου θυμίζει τον παπά από το βιβλίο τού Καζαντζάκη "Ο Χριστός ξανα-σταυρώνεται, κλέφτες θα γίνουνε τα παπαδαριά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ζούκοφ τους χρειαζόταν,ας όψεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλες, φίλοι...

    μια παράκληση :

    Όταν σχολιάζετε μέσα από τη φόρμα "ανώνυμοι"

    βάλτε στο τέλος ως υπογραφή ένα ψευδώνυμο ή κάποιο άλλο διακριτικό που εσείς κρίνετε ώστε να ξεχωρίζουν αναμεταξύ τους τα διαφορετικά σχόλια.

    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απολαυστική ιστορία.
    Παντού τα πάντα, δυστυχώς.
    Μακάρι να μπορούσαμε να απομονώσουμε όλα αυτά τα παράσιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  13. Σας ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τα σχόλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.