Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Ένα μικρό Ευρυτανικό χωριό και οι επέτειοι που ποτέ δεν διδάχθηκαν...

 


Το μεγάλο ΟΧΙ του Λαού μας απέναντι στο Φασισμό του εγκληματία Μουσολίνι και εν συνεχεία του ομόσταβλου Χίτλερ, διαδέχθηκε η λαμπρή εποποιία της Εαμοελασίτικης Αντίστασης.

Όσοι προσπαθούν να αποσυνδέσουν αυτή την αλληλουχία ανάμεσα στις δύο περιόδους αποσιωπώντας τη διαλεκτική τους συνέχεια ψεύδονται σκοπίμως και πλαστογραφούν την Ιστορία.

Είμαστε περήφανοι σαν Ευρυτάνες που από εδώ, από τούτα τα απόρθητα δοξασμένα βουνά με τους περήφανους-ταπεινούς χωρικούς με τη μεγάλη παράδοση στους ξεσηκωμούς, πρωτοξεκίνησε η Ανταρτοσύνη το φωτεινό δρόμο για την αποτίναξη του φασιστικού ζυγού.

Τον Ιούνη του '42 ο Άρης Βελουχιώτης κηρύσσει στη Αγία Λαύρα της Αντίστασης, στη Δομνίστα Ευρυτανίας, την έναρξη του ένοπλου αγώνα ενάντια στους κατακτητές και το δωσιλογισμό (βλ. σχετικά).

Κι έτσι "ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό, καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη, σπίτι με σπίτι" μετατρέπεται εμπράκτως σε "φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα"!

Στις 28 Οκτώβρη του 1942, ανήμερα της Επετείου του ΟΧΙ, ο Άρης με τους ΕΛΑΣίτες αντάρτες του, κατατροπώνει στο Κρίκελλο της Ευρυτανίας τους Ιταλούς φασίστες κατακτητές, μετατρέποντας αυτό το μικρό ορεινό χωριουδάκι σε σύμβολο-φλάμπουρο αντίστασης σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη!

Θυμηθείτε αυτή την "ξεχασμένη σελίδα" της Ιστορίας που δεν διδάχθηκε ποτέ σε κανένα σχολείο, διαβάζοντας εδώ : Η ιστορική μάχη στο Κρίκελλο την 28η Οκτωβρίου 1942

Δείτε παράλληλα ΚΑΙ εδώ!

Τιμή σε όσους έπεσαν πολεμώντας το φασισμό σε όλα ανεξαιρέτως τα μέτωπα και σε όλα τα πεδία των μαχών. Προσκυνούμε το αίμα των παιδιών του Λαού που θυσιάστηκαν για να ανθίσει το δέντρο της Χιλιάκριβης της Λευτεριάς! Υποσχόμαστε να μην αφήσουμε να ξεχαστεί τίποτε, ούτε στο Κρίκελλο ούτε πουθενά!




16 σχόλια:

  1. Μάκης ΚρικελλιώτηςΠέμπτη, 27 Οκτωβρίου, 2022

    Φίλε μας Ευρυτάνα Ιχνηλάτη. Καλύπτεις με το ποιοτικό σου μπλογκ πολύπλευρα αυτή την πλευρά που η πολιτεία ΔΕΝ θέλει να καλύψει. Η λήθη αποτελεί στόχο της!!! Εμείς, εδώ στο Κρίκελλο, κάνοντας πράξη τα λόγια σου, σηκώσαμε το καλύβι του αείμνηστου Δασκάλου Βασίλη Παπανικολάου... Εκείνο που φιλοξένησε την πρώτη ομάδα ανταρτών του Άρη. Εκείνο που εξ ορισμού αποτελεί και θα δείχνει για πάντα τον δρόμο της Αντίστασης και της Ελευθερίας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς
    λευτέρωσε ο Αρης και ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο Ευρυτανα Ιχνηλατη.
    Και θα δεις..
    θα υπαρξουν και εκπαιδευτικοι που θα βρουν το θαρρος να διδαξουν και την αληθινη ιστορια.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που δεν αφήνεις να ξεχαστούν.
    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ιστορία γράφτηκε από τον ελληνικό λαό και δεν σβήνεται.Ζητω το αθάνατο ελληνικό γένος που έβγαλε λιοντάρια αντάρτες παλληκάρια και γυναίκες λιονταρινες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι χρυσές σελίδες του λαού μας!

    ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μεγάλο ΟΧΙ το είπε ο λαός δίνοντας το αίμα του και δυστυχώς η ιστορία μας δεν τιμά αυτούς που θυσιάστηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ! Αυτό το ΟΧΙ για πόσους άραγε αγγίζει ακόμα την καρδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. KΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ Ν.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΟΜΟΡΦΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ. ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για άλλη μια φορά,μας εξέπληξες με την ιστορικη αναδρομή στα υπέροχα χωριά του Καρπενησίου.Που να τα μάθεις όλα αυτά,πως να συγκεντρώσεις τόσες πληροφορίες.Μπραβο σου και συνέχισε στα ίδια μονοπάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το μετεμφυλιακό καθεστώς βούλιαξε στο μίσος και στη λήθη τις μεγάλες αυτές στιγμές του λαού μας, αγαπητέ φίλε. Φωτεινοί άνθρωποι σαν και σένα, φροντίζουν για να διατηρείται η μνήμη και η ιστορία.
    Την καλησπέρα μου φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εννοείται....ότι τίποτε δεν πρέπει να ξεχαστεί.......ΟΧΙ στο φασισμό!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου Ιχνηλάτη με τις ιστορικές σου αναδρομές..
    Είναι όμορφο και τόσο διαφορετικό αυτό που βλέπουμε σιγά – σιγά, οι ομιλίες της 28ης Οκτωβρίου να αφιερώνουν μεγάλο τμήμα του λόγου και στην Εθνική Αντίσταση. Αν και ακόμα είναι από τις εικόνες που δεν προκαλούν «δημοσιογραφικό» ενδιαφέρον..
    Φέτος το «παράκανε» η ομιλήτρια..!! Το απόλαυσα δεόντως, ένοιωσα και βαθιά συγκινημένος και της έδωσα συγχαρητήρια..
    Να λοιπόν που το «Μη με ξεχάσεις» , ο αποχαιρετισμός των θυσιασθέντων αγωνιστών που πολέμησαν για Λευτεριά, Δημοκρατία, Κοινωνική δικαιοσύνη γίνεται πράξη όχι από την χειμάζουσα Ελληνική Πολιτεία αλλά από κάποιους ανοικτόμυαλους και καλά διαβασμένους εκπαιδευτικούς μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσο κι αν έχουν τεμαχίσει τη σύγχρονη ιστορία καταπώς τους βολεύει, αυτή βρίσκει πάντα το δρόμο της κι έρχεται στην επιφάνεια. Εννοείται πως δεν αναμασάμε τα Μεταξικά ΟΧΙ και τους δωσίλογους που παριστάνουν τους ήρωες. Να είσαι καλά μαζί με όλους τους πνευματικούς ανθρώπους που υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια, απ' όποιο πόστο μπορεί ο καθένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  15. Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις, τα ωραία σχόλια.

    Ψυχή βαθιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.