Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ : "...πρέπει να τον εξαφανίσουμε από το πρόσωπο της γης..." (ντοκουμέντο)!

 


Ιχνηλατήσαμε ένα σπάνιο ντοκουμέντο που αφορά τον Ηρωικό Ευρυτάνα-Κρικελλιώτη Αγωνιστή και Αλησμόνητο Δασκάλο Βασίλη Παπανικολάου, από τους πρώτους συναγωνιστές  του Άρη Βελουχιώτη και μαχητή του ΔΣΕ μετέπειτα, που εθελοθυσιάστηκε το 1949 προτιμώντας να έχει ένα περήφανο τέλος, παρά να πέσει ζωντανός στα χέρια των φασιστών διωκτών του (βλ.  ΑΦΙΕΡΩΜΑ).

Αυτό το ντοκουμέντο έρχεται να προστεθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα στο σεντούκι της ιστορικής μνήμης του τόπου μας καθώς έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία και ειδικά σήμερα όπου αναστηλώνεται, με προσωπική εργασία και συνεισφορές, Ευρυτάνων και όχι μόνο, το εμβληματικό Καλύβι του Βασίλη Παπανικολάου στη θέση Τσουγκρί στο Κρίκελλο της Ευρυτανίας, ένας πολύτιμος μνημειακός χώρος με πανελλαδική σημειολογική και ιστορική αξία, αφού εκεί κατέλυσε, τον Ιούνη του 1942, ο Άρης με τους 14 συμμαχητές του λίγες μέρες προτού κηρύξει επίσημα την έναρξη του ένοπλου απελευθερωτικού αγώνα στη διπλανή Δομνίστα (βλ. σχετικά ΕΔΩ!).

Το εν λόγω κείμενο, που θα διαβάσετε παρακάτω, προέρχεται από ένα γράμμα που έστειλε από το Αλβανικό Μέτωπο όπου υπηρετούσε ο Βασίλης Παπανικολάου, ένα γράμμα αληθινό φλάμπουρο ξεσηκωμού ενάντια στον ξένο και ντόπιο φασισμό.

Το ανακαλύψαμε σε ένα παλιό άρθρο, ηλικίας 60 ετών, του  Κ.Θ. ΠΕΡΑΙΟΥ υπό τον γενικό τίτλο: "ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ", που εμπεριέχετο στο δυσεύρετο, πλέον, Περιοδικό "Επιθεώρηση Τέχνης" (τεύχος 87-88, 1962, ΑΣΚΙ) και σας το μεταφέρουμε εδώ στις ηλεκτρονικές σελίδες του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" .



Ιδού:

*****

"Ο Βασίλης Παπανικολάου, δάσκαλος στο Κρίκελο της Ευρυτανίας (σκοτώθηκε μετά την κατοχή) έγραψε σε γράμμα του το 1940 από το Αλβανικό μέτωπο περίπου τα εξής :

* Το γράμμα του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

"...Υπηρετώντας στο σχολείο όλοι αγωνιζόμασταν για να καλλιτερέψουμε τη θέση του δασκάλου και να ανυψώσουμε τη λαϊκή παιδεία. Η 4η Αυγούστου σταμάτησε αυτή μας την προσπάθεια. Το φασισμό πρώτα κάπως θεωρητικά τον πολεμούσαμε. Τα τελευταία χρόνια τον γνωρίσαμε στην πράξη. Οι φασίστες στη χώρα μας, μάς φίμωσαν, μας οδήγησαν ανέτοιμους στον πόλεμο, που μας κήρυξαν οι άλλοι φασίστες του Μουσολίνι.... Τώρα πολεμούμε για να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας. Πολεμούμε ενάντια σε κάθε φασισμό, πρέπει να τον εξαφανίσουμε από το πρόσωπο της γης..."





11 σχόλια:

  1. Τι βρήκες πάλι. Συγκλονιστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντοτινή τιμή και δόξα στον Βασίλη Παπανικολάου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΠΕΙΝΑ ΚΑΛΥΒΙΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΠΟΠΟΙΪΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάκης ΚρικελλιώτηςΠαρασκευή, 09 Δεκεμβρίου, 2022

    Το ήθος και η ανθρωπιά του Βασίλη Παπανικολάου, του ανθρώπου που έβαλε το κεφάλι του στον τρουβά, φιλοξενώντας στο καλύβι του την πρώτη ανταρτοομάδα , βαραίνει πάνω μας...κι έτσι κάνουμε ότι μπορούμε να τιμήσουμε τη μνήμη του και τον δίκαιο και καθαρό αγώνα του!!! Είμαστε περήφανοι που ήταν ένας από μας και νοιωθουμε υπόχρεοι και στον Ευρυτάνα Ιχνηλάτη που όντως κρατάει Θερμοπύλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο σου Ευρυτάνα ιχνηλάτη.
    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτοί οι άνθρωποι - ήρωες δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ, τους χρωστάμε και ο μόνος τρόπος για να ξεπληρώσουμε ένα μέρος τού χρέους είναι ο φόρος τιμής, τους το οφείλουμε. Ας μην μιλήσουμε για τους σημερινούς δασκάλους και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, μόνο απογοήτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήρωες......άπαρτα βουνά..........ήρωες με δώδεκα ζωές.......... κάθε ζωή και ένα δίδαγμα για εμάς.............που σήμερα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων!!!!!!! !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τον δάσκαλο αυτόν τον Σαρδαναπαλο να μας τον φέρετε στο στρώμα .Γιατί δεν ήθελε να ζήσει σαν Ραγιάς αλλά σαν αητος των βουνών μας ελεύθερος και επαναστάτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Yποκλινομαι στη μνημη σου δασκαλε.
    Ειμαστε και καποιοι που δεν σε ξεχναμε.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η χώρα διψά για έναν Βασίλη Παπανικολάου και εύχομαι να μείνει για πάντα η διδασκαλία του στις καρδιές όλων μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Ευχαριστούμε φίλες και φίλοι

    Δείτε και την επόμενη ανάρτηση που αφορά μία ξεχωριστή πρωτοβουλία Μνήμης και Τιμής για τον ηρωικό δάσκαλο ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.