Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Τα αγραφιώτικα βουνά...


Ποιος τα περπάτησε και δεν ένιωσε το δέος της μεγαλοσύνης τους;

Τούτα τα πανέμορφα κι απόρθητα βουνά, βάζουν φωτιά στο φυτίλι της φαντασίας και την πυροδοτούν δημιουργώντας εκρήξεις συναισθημάτων και έντονων συγκινήσεων!

Εδώ κατοικεί η πιο ανυπότακτη ιστορία, εδώ ανασαίνουν οι μνήμες και ο μόχθος πολλών γενεών σοφών ανθρώπων που για αιώνες ύφαιναν την τέχνη της ζωής σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Εδώ αντλούμε ελευθερία και χαρά, εδώ βιώνουμε την αναγέννηση της ψυχής αποκομίζοντας συνάμα πολύτιμες εμπειρίες και διδαχές.

Τα αγραφιώτικα βουνά μάς υπενθυμίζουν πως μακριά από τον καταθλιπτικό αστικό ιστό υπάρχει ένας άλλος φωτεινός γήινος κόσμος που μας καλεί να τον γνωρίσουμε με ευαισθησία και σεβασμό στην αυθεντικότητά του.

Τα λατρεύουμε, τα χαιρόμαστε, τα περπατάμε μα και τα περιφρουρούμε απ' άκρου εις άκρον, για να κρατηθούν αγνά και αδούλωτα κι έτσι να παραδοθούν και στους επόμενους από εμάς.

Δεν διαπραγματευόμαστε ούτε μια σπιθαμή από τον ιερό τόπο των προγόνων μας.

Η ελίτ των κερδών ποτέ δεν θα καταφέρει να νικήσει την αισθητική και το δίκαιο συλλογικό αγώνα για γη και ελευθερία!






21 σχόλια:

  1. Ποιος τα περπάτησε και δεν ένιωσε το δέος της μεγαλοσυνης τους; δεν υπάρχει άνθρωπος που βρέθηκε σε αυτά τα βουνά και να μην ένοιωσε όλα όσα περιγράφεις Ευρυτάνα,όπως και δεν υπάρχει άνθρωπος που τα περπάτησε ,και να μην χαράχθηκε βαθιά στο μυαλό και στη ψυχή του η επαφή του με τον αέρα, τα δένδρα,το χώμα. για όλα αυτά και για πολλά άλλα τα Αγραφιώτικα βουνά πρέπει να παραμείνουν λευτερα και αδουλωτα!!!
    Καλεσμενιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. YΠΕΡΟΧΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΦΙΛΤΑΤΕ ΙΧΝΗΛΑΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άγραφα στο όνομα
    γραμμένα στην ομορφιά, στην ιστορία και στην καρδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαργαρίτης ΘόδωροςΠέμπτη, 12 Ιανουαρίου, 2023

    Μόνο αυτοί που βλέπουν τη φύση σαν κάτι προς εκμετάλλευση, μένουν ασυγκίνητοι από την αντίσταση των βουνών στο χρόνο, δε διαβάζουν τα θαυμασια γραπτά των Αγράφων,δεν αντιλαμβάνονται τη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσυπογράφω στα πάντα το σχόλιο του ανώνυμου Καλεσμενιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Εδώ κατοικεί η πιο ανυπότακτη ιστορία, εδώ ανασαίνουν οι μνήμες και ο μόχθος πολλών γενεών σοφών ανθρώπων που για αιώνες ύφαιναν την τέχνη της ζωής σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον."

    Αυτά είναι τα Άγραφα........... πραγματικά Ιχνηλάτη............τα είπες όλα!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Μία μικρή παρέμβαση...

    Αν θέλετε στο τέλος της ανάρτησης κάντε "κλικ" επάνω στην υπογραφή "Ευρυτάνας ιχνηλάτης". Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε ένα οδοιπορικό μας στη Νιάλα των Αγράφων, τα Ιμαλάια της Ελλάδας.

    Καλή συνέχεια στα εξαιρετικά σχόλιά σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ευρυτάνα ιχνηλάτη
    μιλάς στην ψυχή μας.
    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όποιος δεν περπάτησε σ αυτά.τα βουνά δεν μπορεί να γνωρίζει την έννοια της ελευθερίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλω να σάς ευχαριστήσω, που φέρατε κοντά μου την Ευρυτανική γη και ιστορία. Δυστυχώς δεν είχα ποτέ την τιμή να πατήσω αυτά τα μέρη. Όμως μπορώ να βλέπω ένα τους μέρος, μέσα από αυτό εδώ το φωτεινό σπίτι.
    Να είστε καλά όλοι. Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οριστική νίκη στο ΣτΕ για τη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο.

    Απορρίφθηκε η προσφυγή κατά της απόφασης του γενικού γραμματέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ που ακύρωνε τις άδειες για τους δύο αιολικούς σταθμούς στην καρδιά των Αγράφων. ● Μεγάλη δικαίωση για το μαζικότερο περιβαλλοντικό κίνημα των τελευταίων χρόνων.
    Μια οριστική νίκη έπειτα από τέσσερα χρόνια πολυεπίπεδων αγώνων του κινήματος για τη σωτηρία των Αγράφων, που αποτελεί οριστική ταφόπλακα στις επιδιώξεις για την εγκατάσταση αιολικών στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας και στο Βοϊδολίβαδο, αποτελεί πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

    Με την απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή δύο θυγατρικών εταιρειών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ενάντια στην απόφαση του γενικού γραμματέα Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ (19/11/2021) που ακύρωνε τις άδειες για τους δύο αιολικούς σταθμούς στην καρδιά των Αγράφων, βάζοντας έτσι οριστικό τέλος στην εγκατάστασή τους.

    Υπενθυμίζεται ότι η απόρριψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των δύο αιολικών σταθμών των εταιρειών ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ και ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ αφορούσε την εγκατάσταση συνολικά 21 ανεμογεννητριών, ύψους έως και 166 μέτρα και διαμέτρου ρότορα έως και 136 μέτρα. Της απόρριψης από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ είχαν προηγηθεί οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ίδιου υπουργείου («Νίκη για τη σωτηρία των Αγράφων», «Εφ.Συν.», 24/11/2021).
    Η απόρριψη του ΥΠΕΝ είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που με ανακοίνωσή της (24/11/2021) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της. «Ενεργώντας πάντα με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων της, προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα για την ακύρωση των απορριπτικών αποφάσεων» ανέφερε η εταιρεία. Ετσι οι δύο θυγατρικές της κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ, που εκδικάστηκε στις 15/6/2022.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας κατά της εγκατάστασης των δύο αιολικών σταθμών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018, όταν πια όλα είχαν «τελειώσει» αδειοδοτικά και είχε εκδοθεί και η απαιτούμενη Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων. Ωστόσο η αποφασιστικότητα και η επιμονή ενός εκ των μαζικότερων και πιο πολύμορφων περιβαλλοντικών κινημάτων των τελευταίων χρόνων είχε ως αποτέλεσμα αυτή τη μεγάλη νίκη, που κατέστησε τη Νιάλα και το Βοϊδολίβαδο πραγματικά απάτητα -από βιομηχανικά αιολικά- βουνά.

    Για να συμβεί αυτό συνέβαλαν οι νομικές ενέργειες δεκάδων πολιτών και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καρδίτσας, του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, του Πεζοπορικού Φυσιοδιφικού Συλλόγου Καρπενησίου, της Ελληνικής Ορθολογικής Εταιρείας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Αγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ». Επιπλέον ο αγώνας αυτός έτυχε της συμπαράστασης χιλιάδων άλλων πολιτών, κινημάτων και συλλογικοτήτων, αλλά και των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωστόσο ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων συνεχίζεται. Εκατοντάδες ανεμογεννήτριες εξακολουθούν να σχεδιάζονται προς εγκατάσταση τόσο στα Αγραφα όσο και στην κεντρική Πίνδο, απειλώντας να μετατρέψουν τη σημαντικότερη οροσειρά της Ελλάδας σε βιομηχανικό τοπίο. Στον Τύμπανο Αργιθέας ολοκληρώνεται η κατασκευή του αιολικού σταθμού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και υπό άμεση απειλή βρίσκεται ο ορεινός όγκος Βουτσικάκι - Καζάρμα, που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, και η κορυφογραμμή της Καράβας.
    Για «μια αλόγιστη παραχώρηση αδειών σε επενδυτικά σχέδια για αιολικά πάρκα και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στη φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα, την ώρα που όχι μόνο έχουμε πιάσει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και η ήδη εγκατεστημένη ισχύς είναι υπέρμετρη για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ενέργειας» κάνει λόγο το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων.

    «Είναι φανερό ότι, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τους στόχους για την πράσινη ενέργεια, η ασύστολη ανάπτυξη αιολικών πάρκων γίνεται με μοναδικό σκοπό την εκμετάλλευση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για το όφελος ολίγων» αναφέρει και καλεί «σε συστράτευση για τη σωτηρία της ορεινής φύσης που είναι πολύτιμο κεφάλαιο για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών».

    Σε ό,τι αφορά την κεντρική Πίνδο, η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, έπειτα από καταιγισμό αρνητικών σχολίων στη δημόσια διαβούλευση και τις σφοδρές αντιδράσεις των δημοτικών συμβουλίων Πύλης και Αργιθέας, γνωμοδότησε αρνητικά για γιγαντιαίο σύμπλεγμα 7 αιολικών σταθμών στο όρος Αυγό και σε άλλα βουνά της περιοχής. Δεν απομένει παρά να φανεί αν θα τη λάβει σοβαρά υπόψη της η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, που θα λάβει την οριστική απόφαση για το έργο.

    Εφημερίδα Συντακτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι όμορφα ζώα είναι τα άλογα που ζούνε ελεύθερα στη φύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα ένδοξα βουνά της Ευρυτανίας είναι και θα είναι πάντα ευλογημένα γιατί τα λούζει η Αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν βάλουν χέρι και στα πανέμορφα βουνά της πατρίδας μας τότε να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα.
    Ο αγώνας των πολλών που θέλουν τον τόπο τους να μην αλλοιωθεί από τα τέρατα τού κερδοσκοπικού ανέμου ενάντια στον αγώνα των ολίγων και άπληστων κερδοσκόπων.
    Ο αγώνας θα δικαιωθεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανάταση ψυχής το κείμενο και η φωτογραφία σου. Διαβάζοντας και τις εξελίξεις στον κοπιαστικό αγώνα που δίνετε με τους μεγαλοεργολάβους, εύχομαι ολόψυχα να δικαιωθούν οριστικά οι προσπάθειές σας! Μπράβο σ' όλους σας! Φυλάτε τις τελευταίες "Θερμοπύλες" που μας απόμειναν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενας από τους εραστές των παρθένων τοπίων ο Βρετανός πεζοπόρος και συγγραφέας Τim Salmon που για 60 χρόνια περπάτησε τα βουνά όλης της Ελλάδας είχε πει. "Τα Αγραφα αν δεν τα δεις δεν μπορώ να στα περιγράψω"!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. «Γεια σας λεβέντικα βουνά, φωληές του Κατσαντώνη

    Κάθε βουνό κι' ένας αητός κάθε βουνό κι ελπίδα

    Κάθε κορφούλα σουριξιά και κλέφτικο λημέρι. (...)
    Φ. Φωτεινός

    Αυτά τα βουνά έδωσαν ζωή στη μάχη για τη λευτεριά. Αν δεν υπήρχαν πάνω σ' αυτά οι ξωμάχικες οικογένειες των παππούδων και πατεράδων μας με την αυτάρκεια στη ζωή τους, δεν υπήρχε καμμία περίπτωση να υπάρξει η Αντίσταση του Άρη και του ελληνικού λαού. Γι αυτό μαζί με τη μάχη τη δική μας για τη διάσωση των βουνών και των ποταμών μας, ας μην ξεχνάμε να τιμάμε εκείνους τους τροφοδότες της λευτεριάς μας.
    Μάκης Κρίκελλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εδώ κατοικεί η πιο ανυπότακτη ιστορία,

    ΥΠΕΡΟΧΟ,
    ΌΠΩς

    ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕς

    ΤΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΥ!!!!!!!!!

    ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΥΧΕΣ

    ΥΙΏΤΑ,
    ΑΣΤΟΡΙΑΝΗ

    ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα Άγραφα θα δικαιωθούν.
    " Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του"...
    Καλή Χρονιά με δικαιωμένους τους
    αγώνες Ευρυτάνα Ιχνηλάτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  21. Σας ευχαριστούμε πολύ όλες και όλους.
    Κάποτε αδούλωτα - πάντοτε αδούλωτα!

    Σ τ ε ρ ν ό γ ρ α φ ο ν :

    https://www.erastestwnagrafwn.gr/i-organosi/i-niala-kai-to-voidolivado-nikisan/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.