Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023

Τίποτε πλέον δεν θα είναι όπως παλιά...!

8 Μαρτίου 2023 : Πλημμύρισε το Καρπενήσι από μαχητικά νιάτα, από ανθρώπους της βιοπάλης και του μόχθου, από σεβάσμιους γέροντες. Ήταν μια ξεχωριστή "φωτεινή μέρα" για την πόλη μας που μέσα σε "σκοτεινούς καιρούς" έδωσε τη δική της ιδιαίτερη συμβολή στο γενικότερο παλλαϊκό ξεσηκωμό, ξεκινώντας με την επιτυχή Απεργία των εργατικών σωματείων το πρωί και καταλήγοντας στη μαζική Διαδήλωση το βράδυ.



Πάνω από 600 Ευρυτάνες συσπειρωμένοι γύρω από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις συλλογικότητες, μαζί και πολλοί μεμονωμένοι συμπατριώτες μας, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην  Πλατεία του Μάρκου Μπότσαρη και ακολούθως έδωσαν ζωντάνια και πνοή αντίστασης στους δρόμους της πόλης, καταγγέλοντας εμπράκτως αυτό το στυγερό έγκλημα, την ταξική κρατική δολοφονία.


Ήδη από το πρωί τα παιδιά μας, η φλογερή νεολαία του Καρπενησίου, με αιχμή εκατοντάδες μαθητές, έδειξαν με τον πρωτοφανή παλμό και το αγωνιστικό πάθος τους ότι η νέα γενιά δεν βολεύεται ούτε είναι ανενεργή όπως πονηρά θέλουν να την παρουσιάζουν οι συστημικοί παπαγάλοι, αλλά πως οι νέοι άνθρωποι διαθέτουν κοινωνική ευαισθησία, περηφάνια, ιδανικά και όνειρα και δεν θα επιτρέψουν στο σύστημα της αδικίας και της εκμετάλλευσης να τους χειριστεί ως αναλώσιμη ύλη.

"Η νέα η γενιά δεν σας συγχωρεί...". "Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές". "Δεν ήτανε ατύχημα, δεν ήταν τραγωδία, κράτος και κεφάλαιο κάναν δολοφονία".


Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και για το χωριό Ραπτόπουλο του δήμου Αγράφων όπου η ευρυτανική νεολαία έστειλε (και) από εκεί το δικό της ηχηρό μήνυμα!



Και κάπου από ψηλά, από τα περιβόλια τ' ουρανού, οι άυλες μορφές της αλησμόνητης γενιάς της αντίστασης, οι  παππούδες και οι γιαγιάδες της "Ελεύθερης Ελλάδας" (που την επέτειό της, 10/3/1944, γιορτάζουμε αύριο στον ιστορικό τόπο μας - βλ. εδώ!) θα καμαρώνουν για τα ευρυτανόπουλα "δισέγγονα" που με ψηλά το κεφάλι μάχονται και διεκδικούν στους σύγχρονους καιρούς το δικαίωμα στη ζωή και την πρόοδο!

Δίπλα και μαζί με τα παιδιά, σα μια φωνή και μια γροθιά, και όλος ο υπόλοιπος κόσμος, εργάτες, εργαζόμενοι, αγρότες και συνταξιούχοι, να δηλώνουν με πυγμή πως... "αυτό το έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή". Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Ήταν η μεγαλύτερη λαϊκή κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων στον τόπο μας. Οι Ευρυτάνες διέρρηξαν το κέλυφος της απάθειας και βγήκαν στο προσκήνιο, συμμετέχοντας και όχι "αναθέτοντας"! Αυτή η στάση ζωής είναι άλλωστε που μας μετατρέπει από παθητικούς θεατές σε ενεργούς πολίτες και "πλαστουργούς της νιάς ζωής", ενώ ταυτόχρονα στριμώχνει στη γωνία τους δυνάστες μας.


Η Ευρυτανία δεν είναι ένας "εύπεπτος" τουριστικός προορισμός, ξεκομμένος από "το γίγνεσθαι" της υπόλοιπης χώρας, όπως φαντάζονται ή επιθυμούν οι εξουσιαστές. Η Ευρυτανία ζει, μοχθεί, αντιστέκεται, αγωνίζεται, ονειρεύεται και ελπίζει σαν "ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής"!

Ένα είναι σίγουρο : ότι τίποτε πλέον δεν θα είναι όπως παλιά...

Αντέχουμε - Συνεχίζουμε - Ψυχή βαθιά!


Υποσημείωση : συνοδευτικά βίντεο και εικόνες αντλήθηκαν από τον "902.gr", τα "evrytanika.gr", τον "Ευρυτανικό παλμό" και από συμπατριώτες Ευρυτάνες.

* Το κείμενο είναι του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη".




22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακριβώς...... τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά.

Γιώργος Μπ. είπε...

Καλησπέρα αγαπημένε φίλε.
Είναι καιρός που στο Καρπενήσι, κάτι έχει αλλάξει. Με απανωτές απεργιακές συγκεντρώσεις, με τις κινητοποιήσεις για την υγεία, με την ανασυγκρότηση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ σε ταξική κατεύθυνση, τις μεγάλες κινητοποιήσεις (θυμίζω 1 Αυγούστου του 21) για το περιβάλλον κ.α.
Το θέμα είναι αυτό να μετριέται κάθε φορά με στράτευση νέων δυνάμεων και κυρίως νεολαίας. Αν οι ευρυτάνες και οι ευρυτάνισσες θέλουν το καλό του τόπου και του λαού θα πρέπει να συμπαραταχθούν μαχητικά με τους κομμουνιστές του νομού που μέσα στις τόσες δυσκολίες ανάβουν φωτίτσες που θα γίνουν πυρκαγιές.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Στους μαχητικούς αγώνες πλάθονται οι συνειδήσεις.

Καλεσμενιώτης. είπε...

Δεν ήταν δυνατόν η ανταρτομάνα Ευρυτανία να μην βγάλει την νεολαία της μπροστά στον αγώνα για δικαίωση της μνήμης των νέων που χάθηκαν στο βωμό του κέρδους αδίστακτων "ανθρώπων " του κεφαλαίου .Βάλσαμο στις καρδιές ήταν αυτό που είδαμε να συμβαίνει από τον Έβρο ως την Κρήτη και τους Παξούς ως το Καστελόριζο,ένα ορμητικό ποτάμι σαν τα νερά του Μεγδοβα Γενάρη μήνα παρέσυρε στο διάβα του,όλους αυτούς που μας ρημάζουν χρόνια τη ζωή μας.Ισως ακούγεται υπερβολικό αυτό που λέω,αλλά είναι σίγουρο ,ότι τίποτα δεν θα είναι όπως πριν για τον απλούστατο λόγο ότι η νεολαία είναι πάλι στις επάλξεις του αγώνα. Ο μεγάλος τους φόβους μην σταθεί όρθια η νέα γενιά έγινε πραγματικότητα.Καλούς αγώνες.!!

Πάζιος Κώστας είπε...

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ,ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ «ΑΥΤΟΙ ΜΕΤΡΑΝΕ ΚΕΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ» ΤΡΑΝΤΑΞΕ ΤΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ .ΟΤΑΝ Ο ΛΑΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΒΓΑΊΝΕΙ ΟΡΜΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΟΙ ΛΑΓΟΙ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΠΡΙΝ 45 ΛΕΠΤΑ ΠΡΩΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΠΟΛΉ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΗΜΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΕΥΓΛΩΤΤΑ Ο ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ,ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΛΑΙΚΟ ΣΥΛΑΛΗΤΗΤΙΟ ΤΩΝ 600 ΑΤΟΜΩΝ .Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ ΕΓΙΝΕ ΜΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΠΑΛΛΑΙΚΗ ΦΩΝΉ ΖΩΣΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ ΧΡΌΝΟ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΛΟΙΠΟΝ,].ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΘΕΤΕΙ ΟΠΩΣ Η ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ ,ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ,ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ .ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΌ , ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ

Μαργαρίτης Θόδωρος είπε...

Μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες, μακάρι οι δικοί μας άγιοι να είχαν τη δυνατότητα να σας καμαρώσουν. Επιτέλους η Ευρυτανία τόπος θυσίας και προσφοράς αρχίζει να σχίζει τον μαυρο μανδύα της αντίδρασης και να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της.

Ο Γιάννος από τα βουνά της Πινδου είπε...

Η οργή του Λαού ποτάμι φουσκωμένο

Φυσιολάτρης! είπε...

Σεισμός.....Ξεσηκωμός........στην Ευρυτανία και παντού.........να μην επιστρέψουμε ποτέ ξανά στο τέλμα του χθες!!!!!!!!!

Scorpion είπε...

Μόνο έτσι θα καταλάβουν ότι ο λαός δεν θα ανεχτεί, το ελπίζω και το εύχομαι, την αναλγησία τους. Όχι ποτέ ξανά, αλλά Φτάνει πια!

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ.

Γκαγκάριν είπε...

Προσπαθούν από κοινού να κρύψουν τις αιτίες και τους ενόχους

Κυβέρνηση της ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν από κοινού να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους της τραγωδίας στα Τέμπη και ταυτόχρονα να κρύψουν και τις δικές τους πολιτικές εγκληματικές ευθύνες που οδήγησαν σε αυτήν.

https://gkagkarin.blogspot.com/2023/03/blog-post_86.html

Ανώνυμος είπε...

Εχω κολλήσει με την εικόνα των μικρών παιδιών στο Ραπτόπουλο. Τόση συγκίνηση και υπερηφάνεια..
Σ.Μ.

Aris είπε...

Παλιοφιλε ιχνηλατη, το αξιοθαυμαστο δεν ειναι μονο οτι κινητοποιηθηκαν οι νεοι αλλα και οτι εχουν το σωστο προσανατολισμο στα πανο και τα συνθηματα τους που αποκαλυπτουν τους αληθινους ενοχους, το κρατος, το κεφαλαιο και τα τσιρακια τους.!!

Giannis Pit. είπε...

Έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά για να κάνουμε αυτό το βήμα της 8ης Μάρτη, ουσιαστικό και βαθύτερο. Άπειρες δυσκολίες θα στηθούν μπροστά μας και εμπόδια ψηλά. Είναι μια μεγάλη αρχή, τίποτα δεν μοιάζει όπως χθες όμως με τίποτα δεν πρέπει όλα να μοιάσουν στο χθες σε λίγο καιρό.
Καλησπέρα Ευρυτάνα φίλε μου.

Mia Petra είπε...

Όπως σημειώνεις: "ήταν η μεγαλύτερη λαϊκή κινητοποίηση των τελευταίων χρόνων" σε κάθε πόλη τής Ελλάδας! Αυτό το βροντερό μήνυμα ερχόταν από παντού! Ξυπνάμε, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς, γεμάτος αγκάθια.. Είθε να αντέξουμε, γιατί αλλιώς θα μας φάει το μαύρο σκοτάδι.. Την καλησπέρα μου 🌻

Ανώνυμος είπε...

Ευρυτάνα Ιχνηλάτη πολύ ωραίο το άρθρο σου. Ο λαός μας μέσα στο βαρύ πένθος του που κήδεψε τα παιδιά του ,κατάφερε να πάρει και μερικές ανάσες αισιοδοξίας γιατί μετά από πολύ καιρό ένιωσε τη δυναμή του και αυτό οφείλεται στο ότι βγήκε στους δρόμους για να εκφράσει τη δίκαιη οργή που είχε μαζέψει. Αυτή την ώρα ας μείνουμε σε αυτό το θετικό συμπέρασμα που στο κάτω κάτω νομίζω κιόλας ότι το αξίζει αυτός ο λαός ύστερα από τόσα χρόνια πίεσης που δεν έβρισκε το κουράγιο να αντιδράσει. Τα υπόλοιπα , τι θα γίνει και πως και πότε, θα τα δούμε και θα τα βρούμε στην πορεία αφού έτσι και αλλιώς έχουμε δρόμο μπροστά μας .
Ενας Καρπενησιώτης

doctor είπε...

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ, ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ,
ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ !

ΜΠΡΕΧΤ

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Aν και η αφορμή για όλες αυτές τις αυθόρμητες κινητοποιήσεις είναι τραγική, τουλάχιστον απαλύνει τον πόνο μας αυτός ο μαζικός ξεσηκωμός σ' όλες τις γωνιές της χώρας. Εύγε στα παιδιά και σ' όσους ύψωσαν την κραυγή τους γι' αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Συγκλονιστικά τα μηνύματα και τα βίντεο απ' τα μέρη σας. Μας κάνουν υπερήφανους και αισιόδοξους.

Μάκης Κρικελλιώτης είπε...

Ελλάδα 2.0 διαφημίζει η κυβέρνηση!!! Ελλάδα 0.0 είναι η πραγματικότητα!! Μπράβο στον κόσμο που βγήκε στους δρόμους!! Μπράβο στους νέους που μπαίνουν μπροστά!! Μπράβο σου και σένα Ευρυτάνα Ιχνηλάτη που πάντα πιάνεις και παγώνεις αιώνια ο,τι αξίζει!! Όσον αφορά το αποτέλεσμα της λαϊκής οργής... ελπίζω να φανεί σε λίγο καιρό στις κάλπες!!! Τότε εγώ θα νοιώθω περήφανος για τη ρίζα μας την αγαπημένη!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Νεότερη ενημέρωση...

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία κι απόψε στο Καρπενήσι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ - ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Α ν α κ ο ί ν ω σ η

Το τραγικό γεγονός στα Τέμπη, που συνέτριψε το πανελλήνιο, είναι μια από τις πρωταρχικές αιτίες της κατάληψης του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου. Ένα δυστύχημα που δεν ήταν ούτε τυχαίο ούτε ξαφνικό, αλλά ένα ακόμα αποτέλεσμα της παράδοσης των δημοσίων αγαθών και φορέων στα χέρια ιδιωτών.

Μέχρι στιγμής, έχουμε υποστεί την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των μεταφορών, καθώς και – σε μεγάλο βαθμό – της εκπαίδευσης και της υγείας. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε την εκποίηση κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων μονοπωλιακού χαρακτήρα (όπως ΔΕΗ, ΟΣΕ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.τ.λ.), με αποτέλεσμα την ανεύθυνη διαχείρισή τους από ιδιώτες και την παράλληλη εγκατάλειψη από το κράτος του μεριδίου που του αναλογεί. Ταυτόχρονα, η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους μπροστά στην εκμετάλλευση των ιδιωτών.
ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών είναι μια μάστιγα για την κοινωνία μας. Οδηγεί σε αυξημένο κόστος για τους καταναλωτές, έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας και αυξημένη ανισότητα. Προκαλεί κοινωνική αδικία, μειωμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επιτρέπει σε μια μικρή ομάδα προνομιούχων ατόμων να αξιοποιήσει τα οφέλη των βασικών υπηρεσιών, ενώ οι υπόλοιποι υποφέρουμε από αυξημένο κόστος, μειωμένη πρόσβαση και χαμηλότερη ποιότητα.

Διευρύνει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών και δημιουργεί ένα σύστημα ανισότητας που είναι απαράδεκτο. Πρέπει να απορρίψουμε αυτήν την καταστροφική τάση και να διατηρήσουμε τα δημόσια αγαθά μας προς όφελος όλων.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Παρ’ όλα αυτά, μένουμε άπραγοι.

Όσο τα θεμελιώδη δικαιώματά μας (ασφάλεια, υγεία, παιδεία) έχουν τιμή πώλησης, τόσο θα επιδέχονται εκπτώσεις, υπονομεύοντας την αξία της ανθρώπινης ζωής. Πότε θα σταματήσουμε να είμαστε άβουλοι παρατηρητές;

Έχουμε μπροστά μας ένα χαρτί και στα χέρια μας κρατάμε μπογιές, ας ζωγραφίσουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε κι ας μπούμε μέσα. Ας φροντίσουμε λοιπόν να είναι ένας κόσμος χωρίς νέα παιδιά θυσιασμένα, στο βωμό του κέρδους. Ένας κόσμος που αντιδρά στο άδικο. Ένας κόσμος με παιδιά που δεν δέχονται να καταπατούνται τα δικαιώματα τους. Ο άνθρωπος είναι απάντηση οποία κι αν είναι η ερώτηση. Όμως ο άνθρωπος είμαι εγώ, είσαι εσύ, είμαστε εμείς. Εμείς που θα φέρουμε την αλλαγή.

«Κάνε κάτι μικρέ άνθρωπε, ό,τι μπορείς. Ύψωσε το ανάστημά σου, πάλεψε τον εχθρό, κόλλα αφίσες και σήκωσε πανό. Πίστεψε στον εαυτόν σου σαν να είσαι ο ισχυρότερος ηγέτης και υπερασπίσου το δίκαιο. Ό,τι κι αν γίνει, μην ξεχάσεις τα όνειρα που έβλεπες ως παιδί, τον ομορφότερο κόσμο που οραματιζόσουν. Και τους ποιητές της ουτοπίας σου που κάθε βράδυ σού ψιθυρίζουν “Τον σάπιο κόσμο αυτόν, θα δεις, θα τον αλλάξουμε μαζί”»

Μαθητές Γενικού Λυκείου Καρπενησίου»