Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Ούτε στο Φουρνά ούτε πουθενά...


"Ήρθαν ντυμένοι φίλοι

αμέτρητες φορές οι εχθροί μου

το παμπάλαιο χώμα πατώντας.

Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ 

με τη φτέρνα τους."

(Οδυσσέας Ελύτης - Το Άξιον Εστί)


-Αιολικές ιεροσυλίες στα Βουνά της Λευτεριάς, των Εξεγέρσεων και της Ιστορικής Μνήμης;;;

-Φαραωνικοί ανεμοτενεκέδες εκεί που η Μητέρα Φύση απλώνει τα πιο λαμπρά στολίδια της ντύνοντας τις ψυχές των παιδιών της με γαλήνη, χαρά, ευεξία;;;

-Μακέλεμα της Ομορφιάς στο βωμό της Κερδοφορίας;;;

-Παράδοση της δικής μας Γης, της συλλογικής μας περιουσίας, σε κάθε λογής αδηφάγα κοράκια με εταιρικά διακριτικά με τη συνδρομή του Κράτους-διεκπεραιωτή των συμφερόντων τους;;;

*****

Παραθέτουμε παρακάτω ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών για τα Αιολικά στις ΔΕ Φουρνάς και Κτημενίων 

Κ Ι Ν Η Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η

Πραγματοποιήθηκε η συμβολική πεζοπορία διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης
για τις ανεμογεννήτριες στις ΔΕ Φουρνά & Κτημενίων του Δήμου Καρπενησίου

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών για τα Αιολικά στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων, πολίτες από τα γύρω χωριά, το Καρπενήσι, την Μακρακώμη και την Καρδίτσα, με την πεζοπορία από την Βρύση Σερμιντζέλη και τα Κόκκαλα μέχρι τα Τρία Σύνορα, εκεί όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση εκατό (100) συνολικά ανεμογεννητριών, διατρανώσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα δεχτούμε την άναρχη εγκατάσταση σνεμογεννητριών στον τόπο μας.

Δεν θα δεχτούμε και δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του ελατοδάσους του Φουρνά με την κατασκευή των αιολικών σταθμών, τις δεκάδες των χιλιομέτρων νέων δρόμων και των άλλων συνοδών έργων. Δεν θα δεχτούμε και δεν θα επιτρέψουμε την μετατροπή των νοτιοανατολικών Αγράφων σε Βιομηχανική Ενεργειακή Περιοχή.

Πολίτες, Σύλλογοι και Κινήσεις Πολιτών, ενώσαμε τις φωνές μας καλώντας τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να εξεταστούν οι σωρευτικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι εκατό βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο ανυπολόγιστης αξίας οικοσύστημα και στην οικονομία της περιοχής, να σταματήσουν τώρα αυτά τα σχέδια και να μην προχωρήσει το έγκλημα!

Γενική είναι η εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα αυτών των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σ’ αυτά τα υψόμετρα (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας». Δεν φτάνουν οι γενικές διακηρύξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή!

Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε, δυναμώνουμε!

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΣΤΙΣ ΔΕ ΦΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ

* Στην ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ συμμετείχαν και τους ευχαριστούμε επίσης:

√ Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρπενησίου Γεωργία Γκαρίλα
√ Ο Σύλλογος Γυναικών Φουρνά
√ Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βράχας «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος»
√ Η Πρωτοβουλία Αγώνα Βράχας για την Φύση και την Ελευθερία
√ Ο Πεζοπορικός – Φυσιοδιφικός Σύλλογος Καρπενησίου
√ Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας
√ Ο Ελληνικός Πεζοπορικός - Ορειβατικός Σύλλογος Μακρακώμης
√ Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους
√ Εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρπενησίου και Φθιώτιδας
√ Το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
√ Η Πολιτιστική Περιβαλλοντική Ομάδα ΟΞΥΓΟΝΟ των Αγράφων
√ O Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Παύλιανης
√ Η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα
√ Η Κίνηση Πολιτών «Πήλιο Καθαρό από αιολικά»
√ Φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας του Καρπενησίου
√ Ο Θωμάς Κώτσιας, τ. βουλευτής Ευρυτανίας

*****

ΥΓ1: Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στη Βασική Βιβλιοθήκη του Καρπενησίου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα με θέμα "ΑΠΕ και η σχέση τους με το Περιβάλλον". Η ημερίδα διοργανώνεται από το Συντονιστικό Αθήνας και από Ευρυτανικούς Συλλόγους και Φορείς. Όσοι θα βρίσκονται στην Ευρυτανία αυτή την ημέρα, καλό και χρήσιμο θα ήταν να δώσουν το παρόν. 

ΥΓ2: Ο Ευρυτανικός Λαός ξεσηκώνεται, ξαναθυμάται τις αγωνιστικές του παραδόσεις, μεταλαβαίνει από το διαχρονικό δισκοπότηρο του Αγώνα, εμβαπτίζεται  στο νάμα του Δίκιου, αντιστέκεται με ψυχή βαθιά και θα νικήσει και εδώ και εκεί και παντού!

*Ούτε στο Φουρνά ούτε πουθενά 

Ελεύθερη Ευρυτανία χωρίς αιολικά !

24 σχόλια:

  1. Αντισταση και παλη, για να μην καταστραφει το μοναδικης ομορφιας ευρυτανικο περιβαλλον.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανεμοτέρατα στα βουνά, πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη, υδροηλεκτρικά στα ποτάμια, αν δεν αντιδράσουμε δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οπως σώσαμε τη Νιάλα έτσι θα σώσουμε και το σπάνιο ελατοδάσος της Φουρνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγαλύτερη παπάτζα από τις ανεμογεννήτριες δεν υπάρχει. Κονδύλια της ΕΕ που οι γνωστές οικογένειες, ως νέοι αποικιοκράτες, τα τσεπώνουν σε βάρος του περιβάλλοντος. Και τώρα βγαίνουν οι γνωστοί - άγνωστοι και μας λένε ότι η παραγόμενη ενέργεια είναι ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο περιβάλλον ανεπανόρθωτη. Βαστάτε... και σώστε τα βουνά, αυτά που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας με αίμα!
    liospi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μία εμβόλιμη παρέμβαση...

    Στο τέλος της ανάρτησης κάντε "κλικ" επάνω στην υπογραφή "blog Ευρυτάνας ιχνηλάτης" ώστε να δείτε γιατί το "τέρας της καταστροφής" δεν είναι ούτε αβάπτιστο ούτε ορφανό!!!

    Καλή συνέχεια στα πάντα ενδιαφέροντα σχόλιά σας που ζωντανεύουν περαιτέρω τις αναρτήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Ευρυτανικός Λαός ξεσηκώνεται, ξαναθυμάται τις αγωνιστικές του παραδόσεις, μεταλαβαίνει από το διαχρονικό δισκοπότηρο του Αγώνα, εμβαπτίζεται στο νάμα του Δίκιου, αντιστέκεται με ψυχή βαθιά και θα νικήσει και εδώ και εκεί και παντού!

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάκης Κρίκελλο ΕυρυτανίαςΠαρασκευή, 01 Δεκεμβρίου, 2023

    Εδώ και είκοσι χρόνια εμείς στο Κρίκελλο Ευρυτανίας πολεμάμε ως ενεργοί πολίτες και ως Σύλλογος Κρικελλιωτών αυτή τη βάρβαρη προσπάθεια "βαρβάρων πολιτικών" να ισοπεδώσουν τα βουνά και να κλέψουν τα νερά και τη δημόσια γη!! Είμαστε και όσο ζούμε θα είμαστε μαζί με κάθε συλλογικότητα κ κάθε ενεργό πολίτη στον αγώνα έως ότου με νόμο απαγορευτεί επιτέλους κάθε επέμβαση πάνω από τα χίλια μέτρα υψόμετρο. Λυπουμαστε όμως πολύ γιατί ο υπέρ βουνών και ποταμών αγώνας δεν έχει μπροσταρηδες την Ομοσπονδία Ευρυτανικών Συλλόγων κ την Πανευρυτανική Ένωση που εδώ και χρόνια σιωπούν!!! Έχουμε αποφασίσει ότι η τυχόν υλοποίηση τέτοιων σχεδίων άλωσης του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου της Ευρυτανίας μας, θα έχει ως αποτέλεσμα και το τέλος της δικής μας ζωής!! Εκεί που οι πρόγονοί μας άφησαν τα κόκκαλά τους για τη μονάκριβη τη λευτεριά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ....και κάτι ακόμα που αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...Στην ανακοίνωση της κίνησης πολιτών της Δ.Ε. Φουρνάς που αναφέρει τους συμμετέχοντες νομίζω ότι ο Θωμάς Κώτσιας ηγείται....και αν και ταπεινός ο ίδιος, θα έπρεπε να αναφερθεί πρώτος,. Οι αγώνες του για το θέμα ετούτο απέχουν όλων μας παρασάγγας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο λαός έχει μεγάλη δύναμη! Έτσι κ τώρα πρέπει να ενωθεί κ να διαμαρτυρηθεί για μια ακόμη φορά να σώσει τον τόπο του από τους επιδρομείς της "πράσινης" ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό πρέπει να είναι ενημερωμένος: ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΌΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΉ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΡΠΕΝΗΣΊΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΙ, ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΡΗΜΑΖΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τις μπίζνες και τις αρπαχτές σας αλλού, όχι στα παρθένα βουνά μας.
    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ καλές και πολύ χρήσιμες οι ενημερωτικές εκδηλώσεις.............. αλλά πρέπει να βγούμε και στους δρόμους............τα βουνά θα τα σώσει η μαζική κινητοποίηση του κόσμου.............. αυτή τη δύναμη υπολογίζουν και τρέμουν πραγματικά...........όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν επικουρικά............... καλό μήνα!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σεραφείμ ΤσιουγκρήςΠαρασκευή, 01 Δεκεμβρίου, 2023

    Ούτε να το σκεφτούν.... Θα είμαστε όλοι, όλες εκεί να αποτρέψουμε το έγκλημα... Σε καμία περίπτωση δεν θα το επιτρέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η βαρβαρότητα στο μεγαλείο της. Όσα η η σοφία της φύσης δημιούργησε θέλουν κάποιοι γνωστοί κεφαλαιοκράτες-τρομοκράτες να καταστρέψουν. Δεν έχουν ιερό και όσιο, αλλά πρέπει να πληρώσουν το ατόπημα και αυτή η δουλειά είναι ευθύνη τού λαϊκού κινήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εύχομαι ολόψυχα κουράγιο και ευόδωση στον αγώνα σας, που είναι φυσικά και αγώνας για τη ζωή όλων μας. Απέναντι στην καταλήστευση της φύσης και το βιασμό της από τους καπιταλιστές του τρόμου.
    Νίκη στο λαό της Ευρυτανίας.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βρισκόμαστε στο έλεος ακαλαίσθητων αναίσθητων κερδοσκόπων.
    Η πίεση του κόσμου είναι ελάχιστη. Όπως και σε όλα σχεδόν τα προβλήματα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Eνάντια σε κράτος και εταιρείες
    για τη γη και την ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ.
    OΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΣΕ ΣΥΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΛΟΓΟ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΟΎΡΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΌΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΚΑΛΕΣΜΑ
    ΑΘΗΝΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 7μ.μ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

    Πορεία στην ΑΘΗΝΑ
    για την προστασία των βουνών.

    Ενάντια στην καταστροφή των βουνών, των ποταμών, των δασών από το ενεργειακό λόμπι. Για την γη και την ίδια μας τη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να ανακηρυχθεί η Ευρυτανία προστατευόμενο εθνικό πάρκο. Αυτό δηλαδή που φωνάζουμε τόσο καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να μην έχει την τύχη της Δαδιάς που το κατέστρεψαν τέτοιο παρθένο δάσος οι ανίεροι... Να έχουν αίσιο αποτέλεσμα όλες αυτές οι κινητοποιήσεις σας και να σταματήσει επιτέλους η ελεεινή "δασοκτονία" που αφανίζει τον φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, για ν' αυγατίσουν τα κέρδη τους οι μεγαλοεταιρείες.
    Είμαστε στο πλευρό σας, Ευρυτάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  22. Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τα σχόλια.
    Ο συλλογικός αγώνας συνεχίζεται...
    Ψυχή βαθιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. θελουν να εξαφανισουν οτι εχει απομεινει απο την ιδεα της ελευθεριας .ομως εμεις δεν θα τους κανουμε το χατηρι.Γιατι ειμαστε απογονοι κλεφτων αρματολων και καπεταναιων ανταρτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σημαντικό!!!

    Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την Ακύρωση της ΑΕΠΟ για τους Αιολικούς Σταθμούς 21 α/γ στις θέσεις ΓΑΒΡΑΙΝΑ, ΣΠΑΝΟΣ-ΚΟΜΠΟΛΟΣ, ΤΡΙΑ ΣΥΝΟΡΑ και ΚΟΚΚΑΛΑ-ΤΡΙΚΟΡΦΟ [Παράκληση, προωθήστε παντού!]

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν πενήντα κάτοικοι και φορείς των ΔΕ Φουρνά, Κτημενίων, Ρεντίνας και Μενελαίδας καταθέτοντας Αίτηση Ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που αφορά στο συγκρότημα των τεσσάρων Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης ισχύος 103,5 MW της εταιρείας «GREENTOP ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.». Πρόκειται για 21 ανεμογεννήτριες ύψους 200μ στις θέσεις: «Γάβραινα» (3 α/γ), «Σπανός – Κόμπολος» (8 α/γ), «Τρία Σύνορα» (6 α/γ) και «Κόκκαλα – Τρίκορφο» (4 α/γ) στις ΔΕ Φουρνά και Κτημενίων του Δήμου Καρπενησίου και με διέλευση από Ε65, Λίμνη Σμοκόβου, Σμόκοβο, Αηδονοχώρι, Ρεντίνα, Βρύση Ζαχαράκη, Σερμιντζέλι των Δήμων Σοφάδων και Μακρακώμης.

    Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής για μια φορά ακόμη εναντιώνονται στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον τόπο τους, που η κατασκευή τους, αλλά κυρίως η κατασκευή των δεκάδων χιλιομέτρων νέων δρόμων και των άλλων συνοδών έργων, θα προκαλέσει την καταστροφή του ελατοδάσους του Δασαρχείου Φουρνά. Εναντιώνονται στην μετατροπή των νοτιοανατολικών Αγράφων σε Βιομηχανική Ενεργειακή Περιοχή και στην απαξίωση όλης της περιοχής και των περιουσιακών τους στοιχείων. Εναντιώνονται στις σωρευτικές επιπτώσεις, που θα επιφέρουν οι 100 και πλέον ανεμογεννήτριες/βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που σχεδιάζονται συνολικά να τοποθετηθούν στην περιοχή, στο ανυπολόγιστης αξίας οικοσύστημα, στο δάσος, στο τοπίο και στην οικονομία του τόπου τους.

    Υποστηρίζουν με παρρησία ότι το αποτέλεσμα αυτών των εγκαταστάσεων με τα συνοδά τους έργα σ’ αυτά τα υψόμετρα και στο δάσος (δρόμοι πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, σκυρόδεμα, ανεμογεννήτριες κλπ) είναι λιγότερο «πράσινο» από το αντιστάθμισμα της παραγόμενης «καθαρής ενέργειας».

    Για τον ίδιο λόγο Αιτήσεις Ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της ΑΕΠΟ κατέθεσαν και οι δύο Δήμοι Καρπενησίου και Μακρακώμης καθώς και 25 κάτοικοι και φορείς της Δυτικής Φθιώτιδας.

    Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ
    ΣΤΙΣ ΔΕ ΦΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.