Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Ο λαός σώζει το βουνό!


Ένα ρεπορτάζ από τους Δρόμους του Αγώνα

για τη Γη και την Ελευθερία!

(από το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")


Από το Καρπενήσι μέχρι την Αθήνα η Φωνή της Υπεράσπισης των Βουνών έσκισε το πέπλο της επιτηδευμένης καθεστωτικής σιωπής υπενθυμίζοντας στις ύαινες της περιβαλλοντικής καταστροφής ότι αυτοί που αντιστέκονται είναι εδώ, συσπειρωμένοι, μάχιμοι και δυνατοί!

Το απόγευμα της 11ης Δεκέμβρη του 2023, το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε από κόσμο! 

Πολύς κόσμος, πολυσυλλεκτικός, από πλήθος φορέων: φυσιολατρικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, επιτροπές αγώνα, σωματεία, φοιτητικές συνελεύσεις, τοπικές πρωτοβουλίες, κινήσεις πολιτών, διάφορες συλλογικότητες, μα και άτομα, όλοι ενωμένοι σαν γροθιά στο πεδίο της έμπρακτης δράσης για τη Γη και την Ελευθερία, κόντρα στη λεηλασία της φύσης από τα αδηφάγα κοράκια της κερδοσκοπίας.


Ήμασταν εκεί, γιατί όπως εύστοχα έγραφε το πανό του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου:  "Ο λαός σώζει το βουνό"!

Από τ' Άγραφα ως την Ήπειρο, από τη Θράκη μέχρι την Αττική και την Εύβοια και από τις Κυκλάδες ως την Κρήτη υπήρξε σημαντική αντιπροσώπευση στην κινητοποίηση χρωματίζοντας, αυτή τη φορά, αλλιώτικα το χάρτη: με το αισιόδοξο χρώμα της Αντίστασης!

Σημαντικό να αναφερθεί ότι υπήρξαν και αρκετά πανό αλληλεγγύης για τους διωκόμενους αγωνιστές του αντι-αιολικού κινήματος.

Έντονη ήταν και η παρουσία των Αγραφιωτών, Ευρυτάνων και Θεσσαλών. Άλλωστε, τα ανυπότακτα Άγραφα, αποτελούν πάντα την πιο εμβληματική αναφορά για ολόκληρο το Αντιαιολικό Κίνημα.

Να τονιστεί, σε αυτό το σημείο, ότι και στο Καρπενήσι, την "πρωτεύουσα των Ψηλών Βουνών", υπήρξε παράλληλη δράση. Την ίδια περίπου ώρα με τη συγκέντρωση της Αθήνας, κάμποσοι πρωτοπόροι Ευρυτάνες συμπατριώτες μας συγκεντρώθηκαν στα 1000 μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου πραγματοποίησαν παρέμβαση με πανό, έντυπο υλικό και τηλεβόες δίνοντας κατ' αυτό τον τρόπο και το δικό τους μήνυμα συμπόρευσης με όσους αγωνίζονται σε όλη την Ελλάδα.




Στη μαχόμενη Αθήνα, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι πορεύτηκαν μέχρι το Σύνταγμα και τη Βουλή, με δυναμισμό και έντονο παλμό, έχοντας οδηγητή το "πάθος για τα ελεύθερα βουνά που είναι δυνατότερο απ' τα αιολικά"!




Η νεολαία, μαχητική και πρωτοπόρα, κατέθεσε την πιο ζωογόνο πνοή αφού είναι αυτή που προσδίδει επιπλέον ελπίδα και προοπτική στον Αγώνα.

Ένας πλούτος συνθημάτων έδωσε το στίγμα:

-"Όλη η Ελλάδα μια οροσειρά, δεν αντέχει άλλο μπουλντόζες και μπετά". 

-"Κάτω τα χέρια από τα βουνά".

-"Η πράσινη ανάπτυξη δεν μας παραμυθιάζει, τη φύση καταστρέφει και τα βουνά ρημάζει".

-"Αγώνας ταξικός και οικολογικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος".

 -"Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά".

-"Τα σχέδια που κάνετε θα μείνουνε στους χάρτες, σε τούτα τα βουνά θα ξαναβγούν αντάρτες".

-"Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία".

-"Βουνά καμένα, χωριά πλημμυρισμένα, κράτος και κεφάλαιο μάς πνίξανε στο αίμα".

-"Εκείνοι για τα κέρδη λεηλατούν τη φύση, οι ταξικοί αγώνες η δική μας λύση".

-"-"Ούτε στην Καζάρμα ούτε πουθενά, κάτω τα χέρια από τα Άγραφα".

-"Λευτεριά σε ποτάμια και βουνά"....

και πλήθος άλλων ευρηματικών συνθημάτων που ξετύλιξε αυθόρμητα στο δρόμο η αυτενέργεια και η δημιουργική έμπνευση των διαδηλωτών!




                       Συνεχίζουμε... με ψυχή βαθιά! 

Για να μην αφήσουμε τα κέρδη του ενεργειακού λόμπι να νικήσουν την αισθητική, τα ύψη και τη ζωή! Για να μην περάσει η μπότα της στυγνής εμπορευματοποίησης πάνω από ισοπεδωμένα βουνά, στερεμένα ποτάμια και καταληστευμένους ταπεινωμένους ανθρώπους.

✓ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ - ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ !

Το χθες ήταν η αρχή, το αύριο κυοφορεί ακόμη πιο δυνατή συνέχεια...


*****

Και τώρα ας αφήσουμε και τα βιντεάκια να... μας ξεναγήσουν κι αυτά στις στράτες του αγώνα!


* (Φωτο: από Αθήνα "Άρης Π." και "Ευρ. ιχν" - φωτο: από Καρπενήσι Γ.Μ. και Μ.Α. - βίντεο από τη διαδήλωση: "Ε.Ι.")







blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


25 σχόλια:

  1. Μάκης Κρίκελλο ΕυρυτανίαςΤρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023

    Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε σένα Ευρυτάνα Ιχνηλάτη!!!
    Ότι κι αν κάνουμε εμείς τα αποτυπώνεις και μένουν ως γραπτά γεμίζοντας της Ιστορίας το βιβλίο!!
    Εάν κάποτε αυτό το κράτος καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής που θα επιφέρει αν υλοποιήσει τα σχέδιά του για αιολικά και υδροηλεκτρικά στα βουνά, θα μπορούμε να φύγουμε ήσυχοι απ' αυτή τη ζωή!!
    Αν όμως όχι, τότε δε μένει παρά να θυσιάσουμε εμείς τη ζωή μας μήπως και τότε το καταλάβουν!!!
    Σ' αυτό το σημείο βρισκόμαστε όσοι ασχοληθήκαμε εδώ και 20 χρόνια με τούτο το βάσανο!
    Κάποτε μπήκε ένα όριο 20% έως το 2020 για το μείγμα "καθαρής" ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές ...Σε λίγο ξεχάστηκε και τώρα θέλουν να το ανεβάσουν στο 80% και ίσως και παραπάνω!!
    Δεν ασχολείται κανένας τους με τρόπους επιδότησης των νοικοκυριών, ώστε αφενός να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και αφετέρου να παράξουν οι ίδιοι ό,τι αφορά το σπιτικό τους, επιδοτούμενοι όσο ακριβώς και οι μεγαλοκαρχαρίες που θέλουν να διαλύσουν τα βουνά μας!!!!
    Βρήκαν θα μου πει κάποιος όμως έναν άλλο τρόπο μείωσης της κατανάλωσης....αυξάνοντας τόσο τις τιμές ρεύματος ώστε να μη μπορεί κάποιος να ζήσει....
    Αυτά όλα αντιπαλεύουν οι άνθρωποι που κατέβηκαν χθες στην Αθήνα και βροντοφώναξαν τα τόσα πολύ περιεκτικά και λακωνικά συνθήματα που μπόρεσες και πάλι να κρατήσεις στην Ιστορία!
    Αυτά ας διέπουν τις μεταξύ μας σχέσεις ώστε το πανελλαδικό αίτημα πιά, να γίνει τόσο βαρύ ώστε να φέρει το ποθητό αποτέλεσμα και να ξεχάσουν οι "ευρωπαίοι φίλοι" μας ότι η Ελλάδα θα γίνει η μπαταρία της Ευρώπης!!!
    Ας σεβαστούν επιτέλους κάποτε τους αγώνες αυτού του λαού!
    Νάστε όλοι καλά. Καλές γιορτές να έχουμε και με την ψυχή ...βαθιά!! και την ελπίδα ότι στο τέλος η Μάνα Φύση θα μείνει ζωντανή για τις επόμενες γενιές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα νικήσουμε όπως στη Νιάλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πιο πλήρες ρεπορτάζ που διάβασα.
    Μπράβο Ευρυτάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια ιχνιλατη για τους αγώνες σου να παραμείνουν απάτητα και απροσπέλαστα αυτά τα περήφανα βουνά μας, να μην γίνουν βορά στα χέρια των κερδοσκόπων. Να μπορούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας να αντικρίζω τις ίδιες εικόνες που στα παιδικά μας χρόνια φαντάζονται τα βουνά σαν φιγούρες που τουφουσαμε το οξυγόνο τους . Ευχαριστούμε που τις εικόνες μας τις έκανες γραφή, λόγο, φωνή, κραυγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συ Βοριά που δεν κοιμάσαι
    ανεμογεννήτριες σπάσε
    κι εσύ Λίβα από το νότο
    ρίξε τις να κάνουν κρότο!
    Social waste

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ούτε βήμα πίσω.
    Ανυποχώρητος αγώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άξιοι κάθε επαίνου αυτοί οι λίγοι που βγαίνουν μπροστά.
    Ίσως μπορέσουν να προκαλέσουν κάποια αντανακλαστικά μέσα στο γενικευμένο κλίμα τής παθητικότητας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχουμε ως λαός το ταλέντο να μετατρέπουμε το καλό σε κακό και την σύγχρονη και αδηριτη ανάγκη να παράξουμε ενέργεια από τον άνεμο σε μπότα από μπετόν που ισοπεδώνει εμβληματικές κορφές, υποβαθμίζει υπέροχα τοπία και βουνά και προσβάλει εν τέλει την συλλογική μνήμη και τον πολιτισμό μας. Και το ερώτημα είναι γιατί.Γιατι πολύ απλά μας κυβερνούν άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το προσωπικό συμφέρον κάποιων μεγάλων συμφερόντων ( αφεντικών) και όχι για το συλλογικό καλό. Αν αλλάξει ποτέ αυτή η πραγματικότητα στην Ελλάδα, ίσως αλλάξω στάση κι εγώ. Μέχρι τότε είμαι μαζί σας και μαζί με όλους όσους αγωνίζονται για τα απάτητα βουνά αυτής της υπέροχης χώρας! Μπράβο σας και καλή συνέχεια στους αγώνες σας!

    Παναγιώτης Καμπούρογλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mαχόμαστε για τα βουνά σημαίνει...........ότι μαχόμαστε για την ελευθερία που μας χαρίζουν...........και για την αναπνοή μας..........την ίδια τη ζωή!!!!!!!!!!!!!Η κινητοποίηση ήταν απόλυτα επιτυχημένη και αυτό σημαίνει ότι ανοίγουν και άλλοι δρόμοι αισιοδοξίας για τον αγώνα μας..........ο αντίπαλος είναι σκληρός αλλά και εμείς το ίδιο............Συνεχίζουμε ενωμένοι!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η φωνή του λαού ακούστηκε μέχρι τα ουράνια και έτσι τα βουνά μας θα μείνουν αγέροχα να υμνούν την ομορφιά!
    Εύγε, εύγε, εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τριάντα χρόνια άνοιγα στην έδρα της γνώσης τ’ αλφαβητάρι κι αναζητούσα με τους μαθητές μου την προσφορά του δημοσιογράφου στο ιστορικό γίγνεσθαι.
    Συνοδοιπορούσαμε με τον Δίκτυ τον Κνώσσιο, τις ελευθερα σκεπτόμενες και ορθολαλούσες Γυναίκες στη Μινωϊκή Κρήτη, τον Ξενοφώντα, τον Γιώργο Ψύλλα, τον Τισσαμενό….
    Και τώρα !!!;;;; Στον 21ο αιώνα «το ευπρεπώς και αληθώς ενημερώνειν» καθίσταται δυσθεώρητον και αμυδρά φωτιζόμενον απ’ το φανάρι του Διογένη… Άρχοντες του μαζικού ευνουχισμού με σκοτιδιασμένες ψυχές, με αλλοτριωμένες συνειδήσεις, με χρυσοκανθαρίζοντα νου, αρπάζουν την Αλήθεια, την βιάζουν, την γδύνουν και φορούν τα ρούχα της στο Ψέμα, για να ταΐσουν τα χιλιάδες αδηφάγα στόματα της εξαχρειωμένης, κούτσαβλης, αλλοιθωρίζουσας, αιμάσσουσας Ενημέρωσης….
    Στις 11 του Χιονιστή του 2023, «Μέρα των Βουνών», μαρκαρισμένη από τους «γραφιάδες του ΟΗΕ», ως «Παγκόσμια», ο Λαός μίλησε, διαδηλώνοντας πως για τους υπερασπιστές της Μάνας-Γης η κάθε μέρα είναι «Μέρα των Βουνών»!!!
    Ανάμεσά τους ο Ευρυτάνας Ιχνηλάτης καταγράφει τον παλμό…. παγώνει στον καθρέφτη τού Χρόνου συνθήματα, διασώζει την οργή των παιδιών, που με φλάμπουρο την Αγάπη θα πάρουν τα βουνά για να τα προστατέψουν. Θα καρτεράνε όσους εποφθαλμιούν τους θησαυρούς τους. Θα αναμετρηθούν με τους αστακοσιδερωμένους δεσμοφύλακες, ξαπλωμένοι, σύγχρονοι Ανταίοι, στην αγκαλιά των Βουνών. Δίπλα τους, συναγωνιστές με τα μαλλιά χιονισμένα απ’ των γηρατειών τον ερχομό, θα συνυπογράφουν τα δικαιώματα των επόμενων γενεών, θα σχίζουν τη δήλωση μετανοίας και υποταγής στις αποφάσεις των ισχυρών. Θα τους συντροφεύουν οι Ψυχές των Ανυπότακτων που μαζί με τους φτερωτούς φίλους των δέντρων, θα υμνωδούν την ομορφιά των Άπαρτων Βουνών και των Αγώνων.
    Μπροστάρηδες εμψυχωτές τους, ο Κατσαντώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Βελουχιώτης, ο Νικηφόρος, ο Δώρος Άνθης, ο Βασίλης Παπανικολάου, ο Δημήτρης Σαξώνης, η Παναγιώτα Σταθοπούλου, η Αλίκη Τσουκαλά, ο …………η…………….ο………………….
    Ακευσώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για να μην περάσει η μπότα της στυγνής εμπορευματοποίησης πάνω από ισοπεδωμένα βουνά, στερεμένα ποτάμια και καταληστευμένους ταπεινωμένους ανθρώπους.

    ΑΚΡΙΒΩΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το πάθος για ποτάμια και ελεύθερα βουνά είναι δυνατότερο από τα αφεντικά (και τα μπετά τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσο η σκέψη μας δεν έχει τουρκεψει.... υπάρχει ελπίδα κι αγώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΦΙΛΤΑΤΕ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ. Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΜΑΣ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΎΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ. ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΤΣΙ ΕΊΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΙΠΑΤΕ ,ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ,ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ,ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ,ΠΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ,ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ,ΦΟΡΕΊΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ,ΚΑΤΟΙΚΟΙΜ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ,ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟ Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΗΣ ΕΑΥΤΟ ,ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν θα μπορούσαν να ακουστούν πιο εύστοχα συνθήματα αγώνα για την προστασία των περήφανων Ελληνικών βουνών. Ας το πάρουν επιτέλους είδηση ότι ο λαός μας αγαπάει τη φύση και θα κάνει το παν για να την προστατέψει.
    Ο αγώνας αργά ή γρήγορα θα δικαιωθεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Από άρθρο του Τάσου Σαράντη
    στην Εφημερίδα των Συντακτών
    13-12-2023


    Για όσους αναρωτιούνται πώς είναι δυνατή η πραγματοποίηση μιας μεγάλης και δυναμικής πορείας για την υπεράσπιση των βουνών και της φύσης, συνολικότερα, στο «νεκρό» απόγευμα μιας Δευτέρας μέσα στη μητροπολιτική Αθήνα, όταν τόσα άλλα ζητήματα μας ταλανίζουν, πώς είναι δυνατό να συμμετέχουν σε αυτήν άνθρωποι απ’ όλη τη χώρα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τα βουνά και πώς γίνεται άνθρωποι να υπερασπίζονται ακόμη και βραχονησίδες από την άκρως επιθετική επέλαση του ενεργειακού λόμπι, η απάντηση είναι (σχεδόν) απλή.

    Τα τελευταία χρόνια δεν έχει τελειωμό η λεηλασία της φύσης από τα ενεργειακά έργα που αδειοδοτούνται στις βουνοκορφές, τα νησιά, τα ποτάμια και τους κάμπους σε όλη τη χώρα με βιομηχανικές αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, εξορύξεις υδρογονανθράκων και ορυχεία μετάλλων που εξυπηρετούν μόνο τα κέρδη των μεγάλων ενεργειακών και εργολαβικών εταιρειών. Και οπωσδήποτε δεν εξυπηρετούν τη φύση και το περιβάλλον γενικότερα, ούτε τις τοπικές κοινωνίες.

    Πρόκειται για ένα εκτεταμένων διαστάσεων μακελειό. Μόνο τους τελευταίους μήνες καταστράφηκαν για πάντα βουνοκορφές στο Ασκιο, τη νότια Εύβοια, τη Μάνη, τον Ελικώνα. Εργασίες γίνονται αυτή τη στιγμή στο Βέρμιο, στο Βίτσι, στα Δερβενοχώρια, στην ορεινή Κορινθία.

    Ανεμολογικοί ιστοί φυτρώνουν παντού, ακόμη και στις πιο απάτητες κορυφές. Τα τελευταία χρόνια, δεκάδες αιτήσεις για αδειοδοτήσεις αιολικών εργοστασίων έχουν κατατεθεί για τα Αγραφα, μια περιοχή παρατημένη από την Πολιτεία επί δεκαετίες, που έχει καταδικαστεί στην ερήμωση. Εκείνη για τον Τύμπανο Αργιθέας έγινε πράξη, μαζί με την κατασκευή ενός ηλεκτρικού σταθμού.

    Ο αγώνας για την προστασία των Αγράφων έχει σημειώσει τις πρώτες του νίκες. Στη Νιάλα, στο Βοϊδολίβαδο, στον Ιταμο, στο Καπροβούνι, στη Βαλαώρα Ευρυτανίας, επιτεύχθηκε η ματαίωση των σχεδίων των εταιρειών, με κινητοποιήσεις πάνω στα βουνά, στα χωριά, στους πολιτιστικούς συλλόγους, στις πόλεις και στις δικαστικές αίθουσες.

    Ωστόσο, τα Αγραφα βιώνουν μια νέα, πρωτοφανή επίθεση καθώς οι υπάρχουσες αιτήσεις αδειοδότησης προχωράνε και νέες τροποποιημένες αιτήσεις κατατίθενται. Στην περιοχή Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα απειλούνται άμεσα βουνοκορφές όπως η Καζάρμα ή η ψηλότερη κορυφή των Αγράφων, η Καράβα. Η περιοχή μεταξύ της Καρδίτσας, της Ευρυτανίας και της Φθιώτιδας απειλείται να μετατραπεί σε αιολική βιομηχανική ζώνη, από τη Βράχα και τον Φουρνά Ευρυτανίας έως τον Ιταμο και τη Μολόχα Καρδίτσας. Παράλληλα, στα δυτικά Αγραφα, τα πλωτά φωτοβολταϊκά απειλούν τη λίμνη Κρεμαστών.

    Αυτή η κατάσταση δεν περιορίζεται στην ηπειρωτική χώρα. Μετά την Εύβοια και την Κεφαλονιά σχεδιάζουν να γεμίσουν με χιλιάδες ανεμογεννήτριες την Κρήτη, αν και έχει ήδη εκατοντάδες. Στο μάτι του αιολικού λόμπι έχουν μπει η Γυάρος, η Ανδρος, η Τήνος, η Πάρος, η Νάξος, η Ικαρία, η Κύθνος, η Λέσβος, η Χίο, η Λήμνος, η Σκύρος, τα Κύθηρα, η Ρόδος, η Κως, η Κάλυμνος και η Λέρος, ενώ στο στόχαστρο έχουν ξαναμπεί οι 23 νησίδες του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Και τώρα, έρχονται να προστεθούν και 1.150 ανεμογεννήτριες στις ελληνικές θάλασσες, ύψους 280 μέτρων, σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τις ακτές.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν…

    efsyn.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η πορεια ειχε μεγαλη επιτυχια. Πολυ κοσμο και παλμο. Το οτι τη θαψανε τα καναλια των εργολαβων δειχνει οτι παμε καλα. Το πολυ αιδιοδοξο ειναι οτι αναπτυσσονται κινηματα αντιστασης σε καθε γωνια της χωρας. Προχωραμε..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τα είπαν όλα οι προλαλήσαντες. Πόσο με συγκίνησε η Ακευσώ!...
    Τι καλά που θα ήταν να τα έδειχναν όλα αυτά και στις τηλεοράσεις. Να μάθαινε ο κόσμος τι παίζεται πίσω απ'τις πλάτες του. Kι ότι δεν είμαστε όλοι απαθείς και κυρ-Παντελήδες...
    Σας αξίζουν όλα τα εύσημα για τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες σας.
    Να μην πάει τίποτα χαμένο, να δικαιωθείτε στο τέλος.
    Ολόψυχα το εύχομαι!

    ΥΓ. Συγχαρητήρια και για το άρτιο ρεπορτάζ και τα βιντεάκια που το συνοδεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Η ψυχή μας και η σκέψη μας είναι μαζί σας!
    "Ο λαός σώζει τα βουνά"!! κι εσείς το αποδεικνύετε συνεχώς με την οργανωμένη αντίστασή σας και τα μεγάλα αποθέματα αντοχής και πίστης στο όραμά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ευχαριστούμε τον Ευρυτανα ιχνηλάτη για την ενημέρωση κ τη συνεχή του παρουσία στα δρώμενα του τόπου μας κ ειδικά για το θέμα της απέλασης των ΑΠΕ στα βουνά μας. Το μήνυμα που πήραμε από τις κινητοποιήσεις είναι ότι ο λαός ενημερωμένος πια, δείχνει την αντίθεση κ την πρόθεση του να αντισταθεί σε αυτού του είδους τις παρεμβάσεις που καταστρέφουν τον τόπο μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  23. Φίλες και φίλοι...
    Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.
    Ο αγώνας μας συνεχίζεται, ψυχή βαθιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στον βιασμό της φύσης μόνο και μόνο για να κονομήσουν κάποια μονοπώλια. Έχουμε χρέος να το κάνουμε. Ανεμογεννητρίες στην Ευρυτανία μόνο πάνω από τα πτώματα μας. Δεν θα περάσουν! Γιάννης Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.