Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Μία ιστορική αναφορά μνήμης και τιμής

 


Μία ιστορική αναφορά - "κερί θύμησης" στους αλησμόνητους προγόνους μας που πάλεψαν, ονειρεύτηκαν και έζησαν στην εποχή τους την έφοδο στον ουρανό των μεγάλων οραμάτων!

Η εικόνα... "κάπου εκεί" στο αγαπημένο Κρίκελλο της Ευρυτανίας, στο Ιστορικό Καλύβι του Βασίλη Παπανικολάου, του Άρη Βελουχιώτη και των πρωτοξεκινητάδων ΕΑΜ/ΕΛΑΣιτών της χιλιάκριβης της λευτεριάς!

Εκεί που η Μνήμη τιμάται με την Προσφορά και το Σήμερα έρχεται να αγκαλιάσει με Σεβασμό το Χθες!

Θα τους θυμόμαστε, θα τους ευγνωμονούμε μα και θα διδασκόμαστε πως θέλει αρετή και τόλμη... 

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

23 σχόλια:

  1. Σεβασμός, τι ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά το Κρίκελλο ξεχωρίζει για πολλά και όχι μόνο για τη φυσική του ομορφιά. Μακάρι και αλλού να προχωρούσαν σε ανάλογες τιμητικές κινήσεις, θα ξαναζωντάνευε με τον καλύτερο τρόπο η λαμπρή αντιστασιακή ιστορία του νομού Ευρυτανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χωρίς τους πρωτοξεκινητάδες κάθε εποχής θα ήμασταν ακόμη σκλάβοι με σιδερένια μπάλα στον αστράγαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ ΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο σας που τιματε την ιστορια του τόπου σαςς. Σας συγχέρω και ας μην είμαι ευρυτάνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μία εμβόλιμη παρέμβαση...

    Φίλες και φίλοι, όσοι από εσάς σχολιάζετε ως ανώνυμοι, παρακαλείσθε στην αρχή ή στο τέλος του σχολίου σας να προσθέτετε ένα όνομα ή ένα ψευδώνυμο (ότι επιλέξετε εσείς) ώστε να ξεχωρίζουν αναμεταξύ τους οι διαφορετικοί σχολιασμοί.

    Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια στα σχόλιά σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΟ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΘΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλει αρετή και τόλμη για να αλλάξουν τα πράγματα, και οι αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ τα είχαν και τα δύο.
    Όσο υπάρχουμε θα είναι μέσα στην καρδιά μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δόξα και τιμή..............στους αντιστασιακούς αγωνιστές!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανυπόταχτοι όπως και τα βουνά σας...
    *από έναν Καλαβρυτινό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κρίκελλο, Βίνιανη, Δομνίστα, Κορυσχάδες....η ανταρτομανα Ευρυτανία έγραψε ιστορία λαμπρή στον αγώνα ενάντια στο ντόπιο και ξενοφερτο φασισμό, υποθήκη για το μέλλον όλα όσα έγιναν και όσα θα γίνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημήτρης ΓκορόγιαςΤρίτη, 26 Δεκεμβρίου, 2023

    Οι μεγαλειώδεις ιδέες δεν θα πραγματωθούν ποτέ όλες και διά μιας. Εάν όμως είναι πια φτασμένος ο καιρός των "μεγάλων πραγμάτων" τότε τίποτα δεν είναι ικανό να εμποδίσει την θύελλα των επερχόμενων κοινωνικοιστορικών εξελίξεων με ένα τρόπο οριστικό και αμετάκλητο. Στην περίοδο που προηγείται των μεγάλων γεγονότων οι πρωτοπόροι αγωνιστές είναι εκείνοι που επιταχύνουν τη ροή της ιστορικής εξέλιξης. Η συγκρότησή τους σε οργανώσεις επαναστατικής θεωρίας και επαναστατικής δράσης, η βαθιά πίστη τους στις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες, η ανιδιοτελής αγάπη τους για τη ζωή και την ευτυχία των πολλών ανθρώπων , η προσήλωσή τους στο καθήκον υπεράσπισης της πατρίδας και του λαού της, η ανειρήνευτη εχθρότητά τους προς το σκοταδισμό και τη βαρβαρότητα, αυτά είναι τα θεμέλια των μελλοντικών θριάμβων. Τι να πεί κάποιος νουνεχής άνθρωπος, με τι λόγια να περιγράψει το μεγαλείο αυτών των πεινασμένων, ξυπόλητων, ρακένδυτων, μα και φλογερών συνάμα συμπατριωτών μας; Δεν υπάρχουν λέξεις αντίστοιχης νοηματικής βαρύτητας ούτε καν στην Ελληνική, την εκφραστικότερη γλώσσα όλων των εποχών:ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.
    ΧΡΕΟΣ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όταν μια φωτογραφία ξέρεις πως σημαίνει πολλά περισσότερα από μία απλή αποτύπωση και υπενθύμιση. Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά, θα πω μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που πήραν την πρωτοβουλία για την αναστήλωση του καλυβιού. Και όπως έγραψε ο Φώτης Αγγουλές,
    Ας μην ήρθατε πίσω, κι ας μη φτάσατε πουθενά. Ο δρόμος μας αρχινά, από κει που ο δικός σας τελειώνει. Μέσα στο κάτασπρο χιόνι, μια ματωμένη γραμμή το δρόμο μας δείχνει, ας ρίχνει σκοτάδι τριγύρω η νύχτα, ας ρίχνει.. Ακολουθούμε πιστά τα ματωμένα σας ίχνη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε σένα Ιχνηλάτη για την υπέροχη δουλειά αυτού του μπλοκ. Γιάννης Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νομός Ευρυτανίας Νομός Γρεβενών ιστορικοί τόποι και μονοπάτια χαραγμένα με την ιστορία αιώνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. σπουδαίο πράγμα η μνήμη. Μπράβο σας. Και επί τη ευκαιρία χρόνια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ/ΣΕΣ ΚΑΙ ΜΗ .Η μνημη μεγαλο οπλο για να πηγαινουμε μπροστα . Ομως για την Ευρυτανια πρεπει να ειναι σημαια γιατι εχει τα παραδειγματα των ανθρωπων που εδωσαν την ζωη τους για Λευτερια Ισοτιμια, Σεβασμο στις ανθρωπινες αξιες, που εβαλαν θεμελια για να χτισουμε μια Πατριδα ''Λευτερη Ανεξαρτητη καιΔικαια για τα Παιδια της''.Ειναι τιμη για την Ευρυτανια οι Λιστες Πατριωτων και ευθυνη δικη μας να τις μαθουν οι νεοτεροι και να τις υπεραπιστουμε οι μεγαλυτεροι κανοντας την Ευρυτανια κεντρο αναφορας αγωνα προς ολες τις κατευθυνσεις . Αυτες οι λιστες ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΟΥΝ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευτυχώς για το λαό μας, που υπάρχουν χώροι, όπως εδώ, που μαθαίνουμε την ιστορία των λαϊκών αγώνων. Γιατί αν περιμέναμε από το κράτος, σωθήκαμε!
    Πάντα να έχετε τη δύναμη να μάς φωτίζετε, φίλε Ευρυτάνα.
    Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σ' αυτά τα μέρη ακουμπάει όλη η ιστορία μας, μπράβο σας που δεν λησμονείτε τους "πρωτοξεκινητάδες", τους ήρωες που σήκωσαν στις πλάτες τους τον αγώνα για την πολυπόθητη λευτεριά. Ιστορικό ντοκουμέντο που με μεγάλη συγκίνηση αντικρύζουμε στο χώρο σου, Ευρυτάνα. Να είσαι καλά και η νέα χρονιά να σου φέρει ό,τι καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τιμή στους ΕΑΜΙΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ,φάρος άσβεστος η θυσία τους ,το παράδειγμά τους ,φώς ,όλο και πιό ισχυρό ,στο πηχτό σκοτάδι ,του νέου φασισμού που ζούμε στην Ελλάδα ,με το μανδύα της Δημοκρατίας.Η θυσία τους μας εμπνεέι και παράλληλα μας ξυπνά, για το πέρασμα από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελεύθερίας ,ΑΘΑΝΑΤΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλες και φίλοι...

    ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.

    Τα χρόνια φεύγουν, οι μνήμες και τα διδάγματα παραμένουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.