Λίμνη Κρεμαστών : ένα τεράστιο σώμα νερού με γαλαζοπράσινη φορεσιά. Μία υδάτινη οπτασία χαμένη μέσα στην αγκαλιά των ψηλών βουνών μας.
Πίσω όμως από τη φαντασμαγορική εμφάνισή της ενυπάρχει ένα θλιβερό ιστορικό αποτύπωμα, καθώς η Λίμνη κρύβει μια πικρή ιστορία όταν στα μέσα της δεκαετίας του '60, και κατά τη διάρκεια της κατασκευής του φράγματος, πλημμύρισε ολόκληρη η περιοχή με τα άφθονα ύδατα τεσσάρων μεγάλων ποταμών : Αγραφιώτη, Μέγδοβα, Αχελώου και Τρικεριώτη. Οι κάτοικοι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, αφού κάτω από αυτά τα νερά θάφτηκαν για πάντα κάμποσα χωριά και οικισμοί, ιστορικά μνημεία, βυζαντινές εκκλησιές, παλιά γεφύρια, χωράφια, μαζί με μνήμες, προσδοκίες και όνειρα. Το τραγικότερο όλων όμως ήταν ότι θυσιάστηκαν στο έργο αυτό πάνω από 30 άνθρωποι!!!
Πέρασε πολύς καιρός από τότε...
Σήμερα πια η Λίμνη Κρεμαστών πέρα από τη χρηστική της αξία για την παραγωγή ρεύματος από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ, αποπνέει την αίσθηση της γαλήνης μα και της ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς με τα ατελείωτα φιόρδ, τα διάσπαρτα νησάκια, τις δαντελωτές ακτές, τα απόκρυφα ειδυλλιακά σημεία και τα μαγικά ολόχρωμα ηλιοβασιλέματα!
Βέβαια μια ωραία ύπαρξη την εποφθαλμιούν πολλοί εν δυνάμει εραστές ή μάλλον για να το πούμε πιο ωμά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμη και... βιαστές!
Κάποιοι εξ' αυτών ορέγονται να πληγώσουν και να ατιμάσουν το υδάτινο κορμί της με φωτοβολταϊκά ανοσιουργήματα για τα οποία δικαίως αντιδρούν οι Αγραφιώτες και γενικότερα οι Ευρυτάνες και Αιτωλοακαρνάνες που την ονειρεύονται πάντοτε αγνή με ήπιες οικολογικές δραστηριότητες (βαρκάδες, ερασιτεχνικό ψάρεμα, περιηγήσεις με άλογα και μερικά σεμνά ταβερνάκια και μικρούς ξενώνες στις παρυφές της).
Και όχι με άθλια αντιαισθητικά τερατουργήματα για τον πλουτισμό μιας μικρής παρασιτικής ελίτ εις βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων του τόπου μας.
Η δυναμική νεολαία αντιδρά, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες αντιστέκονται.
Οι απέναντι... ακονίζουν τα δόντια τους!
Θα τους αφήσουμε;;;
Προ των ευθυνών!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό κείμενο. Μέσα σε λίγες γραμμές περιέγραψες τη θλιβερή ιστορία του παρελθόντος της λίμνης και συνάμα το τι πάει να συμβεί σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έχουν βάλει όλα στο μάτι, βουνά λίμνες ποτάμια. Αχόρταγοι να καταστρέψουν ότι όμορφο μας έχει απομείνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε φορά που επισκέπτομαι τη λίμνη ανοίγει η καρδιά μου. Είναι πανέμορφη και μπορεί να την απολαμβάνεις για ώρες. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα βλέπω στην επιφάνεια της φωτοβολταϊκά αίσχη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγος σεβασμός στο περιβάλλον, σε λίγο θα αγναντεύουμε τα βουνά, τα λαγκάδια και τις λίμνες και αντί να βλέπουμε την ομορφιά τών τής φύσης θα βλέπουμε την ασχήμια τών αδηφάγων ανθρώπων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λύσσα είναι αυτή, που τους έχει πιάσει με τη φύση, αν εκμεταλλευτούν κάθε εκατοστό της, τελικά! Πόσο άρρωστα είναι τα καπιταλιστικά τους μυαλά, για όνομα του Θεού. Ακόμα και πάνω σε τάφους θα μπορούσαν να στήσουν εκμετάλλευση αν ήταν δυνατόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοντά τα κουλά σας καθίκια.
Η λίμνη Κρεμαστών είναι ένα δυνατό σημείο για την περιοχή μας, αισθητικά, κατά συνέπεια κ τουριστικά. Τις προάλλες προβλήθηκε ένα αφιέρωμα για την Ευρυτανία κ δικαίως αναφέρθηκε. Αυτοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν έκαναν καμία κουβέντα για τον κίνδυνο των φωτοβολταϊκών, δυστυχώς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο συλλαλητήριο που έγινε το περασμένο καλοκαίρι στη γέφυρα της Τατάρνας..........είχε τεράστια επιτυχία...........ήτανε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ..........Οχι δεν θα τους αφήσουμε να σπείρουν την καταστροφή..........είμαστε εδώ άγρυπνοι!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ευρυτανια εδωσε γη και αιμα για να γινει το φραγμα και το υδροηλεκτρικο εργοστασιο. Φτάνει πια , δεν θα δωσει τιποτε αλλο. Ουτε αιολικα ουτε φωτοβολταικα ουτε αντλησιοταμιευσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τις επισκέψεις και τις συμμετοχές στα σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυλλογικά και αγωνιστικά θα περιφρουρήσουμε τον τόπο μας να μην τον πατήσει η μπότα της βαρβαρότητας.
Να σώσουμε το κάλλος από τους βαρόνους των κερδών.
ΑπάντησηΔιαγραφή