Στο μέσον μιας ελατοσκέπαστης διαδρομής, η ταπεινή βρυσούλα «Γκούρα», στη Μηλιά Ευρυτανίας, προσκαλεί το διαβάτη να ξαποστάσει και να δροσιστεί. Το παγωμένο νερό της ξεπηδάει κρυστάλλινο και καθάριο μέσα από τα σπλάχνα της γης. Τα παλιά τα χρόνια, από τις πηγές της Γκούρας τροφοδοτούνταν τρεις μύλοι του χωριού. Τώρα πια, οι μυλόπετρες έπαψαν να γυρνούν, μα η Γκούρα σα στοργική νερομάνα αναθρέφει με περισσή φροντίδα το νεογέννητο ελατάκι που ξεφύτρωσε εκεί ολοπράσινο και παίρνει πνοή από τη ροή του ζωογόνου υγρού στοιχείου.
Ένα blog με διάθεση εξερεύνησης σε γνωστές και άγνωστες πτυχές της Γης και της ανυπότακτης Ιστορίας των Ευρυτάνων
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011
Στοργική νερομάνα
Στο μέσον μιας ελατοσκέπαστης διαδρομής, η ταπεινή βρυσούλα «Γκούρα», στη Μηλιά Ευρυτανίας, προσκαλεί το διαβάτη να ξαποστάσει και να δροσιστεί. Το παγωμένο νερό της ξεπηδάει κρυστάλλινο και καθάριο μέσα από τα σπλάχνα της γης. Τα παλιά τα χρόνια, από τις πηγές της Γκούρας τροφοδοτούνταν τρεις μύλοι του χωριού. Τώρα πια, οι μυλόπετρες έπαψαν να γυρνούν, μα η Γκούρα σα στοργική νερομάνα αναθρέφει με περισσή φροντίδα το νεογέννητο ελατάκι που ξεφύτρωσε εκεί ολοπράσινο και παίρνει πνοή από τη ροή του ζωογόνου υγρού στοιχείου.
ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΠΕΙΝΗ Η ΒΡΥΣΟΥΛΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΗ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ ΤΗ ΔΡΟΣΙΑ ΤΗΣ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα γραφεις ωραία φιλε ευρυτανα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λεξη "γκούρα" ξερει κανείς τι σημαινει?
- "doctor", μιλάμε για νερό πάγο!!! Καρπούζι να ΄χεις και μπύρες και από ψυγείο άσε τη "Γκούρα" να φροντίσει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή- "λεύτερε", κατ' αρχάς ευχαριστώ για τον καλό λόγο. Όσον αφορά τη λέξη "γκούρα" μάλλον είναι σλάβικης προέλευσης και δηλώνει τόπο βραχώδη που αναβλύζουν άφθονα νερά.
Η φωτογραφία όπως πάντα υπέροχη, η περιγραφή της όμως είναι ακόμα πιο δρσιστική και απολαυστική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυρυτάνα Ιχνηλάτη σ' αυτό το άρθρο είναι όλα μικρά, απλά και ταπεινά αλλά τόσο όμορφα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά μια "Γκούρα" υπάρχει παντού στην Ελλάδα!
Συμφωνώ με την ερμηνεία της λέξης "γκούρα" από τα λίγα που ξέρω.
Η περιγραφή συμπληρώνει την εικόνα ή η εικόνα την περιγραφή?
ΑπάντησηΔιαγραφή..αναμφισβήτητα θεωρώ πως συμβαίνει το δεύτερο!
- "3ποτάμια", σε ευχαριστούμε. Πιο δροσιστικά από τα κείμενα και τις φωτογραφίες είναι τα νερά της λίμνης στον Τριπόταμο εκεί στα μέρη σου.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Μαρίνα, η αληθινή ομορφιά απαντάται στην απλότητα. Πράγματι, "γκούρες" υπάρχουν πολλές στην "αγία φύση". Στις "στεγνές" πόλεις είναι που δεινοπαθούμε. Πολλά φιλιά και καλό μήνα να έχεις.
-Ντίνα, φωτογραφίες και λέξεις είναι φτωχές μπροστά στα πηγαία συναισθήματα που γεννιούνται όταν αντικρίζεις τέτοιες ζωντανές ομορφιές στα δάση μας. Να είσαι καλά, την αγάπη μας.
ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΤΟ ΕΘΕΣΕΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΑΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΣΤΟ ΑΡΘΡΑΚΙ ΣΟΥ.
Ε ναι, οι πηγές του τόπου συν τοις άλλοις προσφέρονται ΚΑΙ ως... φυσικό ψυγείο. Καλή παρέα για κουβεντούλα χρειάζεται και βέβαια χρόνος για να ξεφεύγουμε από τις πόλεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔροσιστικότατο το θέμα σου. Εγώ πάντα θα λέω ότι οι ομορφιές της πατρίδας μας δεν συγκρίνονται με καμμιάς άλλης χώρας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εσύ Ιχνηλάτη, έχεις την ικανότητα να αναδεικνύεις τα πιό "ταπεινά" θέματα σε "μεγαλειώδη".
Τις καλησπέρες μου!!!
«Βρύση μου μαλαματένια, πώς βαστάς κρύο νερό,
ΑπάντησηΔιαγραφήπώς βαστώ κι εγώ ο καημένος της αγάπης τον καημό.
Να 'μουν βρύση, να 'μουν στέρνα, να 'μουν γάργαρο νερό,
να σου πλύνω τα χεράκια και τον άσπρο σου λαιμό.»
Μια βρύση σαν αυτή δροσίζει πάντα και ξαποσταίνει τον κουρασμένο διερχόμενο.
Προσπαθεί όμως και να απαλύνει «της αγάπης τον καημό» του ερωτευμένου.
Άλλες φορές τα καταφέρνει, άλλες όχι.
Πάντα όμως είναι εκεί και… «προσπαθεί»!
Να’ σαι καλά Ευρυτάνα μου, την καλησπέρα μου και καλή δύναμη!
- "Αγρίνιο... γλυκές μνήμες", σίγουρα έχει εκπληκτικές βουνίσιες ομορφιές η Ελλάδα, αλλά για να είμαστε δίκαιοι και στο εξωτερικό υπάρχουν επίσης απίθανα σημεία. π.χ. Καναδάς, Νορβηγία, Αυστρία, κλπ, κλπ. Πάντως, η ανόθευτη και ακατέργαστη ομορφιά της Ευρυτανίας είναι αναμφισβήτητα ανάμεσα στις πρώτες ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ. Αυτό ισχύει και επισήμως, αφού η Ουνέσκο την έχει ανακηρύξει ανάμεσα στις 5 πρώτες καθαρότερες περιοχές του ΠΛΑΝΗΤΗ!!! Για το τέλος, αφήνω τα θερμά μας ευχαριστήρια για τα κολακευτικά σου σχόλια.
ΑπάντησηΔιαγραφή- "Οικοδόμε", ωραίο το ποίημα, μας έφτιαξες το κέφι ρε φίλε. Οι βρύσες ήταν τότες και σημείο διακριτικής συνάντησης για τους ερωτευμένους. Πήγαινε η όμορφη η τσούπρα να πάρει με τη στάμνα νερό και νάσου, δήθεν τυχαία, και ο νιός. "Περαστικός ήμουν" που λέει και το ανέκδοτο. Πάντως εδώ που τα λέμε, παρέα με την "αγνότητα" της βρύσης του χωριού πήγαινε και μια ολόκληρη εποχή.
Το πρόσεξα μόλις τώρα και το σχολιάζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην ψηφοφορία για το «ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος την Ευρυτανία», υπάρχουν τέσσερις επιλογές. Λείπει όμως η πέμπτη και βασικότερη επιλογή:
ΟΛΕΣ! Εγώ αυτή θα ψηφίσω!
Καλό ξημέρωμα και καλή δύναμη!
Η Μηλιά είναι ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά που θα συναντήσει κανείς στην Ευρυτανία. Η πηγή της Γκούρας είναι απλά ένα δροσερό καλωσόρισμα στη μαγεία που ακολουθεί. Υπάρχει και ξεχωριστό αφιέρωμα στο blog για αυτό το χωριό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα.......χαιρετω την "χαριτωμενη συντροφια"
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ευρυτανια διαθετει και κατι κορφες γυμνες που σου δινουν την αισθηση πως οπου να 'ναι θα τρυπισουν τον ουρανιο ΘΟΛΟ.
Εμαθα πως φετος μετα απο 67 χρονια ο ΦΕΡΕΛΠΗΣ Δημαρχος σας αρνηθηκε την ενισχυση της επετειου των ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ!!!!!
- "Οικοδόμε", επίτηδες δεν θέσαμε την επιλογή που λες στην ψηφοφορία του blog, για το: "ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος την Ευρυτανία".
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτό διότι είμαστε βέβαιοι ότι σχεδόν οι πάντες θα ψήφιζαν το: "όλες τις εποχές".
Βάλαμε, λοιπόν, μόνο τις 4 επιλογές γιατί θέλουμε να δούμε ποια πραγματικά εποχή ελκύει περισσότερο τους επισκέπτες του τόπου μας.
Καλή εβδομάδα φίλε.
-"Tasoula", καλώς ήλθες στην παρέα. Θα χαρούμε πολύ να τα λέμε από εδώ και πέρα.
Μετά από 67 χρόνια... Θα σε παρακαλούσαμε να μπεις στον κόπο να πας στην πλαϊνή μπάρα του blog και να επιλέξεις από τη στήλη "Βουνίσια ίχνη", το άρθρο με τίτλο: "το χωριό της αντίστασης". Εκεί φαίνεται καθαρά γιατί ποτέ καμία εξουσία και κανένας φορέας της δεν πρόκειται να "ενισχύσουν" πραγματικά αυτό που συμβολίζουν οι Κορυσχάδες.
"ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΟΙ ΜΥΛΟΠΕΤΡΕΣ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΓΥΡΝΟΥΝ..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΥΤΗ Η ΦΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ !
Πεντακάθαρα νερά πηγάζουν παντού από τις πηγές αυτού του προικισμένου τόπου.
ΑπάντησηΔιαγραφή