Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ε.Α.Μ - Όταν ο Λαός αποφάσισε να σπάσει τις αλυσίδες!



27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1941 :
ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.Α.Μ).
ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ  KAI ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΗ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΙΩΝ ΜΑΧΩΝ!






ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΙ Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ Ο  ΕΛΑΣ ΜΑΖΙ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΝ ΘΑ ΣΑΛΠΙΣΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ:

-ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΩΔΗ ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΕΛΕΕΙΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ.
-ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!
-ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΛΑΟΚΡΑΤΙΑΣ!













*Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΑ ΣΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ  ΓΡΑΨΕΙ ΧΡΥΣΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!











Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ Ε.Α.Μ

Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν
την ελληνική μας τη γενιά
και μας δείχνουν φωτεινό το δρόμο
για να φέρουμε τη λευτεριά
....................

Είναι του αγώνα μας τα φώτα
κι ο λαός τ' ακολουθεί πιστά
νέοι, γέροι, όλοι μαζί φωνάζουν
ζήτω, ζήτω το ΕΑΜ
..................

Το ΕΑΜ μας έσωσε απ' την πείνα
θα μας σώσει πάλι απ' την σκλαβιά
κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία
ζήτω, ζήτω το ΕΑΜ
....................

Έχει ενώσει όλον το λαό μας
κι έχει την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ
κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία
ζήτω, ζήτω το ΕΑΜ







ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΕΑΜΟΕΛΑΣΙΤΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΕΖΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΠΟΙΪΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΠΗ  ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ  ΤΙΣ ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΞΕΧΑΣΤΟΥ ΕΠΟΥΣ...






18 σχόλια:

  1. Το ΕΑΜ ζει και θα ζει στις πιο ηρωικες μνημες του λαου μας. Δεν μπαινει στα μουσεια.Το πνευμα του υπαρχει και θα υπαρχει στους νεους αγωνες που θα ξημερωσουν για πραγματικη λευτερια απο τους συγχρονους τυρρανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τίτλος τα λέει όλα.....Μα όλα λέμε!!!!!!!Συγχαρητήρια για την ανάρτηση!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστα το έγραψες. Η ευρυτανια ητανε η ψυχή του εαμικου και ελασίτικου κινηματος. Αποεδω ξεκίνησε το ανταρτικο με τον Αρη Βελουχιωτη και τα βουνα μας γίναν καστρα του απελευθερωτικού αγωνα.
    Αιώνια τιμη και δοξα στο ΕΑΜ.ΕΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστή η χρονική συγκυρία για το αφιέρωμά σου Ευρυτάνα!..
    Έτσι για να μαθαίνουμε τί ετί τσαγανό!
    Μόνο που τότε οι άνθρωποι το μόνο που είχαν να χάσουν παίζοντας την ζωή τους κορώνα-γράμματα, ήταν απλά οι αλυσίδες τους..
    Τώρα, μας νοιάζει να διαφυλάξουμε όλα αυτά που σκοπίμως μας "μπούκωσαν",σπίτια,εξοχικά,αυτοκίνητα,τιγκαρισμένους καταψύκτες,τιγκαρισμένα και μπουχτισμένα μυαλά από ότι με επιστημονικό τρόπο μας σερβίρουν πολλά χρόνια τώρα..
    Απ΄΄οτι φαίνεται, θα πάρει πολύ χρόνο να εφοδιαστούμε με τσαγανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Όταν ο Λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της Τυρανίας, διαλέγει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα!"

    Το πανώ που κρατούν οι ΕΑΜμίτισες γονατιστές, είναι σαν να μην πέρασε μιά μέρα.
    ΤΟΤΕ ΤΟΛΜΗΣΑΝ και πήραν τα όπλα, ΣΗΜΕΡΑ γιατί καθόμαστε και τους κοιτάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΕΠΟΝ
    Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

    ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ
    ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΠΙΟ ΜΑΖΙΚΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο λαός μας, αυτός ο λαός που σήμερα υπομένει και δεν αντιδρά, πριν εφτά δεκαετίες πήρε τα όπλα, και με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο του Άρη, έσπασε τις αλυσίδες.
    Αυτή η ρημάδα Ελληνική Ιστορία έχει άπειρα παραδείγματα να μας εμπνεύσουν σήμερα που υποφέρουμε από άλλες αλυσίδες. Αλυσίδες βαριές και γερά κλειδωμένες.
    Δεν είναι τυχαίο που δεν μαθαίνουμε ιστορία στα σχολεία, κι αν μαθαίνουμε αυτή είναι διαστρεβλωμένη και γεμάτη ψεύδη.
    Αν αυτός ο λαός ήξερε την ιστορία του όπως ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά την υπόθεση από όλα τα τουρκικά τηλεοπτικά εμέσματα, θα ήμουν πιο αισιόδοξος για το αύριο.
    Μια υπόκλιση από εμένα το μικρό, στα παλικάρια που πήραν τα όπλα, τα βουνά και έσπασαν τις αλυσίδες τις δικές τους και του λαού. Ένα δάκρυ για τους λεβέντες που θυσίασαν τα νιάτα τους στην ιδέα της Ελευθερίας. Για αυτούς που μετά βασανίστηκαν φρικτά στα ξερονήσια-τόπους μαρτυρίου. Ένα πικρό χαμόγελο για το χαμό του πρωτοκαπετάνιου μας και για ό,τι ακολούθησε μετά. Χαμόγελο γιατί ο σπόρος είναι ζωντανός και περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να δώσει καρπούς.
    Αλλά και υπόσχεση για αγώνα ΣΗΜΕΡΑ ,με τις όποιες δυνάμεις του ο καθένας μας, για να σπάσουμε και τις δικές μας αλυσίδες.
    Ευρυτάνα φίλε μου, με συγκλόνισες...

    Να είσαι καλά, καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι υπερήφανος, όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι, που στο άμεσο συγγενικό μου περιβάλλον υπήρξαν ένοπλοι μαχητές του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ του πιο γνήσιου επαναστατικού κινήματος αυτού του τόπου για Λευτεριά και Λαοκρατία. Από εκείνα τα παλικάρια, που όπως σωστά είπες φίλε Οικοδόμε θυσίασαν νιάτα και ζωές, κληρονομήσαμε μνήμες, υπερηφάνεια, διδάγματα, και ίσως και ευγενικά οράματα για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.
    Κάποιες επόμενες γενιές έζησαν διαφορετικά γιατί αγωνίστηκαν τότε εκείνοι, ειδάλλως ίσως και να ήμασταν αλυσοδεμένοι σκλάβοι (κυριολεκτικά όμως) στη φασιστική-χιτλερική μηχανή ενός τόσο εφιαλτικού κόσμου που ίσως και η ίδια η φαντασία να αδυνατεί σήμερα να συλλάβει.
    Θα μπορούσα να γράφω ώρες και μέρες με αναφορές σε διηγήσεις ανθρώπων που έζησαν εκείνα τα χρόνια : για τη φλόγα του μεγάλου λαϊκού ονείρου που πύρωσε τόσες ψυχές, για το εαμοελασίτικο κίνημα που έκανε τους σκυφτούς κολασμένους αυτού του τόπου να ορθώσουν ανάστημα και να αποτολμήσουν εφόδους στον ουρανό, για τη συγκινητική αυτενέργεια και τη δυναμική του αγωνιζόμενου λαού, αλλά μαζί και για τα πληγωμένα ιδανικά, για τον Άρη και τη Βάρκιζα, για την επανάσταση που χάθηκε τόσο άδικα και χίλια δυο άλλα. Αλλά προτιμώ να κρατήσω τον “απόηχο” αυτής της μέρας της ίδρυσης του ΕΑΜ και το τι σήμαινε ακριβώς αυτό το γεγονός. Δηλαδή να τολμάς να ξεσηκώνεσαι! Που για μένα είναι σε πρώτο πλάνο, σαν δίδαγμα, ειδικά στη σημερινή συγκυρία.

    Τα λέει ωραία η Ντίνα για το τσαγανό των αγωνιστών. Ναι είχαν. Και το απέδειξαν. Οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν ακραίες οι συνθήκες της αφόρητης καταπίεσης που αντικειμενικά δημιουργούσαν και τις ανάλογες αναγκαιότητες, όμως ήταν και η “πρωτοπορία” του αγώνα πιστή στην επαναστατική υπόθεση οπότε μαζί με το λαό ώθησε τα πράγματα προς τα εμπρός. Ντίνα, ήθελα να πω τη γνώμη μου για κάτι που θίγεις όσον αφορά τη λεγόμενη “προνομιακή ζωή” του κόσμου. Ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος σήμερα είναι απείρως μεγαλύτερος από τότε ή όχι; Και τι τμήμα αυτού απολαμβάνουν τα λαϊκά στρώματα; Για μένα αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης και αξιολόγησης. Μπορεί κάποτε μια καλύβα στο χωριό, ένα αλέτρι με δυό άλογα, ή ένα ζευγάρι παπούτσια, που δεν τα είχαν και όλοι, να θεωρούταν επαρκή αγαθά σε σχέση με τα περιορισμένα καταναλωτικά προϊόντα που παράγονταν ΤΟΤΕ και διατίθονταν στην κοινωνία. Αλλά και σήμερα ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο (που πάλι μπορεί να μην τα έχουν και όλοι) ή μια οθόνη δεν μας κάνουν αυτομάτως και “προνομιούχους” κι ας επεδίωξε το σύστημα να το εμφανίζει ιδεολογικά κατ’ αυτό τον τρόπο. Τηρουμένων των αναλογιών είναι περίπου το ίδιο κι ίσως και πιο δυσανάλογο . Κι’ αυτό διότι σε σχέση με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και τον ΣΗΜΕΡΙΝΟ παραγόμενο κοινωνικό πλούτο εξακολουθούμε να είμαστε (σύγχρονοι) φτωχοί, αφού μια ελάχιστη μειοψηφία ιδιοποιείται ένα (πολύ μεγαλύτερου εύρους) κοινωνικό υπερπροϊόν που όπως πάντα-τότε και τώρα- έχει κλαπεί από τους παραγωγούς του. Θέλω να πω ότι δεν πιάσαμε σα λαός και τον παπά από τα αχαμνά επειδή στον 21ο αιώνα κατακτήσαμε (δεν μας χάρισαν) ορισμένα σύγχρονα αγαθά της ίδιας μας της δουλειάς. Άσε που κι αυτά μας τα παίρνουν πάλι πίσω και -αναλογικά πάντα- θα μετατραπούμε σε ακόμη πιο φτωχούς από τότε… Για την ιδεολογική σαβούρα που μας φόρτωσαν έχεις δίκιο. Όταν το λαϊκό κίνημα ηττήθηκε και υποχώρησε ήταν φυσικό να επικρατήσει σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας η νοσηρή αντίληψη που περιγράφεις.

    Γίτσα (Αγρίνιο γλυκές μνήμες) με συγκίνησε η ανάρτηση στο blog σου με τη φωτό που έβαλες. Δύσκολο το ερώτημα που θέτεις και με πολλές παραμέτρους. Αλλά κατά τη γνώμη μου ο λαός δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη. Και η Ιστορία διδάσκει ότι όταν ο ίδιος ο λαός το αποφασίζει, ΤΟΛΜΑ με τον τρόπο, τα μέσα και τις μορφές που ο αντίπαλος τρέμει…

    ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ!!!(που όπως λέει και ο φίλος Aris δεν μπαίνει στα μουσεία αλλά ζει στους νέους αγώνες)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φυσιολάτρη: "σπάμε την άτιμη την αλυσίδα που μας εβάραινε θανατερά" λέει το αντάρτικο τραγούδι, οπότε ο τίτλος...

    Λεύτερε και doctor: η Ευρυτανία ήταν ανέκαθεν κάστρο Aντίστασης. Και μάλιστα Απόρθητο! Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στη μεγάλη εποποιϊα του αντάρτικου.

    Blackmore: Και ΔΣΕ θα συμπλήρωνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Από τη Δομνιστα Ευρυτανίας ξεκινησε ο Αρης Βελουχιωτης με τυους πρώτους μαχητες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ θα σταθώ και σε αυτό που έγραψες σαν επίλογο....

    ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΜΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΠΗ ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΞΕΧΑΣΤΟΥ ΕΠΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΙΝΟΠΑΘΕΙ ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΕΞΕΓΕΙΡΕΤΑΙ !!!
    ΤΟ ΕΑΜ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΔΡΟΜΟ.
    ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ BLOG.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πόσο δίκιο έχει ο "οικοδόμος" στα λεγόμενά του πιο πάνω και ειδικά στο σημείο που αναφέρεται στην παραποίηση και στην ψευδή ιστορία.
    Για ολόκληρες γενιές η ιστορία στα σχολικά βιβλία σταματούσε στην 28η Οχτωβρίου και τσιμουδιά για το μετά!!!! Αλλά θα μου πείτε, την "επίσημη" ιστορία την έγραφαν οι νικητές, δηλαδή οι καθεστωτικοί, οι πρώην συνεργάτες των γερμανών και των αγγλοαμερικανών. Και όταν μετά από πολλά πολλά χρόνια αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να αναφερθούν, φρόντισαν αμέσως να πετσοκόψουν στα μέτρα τους την αλήθεια και να αφαιρέσουν το ουσιαστικό νόημα και να διαστρβλώσουν τις πραγματικές επιδιώξεις και τα κοινωνικά οράματα του κινήματος της αντίστασης.
    Δόξα και τιμή στον τιτάνιο αγάνα του λαού μας. ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ΔΣΕ όλοι αθάνατοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολλά μπορεί να καταφέρει ο Λαός όταν αποφασίζει να βγει στο προσκήνιο των εξελίξεων και να πάρει τη ζωή του στα χέρια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΟΠΛΟ ΕΛΑΣ, ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΠΟΥ ΕΠΕΔΙΩΚΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΜΗΡΟΥΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. ΣΤΙΣ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 1943 ΤΟ ΕΑΜ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 200000 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΨΗΦΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΤΑΚΛΥΖΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Ο ΛΑΟΣ ΠΟΛΙΟΡΚΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΙΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ. ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ. Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ
    ΤΟ ΕΑΜ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΣΑΝ Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.