Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Διαχρονικό

44 χρόνια από τη δολοφονία του Ernesto Che Guevara


«Ο Άνθρωπος πρέπει να περπατάει σηκώνοντας το πρόσωπό του απέναντι στον ήλιο. Ο ήλιος θα πρέπει να κάψει το μέτωπό του και καίγοντάς το να το σφραγίσει με τη σφραγίδα της τιμής! Όποιος σκύβει το κεφάλι του χάνει αυτή την τιμή»
(CHE)


blog "Ευρυτάνας Ιχνηλάτης"

14 σχόλια:

 1. Σήμερα 44 χρόνια μετά, που οι συνθήκες, στη μικρή Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, γίνονται όλο και πιο δύσκολες για τους λαούς, σήμερα που ο καπιταλισμός δείχνει το πιο αποκρουστικό του πρόσωπο, καταρρίπτοντας όλα τα προσχήματα και όλες τις μάσκες του, η ανάγκη για νέους αγώνες είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η ανάγκη για την ανατροπή του καπιταλισμού είναι επιτακτική. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είναι «εδώ», ανάμεσά μας, στη σκέψη, στα οράματά μας, στους αγώνες μας, χαμογελαστός, με το πούρο του αναμμένο και μας δείχνει τον τρόπο…

  Καλή δύναμη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΙΓΑ ΜΕΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΛΕΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΘΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΝ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΜΟΥΣ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Che ενσάρκωσε εμπράκτως το πρότυπο του αγνού και ανιδιοτελή αγωνιστή. Άφησε ξοπίσω του, στην Κούβα, θέσεις και αξιώματα και έφυγε θυσιάζοντας τη ζωή του για την κοινωνική απελευθέρωση των φτωχών λαών της Λατινικής Αμερικής. Δεν είναι τυχαίο ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μετά μισό αιώνα, εξακολουθούν να έχουν τον Che σύμβολο και σημαία τους. Ορισμένες φορές εξηγείται πολύ εύκολα γιατί είναι αλάνθαστο το κριτήριο των λαών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Φίλε Ευρυτάνα , το πιό σημαντικό είναι αυτό που ανέφερες για την ανιδιοτέλεια αυτού του σπουδαίου αγωνιστή.Έδωσε την ζωή του στον αγώνα για την απελευθέρωση μιας λατινοαμερικάνικης χώρας..

  "..δίχως να γυρέψω τίποτε από κανένα, δίχως τίποτε ν’ απαιτήσω, δίχως κανέναν να εκμεταλευτώ."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σπουδαία μορφή ο Τσε και σημαντικά τα λόγια του με βαθιά νοήματα που αγγίζουν κάθε άνθρωπο που οραματίζεται μια ζωή δίκαιη και αξιοπρεπή. Υπήρξε ένας γνήσιος επαναστάτης και εκτός από την ανιδιοτελια του αγωνιστηκε για υπέρτατες αξίες όπως ελευθερία, μορφωτικό επίπεδο και ίσες ευκαιρίες για όλους τους καταπιεσμένους. Θα μπορούσε σα γιατρός που ήτανε να ζήσει βολεμένος και κλεισμένος στην προσωπική του ματαιοδοξία. Αντίθετα εκείνος έκανε και τη δική του υπέρβαση και διάλεξε το δρόμο της εξέγερσης δίνοντας ακόμη και τη ζωή του για τα ιδανικά του και για την κοινωνική χειραφέτηση των λατινικών χωρών.
  Τώρα για το σήμερα ποιος ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Το προωρα χαμενο παιδι της επαναστασης με το προσωπικο του παραδειγμα εδειξε δρομους φωτεινους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ίσως είναι καιρός να κάνουμε το ίδιο. Αρκετά σκύψαμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ/ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ναι αλλά ένας ήταν ο Τσε!
  Ας βγει κάποιος μπροστά να ξεσηκώσει τους λαούς να στέκουν με ψηλά το κεφάλι...
  Χωρίς ηγεσία μην ελπίζετε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οι συνθήκες και οι ξεσηκωμοί των λαών αναδεικνύουν και τα πρόσωπα. Σαν τον che και τόσους άλλους που πέρασαν και θα περάσουν στο ρου της ιστορίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.