Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν… ΕΑΜ!!!


Στις 27 Σεπτεμβρίου 1941, ιδρύεται  στην Αθήνα το ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και με τη συμμετοχή κι ορισμένων άλλων προοδευτικών οργανώσεων. Το ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ μαζί με τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ συσπείρωσε το λαό μας ενάντια στη μάστιγα του ξένου και ντόπιου φασισμού, στο δίκαιο αγώνα για Λευτεριά και Λαοκρατία! Το ΕΑΜ εμψύχωσε, στήριξε, οργάνωσε και ενέπνευσε το σκλαβωμένο λαό και έτσι πολύ γρήγορα κυριάρχησε σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Όμως είναι γεγονός, και αποτελεί τιμή για τον τόπο μας, ότι στην ανταρτομάνα Ευρυτανία η λαϊκή αντίσταση βρήκε την πιο πλήρη και ολοκληρωμένη έκφρασή της. Από τούτα τα απόρθητα βουνίσια κάστρα ξεκίνησαν όλα, με τον πρωτοκαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη και τους πρώτους αντάρτες της επαναστατικής πρωτοπορίας του λαϊκού κινήματος. Σε τούτες τις περήφανες βουνοκορφές πρωτοβρόντηξε το αντάρτικο τουφέκι και αντιλάλησε το πύρινο τραγούδι της εξέγερσης. Στην Ευρυτανία γεννήθηκαν οι πρώτες ελεύθερες εστίες σε όλη τη χώρα. Εδώ λειτούργησαν οι πρώτοι θεσμοί αυτοοργάνωσης του λαού μας και η κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας!
Το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" τιμώντας τη μεγάλη επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ, φέρνει στο φως ένα ακόμη σπάνιο ντοκουμέντο, τμήμα μιας σειράς πολύτιμου αρχειακού υλικού, που δώρισε στον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" το φιλικό blog "Αγρίνιο...γλυκές μνήμες" το οποίο και ευχαριστούμε ολόψυχα. Μέσα, λοιπόν, από την παράνομη αντιστασιακή εφημερίδα «Ρούμελη» θα δώσουμε το λόγο στους ίδιους τους πρωταγωνιστές της μεγάλης εποποιίας του λαού μας για να θυμηθούμε και να διδαχτούμε. Το συγκεκριμένο απόσπασμα που παραθέτουμε παρακάτω, αναφέρεται στα τρία χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου με τη γραφίδα των ίδιων των ΕΑΜιτών της Ρούμελης! Χρονολογείται 27-9-1944. Διατηρήθηκε η ορθογραφία της εποχής… 

Εφημερίδα «ΡΟΥΜΕΛΗ»
ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΑΜ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΦΥΛΛΟ 22   ΡΟΥΜΕΛΗ 1944   ΣΕΠ)ΒΡΗΣ 27.
ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ

" ΖΗΤΩ ΤΑ ΤΡΙΧΡΟΝΑ ΤΟΥ Ε.Α.Μ.
1941- 1944
Η 21 Απριλίου 1941 είναι η θλιβερή μέρα που το μαύρο σύννεφο της σκλαβιάς και της υποδούλωσης απλώθηκε σ ολόκληρη τη χώρα. Οι δοξασμένοι πολεμιστές του Αλβανικού μετώπου, κατεβαίνουν ντροπιασμένοι γιατί προδόθηκαν απ’ τους αρχηγούς της φασιστικής Δικτατορίας του Μεταξά. Ο Στρατηγός Τσολάκογλου εξασφαλίζοντας τα αργύρια της προδοσίας του γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Κουϊσλιγκ και αρχίζει το εγκληματικό έργο εναντίον του Έθνους για να υπηρετήσει τους επιδρομείς.
Ετοιμάστηκαν κιόλας τα δεσμά της σκλαβιάς και ολόκληρη η μεγαλοπλουτοκρατία συμβιβάζεται με τον κατακτητή. Το Φανάρι της Κωνσταντινούπολης, που στην μακρυνή και βαρειά χρονική περίοδο των 400 χρόνων της Σουλτάνικης υποδούλωσης εξέθρεψε το ραγιαδισμό, αναβιώνεται μέσα στις καινούργιες συνθήκες της σύγχρονης υποδούλωσης. Σ’ ολόκληρο τον παληό πολιτικό κόσμο επικρατεί σύγχιση και το πνεύμα του συμβιβασμού και της υποταγής, γίνεται ο πολιτικός του προσανατολισμός.
Περνούσαν οι πειό κρίσιμες και αποφασιστικές στιγμές για ολόκληρο το έθνος… Μα ο περήφανος και αδούλωτος λαός μας στην ιστορική αυτή στιγμή αρχίζει τον τιτάνιο αγώνα ενάντια στους κατακτητές και τους εθνοπροδότες.
Στις 27 του Σεπτέμβρη 1941 και μέσα στις καινούργιες ιστορικές συνθήκες ξαναγεννιέται η Φιλική Εταιρεία. Το ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ το ΕΑΜ αναλαμβάνει την οργάνωση και τη διεύθυνση του εθνικού αγώνα και αναδείχνεται, ο μεγαλύτερος και ακαταμάχητος λαϊκός συνασπισμός στη νεοελληνική ιστορία.
Τρία χρόνια πέρασαν από τότε. Στο διάστημα αυτό ο εθνικός αγώνας γιγαντώθηκε σε τέτοια πανεθνική έκταση ώστε δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία. Σφυρηλατήθηκαν οι δεσμοί ανάμεσα σ’ ολόκληρο το λαό και πραγματοποιήθηκε η εθνική ενότητα ενάντια στον Γερμανό επιδρομέα και τους προδότες. Οι πανεθνικοί απεργιακοί αγώνες, οι κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια ολόκληρου του λαού ενάντια στην πολιτική επιστράτευση, στους Βούλγαρους επιδρομείς της Μακεδονίας και την αναγκαστική επιστράτευση στα προδοτικά και εγκληματικά τάγματα των Γερμανοράλληδων, οι αγώνες για την επιβίωση είναι τα αναμφισβήτητα στοιχεία του εθνικού αγώνα που πραγματοποίησε το ΕΑΜ.

Οι πρώτες αντάρτικες ομάδες που οργάνωσε το ΕΑΜ αναπτύσονται και εξελίσονται στον θρυλικό ΕΛΑΣ που μέσα στη σκληρή και την αιμάτινη φωτιά του πολέμου ενάντια στους ξένους κατακτητές, τους εθνοπροδότες και τους κατασκόπους γίνεται ο σημερινός τακτικός Εθνικός Στρατός ΕΛΑΣ που με τις γιγαντομαχίες του, από το καρτέρι και τις απλές κρούσεις περνάει στον τακτικό πόλεμο και από δυό μήνες τώρα άρχισε μονάχος του την τελική μάχη της επίθεσης για τη λευτεριά. Οι αγώνες αυτοί κατοχυρώθηκαν με τις κατακτήσεις της Αυτοδιοίκησης και της Λαϊκής Δικαιοσύνης και επικυρώθηκαν με τις εκλογές του Εθνικού Συμβουλίου. Παρά τη λυσασμένη τρομοκρατία του κατακτητή 2 εκατομμύρια έλληνες ενέκριναν παμψηφεί το έργο της ΠΕΕΑ που αναδείχτηκε ο φωτεινός οδηγός όλου του έθνους.

Ο αιμάτινος αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στους καταχτητές και τους προδότες, χάρις στο ΕΑΜ, γίνεται αποφασιστική συμβολή στον γενικό, ενάντια στη βαρβαρότητα και το φασισμό Συμμαχικό αγώνα γιατί βασική του επιδίωξη είναι οι αρχές του Χάρτη του Ατλαντικού και της Τεχεράνης.
Γι’ αυτό με λύσσα οι Ούνοι καταχτητές μαζί με τους εθνοπροδότες εφαρμόζουν τα πειό θηριώδικα κι’ εγκληματικά μέτρα της καταστροφής, των μαζικών σφαγών και της ερήμωσης.
27 του Σεπτέμβρη 1944. Είναι η μέρα που γιορτάζουμε τα τρίχρονα του ΕΑΜ. Γιατί επισφραγίζονται όλες οι θυσίες και οι αιμάτινες σπονδές του Ελληνικού Λαού. Στο μεγαλύτερο μέρος η χώρα ελευθερώθηκε. Σε πολύ λίγο καιρό ολόκληρη η Ελλάδα θα είναι ελεύθερη.
Μα για να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα η λευτεριά της πατρίδας και να κατοχυρωθεί, χρειάζεται όλοι σήμερα όλοι ν’ αδράξουμε τα όπλα. Π α ν σ τ ρ α τ ι ά. Αυτή είναι η σημερινή επιταγή του έθνους. Αυτό είναι το σημερινό καθήκο του κάθε έλληνα.
Εμπρός όλοι, με την Πανεθνική Κυβέρνηση, στην τελική εξόρμηση: Για να λευτερώσουμε την πατρίδα. Για να διαλύσουμε το στρατό του καταχτητή και τα προδοτικά σώματα.
Για να εξασφαλίσουμε ομαλό δημοκρατικό πέρασμα στην ελεύθερη πολιτική ζωή της χώρας.
Για τη Δημοκρατία. ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ. ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΑΜ. "






ΥΓ1: Δείτε και ορισμένα κομβικά αφιερώματα του blog μας για την Αντίσταση στην Ευρυτανία:

ΥΓ2: Διαβάστε, επίσης, κάποια επιπλέον ντοκουμέντα από τον Παράνομο Αντιστασιακό Τύπο της εποχής που έχει δημοσιεύσει ανά καιρούς το blog μας :

15 σχόλια:

  1. Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν
    την ελληνική μας την γενιά
    και μας δείχνουν φωτεινό τον δρόμο για να φέρουμε την λευτεριά

    Είναι του αγώνα μας τα φώτα
    κι ο λαός ακολουθεί πιστά,
    νέοι, γέροι, όλοι μαζί φωνάζουν: ζήτω, ζήτω, ζήτω το ΕΑΜ

    Το ΕΑΜ μας έσωσε απ' την πείνα
    θα μας σώσει και απ' την σκλαβιά
    κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία˙
    ζήτω ζήτω, ζήτω το ΕΑΜ

    Έχει ενώσει όλο τον λαό μας,
    έχει την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ,
    κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία˙
    ζήτω ζήτω, ζήτω το ΕΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο!
    Με μιά πίκρα για το σήμερα που ο λαος δεν ειναι ενωμένος,να παλέψει τη νέα κατοχή,και αλωνίζουν οι δοσίλογοι
    Σήκω ΑΡΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο αδερφέ, κρατάς ψηλά την άσβεστη δάδα της ιστορίας του λαού μας! Ας φωτίσει και τους σύγχρονους αγώνες μας...
    Μπράβο και στη Γίτσα, από το "Αγρίνιο...γλυκές μνήμες".
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mπράβο, σπουδαία και αυτή η ιστορική σου ανάρτηση.
    Είναι πολύ σημαντικό για έναν λαό να μελετά και να τιμά την αντιστασιακή του ιστορία για να μπορεί να ατενίζει το μέλλον του με υπερηφάνια και αγωνιστική διάθεση. Το ΕΑΜ κατάφερε να συσπειρώσει το λαό σε ένα κοινό μέτωπο, σε ένα κοινό αγώνα κόντρα στους ναζιστές κατακτητές και υπεράσπισε τη ζωή του καθημερινού ανθρώπου από την πείνα και την ατίμωση. Μεγάλη προσωπικότητα και ο Αρης μας που ήταν η ψυχή του θρυλικού ένοπλου ΕΛΑΣ. Ο άδικος χαμός του Αρη μετά την επαίσχυντη συμφωνία παράδοσης της Βάρκιζας ήταν η μεγάλη απώλεια.
    Σήμερα που περνάμε μία νέου τύπου κατοχή, στέρηση των ελευθεριών μας, στέρηση των δικαιωμάτων μας και φτώχια, μήπως οι συνθήκες απαιτούν και πάλι την ένωση του εργαζόμενου λαού σε ένα νέο ΕΑΜ ενάντια στους ξένους και ντόπιους τυράννους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικό ντοκουμέντο!!!
    Μας ταξιδεύει στις ηρωικές εκείνες μέρες που ο λαός είχε ψηλά το κεφάλι και αγωνιζόταν με το όπλο στο χέρι για να αποτινάξει τη σκλαβιά και να οικοδομήσει στη συνέχεια μια νέα ζωή!
    Φοβερά και τα αντάρτικα τραγούδια που διάλεξες σαν επίλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευρυτανα ιχνηλατη χαιρεται, ''γραφεις'' την ΑΛΗΘΙΝΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ, ιστορια, με ΟΡΑΜΑ, ΑΓΩΝΕΣ, ΤΙΜΗ.
    ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  7. Ιστορική αναδρομή στις ιστορικές αλήθειες.
    Στις αλήθειες που χρόνια ολόκληρα τις κρύβουν και τις παραχαράσουν από τον φόβο μήπως τις μάθουμε και τις προσαρμόσουμε στις σύγχρονες ιστορικές ανάγκες.
    Η επίσημη ιστορία γράφεται από τους κατακτητές,αλλά τα γεγονότα είναι πεισματάρικα όσο και αν θένε να τα κουκουλώσουν αυτά είναι εκεί παρακαταθήκη για νέους αγώνες
    Τα συχαρίκια μου και σε σένα και στην κοπελιά από το "Αγρίνιο...γλυκές μνήμες".
    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σπουδαία ανάρτηση

    χίλια μπράβο

    τιμή και δόξα στους ήρωες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατ' αρχάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ στη φίλη Γίτσα από το "Αγρίνιο... γλυκές μνήμες".
    Επίσης ευχαριστούμε, για τις πολλές επισκέψεις και τις αναδημοσιεύσεις του αφιερώματος.
    Καθώς και τους φίλους και τις φίλες που τίμησαν επιπλέον αυτή την ανάρτηση με τα σχόλιά τους.
    Να είστε όλοι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εύγε και λίγο είναι, για να μην ξεχνάμε ποιοι αγωνίστηκαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
    Τρία γράμματα που είναι γεμάτα δόξα και τιμή των αγώνων υπέρ λαού και πατρίδας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.