Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Λύσσαξαν να μας θάψουν, δεν ήξεραν όμως πως ήμασταν… σπόροι!!




*άρθρο του συμπατριώτη Ευρυτάνα Ευθύμιου Φλώρου
     για το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"  


Παρμένος ο τίτλος από τη γνωστή ρήση  του Χριστιανόπουλου. Επίκαιρος όσο ποτέ. Και μένει μονάχα να αποδείξουμε όλοι μας ότι είμαστε σπόροι. Όχι όμως σπόροι της Syngenta-Dupont, Monsanto, Basf και άλλων παρόμοιων εταιρειών που ελέγχουν ήδη το 70% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων και σκοπεύουν να μην αφήσουν τίποτα μη ελεγχόμενο. Δεν έβαλαν ακόμα χέρι στον αέρα που αναπνέουμε. Όμως με περίτεχνα νομοθετήματα σε κεντρικά σημεία αποφάσεων, όπως π.χ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούν και σταδιακά πετυχαίνουν να μένουν οι μόνοι στην αγορά σπόρων. Κι έτσι θα πρέπει ως απόλυτα εξαρτώμενοι να αγοράσουμε από αυτούς σπόρο που θα φυτρώσει ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΧΡΟΝΙΑ και θα παράξει ότι εκείνοι επιθυμούν.

Η εφημερίδα μας (“Κρίκελλο Ευρυτανίας”), εδώ και 7-8 χρόνια για διάσωση των τοπικών μας σπόρων στην Ευρυτανία, προστίθεται σε ευτυχώς πολλές ακόμα παρόμοιες φωνές όπως εκείνη της «εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι» στην ιστοσελίδα του οποίου διαβάζουμε για ένα σημαντικό βιβλίο με τίτλο "O Νόμος του Σπόρου". Το βιβλίο αυτό είναι μια έκδοση από το Ερευνητικό Ίδρυμα για την Τεχνολογία την Επιστήμη και την Οικολογία Navdanya, της γνωστής Ινδής ακτιβίστριας για την ελευθερία των σπόρων και την επισιτιστική ασφάλεια, Δρ Vandana Shiva

κόμα και μαρούλια στη γλάστρα δεν θέλουν να φυτεύουμε οι πολυεθνικές. Δυστυχώς κάποιοι από εμάς ίσως σκεφτούνε μήπως και μας δώσουν «θέσεις εργασίας». Λέω δυστυχώς γιατί όταν σου κλέβουν τη ζωή σου και την πουλάνε με δόσεις δε μπορείς να συζητάς για θέσεις εργασίας! Ας ξυπνήσουμε επιτέλους κι ας δούμε τα ουσιώδη και μακροπρόθεσμα σοβαρά θέματα παραμερίζοντας τα δολώματα που μας πετάνε)

O “Νόμος του Σπόρου” προτείνεται ως εργαλείο που αφενός μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και σε κάθε πλαίσιο από τους πολίτες ώστε να υπερασπισθούν την ελευθερία των σπόρων τους και τα κυρίαρχα δικαιώματα τους επί των σπόρων και αφετέρου να χρησιμεύσει ως πρακτικός οδηγός για όλες τις μελλοντικές εξελίξεις των νόμων και των πολιτικών που αφορούν τους σπόρους.

Η Navdanya φέρνει το Νόμο του Σπόρου, ώστε η πολυμορφία και η δημοκρατία, η αειφορία και τα δικαιώματα των ανθρώπων να πάρουν ξανά τη φυσική τους θέση -εντός του επιστημονικού και του νομικού πλαισίου που διέπουν το σπόρο, ενάντια στην κυρίαρχη τάση για τη μονοκαλλιέργεια και τα μονοπώλια την ομοιομορφία και τις ιδιωτικοποιήσεις, τον εταιρικό έλεγχο, την ποινικοποίηση της βιοποικιλότητας και των αγροτών.

Ο Νόμος του Σπόρου θέτει την Ελευθερία του Σπόρου στο επίκεντρο -την ελευθερία του σπόρου, των αγροτών και των πολιτών- στη θέση της αθέμιτης ελευθερίας των επιχειρήσεων που επιχειρούν να διεκδικήσουν τον γενετικό πλούτο του πλανήτη ως ιδιοκτησία τους, και να ποινικοποιήσουν την ελευθερία των πολιτών. Η ελευθερία της παραγωγής-διατήρησης και ανταλλαγής σπόρων είναι ζωτικής σημασίας στην εποχή μας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κρίσεις -στη βιοποικιλότητα, στο νερό, στα τρόφιμα, στο κλίμα και στην οικονομία- όλες τους μέρος της μεγάλης κρίσης ηθικής και αξιών.

Εν τω μεταξύ Φωνές από Βορρά και Νότο προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν συναδέλφους τους στην Ευρωβουλή να καταψηφιστεί διακομματικά η νομοθετική πρόταση που υποχρεώνει τους αγρότες της Ε.Ε. να μην… αναπαράγουν τους σπόρους αλλά να τους αγοράζουν μόνο από πολυεθνικές.


Η εμπορική αξία της παγκόσμιας αγοράς σπόρων εκτιμάται σε περίπου 45 δισ. δολ. Διακυβεύονται πολλά ως εκ τούτου αλλά κυρίως μπαίνει σε σοβαρό κίνδυνο η υγεία μας και κυρίως η ανεξαρτησία μας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι παραδοσιακοί τρόποι υποδούλωσης έχουν πια αντικατασταθεί με μοντέρνους τρόπους δημιουργίας εξαρτώμενων ανθρώπων-μηχανών που γεννιούνται όχι για να σκέφτονται μόνοι τους και να προοδεύουν αλλά να καταναλώνουν. Γι αυτό και η επικίνδυνη κατά τη γνώμη μας λέξη «καταναλωτής» έχει την τιμητική της στα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης που μας περικυκλώνουν. Και ποια αλήθεια σημαντικότερη και επικινδυνότερη εξάρτηση από εκείνη που σχετίζεται με την τροφή μας;;

Μακάρι να το καταλάβουμε όλοι αυτό και να αντισταθούμε μαζικά και ατομικά ο καθένας τρώγοντας για να ζει και όχι ζώντας για να τρώει!!!


Ευθύμιος Ξ. Φλώρος 

ένα άρθρο-παρέμβαση στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

20 σχόλια:

  1. Το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" ευχαριστεί ολόψυχα το συμπατριώτη κ. Ευθύμιο Φλώρο για το άρθρο-παρέμβαση που έστειλε στον ιστότοπό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι πολυεθνικες προσταζουν και η Ευρωπαικη Ενωση νομοθετει για παρτι τους. Υποσκαπτουν την υγεια των πολιτων και παραλληλα ελεγχουν τα παντα ναρκοθετωντας την παραδοσιακη ανεξαρτητη αγροτικη παραγωγη.
    Αυτα για οσους περιμενουν προκοπη εντος των πλαισιων της ΕΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Από τον αρχέγονο και φυσιολογικό τρόπο που γίνονται οι καλλιέργειες,δηλ. να κρατά ο γεωργός τον καλύτερο παραγόμενο καρπό ως σπόρο και την επόμενη χρόνια να το σπέρνει κι εκείνο να φυτρώνει και να ξαναπαράγει και ούτω καθ' εξής....φτάσαμε στο να είναι ο σπόρος "φτιαγμένος" για ....μια χρονιά!

    Κι αν δεν αγοράζεις απ' αυτόν τον "εξελιγμένο" πολυεθνικό σπόρο, παρά διατηρείς παραδοσιακά τον δικό σου(ίσως και κάποιας ντόπιας ποικιλίας που είναι υπό εξαφάνιση) και βάζεις ντομάτες στον κήπο σου, κινδυνεύεις να είσαι παράνομος!
    "Ούτε μαρούλια στη γλάστρα..."
    Τρομακτικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο εφιάλτης των πολυεθνικών......πανταχού παρόν......ακόμη και στη διατροφική αλυσίδα!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kατατοπιστικό το άρθρο.
    Συγχαρητήρια στον κ. Φλώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.
    ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο φίλε μου Ευρυτάνα!!!
    Αν και είμαι γέννημα θρέμμα της πόλης, ήξερα από τα μικρά μου χρόνια, ότι οι αγρότες φύλαγαν τον σπόρο για την επόμενη χρονιά.
    Το ίδιο έκαναν και οι νοικοκυρές για να εξασφαλίσουν τα λουλούδια τους.
    Το κάνω κι εγώ.
    Πιστεύω πως οι ασχολούμενοι με τις καλλιέργειες, ξέρουν το σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πόσο δίκιο έχει ο κ. Φλώρος...πόσες και πόσες φορές δεν ξεπουλήθηκαν όλα για λίγες (κακοπληρωμένες πάντα) θέσεις εργασίας...
    Φοβάμαι πως αυτό που γίνεται με τους σπόρους είναι το χειρότερο από όλα...μας καταδικάζουν για το κέρδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα γλυκέ μου φίλε!εξαιρετικό το άρθρο του κ.Φλώρου με ολοκληρωμένη και μαχητική άποψη!πάνε να μας ισοπεδώσουν σε όλα τολμώ να πω..ένα τέλμα βλέπω με όλα αυτά και μου βγαίνει μόνο θυμός και οργή!!καλό βραδάκι σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα μονοπώλια του πλούτου δεν έχουν κανένα ενδοιασμό.Για χάρη των αμαρτωλών κερδών τους μολύνουν συνεχώς με χημικά και φυτοφάρμακα τη γη, ενώ
    τροφοδοτούν τους καταναλωτές με κατασκευασμένους σπόρους και μεταλλαγμένα τρόφιμα που συνιστούν δηλητήρια και για αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι καρκίνοι θερίζουν παντού.
    κ. Φλώρο πολλά μπράβο για το αποκαλυπτικό σας λείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτές οι πολυεθνικές φίλε μου είναι η μεγάλη μάστιγα της ανθρωπότητας.
    Πότε θα το καταλάβουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετικό ! Ας καταλάβουμε τι μας επιφυλάσσουν για το μέλλον! κι ας αντιδράσουμε κάποτε κι εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "ελευθερία του σπόρου, των αγροτών και των πολιτών- στη θέση της αθέμιτης ελευθερίας των επιχειρήσεων που επιχειρούν να διεκδικήσουν τον γενετικό πλούτο του πλανήτη ως ιδιοκτησία τους, και να ποινικοποιήσουν την ελευθερία των πολιτών"



    Εδω είναι το δια ταύτα.!!
    Μονο που για να γινει πράξη το παραπανω περιεχόμενο των εισαγωγικων χρειαζόμαστε ενα διαφορετικο κοινωνικό συστημα που θα εχει στο κεντρο τον άνθρωπο και οχι το κέρδος των επιχειρησεων.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με νήματα μύρια η Γη μας δεμένη,
    τα όρνια ελέγχουν την κάθε γωνιά,
    σε καίρια πόστα βαλτοί πληρωμένοι
    ορίζουν τις μέρες μας ασφυκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ.
    ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ Κ. ΦΛΩΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακόμα έχω μείνει στη φύλαξη των σπόρων.
    Τα Τέρατα επιβάλουν το νόμο τους.
    Και εμείς γεννημένοι στις τσιμεντένιες πόλεις έχουμε πέσει θύματα των αποτελεσμάτων, χτυπημένοι από αρρώστιες.

    Τις ευχαριστίες μας στον κο Φλώρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σας ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τα σχόλιά σας, σε αυτό το τόσο ξεχωριστό και ενδιαφέρον άρθρο που παραχώρησε ο συμπατριώτης μας κ. Ε. Φλώρος στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης".

    Ευελπιστούμε να σημάνουν και οι απαραίτητοι συναγερμοί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Νοιώθω την υποχρέωση να σας ευχαριστήσω όλους για τα καλά σας λόγια. Θα νοιώσω όμως ότι έβαλα κι εγώ πλάτη να στηρίξουμε τη διάσωση των σπόρων και φυτών που έθρεψαν γενιές και γενιές και οδεύουν προς οριστική κατάργηση εάν διαδώσετε ειδικά στα χωριά μας στους φίλους και συγγενείς σας το πρόβλημα και σπέρνοντας έστω και λίγες εκτάσεις με τα παλιά μας σπόρια μπορέσουμε να τα κρατήσουμε στη ζωή. Με την ευκαιρία θα πώ ότι συμμετείχα προχθές σε μια ωραία εκδήλωση που έγινε στις εγκαταστάσεις του Δήμου Ελληνικού (εκείνες που εντός των ημερών θα πουληθούν σε ξένους επενδυτές!!! αντί να αποτελέσουν πνεύμονα ζωής για την έρμη μεγαλούπολη που ζούμε) και αφορούσε ακριβώς το θέμα των σπόρων. Μεταξύ των ομιλητών από το Περλίτι, τις Δρυάδες, το ΙΝΚΑ, το Υπόστεγο Αργυρούπολης κλπ ήταν και μια καθηγήτρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης η οποία ανέφερε ένα μύθο που αναφέρεται σε πυρκαγιά στην ζούγκλα. Εκεί λοιπόν όλα τα ζώα έφευγαν να σωθούν, ενώ ένα κολύμπρι (ίσως το μικρότερο πουλί στον κόσμο) έπαιρνε νερό στη μύτη του και γύριζε πίσω να σβήσει τη φωτιά!! Στο ερώτημα το ειρωνικό των ζώων τι κάνει με μια σταγόνα στον ωκεανό, απάντησε κάτι που μου έμεινε και θα το κουβαλάω στην υπόλοιπη ζωή μου: "Κάνω ό,τι μου αναλογεί"
    Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα από τους σχολιαστές τον Άρη που έγραψε έμμετρα την πραγματικότητα γύρω μας:
    "Με νήματα μύρια η Γη μας δεμένη,
    τα όρνια ελέγχουν την κάθε γωνιά,
    σε καίρια πόστα βαλτοί πληρωμένοι
    ορίζουν τις μέρες μας ασφυκτικά".
    Με σεβασμό στις απόψεις όλων
    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εξαιρετικό άρθρο!!!!!!!

    Σας ευχαριστώ και τους δυο, Ιχνηλάτη και κ. Φλώρο. ΄Οσο για το θέμα "σπόροι" η ιστορία με το τόσο δα μικρούλι κολύμπρι τα λέει όλα!!!

    Ε.-

    Αχ και να ΄χαμε όλοι λίγο κολύμπρι μέσα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Παραθετω ενα ενδιαφερον αποσπασμα απο την "εναλλακτικη κοινοτητα Πελιτι" που δειχνει το βρομικο ρολο της Ευρωπαικης Ενωσης και τη διαπλοκη της με τα πολυεθνικα τραστ των σπορων



    “Εδώ και 50 χρόνια, η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την εμπορία σπόρων στρώνει το κόκκινο χαλί για τις σύγχρονες ποικιλίες που είναι προστατευμένες από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι δηλαδή πατενταρισμένες από πολυεθνικές εταιρείες που τις κατέχουν και τις εκμεταλλεύονται. Σήμερα, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την εμπορία των σπόρων. Οι καινούργιοι κανόνες που θα αφορούν την εμπορία τους θα είναι ένα από τα τελευταία καυτά θέματα που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τη βιομηχανία των σπόρων να εδραιώσει την κυριαρχία της στην ευρωπαϊκή αλλά και στην παγκόσμια αγορά -η εμπορική αξία της οποίας υπολογίζεται σε περίπου 45 δισ. δολάρια και της ευρωπαϊκής σε 9 δισ. δολάρια ετησίως- και να απαλλαγεί διά παντός από τους «ανταγωνιστές» της. Σε αυτή την περίπτωση οι «ανταγωνιστές» της είναι οι αγρότες, οι βιολογικοί κτηνοτρόφοι και όσοι παράγουν παραδοσιακές γεωργικές ποικιλίες σπόρων που βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της συμβατικής βιομηχανίας και είναι ελεύθεροι από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Καθώς οι σπόροι αποτελούν το σημείο εκκίνησης για ολόκληρη την τροφική αλυσίδα ο έλεγχος αυτού του τομέα είναι το απόλυτο κλειδί, κάτι που κατανοούν καλά και οι αγροτροφικοί γίγαντες, όπως η Monsanto, η Dow, η KWS και η Syngenta, οι οποίοι αντιπροσωπεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση Σπόρων (ESA). Σήμερα, οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου ελέγχουν περίπου το 58% της παγκόσμιας αγοράς, οι δέκα μεγαλύτερες ελέγχουν το 73% και αυτή η συγκέντρωση εξακολουθεί να αυξάνεται. …”

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.