Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ!

                                     


*  από την κ. Τούλα Καλογερά (συντ/χο γεωπόνο)
   άρθρο-παρέμβαση στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" 
    



62 ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΚΟΚΚΑΛΙΑ ΜΕΧΡΙ ΟΞΥΑ (ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑ), στον ιστορικό τόπο των Κοκκαλίων,  στην διαδρομή του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, πάνω από το  "Αισθητικό δάσος της Οξυάς".


Mέσα στην αντάρα, τέλος του Νοέμβρη και στα μουλωχτά ξεκίνησε η τοποθέτηση των ανεμομετρητών που είναι ο προάγγελος των ανεμογεννητριών. Αντίδραση καμία... Άραγε αυτό θέλουμε για το Γαρδίκι και τα γύρω χωριά, ή απλά παραδοθήκαμε χωρίς καν να παλέψουμε;
Θα αναρωτηθείτε ίσως, ποια είμαι εγώ που ενδιαφέρομαι για το Γαρδίκι και όχι μόνο, αλλά και για τα Πουγκάκια, το Παλιοχώρι, τον Πλάτανο (Στάγια), το Καταφύγιο της Οξυάς, αλλά και από την άλλη την Ευρυτανική μεριά για την Άμπλιανη, τους Σταύλους, τη Δομνίστα, το Κρίκελλο, μέρη που τα έχω επισκεφτεί κατ’ επανάληψη μαζί με τον άντρα μου (Δημήτρη Δήμου), περπατώντας στα γύρω τους ορεινά δάση και την αλπική ζώνη, μαζεύοντας και φωτογραφίζοντας μανιτάρια, παίρνοντας ανάσες ζωής από την κόλαση της Αθήνας.
Νιόνυμφη (το 1977) με ανέβασε ο άντρας μου στο Γαρδίκι, το χωριό της μάνας του, που επισκεπτόταν από μικρό παιδί. Και επειδή εγώ δεν είχα χωριό, το Γαρδίκι έγινε και το δικό μου χωριό.

Πολλές φορές αποπειραθήκαμε να αποκτήσουμε ένα στέκι, ένα σπίτι δικό μας στο χωριό, αλλά δεν μας βγήκε. Μόλις πριν 3 χρόνια καταφέραμε (βοηθώντας πια τον γαμπρό και την κόρη μας) να ξεκινήσουν μια μικρή επένδυση (3 ενοικιαζόμενες κατοικίες) στην προοπτική να εγκατασταθούμε όλοι και μόνιμα στο Γαρδίκι. Γιατί πιστεύουμε ότι αν έχει κάτι το Γαρδίκι, που (λάθος μεγάλο) δεν το ανέδειξε στα προηγούμενα χρόνια της "αφθονίας", είναι  το υπέροχο φυσικό του περιβάλλον, το ηλιόλουστο ανοικτό χωριό, η θέα του προς το Βελούχι μέχρι τα Βαρδούσια, το πέρασμα για το δάσος και το καταφύγιο της Οξυάς, τα ομαλά βουνά και τα ορεινά μονοπάτια με κύριο το Ε4 που ανήκει στο δίκτυο Ευρωπαϊκών μονοπατιών και περνά ακριβώς στις ομαλές αλπικές κορφές από τα Κοκκάλια, Καράβι, Αλογοβούνι, στην άκρη της Οξυάς (εκεί δηλαδή που θα στηθούν οι ανεμογεννήτριες) στην Ψηλή Ράχη μέχρι και το καταφύγιο της Οξυάς και συνεχίζει απέναντι στη Φάκα προς Βαρδούσια.
Θα μου πείτε ότι, τώρα πια είναι αργά, ότι οι εποχές της λιτότητας που ζούμε δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μια τέτοια ανάπτυξη. Όμως πιστεύω ότι είναι λάθος. Το Γαρδίκι (αλλά και άλλα όμορφα χωριά) δεν είχε τέτοια ανάπτυξη, γιατί κανείς δεν φρόντισε να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές. Όλοι είδαμε ότι μόλις λειτούργησε το ξενοδοχείο το φετεινό καλοκαίρι, το χωριό ζωντάνεψε. Περισσότερος κόσμος και από τους ντόπιους ήρθαν, τα Σαββατοκύριακα μέχρι και τον Οκτώβρη το χωριό ήταν ζωντανό, δούλεψε η καφετέρια, οι δυο ταβέρνες, πουλήθηκαν τα λίγα προϊόντα του χωριού, οι ντομάτες, οι πατάτες, τα κολοκύθια, τα κάστανα, τα καρύδια, τα μέλια, η ρίγανη, το τσάϊ, τα γουρούνια, τα αρνιά κλπ.
Φανταστείτε τι προοπτική ανάπτυξης θα μπορούσε να έχει το χωριό αν καταστρωνόταν ένα πρόγραμμα, επισκέψεων σε αξιοθέατα, σε ορεινές διαδρομές με πεζοπορία αλλά και ποδήλατο ή και τζιπ, δραστηριοτήτων μανιταρογνωσίας, της γνώσης φυτών και λουλουδιών, της παραδοσιακής εκτροφής προβάτων κλπ, συνδυασμένα με παραγωγική αξιοποίηση και προώθηση τοπικών προϊόντων αλλά και άλλων που μπορούν να παραχθούν (βατόμουρα και μαρμελάδες, τυριά και γάλα, αυγά κλπ.). Πόσες και μόνιμες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν, πόσα παιδιά Γαρδικιωτών που σήμερα φυτοζωούν στη Λαμία ή αλλού θα μπορούσαν να επαναπατριστούν και να δώσουν ζωή και προοπτική στο χωριό. Και το ίδιο ισχύει και για όλα τα γύρω χωριά. Μια τέτοια ανάπτυξη που ταυτίζεται με αυτό που αποκαλούμε "ήπια τουριστική ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση και αποκέντρωση", θα απαιτήσει το χωριό να αποκτήσει πάλι το δικό του φούρνο, μπακάλικο, χασάπικο, ψιλικατζίδικο, μικρό εμπορικό, θα έχει δουλειά για τον ηλεκτρολόγο, τον υδραυλικό κλπ. Όχι βέβαια με τις... "παχυλές αμοιβές και κέρδη" που ίσως κάποιοι είχαν "καλομάθει", αλλά με μεροκάματα αξιοπρέπειας και με την ασφάλεια της συλλογικής και αλληλέγγυας τοπικής κοινωνίας, όπως την βίωσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τρέχοντας να βοηθήσουν στο ξεφλούδισμα του καλαμποκιού και στο γλέντι που ακολουθούσε.
Μια τέτοια ανάπτυξη είναι σήμερα και το ζητούμενο για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης. Γιατί ανάπτυξη σημαίνει να έχει όλος ο κόσμος δουλειά και να ζωντανέψει η περιφέρεια. Γιατί αν η κρίση είχε και... "ένα καλό", είναι ότι μας έδειξε ότι η πραγματική ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει με εγκαταλελειμμένη την πρωτογενή παραγωγή και τα χωριά, με την διάλυση της μικρής και μεσαίας μεταποιητικής βιοτεχνίας, με τη μετανάστευση των νέων στα αστικά κέντρα και τον γιγαντισμό του τριτογενή τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών, με την δημιουργία μιας "οικονομίας  της φούσκας".

Και η "πράσινη ενέργεια" θα μου πείτε (ανανεώσιμες πηγές); Είναι επιδιωκόμενος στόχος; Ναι, αλλά άλλο πράγμα είναι μια ισόρροπη ανάπτυξή της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και άλλο η ληστρική εκμετάλλευσή της από μεγάλα συμφέροντα και σε βάρος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Ένα τέτοιο λοιπόν Αναπτυξιακό και Παραγωγικό Σχέδιο για το Γαρδίκι και τ’ άλλα χωριά, είναι στον αντίποδα αυτής της λογικής, που στο όνομα δήθεν της "αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής" προκαλεί μη αναστρέψιμη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος (συνολικά θα χρησιμοποιηθούν περίπου 7.500 στρέμματα αλπικών εκτάσεων) με άγνωστες συνέπειες στα νερά, στη σταθερότητα των εδαφών, στα αποδημητικά πουλιά, στα άγρια ζώα και τελικά και στην οικονομική επιβίωση των γύρω χωριών! 
Και το περίεργο είναι ότι αυτή η καταστροφή επιχειρείται συνεχώς σε μέρη μεγάλης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας. Από τον κατά τα άλλα θεσμοθετημένο "Εθνικό Δρυμό της Πίνδου"  μέχρι το δικό μας "Αισθητικό Δάσος Οξυάς". Και σε αντίφαση με τον ισχυρισμό, ότι ο Τουρισμός είναι η Βαριά Βιομηχανία της Ελλάδας. Ποιος ωφελείται λοιπόν από αυτή την υπερσυγκέντρωση και διαχείριση των ΑΠΕ;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζω σχεδιάζονται και αρχίζει η υλοποίηση από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (που επιδοτείται από κονδύλια της Ε.Ε και του Ελλ. Δημοσίου με περ. 24 εκατομ. €) των εξής:

α)  21 Α/Γ 900KW η καθεμιά στην αλπική περιοχή Καστρί- Κοκκάλια σε έκταση 2.397,79 στρεμμάτων με υποσταθμό 16 στρεμμάτων και 12 πυλώνες μεταφοράς από την περιοχή Ράχες Τυμφρηστού.

β)  26 Α/Γ 900KW η καθεμιά στην αλπική περιοχή Καράβι - Αλογοβούνι σε έκταση 2.196,064 στρεμμάτων σε σειρά με τις προηγούμενες.

γ)  15 Α/Γ 900KW η καθεμιά στην αλπική περιοχή Τύμπανο-Τρυπήρι της Οξυάς (Σαράνταινα) σε έκταση περίπου 2.550 στρεμμάτων σε σειρά με τις προηγούμενες.

δ)  12 Α/Γ 900KW η καθεμιά στην αλπική περιοχή Πικροβούνι Τυμφρηστού  που θα καταλήγουν στον Υποσταθμό των Κοκκαλίων.

ε)  Οι ανεμογεννήτριες είναι τύπου Ε-44/900 κατασκευής ENERGON (γερμανική), με διάμετρο πτερωτής 44 μέτρα και ύψος πυλώνα 55 μέτρα (ολικό 77 μέτρα). Για δε την κατασκευή της κυκλικής βάσης στήριξης κάθε μιας, απαιτείται (θα σκαφτεί) χώρος 1.521 τ.μ. σε βάθος 4-5 μέτρων.

στ)  Για την πρόσβαση στις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ και τη σύνδεση μεταξύ τους θα γίνουν έργα εσωτερικής οδοποΐας κατά μήκος πολλών χιλιομέτρων σε όλες τις κορυφογραμμές.
Γνωρίζετε ότι τα Κοκκάλια είναι ιστορικός τόπος, όπου έγινε το 279 π.Χ μάχη εναντίον των Γαλατών (υπάρχει και Μνημείο) και πήρε το όνομα του από τα κόκκαλα των νεκρών της μάχης αυτής που άσπριζαν το τοπίο για πολλούς αιώνες;  Άλλωστε και στο Γαρδίκι σε όλη τη ράχη από τους Αγίους Θεοδώρους όπου διακρίνεται υπόλειμμα τείχους, μέχρι την έξοδο του δασικού δρόμου προς Άμπλιανη (Αγ. Παρασκευή) μέχρι και σήμερα βρίσκει κανείς κεραμιδαριά από τον αρχαίο οικισμό των Ομιλαίων. Επισημαίνω πάλι ότι η ομαλή αλπική διαδρομή από Κοκκάλια – Καράβι – Αλογοβούνι – Ψηλή Ράχη Οξυάς είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που συμπίπτει με τον αρχαίο δρόμο στον αυχένα των βουνών, όπου "οι Αιτωλοί και αι Αιτωλαί" (Παυσανίας) συνέτριψαν τους εισβολείς Γαλάτες. (εδώ)!
Το τμήμα Τύμπανο-Τρυπήρι αποτελεί την κορυφογραμμή του όρους Οξυά ή Σαράνταινα, στις πλαγιές του οποίου φύεται το πανέμορφο δάσος οξυάς που είναι και το νοτιότερο των Βαλκανίων (αναφέρεται και ως το νοτιότερο της Ευρώπης αλλά υπάρχει νοτιότερο στην Σικελία).
Πρέπει λοιπόν ΟΛΟΙ να σκεφτούμε σοβαρά ότι με την ανοχή ή και συμφωνία μας, μπορεί να προκαλέσουμε μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος, που οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μπορέσουν ίσως αυτά να παράγουν, να ζήσουν καλύτερα και να ευτυχήσουν.
Δεν πρέπει να συρθούμε σε μια βεβιασμένη απόφαση που ακυρώνει άλλους τρόπους ήπιας ανάπτυξης και λαμβάνεται χωρίς γνώση και εκτίμηση όλων των στοιχείων και κάτω από τον εκβιασμό του ότι "έχουν αποφασισθεί άνωθεν", "δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τίποτα" και το "καλύτερο που μπορούμε είναι τουλάχιστον να πάρουμε κάποια... αντισταθμιστικά"!!!
"Αντισταθμιστικά", τι είδους, για ποιους, για πόσο χρόνο και το κυριότερο ποιος τα εγγυάται; Ακόμη δεν έχει δοθεί... ούτε ένα ευρώ από το προβλεπόμενο από το νόμο 3% υπέρ της Αυτοδιοίκησης και με πρόσχημα ότι δεν έχουν καταλήξει πώς θα μοιράζεται, τα κρατά όλα ο... Στουρνάρας για την τρύπα του χρέους και το "πλεόνασμα"! Με τον πρόσφατο δε Νόμο 4203/13 το τέλος αυτό θα "παρακρατείται από τη ΛΑΓΗΕ" και μειώνεται το ποσοστό που αποδίδεται "μέχρι (!) το 1% .... στους οικιακούς καταναλωτές" με μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί νέα απόφαση (ΚΥΑ) και αποφάσεις της ΡΑΕ. Δηλαδή ζήσε Μάη, για να έχεις ... πιθανόν, μείωση κάποιων ευρώ στην κατανάλωση του ρεύματος.

Αντισταθμίζουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος της προοπτικής και του μέλλοντος των χωριών και των παιδιών μας με κάποια αμφίβολα ψίχουλα που μας τάζουν;
Γιατί έχει πέσει αφωνία στους κατ’ εξοχήν αρμόδιους φορείς της αυτοδιοίκησης;  Έχει σχέση αυτή με τις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και "τα άλλα αντισταθμιστικά" για έργα βιτρίνας ή διάφορα άλλα "έξοδα" ή ακόμη και θέσεις εργασίας ή υπεργολαβίες που τάζουν συνήθως οι εταιρείες;
Πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης και συζήτησης με όλους. Τους υπεύθυνους δημοτικούς άρχοντες, τους δημοτικούς συμβούλους, τους συλλόγους, τα πολιτικά κόμματα, τις επαγγελματικές ενώσεις, τους μικροπαραγωγούς αλλά και όλους τους κατοίκους των χωριών.
Να συγκροτήσουμε μια ανοικτή "Επιτροπή Αγώνα" από πολίτες και φορείς που θέλουν ανιδιοτελώς να θέσουν τις γνώσεις, την εμπειρία, το χρόνο τους σ’ αυτό το σκοπό, με στόχο να αποτρέψουμε νομικά–πολιτικά και κινηματικά, τη συνέχιση των προκαταρκτικών αυτών εργασιών και να ματαιώσουμε τους φαραωνικού τύπου σχεδιασμούς που υποθηκεύουν το μέλλον μας. 


Γιατί αλλιώς Απρίλη –Μάη όλα τα βουνά θα γίνουν εργοτάξια!!!

ΔΕΝ θα τα ξεπουλήσουμε όλα!   




(εικονογράφηση: βλ. klepanafpaktias.blogspot.gr, επίσης από www.karpenissi.eu και από το διαδίκτυο - ενώ η φωτο 1 είναι από το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")


*Τούλα  Καλογερά (συντ/χος γεωπόνος) "

(άρθρο που στάλθηκε στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")

42 σχόλια:

  1. Το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" ευχαριστεί την αναγνώστριά μας κ. Τούλα Καλογερά για το άρθρο που μας έστειλε και δημοσιεύσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κραυγή αγωνίας....επαγρύπνησης....περιφρούρησης....για τη μητέρα φύση και τον αγνό τόπο μας!!!!!!
    Μπράβο στην κ. Καλογερά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι, χίλιες φορές όχι στο ανεξέλεγκτο φύτεμα ανεμογεννητριών. Στη χώρα της υπερβολής πρέπει να μπει ένας φραγμός σε κάθε είδους παρέμβαση στη φύση. Τα ίδια και χειρότερα κάνουν στα ποτάμια μας. Φράγματα παντού. Ο Αλιάκμονας έχει γίνει μια απέραντη λίμνη. Έξι, αν θυμάμαι καλά τα φράγματα στο ποτάμι. Τώρα βάζουν στο μάτι και τα μικρότερα. Αώος, κάτι ρέματα στα Τζουμέρκα. Παντού. Δείτε τι έγινε στον Αχελώο. Κρανίου τόπος. Κι’ έρχεται ο Άρειος Πάγος και παγώνει τα πάντα. Τόση καταστροφή, τόσα έξοδα, τέτοια τσαπατσουλιά στις αποφάσεις. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το εύχομαι πραγματικά να καταφέρουν να ξεπεράσουν την σκόπελο των ανεμογεννητριών που καταστρέφουν την φύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ευχαριστώ πολύ για την ωραία ανάρτηση. Το πρόβλημα είναι να δούμε πώς θα μπορέσουμε να συντονιστούμε για κάποια (σκέφτομαι εγώ) μεγάλη συνάντηση ενδιαφερόμενων πολιτών, φορέων, συλλογικοτήτων κλπ. 'ισως μέσα στο 3'ημερο της Καθαροδευτέρας (1,2,3 Μαρτίου). Εν τω μεταξύ θα ψάχνουμε (κάθε βοήθεια δεκτή) για τρόπους νομικής παρέμβασης. Ο σύλλογος Κρικελλιωτών έχει σχετική εμπειρία και είμαστε σε επαφή
    Αυτά τα μπλογκ σας και γενικά το διαδίκτυο, δίνει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης και κινητοποιησης και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Εγώ δυστυχώς μόνο με μέϊλ δουλεύω, δεν γνωρίζω αλλά ούτε προλαβαίνω ούτε και μπορώ το φέϊσ-μπουκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μία εμβόλιμη παρέμβαση...

    Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που όλο και περισσότεροι συμπατριώτες (και όχι μόνο) μας στέλνουν άρθρα τους, φωτο, υλικό κλπ. και γενικά παρεμβαίνουν με ποιοτικό-προοδευτικό προσανατολισμό και χρήσιμο τρόπο στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται για την Ευρυτανία μας.

    Το blog δεν έχει "ιδιοκτήτες", αποτελεί και θα αποτελεί κομμάτι και όλων αυτών των ανθρώπων που ήρθαν και θα έρθουν και στη συνέχεια δίπλα και κοντά στην προσπάθεια...

    Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Stop
    Να μη μετατραπούν τα βουνα της πανεμορφης Ευρυτανίας
    σε εφιαλτη σιδερομπετόν.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η καταστροφή του φυσικού πλούτου (και όχι μόνο) της χώρας έχει ξεκινήσει εδώ χρόνια. Μεταλλεία, αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλες ‘’αναπτυξιακές επενδύσεις’’ δεν θα αφήσου τίποτα όπως το ξέραμε οι επόμενες γενιές δεν θα ξέρουν πως είναι να περπατάς σε δασικά μονοπάτια.
    Χαλκιδική, Ευρυτανία και κάθε γωνία αυτού του τόπου είναι υπόθεση και μας αφορά όλους τα προβλήματα αυτά δεν είναι τοπικά. Είναι καθήκον και υποχρέωση μας να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση και της πολιτικές που την εκτρέφουν και την γιγαντώνου.
    Καλή δύναμη στον αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο χάρτης της απελπισίας...

    http://www.rae.gr/geo/

    έχει ενδιαφέρον να αφήσετε τσεκαρισμένα μόνο τα αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά.
    τα κοράκια ορμήξανε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δύναμη και αποφασιστικότητα από ΟΛΟΥΣ.
    Να μην περάσει η μπότα της ισοπέδωσης και της καταστροφής της ορεινής ομορφιάς.
    Συγχαρητήρια και στην Τούλα Καλογερά για το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητοί φίλοι της φύσης και άρα φίλοι του ανθρώπου δηλαδή φίλοι μου.
    Αφού ευχαριστήσω κι εγώ την κα Τούλα Καλογερά και φυσικά τον Ιχνηλάτη που μας δίνει βήμα ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού ενεργειών, θα ήθελα να σας ενημερώσω για να γνωρίζουν όλοι, τους κατά τη γνώμη μου πραγματικούς αίτιους των παθημάτων μας και της πιθανής εφ' όρου ζωής ανεπανόρθωτης καταστροφής των βουνών μας, ώστε να τους "τιμήσετε" όπως επιλέξει ο καθένας σας. Δεν είναι πολλοί, αρκούσαν οι εξής δύο:
    1. ο προ ετών και για 8 χρόνια δήμαρχος του δήμου Δομνίστας κ. Σταμάτης, ο οποίος πιάνοντας στον ύπνο το δημοτικό συμβούλιο πήρε την 1η και μοναδική θετική απόφαση για την εγκατάσταση πάνω από 100 Α/Γ στα Κοκκάλια και μέχρι την Άμπλιανη! Αυτή την απόφαση την μνημονεύει η εταιρεία που θέλει να βάλει τις Α/Γ, αγνοώντας ότι μετά 2 χρόνια το ίδιο συμβούλιο που πήρε χαμπάρι τι είχε ψηφίσει τον ανάγκασε να πάρει αρνητική απόφαση. Ίσως η 2η να μη στάλθηκε ποτέ και πουθενά.
    2. ο μέχρι πρότινος δασάρχης του Δασαρχείου Καρπενησίου κ. Φάκας ο οποίος επίσης, σε αντίθεση με τη Δ/νση Δασών Ευρυτανίας και όλες τις υπηρεσίες του Υπ. Γεωργίας που ήταν έντονα αρνητικοί και μιλούσαν για οικολογική καταστροφή, εκείνος εξέδωσε θετική απόφαση για το ίδιο έργο. (ήδη αναβαθμίστηκε σε δ/ντής δασών,για τις καλές υπηρεσίες που προσέφερε!)
    Αυτές οι δύο θετικές αποφάσεις πιστεύω ότι είχαν ως αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση άλωσης των βουνών, με τη σωρεία εγκρίσεων της κας Γερακούδη που από τη Λάρισα ελέγχει όλο το αρματολίκι Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.
    Ας ευχηθώ η κατακραυγή του κόσμου αφενός και κυρίως οι όποιες νομικές παρεμβάσεις αποφασίσουμε όπως ακριβώς προτείνει η κα Καλογερά να σταματήσουν τον όλεθρο που είναι προ των πυλών.
    Φυσικά πιστεύω ότι θα πρέπει να εμπλακεί ενεργά ο δήμος Καρπενησίου και ο κ Μπακογιάννης ο οποίος το καλοκαίρι του 2012 σε δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στο Κρίκελλο πήρε ομόφωνη αρνητική απόφαση για το θέμα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε αυτόν τον τόπο όλα γίνονται βεβιασμένα και με κίνητρο την μάσα ορισμένων που δε νοιάζονται για τίποτα άλλο!
    Μακάρι να μην τους περάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εφιάλτης!!!!!!!!
    Σκέτος εφιάλτης!!!!!!!!

    Ε.-
    Το σχέδιο εφιάλτης, το κείμενο της κας Καλογερά, ξύπνημα...

    Ιχνηλάτη -μπορεί και να είναι ήδη στα σκαριά- αλλά εάν όχι, η μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση υπογραφών και η αποστολή μιας αναφοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα βοηθούσε (ειδικά τώρα, λίγο πριν από τις ευρωεκλογές...)

    Ο σύνδεσμος είναι
    e-petitions eu
    (επιτρέπει τη χρήση και των ελληνικών)

    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το παιχνιδι εχει παραχοντρυνει. Φαινεται ολοκαθαρα οτι τα κερδοσκοπικα επιχειρηματικα κονσορτσιουμ ελληνικά και ευρωπαικα ετοιμαζονται για μια επελαση που δεν θα αφησει τιποτα ορθιο. Ο κινδυνος ειναι προ των πυλων. Μονο ο κοσμος μπορει να υπερασπισει τον αγαπημενο του τοπο με το να συσπειρωθει και να αγωνιστει στηριζομενος στις δικες του δυναμεις χωρις αυταπατες για το ρολο οσων με την πολιτικη τους υπηρετουν οσα χρονια τα γνωστα μεγαλοσυμφεροντα της αρπαγης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έρχεται και η σειρά μας!
    Να δείς τι έχει να γίνει με το Κυκλαδίτικο περιβάλλον μετά την απόφαση για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Άνδρο!
    Τα σέβη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλοι μου και φίλε μου καλέ Ευρυτάνα Ιχνηλάτη. Από τη μακρυνή μου ξενητιά υψώνω κι΄εγώ τη φωνή μου μαζί σας για να σταματήσει η δολοφονία της ελληνικής φύσης.
    Όχι σ΄αυτό το έγκλημα των ανεμογεννητριών.
    Κ. Καλογερά συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Συγχαρητήρια κα Καλογερά, όλοι στον αγώνα για τη μη εγκατάσταση των τεράτων . Η ΤΕΡΝΑ ειναι Λερναία Υδρα .
    Αγαπητέ Ιχνηλάτη μου επιτρέπεις την κοινωποίηση της ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΟΥ.
    Σ΄ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το παρακάτω άρθρο είναι από τα Διρφυακά Νέα


    Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:

    Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»
    Έντονα αμφισβητείται πλέον η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών, ως εναλλακτική λύση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη χρονική στιγμή που άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες ανεμογεννήτριες είναι απογοητευτικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:

    Από τα γεγονότα που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας. Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

    - Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

    - Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.

    - Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

    - Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.

    - Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.

    - Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.

    - Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.

    - Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά
    μέτρα μπετόν.

    - Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

    - Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.

    - Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

    - Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

    - Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.

    Σ Υ Ν Ε Χ Ι Ζ Ε Τ Α Ι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σ Υ Ν Ε Χ Ε Ι Α ....

    - Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή. Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός.

    Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού. Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%. Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο. Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου1 έως 2 τοις χιλίοις!

    Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»

    Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    - Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων. Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.

    Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.

    (ΑΠΟ "ΔΙΡΦΥΑΚΑ ΝΕΑ")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Έμαθα και σας ενημερώνω ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς αύριο Τετάρτη 22/01/2014 το πρωί στην οδο Αινιάνων στο κτήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην αίθουσα συνεδριάσεων Π.Σ και Δ.Σ. Καλό είναι όσοι-ες μπορούν να πάνε να παρακολουθήσουν και αν τους δοθεί η δυνατότητα να παρέμβουν. Και μόνο ότι θα είναι εκεί και θα δουν και θα συζητήσουν με κάποιους (μέλη της επιτροπής ή άλλων συλογικοτήτων) και θα γίνει γνωστή η πρόθεση αντίστασης είναι κέρδος και μπορεί να συμβάλλει και στον συντονισμό όλων μας.
    Επίσης ο Μάκης μου είπε ότι αύριο το απόγευμα συνεδριάζει και το Δ.Σ στο Καρπενήσι. Και εκεί χρειάζεται κάποια παρουσία.
    Δυστυχώς εγώ είμαι στην Αθήνα. Ήταν να ανέβω αύριο αλλά αναβλήθηκε για την ερχόμενη βδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όσοι αύριο δεν θα βρίσκονται στην Αθήνα, αλλά σε Ευρυτανία/Φθιώτιδα, θα είναι καλό και ιδιαίτερα χρήσιμο να δώσουν το παρόν εκεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανεμογενήτριες σε παρθένους τόπους, εκτροπές στα ποτάμια και τοσα ακομα κόλπα παίζονται στην Ελλαδιτσα. που θα παει αυτό το κακό. Μου φαίνεται οτι η δηθεν πράσινη ανάπτυξη με τις επιδοτήσεις γεμιζει για τα καλά τις τσέπες ορισμενων σαν τον κυριο καρχαρία της φωτογραφίας. Θύμα τι αλλο, το φυσικο περιβάλλον και ο λαος.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ντύσανε την αιολική ενέργεια με το μανδύα της "πράσινης ενέργειας" αλλά ούτε κουβέντα για το γεγονός πως κάθε αιολικό πάρκο είναι μια βιομηχανική μονάδα. Δρόμοι ανοίγονται. τόνοι μπετόν πέφτουν για τις βάσεις των γενητριών, μέταλλο και πλαστικό σε απίθανες ποσότητες, ηλεκτροφόρα καλώδια, κατάλοιπα συντήρησης και όταν κάποια στιγμή θα αρχίσει η αντικατάσταση των φθαρμένων ή η εγκατάληψη λόγω του ότι έγινε ασύμφορο, τότε η ρύπανση θα είναι ανυπολόγιστη. Και δεν μιλώ για την αισθητική πλευρά του θέματος. Σκέτος βιασμός. Και όλα αυτά για να φάνε μερικοί μεγαλοκαρχαρίες.
    Κάποτε ήμουν οπαδός αυτών των μορφών ενέργειας. Είδα όμως τι έγινε στη Νότια Εύβοια και το τι γίνεται με την άλλη πληγή τα φωτοβολταϊκά και είπα πια: "όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω"
    Βαστάτε αδέρφια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Στα΄ρματα Στα΄ρματα .. εμπρος στον αγωνα ! {στην Οξυα ειχα παει το 1971...για ενα γαμο...φυσικη ομορφια και αγριαδα... ευλογημενος τοπος......} Στα'ρματα και κουραγιο για τον αγωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. H ενδεικτική ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ (που ολοκληρώθηκε προ ημερών στο blog μας) με θέμα...

    "Είστε υπέρ ή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα παρθένα ευρυτανικά βουνά;"

    είχε τα εξής αποτελέσματα:

    Σύνολο ψήφων 100.

    ΚΑΤΑ των ανεμογεννητριών: 81 (81%)

    ΥΠΕΡ των ανεμογεννητριών: 19 (19%)

    To αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Προς ενημέρωσή σας, παραθέτουμε και την ανακοίνωση του Κ.Κ.Ε (Ευρυτανίας) για την αιολική καταστροφή...

    ==============

    Η αδειοδότηση κατασκευής αιολικού πάρκου στην θέση «Καστρί – Κοκκάλια» από την αποκεντρωμένη διοίκηση εντάσσεται ξεκάθαρα στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε σχέση με τις ΑΠΕ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Προϋποθέτουν την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θα έχουν σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.
    Την ίδια στιγμή που εκχωρούν δημόσιες δασικές εκτάσεις στο βωμό της κερδοφορίας των μεγαλοεργολάβων κατηγορούν τις λαϊκές οικογένειες ότι καταστρέφουν το περιβάλλον αφού δεν έχουν τίποτα άλλο για να ζεσταθούν παραμόνο τα ξύλα, και δεσμεύουν μικροιδιοκτησίες χαρακτηρίζοντας ως δασικές εκτάσεις. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αφού με την πολιτική τους ερήμωσαν τα χωριά της Ευρυτανίας, αφού έδιωξαν τους δασεργάτες από τα δάση μας , αφού έβαλαν λουκέτο στα εργοστάσια ξυλείας στο Καρπενήσι και στη Φουρνά, αφού απαξίωσαν την κτηνοτροφία έρχονται τώρα να στήσουν τις ανεμογεννήτριες στο όνομα της "ανάπτυξης". Ανάπτυξη λοιπόν για ποιόν;
    Από αυτήν την ανάπτυξη που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, που συμπλέει με την στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο λαός δεν έχει παρά μόνο δεινά να περιμένει. Καμία προσδοκία από την ΕΕ δεν μπορούμε να έχουμε και όσα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θολώνουν τον ξεκάθαρο ρόλο της ΕΕ φέρουν μεγάλες ευθύνες για χειροτέρευση της ζωής των λαϊκών οικογενειών.
    Είναι πρόκληση η βιομηχανία αδειοδοτήσεων που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή (Σαράνταινα, Μοσχοπλάι Χελιδώνας, Επισκοπή).
    Η ανάπτυξη των ΑΠΕ σήμερα γίνεται με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία του κεφαλαίου εις βάρος του λαούΕπιπρόσθετα οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ προικοδοτούνται με συνεχείς αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού και του τέλους των ΑΠΕ τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Επίσης η εμπειρία από άλλες περιοχές της χώρας μας έχει δείξει ότι ανεμογεννήτριες και επιχειρηματικά συμφέροντα πάνε χέρι-χέρι με τους εμπρησμούς στα δάση.
    Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, την παραχώρηση λαϊκής περιουσίας για την κερδοφορία των εταιρειών.
    Οι αρμόδιοι φορείς, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έχουν ευθύνη, όχι μόνο να καταψηφίσουν τις σχετικές αποφάσεις οι οποίες θα είναι επιζήμιες τόσο για τον τόπο όσο και για τους εργαζόμενους αλλά και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στην καταλήστεψη της δημόσιας περιουσίας και των λαϊκών εισοδημάτων που στοχεύουν οι μπιζνες των μεγαλοεργολάβων.
    Έχουμε όλοι ευθύνη να βάλουμε φρένο στο πλιάτσικο που γίνεται στον τομέα της ενέργειας και στον υπόλοιπο δημόσιο πλούτο (μεταφορές, υγεία, παιδεία). Αποτελεί κύριος στόχος της πλουτοκρατίας για να ξεπεραστεί η κρίση προς όφελος της. Να καταδικαστούν τα κόμματα που στηρίζουν και σιγοντάρουν αυτές τις πολιτικές.
    Καλούμε τον Ευρυτανικό λαό να βάλει φραγμό στην παράδοση της γης, των ορεινών όγκων και των υδάτινων πόρων στις ορέξεις του κεφαλαίου και την καταστροφή της και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που πάλι θα κληθεί να πληρώσει!
    Να απαιτήσουμε:
    Όχι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας.
    Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας με κεντρικό σχεδιασμό που θα είναι λαϊκή περιουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ο επίσημος χάρτης της ΡΑΕ:
    http://www.rae.gr/geo/

    Δείτε και φρίξτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΔΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!!!!


    ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΜΑΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

    Είναι γνωστός σε όλους ο αγώνας που δίνουν όλοι οι ενεργοί πολίτες της Ευρυτανίας εδώ και 10 χρόνια με μοναδικό τους σκοπό την προστασία του μοναδικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Ευρυτανίας μας, του φυσικού της κάλλους.
    Είναι επίσης γνωστό ότι αυτό το κράτος της κρίσης προ ετών χαρακτήρισε όλο το νομό Ευρυτανίας ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας μαζί με άλλους 5 νομούς, λες και σ’ αυτούς μόνο φυσάει αέρας στην Ελλάδα.
    Και ενώ μέχρι κάποιο σημείο προσπαθούσαν οι υπεύθυνοι να καλύψουν έστω τη βρώμικη δουλειά που σκοπεύουν να κάνουν, τοποθετώντας βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών πάνω στις ομορφότερες κορυφογραμμές των βουνών μας και αλλοιώνοντας τις κοίτες των ποταμών μας, εδώ και λίγο καιρό από τη βουλή των μνημονίων και της υποτέλειας ψηφίστηκαν διαδικασίες ταχύτατης αδειοδότησης σε τέτοιων έργων, στο όνομα της «ανάπτυξης».
    Έτσι στο τέλος του 2013 και αρχές του 2014 η αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας (βλ. κα Γερακούδη) παρακάμπτοντας εντελώς και την περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας στη Λαμία και το Δήμο Καρπενησίου εξέδωσε τρείς αποφάσεις εγκατάστασης τεσσάρων αιολικών πάρκων από το Πικροβούνι Τυμφρηστού στα Κοκκάλια Κρικέλλου και σε όλη την κορυφογραμμή έως τους Στάβλους, την Άμπλιανη και το Γαρδίκι, για εγκατάσταση πάνω από 60 ανεμογεννητριών, για διάνοιξη στην κορυφογραμμή δρόμων πάνω από 30 χιλιομέτρων, την απόθεση πάνω από 50 χιλιάδων κυβικών μπετόν για τις βάσεις των Α/Γ, την κατασκευή στα Κοκκάλια υποσταθμού ανύψωσης της τάσης έκτασης 16.000 τ.μ. (ας σημειωθεί ότι δεν επετράπη προ 5ετίας η ανέγερση ναϊδίου στο χώρο του μνημείου στα Κοκκάλια), την ανέγερση κτιρίου στα Κοκκάλια δίπλα στον υποσταθμό επιφάνειας πάνω από 250 τ.μ. και την διάνοιξη μέσα στο δάσος των ελάτων ζώνης διέλευσης των γραμμών μεταφοράς έως τη Ράχη Τυμφρηστού που θα συμβεί με 12 πυλώνες πολύ υψηλής τάσης.
    Και είναι αυτές οι αποφάσεις μόνο ο πρόδρομος πλείστων άλλων που θα ακολουθήσουν και θα αποτελέσουν το τέλος της Ευρυτανίας που ξέρουμε.
    Η Κίνηση πολιτών για τη διάσωση της Ευρυτανίας ενωμένη με εκπροσώπους από τοπικούς συλλόγους χωριών, φορέων, υπηρεσιών, κομμάτων και με ανθρώπους που έζησαν και αγνάντεψαν αυτά τα βουνά και ενδιαφέρονται που τώρα κινδυνεύουν, αποφάσισαν να είναι σε εγρήγορση για ότι απαιτείται αλλά κυρίως για ενημέρωση των Ευρυτάνων για την καταστροφή που επίκειται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ο Σύλλογος Κρικελλιωτών με το τοπικό συμβούλιο Κρικέλλου μαζί με την Κίνηση Πολιτών Καρπενησίου από την έκδοση των αδειών κινήθηκαν και με μπροστάρη τον Δήμο Καρπενησίου και τον ίδιο τον κ. Μπακογιάννη προχώρησαν σε έγκαιρη προσφυγή κατά των αποφάσεων αυτών ως πρώτη αναγκαία ενέργεια. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου της 10ης Φεβρουαρίου στο οποίο κυριάρχησε τόσο στην πλευρά της δημοτικής παράταξης του δημάρχου όσο και στην ελάσσονα αλλά και μερικώς στην μείζονα αντιπολίτευση ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ στα έργα αυτά αλλά και σε κάθε άλλο παρόμοιο που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης, αφού πλέον είναι αντιληπτό από όλους ότι θα καταστρέψουν οριστικά και αμετάκλητα τα βουνά μας.
    Συμπολίτευση και αντιπολίτευση δήλωσαν μάλιστα ότι εάν η νομική οδός δεν αποδώσει θα είναι οι ίδιοι μπροστά στα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ που επιχειρεί να ιδιοποιηθεί εντελώς δωρεάν πάνω από 8 χιλιάδες στρέμματα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής γης και μάλιστα της πανέμορφης αλπικής κορυφογραμμής της Σαράνταινας.
    Αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νικόλαο ο οποίος δήλωσε ότι και η εκκλησία είναι στο πλευρό μας ενάντια σε εκείνους «που δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα όρθιο και απαιτούν να κατεβάσουν ακόμα και τα βουνά μας».
    Κοινή αντίληψη όλων μας ήταν και παραμένει ότι ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ Η ΙΣΧΥΣ και εάν αυτή η ένωση αφορά Ευρυτάνες αγωνιστές είναι σίγουρο ότι θα δώσει και τα ποθητά αποτελέσματα.
    Καλούμε όλους που θέλουν να παραδώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους τη φύση που εκείνοι παρέλαβαν ως δανεική από τους προγόνους τους να είναι μαζί μας σε κάθε κάλεσμα που θα αποφασιστεί.
    Άλλωστε το σύνταγμά μας το ίδιο που επιβάλλει την απαγόρευση αλλαγής χρήσης της δασικής έκτασης και του δάσους, αφήνει στην «φιλοπατρία των Ελλήνων» την εφαρμογή του.
    Ας αποδείξουμε λοιπόν τη φιλοπατρία μας κι ας πούμε και πάλι όπως οι μακρινοί μας πρόγονοι στα Κοκκάλια το 279 π.Χ. ένα ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ στους νεο-Γαλάτες και Κέλτες που εισβάλλουν έντεχνα και καμουφλαρισμένα στη ρίζα που μας γέννησε.


    Κίνηση Πολιτών για τη προστασία
    του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Θ.ΚΩΤΣΙΑ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ


    Όσο η καταστροφική εφαρμογή των μνημονίων θα οδηγήσει στη σωτηρία της χώρας μας, άλλο τόσο η δρομολογημένη ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών θα οδηγήσουν στη σωτηρία του περιβάλλοντος. Και οι δύο όμως επιλογές οδηγούν αδιαμφισβήτητα στη σωτηρία και τη διαιώνιση μιας επιχειρηματικής και πολιτικής μαφίας που μας κυβερνά και πρέπει να τους ανατρέψουμε.

    Σε μια περιβαλλοντική καταστροφή στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος εξελίσσεται η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφές των ορεινών όγκων και της νησιωτικής χώρας. Τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα, μαζί με τα χωρίς όρια τσιμεντένια υδροηλεκτρικά κατασκευάσματα στις ποταμιές, στις ρεματιές και τα φαράγγια, καταστρέφουν και τους τελευταίους φυσικούς παράδεισους αυτού του τόπου. Μέχρι τώρα αρκετές από τις περιοχές αυτές εντάσσονταν μέσα σε ένα πλέγμα νόμων και διεθνών συνθηκών που προστατεύονταν από ανεξέλεγκτες δραστηριότητες.
    Σήμερα ένα δίκτυο επιχειρηματικών συμφερόντων, ισχυρών οικονομικών ομίλων της κεντρικής Ευρώπης, διασυνδεδεμένο με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και τους ντόπιους πολιτικούς εκφραστές τους, μέσα από ψηφισμένες διαδικασίες fast track (στα πλαίσια του μνημονίου) έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την επιδοτούμενη εγκατάσταση αυτών των σιδερένιων τεράτων που αλλάζουν τραγικά και πληγώνουν ανεπανόρθωτα το ελληνικό τοπίο σε ευαίσθητα και προστατευόμενα μέχρι τώρα οικοσυστήματα. . Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής φύσης που οι ευαίσθητες αυτές περιοχές γίνονται προσβάσιμες σε τέτοια κλίμακα για εμπορική εκμετάλλευση. Και αυτό έχει γίνει δυνατό βασισμένο στην υπόθεση ότι η δραστηριότητα αυτή είναι «πράσινη».
    Αυτό το έγκλημα δεν έχει καμιά σχέση με την ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος μας, αντίθετα υπονομεύει τις αναπτυξιακές του δυνατότητες και υποτάσσεται στον υπέρτατο για το σύστημα νόμο του κέρδους σε βάρος του παρόντος και του μέλλοντος της χώρας μας.
    Δεν έχει επίσης καμιά σχέση με τις ενεργειακές μας ανάγκες, αλλά με τις κατασκευάστριες εταιρίες ξεπερασμένων τεχνολογικά ανεμογεννητριών και την προσπάθεια τους να τις πουλήσουν και να τις «φυτέψουν» στα ελληνικά βουνά, όπου μαζί με το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», μεταβάλλουν τη χώρα μας σε ένα απέραντο δικό τους ενεργειακό πάρκο. Ο υποτιθέμενος χωροταξικός σχεδιασμός της εγκατάστασης τους, ουσιαστικά έβαλε «το κάρο μπροστά απ’ το άλογο», αφού δεν καθορίστηκε απ’ τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αλλά απ τις επιχειρηματικές στοχεύσεις των εταιριών. Οι ανεμογεννήτριες παράγονται σε άλλες χώρες και μεταφέρονται εδώ με πλοία σε κομμάτια χωρίς καμία ουσιαστική συμβολή στο πρόβλημα της απασχόλησης στη χώρα μας. Η μόνη απασχόληση τεχνικών στην χώρα είναι στη διάνοιξη των τεράστιων δρόμων που απαιτούνται για να τις ανεβάσουν στα βουνά, στις τσιμεντένιες βάσεις που απαιτούνται για να τοποθετηθούν, στο μοντάρισμα τους και στη σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο (που τώρα έγινε ιδιωτικό), όπου πωλείται η ενέργεια. Στην συνέχεια, χρειάζονται μια ελάχιστη συντήρηση και 2-3 μόνιμα απασχολούμενους για ένα τεράστιο αριθμό που καθιστά γελοίο τον ισχυρισμό περί δημιουργίας θέσεων εργασίας. Οι εδώ μηχανικοί περιορίζονται στην αρχική μέτρηση του αιολικού δυναμικού και στην δέσμευση των περιοχών για τη διαδικασία της αδειοδότησης. Πρόκειται για μια σίγουρη επένδυση. Είναι ίσως η μόνη βιομηχανική δραστηριότητα χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο, αφού υπάρχει σίγουρη απορρόφηση και το πολύ σε15-20 χρόνια θα επιβάλλουν την αντικατάσταση τους πάλι στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος για να αδειάσουν ξανά τις αποθήκες τους, με νέα αυξημένα τέλη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους καταναλωτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί στην χώρα μας η παραγωγή σύγχρονων ανεμογεννητριών τόσο στα ναυπηγεία και την αμυντική βιομηχανία όσο και σε μεγάλα μεταλλουργικά εργοστάσια. Έλληνες μηχανικοί έχουν αναπτύξει νεότερες τεχνολογίες ανεμογεννητριών, όπως π.χ. καθέτου άξονα. Αυτές είναι μικρές και δεν ξεπερνούν το ύψος ενός μεγάλου δένδρου, θα έδιναν δε την δυνατότητα σε ελληνικά εργοστάσια και μηχανουργεία να αναπτύξουν την τεχνολογία των μικρών αιολικών καθέτου άξονα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας κύκλος εργασιών μέσα στην χώρα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία Ελλήνων μηχανικών και μηχανουργών ή ακόμα και σε συνεργασίες με κατασκευάστριες εταιρείες του εξωτερικού, αξιοποιώντας δυνατότητες και για εξαγωγές, όπως ήδη συμβαίνει σε μικρή όμως κλίμακα. Κάποιες προσπάθειες στη χώρα μας δεν είχαν την ουσιαστική υποστήριξη της πολιτείας, κάτω από την πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
    Παράλληλα έχουν την ικανότητα να παράγουν ενέργεια και με λιγότερη ένταση ανέμου, κάτι που θα τις καθιστούσε ικανές να τοποθετηθούν σε χαμηλότερα υψόμετρα, ακόμα και δίπλα στους δρόμους, χωρίς τις καταστροφικές συνέπειες στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ορεινών όγκων. Από την μορφή τους και τις διαστάσεις τους δεν προσβάλλουν το περιβάλλον και είναι στην κλίμακα του ελληνικού τοπίου.
    Και αν αναρωτηθεί κανείς γιατί γίνονται εισαγωγές αφού δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, η απάντηση είναι απλή. Η εισαγωγή και η αδειοδότηση διαπλέκει περισσότερο οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα με την γραφειοκρατία και τη ρεμούλα απ’ ό,τι η παραγωγή τους στη χώρα μας.
    Πρέπει να κατανοηθεί από όλη αυτή την τραγωδία της οικονομικής καταστροφής της χώρας το πολιτικό σύστημα δεν διδάχτηκε τίποτα. Αντίθετα η κρίση γι’ αυτούς είναι ευκαιρία. Το μεγάλο φαγοπότι τώρα γίνεται. Μάλιστα όσο βλέπουν ότι μπορεί να ανατραπούν βιάζονται να προλάβουν για να ξεπουλήσουν τα πάντα, έτσι που μια αυριανή κυβέρνηση που υπόσχεται ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και διακυβέρνησης της χώρας να μην έχει κανένα αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια της. Ξεπουλούν όλες τις υποδομές όπως λιμάνια, αεροδρόμια, οδικούς άξονες, τα ενεργειακά δίκτυα όπως φυσικό αέριο, Διυλιστήρια πετρελαίου, τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, ακόμα και το δίκτυο μεταφοράς ηλ. ρεύματος μετατρέπεται σε ιδιωτικό μονοπώλιο, (καταργείται έτσι και ο ισχυρισμός του υποτιθέμενου ανταγωνισμού προς όφελος του καταναλωτή). Στους ίδιους ντόπιους και ξένους κρατικοδίαιτους απατεώνες παραδίδονται τώρα η ορεινή και νησιωτική Ελλάδα για την εγκατάσταση των σιδερένιων τεράτων και όλα αυτά τα ονομάζουν ανάπτυξη.
    Η αειφόρος ανάπτυξη με την εφαρμογή και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων και ήπιων μορφών ενέργειας, νοείται μόνο με όρους κοινωνίας και περιβάλλοντος και όχι με όρους επιχειρηματικών ομίλων, επιδοτήσεων και κερδών. Μόνο έτσι μπορεί να είναι αποδεκτή και βεβαίως υπό προϋποθέσεις πάντα κάτω απ’ τον κανόνα και τη σχέση κόστους-οφέλους για τη κοινωνία, με κεντρικό στρατηγικό σχεδιασμό για το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και με βάση τις τωρινές και μελλοντικές ενεργειακές τις ανάγκες, καθώς και για το μείγμα των μορφών απ τις οποίες θα παράγουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές. Δεν μπορεί να αφεθεί σε ιδιώτες το πώς, πότε, πόσο, πού, και από ποιόν θα παράγεται, καθώς και το πόσο θα κοστίζει η κατανάλωση ενός κοινωνικού αγαθού όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα που η κυβέρνηση μετατρέπει σε εμπόρευμα για να το παραδώσει σε επιχειρηματίες, αξιοποιώντας την κρίση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Όλες αυτές οι πλευρές δεν μπορούν να υπακούουν στο νόμο τους κέρδους, ούτε η καταστροφή των ορεινών όγκων μπορεί να υποτάσσεται στον νόμο των επιδοτήσεων. Σε παλιότερες εποχές ο λαός μας πλήρωσε βαριά το τίμημα της ανάπτυξης και του εξηλεκτρισμού της χώρας. Κάτω απ’ τα υδροηλεκτρικά και τις τεχνητές λίμνες χάθηκαν για πάντα δεκάδες χωριά, μοναδικά φυσικά τοπία, πολιτιστικά μνημεία, χιλιάδες άνθρωποι οδηγήθηκαν βίαια στο ξεριζωμό και έγιναν πρόσφυγες στο τόπο τους. Όμως όλες αυτές οι θυσίες υποτάχθηκαν σε μια αναγκαία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική και όχι σε αυτό που βιώνουμε σήμερα και που δεν είναι παρά η υποταγή της κοινωνίας στις επιχειρηματικές στρατηγικές της ΤΕΡΝΑ, του ΑΚΤΩΡΑ, του ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ, του ΡΟΚΑ, του ΜΥΤΗΛΗΝΑΙΟΥ και άλλων. Αμείλικτα και αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα όσων ενέκριναν και έδωσαν τη συγκατάθεση τους υποτιμώντας τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των επιλογών. Όχι μόνο τις αισθητικές και τις περιβαλλοντικές, αλλά και δεκάδες άλλες πλευρές όπως αυτές που συνδέουν την εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών με τις δεσμεύσεις μας για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. ‘Όμως πόσο διοξείδιο του άνθρακα παράγεται για τη κατασκευή τους σε σχέση με την προσφορά τους στη μείωση του από το προσδόκιμο της χρήσης τους, τι γίνεται μετά το πέρας της λειτουργίας τους ή της αντικατάστασης τους, ποιος επιβαρύνεται το κόστος να ξηλωθούν τα κουφάρια τους και να μεταφερθούν, χωρίς βεβαίως να αποκαθίσταται ποτέ ξανά το τοπίο, ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής που εγκαθίστανται, ποια η σχέση του με τις τοπικές κοινωνίες, με τι κριτήρια καθορίζεται ο αριθμός και η πυκνότητα τους και δεκάδες ακόμα ερωτήματα, παραμένουν αναπάντητα.
    Πολλοί που δεν μπορούν «να δουν πέρα απ τη μύτη τους» βλέπουν κάποια πρόσκαιρα πιθανά οφέλη, όπως κάποια μεροκάματα με τυχόν χρήση μηχανημάτων που διαθέτουν ή, άλλοι βλέπουν προσδοκώμενο όφελος απ’ την περιορισμένη χρονική παρουσία κάποιου εργατοτεχνικού προσωπικού στο τόπο εγκατάστασης τους, δεν μπορούν όμως να δουν ότι «κόβουν το δένδρο πάνω στο οποίο κάθονται» και γίνονται νεκροθάφτες της περιοχής τους. Άλλοι θέλουν να πιστεύουν ότι θα εξασφαλίσουν δωρεάν ρεύμα ή με μεγάλη έκπτωση, άποψη που αγγίζει τα όρια της αφέλειας. Όλοι αυτοί «βλέπουν το τυρί και δε βλέπουν τη φάκα» και η φάκα είναι η υπονόμευση του μέλλοντος των παιδιών μας.
    Στη προσπάθεια να υποτάξουν ένα συνεχώς διογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας των τοπικών κοινωνιών, επιχειρούν με τον εκμαυλισμό, την εξαγορά και τη χειραγώγηση, να ελέγξουν τα κινήματα αυτά. Καλλιεργούν τη διχόνοια που θυμίζει το παιχνίδι της κολοκυθιάς(να μη μπουν εδώ, να μπουν εκεί, γιατί να μπουν εκεί, που λες να μπουν, και πάει λέγοντας) που δεν είναι παρά το δόγμα του «διαίρει και βασίλευε»
    Τέλος μπαίνει ένα ερώτημα: Υπάρχει πουθενά κατάλληλος χώρος να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα, αφού κανένας δε τα θέλει στο τόπο του; Εφαρμόζοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική όχι μόνο στον τομέα παραγωγής ενέργειας αλλά και στον τομέα εξοικονόμησης για την περιβαλλοντική προστασία, οι ανεμογεννήτριες και όλες οι ανανεώσιμες μορφές ανεργίας έχουν θέση στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας χωρίς να θυσιαστεί η φυσική μας κληρονομιά, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση και για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό όμως προϋποθέτει κεντρικό σχεδιασμό με πραγματική οικολογική οπτική «σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά» χωρίς υποταγή στα ιδιωτικά συμφέροντα, με αίσθηση της ιστορικής ευθύνης για το μοναδικό Ελληνικό τοπίο και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με μια τέτοια αντίληψη θα βρεθούν και τα κατάλληλα σημεία και οι αναγκαίες κοινωνικές συναινέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Μια ακόμη πλευρά του προβλήματος αναδεικνύεται από τη στάση τοπικών και πολιτικών παραγόντων κάθε περιοχής που πλήττεται από τέτοιες εγκαταστάσεις. Η μνημονιακή λογική του fast track και της αρπαχτής αφαίρεσε τη δυνατότητα να αποφασίζουν οι τοπικές αρχές και έτσι οι διάφοροι όψιμα ανεξάρτητοι πολιτικάντηδες που δηλώνουν τοπικά ότι εναντιώνονται, στους κεντρικούς πολιτικούς τους σχεδιασμούς τις προωθούν και συνήθως όχι πάντα με το αζημίωτο.
    Πρόβλημα επίσης αποτελεί το γεγονός ότι στους ίδιους στους οποίους ανήκουν οι εταιρείες, ανήκουν και τα μέσα μαζικής «ενημέρωσης», όπως αυτοχαρακτηρίζονται, για να μπορούν να ελέγχουν και τις αντιδράσεις.
    Παρά τις δυσκολίες για την ακύρωση των καταστροφικών τους σχεδίων, ελπίδα πάντα αποτελεί ο λαϊκός παράγοντας. Λογικές ανάθεσης, επερωτήσεις από τα κόμματα και υπομνήματα, χωρίς τις λαϊκές κινητοποιήσεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ουσιαστικό που να αποτρέπει αυτή την καταστροφή. Στην περίπτωση του νομού μας είναι αναγκαία η επαναδραστηριοποίηση παλιότερων επιτροπών αγώνα, η συγκρότηση νέων και ο συντονισμός κατοίκων στα όρια με τη Φθιώτιδα και στο σύνολο πλέον της Ευρυτανίας αφού ο νομός μας πλήττεται από ανατολικά και δυτικά μαζί με ολόκληρη σχεδόν την περιφέρεια Στερεάς, τις νησιωτικές περιοχές και κάθε περιοχή που θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους. Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής για να υπερασπιστούν τον τόπο τους και τις ζωές τους, είναι ίσως στις μέρες μας το καλλίτερο παράδειγμα.

    Τέλος θα ήθελα να επισημάνω σε όλους τους συμπατριώτες Ευρυτάνες που συχνά δίνουν το μέτρο της ομορφιάς της Ευρυτανίας χαρακτηρίζοντας την περιοχή μας σαν την Ελβετία της Ελλάδας, ότι οι Ελβετοί δεν διανοούνται να βάλλουν, ούτε πρόκειται να δεχτούν ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές που περιβάλουν το Σεν Μόριτζ, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να τις δεχτούμε εμείς στις κορυφογραμμές που περιβάλλουν το Καρπενήσι. Ίσως γιατί αυτοί που έχουν τις εταιρείες επέλεξαν το Σεν Μόριτζ για να ζουν και το Καρπενήσι όπως και ολόκληρη την Ελλάδα για να κερδίζουν. Ας αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνουμε εμείς που ζούμε εδώ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ν. ΣΕΡΕΤΑΚΗ Κ.Κ.Ε ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ



    Η αδειοδότηση του αιολικού πάρκου στην θέση «Καστρί – Κοκκάλια» προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Δίκαιη η οργή των Κρικελιωτών. Κατανοητά και τα αισθήματα πολλών Ευρυτάνων που νιώθουν προδομένοι από τα είπα-ξείπα πολιτευτών και τοπικών αρχόντων, προβληματίζονται για την πείρα παλιότερων κινήσεων ενάντια στα αιολικά. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση άλλων που πνιγμένοι από την αναδουλειά, τα χαράτσια και τα χρέη λαθεμένα θεωρούν παράταιρο το θέμα.

    Εκ πείρας γνωρίζουμε πως θα δούμε διάφορες μανούβρες χειραγώγησης ώστε να προχωρήσουν τα επιχειρηματικά σχέδια. Ας μην υπάρχουν αυταπάτες: η διείσδυση των ενεργειακών μονοπωλίων δε σημαίνει δουλειά αλλά χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, εκτοπισμό μικρών επιχειρήσεων, καταστροφή μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, συγκέντρωση της γης, υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

    Όσοι έχουν κορώνα στο κεφάλι τους την ΕΕ και πίνουν νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, είτε «μνημονιακοί» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια) είτε «αντιμνημονιακοί» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κα), συσκοτίζουν επιμελώς το ποιος και γιατί «φυτεύει» ανεμοτέρατα στα βουνά μας. Στον αντίποδα το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι η εξέλιξη «εντάσσεται ξεκάθαρα στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε σχέση με τις ΑΠΕ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Προϋποθέτουν την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θα έχουν σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον».

    1. Τα γεγονότα

    Η ιστορία ξεκινά το 1992 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στην απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολούθως η κοινοτική οδηγία 77/2001 ανοίγει τις ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ. Το 2007 η ΕΕ θέτει ως στόχο μέχρι το 2020 οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 20% της συνολικής παραγωγής ενέργειας. Την απόφαση συνοδεύουν ρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κίνητρα, χρηματοδοτήσεις.

    Εδώ η εναρμόνιση ξεκίνησε με τον 2773/99 που χαρακτηρίζει τα έργα ΑΠΕ «ως δημόσιας ωφέλειας, ανεξάρτητα από το φορέα υλοποίησής τους».

    Το 2008 υιοθετείται το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ που βάζει την Ευρυτανία στο στόχαστρο.

    Το 2010 με το νόμο 3851 τίθεται στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας το 40% μέχρι το 2020. Παρέχονται νέα προνόμια, επίσπευση διαδικασιών, κατάργηση χωροταξικών εμποδίων κτλ.

    Η τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη δηλώνει ευθαρσώς: «Το σαφές μήνυμα είναι ο κεντρικός ρόλος των ΑΠΕ και η υιοθέτηση εθνικού δεσμευτικού στόχου για τη διείσδυσή τους».

    Κυριολεκτικά αθεόφοβοι, φτάνουν στο σημείο να δημιουργήσουν μέσω του λεγόμενου «Πράσινου Ταμείου» ….«Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ» και να προβλέψουν διαδικασίες «ταχείας αδειοδότησης» (!).

    Το 2011 ψηφίζουν νέα χρηματοδοτικά προνόμια. Το 2012 έρχεται το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ενώ καθιερώνεται σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής τιμών!

    Άφθονο ρέει το παραδάκι στις τσέπες των επιχειρηματιών μέσω του συστήματος εγγυημένων τιμών, το ΕΣΠΑ και άλλες κρατικές χρηματοδοτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Φανερό ποιος κερδίζει και καθόλου δύσκολο να μαντέψουμε ποιος χάνει. Χειροτερεύει η θέση των εργαζομένων στον κλάδο, επιδεινώνεται η απασχόληση, οι εργασιακές σχέσεις, μισθοί και δικαιώματα. Δίχως τελειωμό οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και τέλη ΑΠΕ που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Μελέτη της ΕΕ προβλέπει ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα κράτη μέλη θα αυξάνονται μέχρι το 2030.

    2. Το χορό σέρνουν μονοπώλια

    Στις ΑΠΕ κυριαρχούν πλέον μονοπωλιακοί όμιλοι. Συναντάμε διεθνείς κολοσσούς όπως την ισπανική «Ibedrola» , τη γαλλική EDF, την ιταλική ENEL, τις γερμανικές «Enercon», «Nordex» και «Ζήμενς». Συγκροτούνται συμπράξεις με μεγαθήρια όπως η Elpedison (του Ιταλικού όμιλου Edison και των ομίλων Λάτση, Μπόμπολα και Στασινόπουλου), η Ήρων Θερμοηλεκτρική (ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τη γαλλική Gaz de France Suez) του ομίλου Μυτηλιναίου σε συμμαχία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη (π.χ. Κόρινθος Power, M&M Gas), του ομίλου Κοπελούζου με την κρατική εταιρία της Βουλγαρίας ΝΕΚ EAD (NecoTrading).

    Στα αιολικά οι 5 ισχυρότεροι όμιλοι κατέχουν το 65,1% της αγοράς: η γαλλική EDF (17,1%), η ισπανική Iberdrolla (14,3%) η ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή με (13,8%), η Ιταλική ENEL Green Power (11,5%) και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (8,4%) και απαιτούν συνεχώς νέες διευκολύνσεις. Είναι χαρακτηριστική η ομιλία του κ Τσαντίλα, γενικού διευθυντή της «Ρόκας» («Ibedrola»), σε ενεργειακό συνέδριο το 2010: «είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να δώσει κίνητρα και να ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση διεθνών εταιρειών να επενδύσουν σε έργα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα». Το Αύγουστο του 2011 ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στ. Κάπφερερ ζητά δημιουργία «ειδικές επενδυτικές ζώνες» για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. 3. Η Ευρυτανία στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου

    Στην Ευρυτανία επιφυλάσσεται σημαντικός ρόλος στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Ήδη από το 2008 το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ εντάσσει την Ευρυτανία στις 3 περιοχές αιολικής προτεραιότητας που καθόρισαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

    Το 2009 μελέτη για την Στερεά του Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος σημειώνει την ύπαρξη πόρων για την ηλιακή και αιολική ενέργειας, επισημαίνει ότι «Τα μεγάλα φυσικά ορεινά οικοσυστήματα… αποτελούν αποθέματα βιοποικιλότητας …. ή εναλλακτικών μορφών ενέργειας» και υπογραμμίζει το «πλεονέκτημα» της διέλευσης των κύριων δικτύων μεταφορών – τηλεπικοινωνιών – ενέργειας από τον ανατολικό «διάδρομο» της Περιφέρειας ως στοιχεία του σχεδιασμού του κεφαλαίου. Καθόλου τυχαίες λοιπόν οι εξελίξεις ούτε το γεγονός ότι σε επίπεδο περιφερειών η Στερεά Ελλάδα φιγουράρει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. 4. Η ανάγκη για λαϊκή στρατηγική απάντηση

    Γίνεται φανερό ότι η προώθηση των (ιδιωτικών) ΑΠΕ αποτελεί κεντρική κατεύθυνση της ΕΕ και στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στη χώρα μας και το νομό.

    Για αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον για αιολικά και υδροηλεκτρικά στην Ευρυτανία και όχι εξ αιτίας κάποιων «λαθεμένων πολιτικών επιλογών» όπως ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», «λησμονώντας» ότι ο κ. Καμμένος ήταν μέλος της κυβέρνησης που έφτιαξε το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο.

    Για αυτό οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη μια βγαίνανε με επιστολές και πύρινους λόγους για να θολώσουν τα νερά και την άλλη στήριζαν με χέρια και με πόδια κάθε σχετική ρύθμιση. Είναι επιχειρηματικά συμφέροντα στη μέση, για αυτό και η «Χρυσή Αυγή» κάνει τον κινέζο.

    Αυτή είναι η αιτία πίσω από την στάση του κ Μπακογιάννη ο οποίος υπόσχονταν δημοψηφίσματα και ξιφουλκούσε στο Κρίκελλο «ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο να δώσω τη μάχη κατά αυτού του έργου» και τώρα κάτι ψελλίζει για…νομικές προσφυγές και δικηγόρους. Και φυσικά χειροκροτεί τη στρατηγική για τις ΑΠΕ και την απελευθέρωση της ενέργειας.

    Για αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ όταν δεν τοποθετούνται αναφανδόν υπέρ όπως ο πρώην Δήμαρχος Δομνίστας παραπέμπουν το θέμα στις καλένδες ενός …νέου χωροταξικού. Εναρμονισμένοι δηλαδή με την πολιτική του κόμματός τους.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας δεν αντιτίθεται στην παράδοση των βουνών μας στα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά στη «συγκεκριμένη επένδυση» γιατί «εξυπηρετείται συγκεκριμένος επενδυτικός όμιλος» …«ενώ το όφελος των τοπικών κοινωνιών θα είναι αμελητέο». Το πρόβλημα δηλαδή είναι ποιος και πόσο. Καταλήγει ζητώντας «επανεξέταση του θέματος, στη βάση της εξασφάλισης των όρων και προϋποθέσεων»!! Αποτελεί συνειδητή εξαπάτηση ο ισχυρισμός ότι μπορεί ωφελούνται όλοι μονοπώλια – λαός ότι μπορεί το μεγάλο κεφάλαιο να χαλιναγωγηθεί, να λυπηθεί το περιβάλλον και μάλιστα στα πλαίσια της ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Η τοποθέτηση εκπρόσωπου της ΡΑΕ το 2008 σε εκδήλωση του Συλλόγου Πολεοδόμων και Χωροτακτών ήταν αποκαλυπτική: «Αν πούμε ότι δε γίνεται εγκατάσταση σε δασικές εκτάσεις, πού θα εγκατασταθούν τότε; Τα αιολικά εγκαθίστανται εκεί που υπάρχει αέρας. Στα ψηλά σημεία »

    Όταν οι λεγόμενοι «οικολόγοι» αποδέχονται ως κριτήριο της οικονομίας το κέρδος είναι επόμενο να ζητούν να υποδείχνει ο δήμος και οι «τοπικές κοινωνίες» τα βουνά που θα αρπάξουν οι εταιρείες, να θεωρούν πηγή του προβλήματος την … «επαναστατική γυμναστική των χωριανών» και όχι την επιχειρηματική δράση.

    Στην στρατηγική του κεφαλαίου θα πρέπει δοθεί στρατηγική απάντηση.
    Αλλιώς θα δίνουμε μάχες αλλά θα χάνουμε τον πόλεμο.

    Λύση που να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό με σεβασμό του περιβάλλοντος προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της ενέργειας λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνο τότε μπορεί να γίνει ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά βιομηχανικές ζώνες.

    Το ζήτημα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό. Θα κριθεί από το συσχετισμό δύναμης, από το επίπεδο της λαϊκής οργάνωσης και πάλης. Καμία αναμονή λοιπόν.

    Η λαϊκή πάλη είναι αποτελεσματική όταν συγκρούεται με τη στρατηγική του κεφαλαίου και τα κόμματα που την υπηρετούν. Αν στρέφεται ενάντια στην ΕΕ, στα μονοπώλια και στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που σαρώνουν τα πάντα για το κέρδος. Όταν συγκλίνει στη διεκδίκηση ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που καθιστά τον κοινωνικό και φυσικό πλούτο λαϊκή περιουσία επιτρέποντας τον κεντρικό σχεδιασμό.

    Τέλος, η απάντηση πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη. Αποδυναμώνοντας τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Με θαρραλέα ψήφο στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση σε ευρωεκλογές, περιφέρεια και δήμο. Αλλιώς θα διαμαρτυρόμαστε εκ των υστέρων, όπως ο σημερινός πρόεδρος του Κρικέλλου, γιατί είναι βαθύς ο λάκκος που βάλαμε χεράκι να σκαφτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΑΡΘΡΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ


    Σώστε τα Βουνά μας !


    NoWindTurbines_2 Μετά την πρόσφατη αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας στην κορυφογραμμή Πικροβούνι – Κοκάλια – Τρυπήρι του Δήμου μας και την εκφρασμένη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας καλέσουμε στη διάσωση των βουνών μας.

    1. Τα Βουνά μας είναι ο πνεύμονας της νότιας Ελλάδας, η νερομάνα που γεννάει 5 ποταμούς, η φωλιά για ζώα και πουλιά, το τελευταίο έδαφος για ιδιαίτερα φυτά.
    2. Ήδη τα καλύτερα και γονιμότερα εδάφη της Ευρυτανίας θυσιάστηκαν στο παρελθόν για τη λίμνη των Κρεμαστών, όπου παράγεται ενέργεια μεγαλύτερη από αυτή που καταναλώνεται στην Ευρυτανία.
    3. Από το 2007, 7.500 άνθρωποι της Ευρυτανίας με την υπογραφή τους διαφώνησαν στον ερχομό των ανεμογεννητριών και των μικρών υδροηλεκτρικών, και έγινε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία απορρίφθηκε εν μέσω του τυφώνα των μνημονίων που υποστήκαμε.
    4. Οι αναγκαίοι δρόμοι, τα εκχώματα, οι γιγαντιαίες τσιμεντοεδράσεις είναι προβληματικά για τα ήδη με μεγάλη κλίση, κατολισθήσημα βουνά μας. Η διάβρωση σε συνδυασμό με το κίνδυνο πυρκαγιών από την επέκταση των ηλεκτροφόρων δικτύων θα αποτελεί μόνιμο κίνδυνο για την ύπαρξη των δασών μας.
    5. Δασικές δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις θα πάνε αντί πινακίου φακής σε εταιρίες αμφιβόλου ηθικής, που έχουν μοναδικό τους στόχο το χρήμα.
    6. Η αλλοίωση του τοπίου, θα το κάνει να χάσει τη μοναδικότητα του, πληγώνοντας κάθε μέρα εμάς που το βλέπουμε, αλλά και τους επισκέπτες μας, που θα περιοριστούν. Η κτηνοτροφία επίσης θα εξοριστεί από τα εν λόγω βουνά. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι ελαχιστότατες σε σχέση με αυτές που θα χαθούν.
    7. Η λεγόμενη «πράσινη ενέργεια» των ανεμογεννητριών αν συνυπολογίσουμε τη κατασκευή, μεταφορά και εγκατάστασή τους αντιστοιχεί σε εκπομπές ρύπων μεγαλύτερες από τη καύση λιγνίτη, συνεπώς η ενέργεια των ανεμογεννητριών είναι πιο «κόκκινη» από τη καύση λιγνίτη, δεδομένου ότι υποβαθμίζει ή/και απειλεί έναν από τους τελευταίους τόπους παρθένας φυσικής ομορφιάς της Ελλάδας.Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρόγονοί μας αγωνιστήκαν μέχρι εσχάτων σε αυτά τα ίδια τα βουνά, αποκρούοντας τους εκάστοτε εισβολείς.Καλούμε τον καθένα από σας, είτε κάτοικο, είτε φίλο της Ευρυτανίας, σε όποια θέση και αν βρίσκεται, ατομικά να εγγραφεί στην ιστοσελίδα www.karpenissi.eu από όπου στη συνέχεια θα ενημερώνεται για κάθε νεώτερο και κάθε σχετική δράση.

    Καλούμε δημόσια κάθε Σύλλογο, Φορέα, Κόμμα, Ομάδα να συνταχθεί στο κοινό μας

    αγώνα, με αποφάσεις - ψηφίσματα που θα γνωστοποιηθούν.



    Με τιμή,
    Κίνηση Πολιτών για τη προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.