Από το θρυλικό φωτογράφο της Αντίστασης Σπύρο Μελετζή και το μνημειώδες έργο του "Με τους αντάρτες στα βουνά", σάς παρουσιάζουμε μία σπάνια εικόνα μα και πληροφόρηση για το περίφημο "καρέλι του Μέγδοβα", αυτού του ιδιόμορφου όσο και πρωτόγονου ορεσίβιου "μέσου διέλευσης", που επί γενιές και γενιές χρησίμευε ως "ακάματος περατάρης" των ανθρώπων του τόπου μας διευκολύνοντας την επικοινωνία και τη μεταφορά εφοδίων από τη μία στην άλλη όχθη του Μέγδοβα - του ξακουστού ποταμού των ευρυτανικών βουνών!
Ιδού:
=====================
"Πριν από τη Βίνιανη κυλά ο ποταμός Μέγδοβας. Γεφύρι δεν υπήρχε και τον περάσαμε πάνω στο καρέλι.
Το καρέλι είναι πρωτόγονο μέσο. Από την μιά και την άλλη άκρη του ποταμού ήταν δεμένο ένα χοντρό συρματόσχοινο τεντωμένο. Το καρέλι είναι ένα κασόνι ή καλύτερα ένα είδος κάρου με δύο τροχαλίες που προσαρμόζονται μέσα στο συρματόσχοινο και είναι στερεωμένες στο κασόνι. Έτσι αυτό το κασόνι κρέμεται στον αέρα.
Μιά γριά πού ήταν μόνιμη γι' αυτή τη δουλειά ανέβαζε δυό ανθρώπους επάνω και μετά άρχιζε και τραβούσε το συρματόσχοινο. 'Ετσι το περίφημο καρέλι κυλούσε με τις τροχαλίες του και σε 5-6 λεπτά βρισκόσουν στην απέναντι μεριά του Μέγδοβα.
Αυτό το καρέλι πρόσφερε τόσες υπηρεσίες εκείνη την εποχή όσες δεν πρόσφεραν εκατό άλλα γεφύρια. Και τι κόσμος πέρασε απ' αυτό το καρέλι..."
Στο τέλος της ανάρτησης κάντε ένα "κλικ" επάνω στην υπογραφή "blog Ευρυτάνας ιχνηλάτης"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΤΑΝ H ANAΓΚΗ ΓΕΝΝΑ ΤΗΝ ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ!
Όταν ο άνθρωπος μάχεται τις αντιξοότητες.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκροβατικό μέσο …συγκοινωνίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανη φωτογραφία.
Απίστευτες κατασκευές έφτιαχναν τότε οι άνθρωποι.....τα βλέπουμε σήμερα και λέμε πως είναι δυνατόν....και όμως....!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέψου να κατηφορίζει αφρισμένο το ποτάμι και εσύ να μπαλαντζάρεις από πάνω μέσα στο αιωρούμενο καρέλι. Τύφλα να 'χει το "τρενάκι του τρόμου"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝΗΚΟΥΣΤΟ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΡΕΛΙΑ ΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ??
Απίστευτη κατασκευή! Δεν το είχα ξαναδεί αυτό το αυτοσχέδιο καρέλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόδειξη πως οι άνθρωποι τότε χρησιμοποιούσαν το μυαλό και τα χέρια τους, αντί να μιζεριάζουν και να σκύβουν το κεφάλι. Πανάξιοι όλοι τους κι αυτή η εφεύρεση που τώρα μας μοιάζει "πρωτόγονη", ήταν πρωτοποριακή για την εποχή εκείνη και τα μέσα που διέθεταν.
Ευχαριστώ ειλικρινά για τα μαθήματα ιστορίας Ευρυτάνα!
Μπράβο ιχνηλάτη! Με αυτή την ανάρτηση αντλούμε πολύτιμες γνώσεις για ένα τόσο σπάνιο μέσο διέλευσης των ποταμιών, σε μια άλλη παλιότερη εποχή. Πολύς κόσμος θα είχε την απορία για το πώς περνούσαν οι βουνίσιοι τα ποτάμια, και ειδικά στα σημεία που δεν υπήρχαν γεφύρια ή που είχανε καταστραφεί, αλλά και για το πως μετέφεραν και τις πραμάτειες και τις προμήθειες τους από τη μία άκρη του ποταμιού στην άλλη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα ο Σπ, Μελετζής με αυτή τη φοβερή φωτογραφία και τη λεπτομερή περιγραφή του αποτυπώνει και το πως οι αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ έβρισκαν τον τρόπο να μετακινούνται αθέατοι για τις αιφνιδιαστικές πολεμικές επιχειρήσεις τους.
Τι να πει κανείς για αυτό το άρθρο.Ιστορίες πολλές,και πραγματικές άκουσα μικρό παιδί από τους μεγάλους που πρόλαβαν το καρέλι. Το Καλεσμένο το χωρίο που στο τελειωμά του βρισκόταν το καρέλι, μεχρι και πρόσφατα είχε αρκετούς σεβάσμιους γέροντες, υπερήφανες και αλύγιστες στο χρόνο και τον πόνο γιαγιούλες που είχαν κάτι να σου πουν για αυτό το πρωτότυπο μέσου διέλευσης.Όλοι τους έζησαν την εξέλιξη της τεχνολογίας.Μπήκαν σε αυτοκίνητα,λεωφορεία,τρένα .Ταξίδεψαν στα ξενιτεμένα παιδιά τους στην Αμερική,στον Καναδά ,στην Αυστραλία, το καρέλι όμως ήταν το σημείο αναφοράς τους και φερνοντας το στην μνήμη τους ταξίδευαν πίσω στο χρόνο και ξαναγίνονταν παλληκάρια αγέρωχα και ατρόμητα ,γίνονταν δροσερές και όμορφες κοπέλες που καμιά φτώχεια και καμιά δυστυχία δεν μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα νιάτα τους.Ούτε ακόμη τα αγριεμένα νερά του Μέγδοβα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ακόμη απόδειξη, πως ο Έλληνας ξέρει ν' αντιμετωπίζει τις αντιξοότητες της ζωής και αυτό σε όλα τα επίπεδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για την φωτογραφία-ντοκουμέντο και το κείμενο!
Καλή δύναμη και συνέχεια σε όλους!
Το καρέλι τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούνταν και για άλλες χρήσεις και όχι μόνο σαν περαταριές ανθρώπων στα ποτάμι.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.fteri-fthiotidos.gr/index.php/to-kareli-tou-grigori-karagianni.html
Ένα μπράβο και απο μένα για την νοσταλγική σου ανάρτηση.
Eυχαριστούμε παιδιά. Να είστε όλοι καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉρθα κι εγώ στο κονάκι σου (από τον Γιάννη τον Πιτ) και δηλώνω ενθουσιασμένη με το blog σου! Με μια γρήγορη ματιά πόσα θέματα ωραία και ενδιαφέροντα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτάθηκα εδώ, γιατί δεν είχα ξαναδεί αυτή την κατασκευή.
Εύχομαι καλό μήνα, καλή συνέχεια.
Σε ευχαριστούμε πολύ και εσένα και το Γιάνη Πίτ για τις συστάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήλθες στην παρέα μας. Τα καλά σου λόγια μάς τιμούν.
Θα τα λέμε...