Στον επίγειο παράδεισο των Αγράφων! |
"Είμαστε ένα τμήμα της γης και αυτή είναι τμήμα του εαυτού μας. Τα μυρωδάτα άνθη είναι αδέλφια μας. Το ελάφι, το άλογο και ο μεγαλοπρεπής αετός είναι αδέλφια μας. Οι βουνίσιες κορυφές, οι χυμοί των λιβαδιών, η ζεστασιά του σώματος του μικρού αλόγου και ο άνθρωπος – όλα αυτά – ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει όταν θα έχουν εξολοθρευτεί όλοι οι βούβαλοι, όταν θα έχουν δαμαστεί όλα τα άγρια άλογα, όταν οι πιο μυστικές γωνιές των δασών θα μυρίζουν άνθρωπο και όταν η θέα προς τους πράσινους λόφους θα εμποδίζεται από ένα πλήθος από σύρματα που μιλάνε..."
(του Ινδιάνου αρχηγού Seatle, 1854)
Απίστευτο, σαν να μιλάει για το τώρα....
ΑπάντησηΔιαγραφή.Τόσα χρόνια πριν,και όμως τόσο επίκαιρο...!!!Η ανθρωπότητα και η ύπαρξη του ανθρώπου δοσμένη από έναν Σοφό, απλή, κατανοητή ,αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές της ανθρώπινης ψυχής!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπραγματικα παραδεισος
ΑπάντησηΔιαγραφήτοσο λογια οσο και εικονα
Άμεση αδελφοποίηση με τ' αδέρφια μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια, υπάρχουν κείμενα ινδιάνων που αποτυπώνουν τη βαθιά αγάπη και το σεβασμό στο κάθε τι της φύσης, πέρα από οικολογικές "δυτικές" αντιλήψεις, που αναπτύχθηκαν σε ένα κόσμο όταν αυτός εξοβέλισε τη φυσική ζωή, υπάρχουν, λοιπόν, εξαιρετικά κείμενα, στα οποία θα έπρεπε κάθε τόσο να επιστρέφουμε.
Καλοκαίρι είναι, ευκαιρία να επανατοποθετηθούμε σε κάτι τέτοια θέματα.
Φιλιά.
ΛΕΒΕΝΤΙΚΑ ΒΟΥΝΑ, ΛΕΒΕΝΤΙΚΕΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΕΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ.
Μπορείτε να δείτε και άλλες παρόμοιες ιχνηλασίες με σοφά αποφθέγματα της ινδιάνικης κουλτούρας, εάν επισκεφτείτε τη στήλη με τον τίτλο "Είμαστε όλοι Ινδιάνοι", στην διπλανή κάθετη μπάρα του blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή συνέχεια...
Ας σταθούμε λίγο στα λόγια του Seatle και στην μαγευτική εικόνα.......για να αναλογιστούμε ότι η διάσωση αυτού του πανέμορφου και παρθένου τοπίου.....από τις επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις που του επιφυλάσσουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα......είναι υπόθεση ολόκληρου του ελληνικού λαού και όχι μόνο των γηγενών κατοίκων της περιοχής.......Ολοι επωμιζόμαστε το καθήκον.....γιατί κάποια στιγμή θα απολογηθούμε απέναντι στους εαυτούς μας και στις επόμενες γενιές......για το τι κόσμο θα παραδόσουμε!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταχυολογώ ένα τμήμα από μια παλιότερη ανακοίνωση της Λαικης Συσπείρωσης Καρπενησίου,
ΑπάντησηΔιαγραφήγια να δει κανείς ¨τι παίζεται¨ και από που.
Στις ΑΠΕ κυριαρχούν πλέον μονοπωλιακοί όμιλοι. Συναντάμε διεθνείς κολοσσούς όπως την ισπανική «Ibedrola» , τη γαλλική EDF, την ιταλική ENEL, τις γερμανικές «Enercon», «Nordex» και «Ζήμενς». Συγκροτούνται συμπράξεις με μεγαθήρια όπως η Elpedison (του Ιταλικού όμιλου Edison και των ομίλων Λάτση, Μπόμπολα και Στασινόπουλου), η Ήρων Θερμοηλεκτρική (ΓΕΚΤΕΡΝΑ με τη γαλλική Gaz de France Suez) του ομίλου Μυτηλιναίου σε συμμαχία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη (π.χ. Κόρινθος Power, M&M Gas), του ομίλου Κοπελούζου με την κρατική εταιρία της Βουλγαρίας ΝΕΚ EAD (NecoTrading).
Στα αιολικά οι 5 ισχυρότεροι όμιλοι κατέχουν το 65,1% της αγοράς: η γαλλική EDF (17,1%), η ισπανική Iberdrolla (14,3%) η ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή με (13,8%), η Ιταλική ENEL Green Power (11,5%) και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (8,4%) και απαιτούν συνεχώς νέες διευκολύνσεις. Είναι χαρακτηριστική η ομιλία του κ Τσαντίλα, γενικού διευθυντή της «Ρόκας» («Ibedrola»), σε ενεργειακό συνέδριο το 2010: «είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να δώσει κίνητρα και να ανταποκριθεί θετικά στην πρόθεση διεθνών εταιρειών να επενδύσουν σε έργα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα». Το Αύγουστο του 2011 ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στ. Κάπφερερ ζητά δημιουργία «ειδικές επενδυτικές ζώνες» για τις επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Η Ευρυτανία στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου
Στην Ευρυτανία επιφυλάσσεται σημαντικός ρόλος στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Ήδη από το 2008 το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ εντάσσει την Ευρυτανία στις 3 περιοχές αιολικής προτεραιότητας που καθόρισαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Το 2009 μελέτη για την Στερεά του Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος σημειώνει την ύπαρξη πόρων για την ηλιακή και αιολική ενέργειας, επισημαίνει ότι «Τα μεγάλα φυσικά ορεινά οικοσυστήματα… αποτελούν αποθέματα βιοποικιλότητας …. ή εναλλακτικών μορφών ενέργειας» και υπογραμμίζει το «πλεονέκτημα» της διέλευσης των κύριων δικτύων μεταφορών – τηλεπικοινωνιών – ενέργειας από τον ανατολικό «διάδρομο» της Περιφέρειας ως στοιχεία του σχεδιασμού του κεφαλαίου. Καθόλου τυχαίες λοιπόν οι εξελίξεις ούτε το γεγονός ότι σε επίπεδο περιφερειών η Στερεά Ελλάδα φιγουράρει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων.
Λαικη Συσπείρωση Καρπενησίου
1854......2018
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σοφια του ινδιανου ασυλληπτη....
Ποσο μπροστα εβλεπε...
Εβγε ιχνηλατη! Και καλες καλοκαιρινες αποδρασεις σε ολους....
εεεΕΛΕΝΗ
Αρθρο του Ηλία Προβόπουλου actimon
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΤΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΙΚΙΑ…
Ήμασταν πολλοί προχθές την πλατεία των Αγράφων, κάτω από τα μεγάλα πλατάνια που μας χάρισαν την δροσιά τους χωρίς να βάλουμε ανεμιστήρες και κλιματιστικά, καθότι αυτός είναι ο ρόλος τους στον κόσμο: Να δροσίζουν τον κόσμο το καλοκαίρι χωρίς κανένα κόστος και να κρεμάνε τα άρματά τους οι καπεταναίοι και στη θέση αυτών να βάζουν μετά οι γύφτοι τα νταούλια τους…
Το θέμα της συνάντησης που είχε διοργανώσει με καθυστέρηση κάποιων χρόνων ο Δήμος Αγράφων ήταν τα αιολικά πάρκα που απειλούν όλες τις κορυφές των γύρω βουνών και από τους ομιλητές, τρεις υπέρ και τρεις κατά, μοιρασμένα πράγματα δηλαδή, ενώ ο διοργανωτής Δήμαρχος βρήκε την ευκαιρία να ανοίξει τον προεκλογικό αγώνα για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Από τον κόσμο που μαζεύτηκε να ενημερωθεί και να ακούσει, περί τα 250 άτομα μίλησαν κατά των αιολικών παραπάνω από τους τριάντα ενώ από τους υπέρμαχους, ελάχιστοι πήγαν κάτι να πουν κι αυτό συγκρατημένα γιατί η ιδέα του πλούτου που θα φέρει ο αέρας τους προκαλούσε συγκίνηση. Δεν είναι ρεπορτάζ της ημερίδας, θα ακολουθήσει άλλο πιο δυνατό αλλά για να πάρουμε μια ιδέα πως μας αντιμετωπίζουν οι θιασώτες της πράσινης ανάπτυξης και οι οπαδοί τους, αρχίζω με ένα σημείωμα που θα το καταλάβουν και όλοι οι μπαρμπάδες στην περιοχή χωρίς να καταφύγουν στο google να ενημερωθούν τι γίνεται πιο έξω από τη Βαρβαριάδα.
Στον κόσμο που ήταν κάτω από τα πλατάνια και περίμενε να ακούσει και να μάθει για το ζήτημα και από τις πλευρές κυκλοφορούσε ένα φυλλάδιο του Δασαρχείου που επιστούσε την προσοχή του κόσμου για μια ασθένεια που ρημάζει τα πλατάνια και περιέγραφε τον κίνδυνο ότι σε είκοσι χρόνια θα τα βλέπουμε μόνο σε φωτογραφίες. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Δασολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Φυσικού Περιβάλοντος του ΑΠΘ Θεοχάρης Ζιάγκας. Αν και κάτω από τα πλατάνια ο περισσότερος κόσμος αδιαφόρησε για το θέμα αλλά να που το θύμισε ο εργολάβος Αθανάσιος Κατσέλης και το χρησιμοποίησε ως στοιχείο να αποκρούσει τους «οικολόγους» που ενδιαφέρονται για τα πλατάνια και δεν νοιάζονται καθόλου για τους Αγραφιώτες που η μοίρα τους στρίμωξε ανάμεσα στις κορφές που θέλει αυτός να κάνει εργοστάσιο ενέργειας και δεν έχουν οι άνθρωποι ένα δρόμο της προκοπής (θα τον φτιάξει είπε κι αυτόν ο ευεργέτης) να πάνε στο γιατρό ή να αυξηθεί η τουριστική κίνηση. Είπε και άλλα πολλά ο εργολάβος που είχε τον αέρα ανθρώπου που απευθύνονταν στην αποικία όπως θεωρεί τα Άγραφα και αυτό γιατί κάποιοι του το επέτρεψαν να μπει στην αυλή τους γιατί τους γυάλισαν τα μάτια τα καθρεφτάκια…
Δεν μακρηγορώ, αυτή η συμπεριφορά του εργολάβου είναι και η ουσία της υπόθεσης: Τίποτα δεν πρέπει να εμποδίσει το κέρδος, ούτε η απειλή ότι ένας κόσμος διαλύεται. Τα πλατάνια που στόλιζαν τα Άγραφα και κάθε δροσερή γωνιά της Ελλάδας θα ξεραθούν και θα αφήσουν γυμνά τα ρέματα και τα ποτάμια και κανένας δεν γνωρίζει αν και πότε θα φυτρώσουν πάλι. Και το κυριότερο, αν θα βρουν τόπο να φυτρώσουν αφού όλα τα ρέματα και τα ποτάμια θα είναι γεμάτα μπάζα από τις βιομηχανίες ενέργειας και μικρά υδροηλεκτρικά. Τότε θα καταλάβουν οι ιθαγενείς τη ζημιά που έγινε στην αποικία που επέτρεψαν να γίνει ο Τόπος τους αλλά οι εργολάβοι θα είναι μακριά να τους πετροβολήσουν ενώ αυτοί που τους έβαλαν στον Τόπο θα βρουν πάλι μια δικαιολογία.
Που εισαι Σηατλ να δεις ποσο τραγικα επιβεβαιωνεσαι μετα απο δυο σχεδον αιωνες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι "πρασινοι" καπιταλιστες, με τη στηριξη των ευρωκυβερνησεων και των τοπικων "αρχοντων", εφορμουν για να σαρωσουν οτι απεμεινε, περιπου οπως γινοταν καποτε και με τους λευκους εισβολεις στην ινδιανικη γη.
Την απαντηση τη διδασκει η ιδια η ιστορια και ειναι αυτη που και ο πιο αδαης γνωριζει και καταλαβαινει.
Για τη λεγόμενη ημερίδα του δημάρχου Αγράφων
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 17 Ιουλίου 2018
Μεγάλη νίκη των κινημάτων κατά της εγκατάστασης Βιομηχανίας ΑΠΕ στ’ Άγραφα με ταυτόχρονη κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη
Χθες 16 Ιουλίου 2018, ημέρα Δευτέρα, εργάσιμη και όχι Σαββατοκύριακο, επέλεξε ο Δήμος Αγράφων, σκόπιμα για να μην υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, να ενημερώσει τους κατοίκους των Αγράφων, για την εγκατάσταση δυο Αιολικών Σταθμών, στις θέσεις "Μιχός-Βοϊδολίβαδο-Απελίνα" (40 MW) και "Γραμμένη-Τούρλα-Καρνόπι" (46 MW).
H εκδήλωση αυτή επιβλήθηκε στο Δήμο Αγράφων, μετά από πολλές πιέσεις πολιτών, συλλόγων, κινημάτων και δημοτικών συμβούλων, αφού ο Δήμος δεν είχε σκοπό να προχωρήσει στη δημοκρατική διαδικασία διαβούλευσης, σύμφωνα με τη Σύμβαση του Άαρχους για την πληροφόρηση των κατοίκων, ως όφειλε, πριν τις υπογραφές αδειών εγκατάστασης των δυο Αιολικών εκτρωμάτων, από το Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Παρ’ όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, 250 άτομα από κατοίκους, εκπροσώπους συλλόγων, σύλλογο Κρικελλιωτών, κινήματα Καρδίτσας και Ευρυτανίας, εκπροσώπους Δήμων από άλλες περιοχές, θεσμικούς φορείς συμμετείχαν στην εκδήλωση, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ήλιου. Παρέμειναν στην πλατεία, δίνοντας παλμό, αγωνιστικότητα για την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η μεθόδευση του Δήμου Αγράφων να ορίσει συντονιστή εκδήλωσης πρώην μέλος της ΡΑΕ, υπεύθυνο για την δέσμευση κάθε βουνοκορφής (αιολικά) και κάθε ποταμού (υδροηλεκτρικά), στην Ευρυτανία, ο οποίος προέταξε, τους 3 και μοναδικούς υπερασπιστές της εγκατάστασης ΒΑΠΕ, εκπροσώπους ΕΛΕΤΑΕΝ, ΚΑΠΕ, εταιρειών, για να δημιουργηθεί κλίμα υπέρ της εγκατάστασης.
Όλες αυτές οι σκοπιμότητες του Δήμου Αγράφων έγιναν αντιληπτές από τους συμμετέχοντες , που με την καθολική αντίδραση και τις έντονες διαμαρτυρίες τους επέβαλαν στην συνέχεια, να γίνει διάλογος με τη στοιχειώδη δεοντολογία.
Τόσο ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ κ. Θεοχάρης Ζάγκας, ο Υπεύθυνος Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου, όσο και οι εκπρόσωποι των κινημάτων, πολίτες που πήραν το λόγο, επαγγελματίες, κτηνοτρόφοι τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης των αιολικών σταθμών στ΄Αγραφα. Υπεραμύνθηκαν την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, τη βιοποικιλότητα, τα τοπία και τις ήπιες ανθρώπινες δραστηριότητες, το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο των Αγράφων.
Όλοι/όλες μαζί πρότειναν ότι ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ Εθνική Στρατηγική Χωροθέτηση, καθώς και Εθνική Ενεργειακή Πολιτική. Δεν λέμε όχι στις ΑΠΕ, αλλά δεν μπορούν να μπούνε παντού, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Το ορεινό φυσικό περιβάλλον των Αγράφων είναι ανεκτίμητης αξίας με την πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα και ποικιλότητα τοπίων, τα δάση και τα αλπικά λιβάδια, που οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και να τα σεβόμαστε.
Η εγκατάσταση ΒΑΠΕ στ’ Άγραφα θίγει τα ευαίσθητα ορεινά οικοσυστήματα, δεσμεύει δημόσια γη και προκαλεί διαταραχή του υδρολογικού κύκλου, αλλοιώνοντας την ποιότητα των νερών. Κυρίως όμως μετατρέπει το νερό και τα εδάφη από δημόσια αγαθά, που ανήκουν σε όλους, σε προϊόντα για πώληση στους ιδιώτες.
Η μόνη Ανάπτυξη που σέβεται το ορεινό περιβάλλον και θα οδηγήσει στην ευημερία των κατοίκων, θα προσελκύσει τους νέους και θα ανοίξει θέσεις εργασίας, είναι η ήπια ανάπτυξη. Φυσικό κεφάλαιο, ντόπια προϊόντα, κτηνοτροφία, μελισσοκομία και εναλλακτικός τουρισμός είναι η μόνη λύση για τα’ Άγραφα.
Είναι προφανές και αναδείχθηκε από όλους τους κατοίκους ότι πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες, πρωτίστως όμως το οδικό δίκτυο που βρίσκεται ακόμα σε άθλια κατάσταση.
θα πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερα προκλητική συμπεριφορά του εκπροσώπου της εταιρείας, που του ζητήθηκε να πάρει πίσω τις απειλές που είχε εκτοξεύσει κατά των πολιτών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤαυτόχρονα, όλοι/όλες επέδειξαν ηθικό ανάστημα απέναντι στο κυνικό πρόσωπο, τις επαναλαμβανόμενες διακοπές από τον εκπρόσωπο της εταιρείας και τους έτερους του αιολικού λόμπυ, οι οποίοι είχαν, όπως αποδείχθηκε από την συζήτηση, ευθεία σύνδεση και ταύτιση με το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επίσης ακατανόητη ήταν η στάση του Δημάρχου. Αντί να πάρει καθαρή θέση υπέρ των προτάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, των πολιτών, των επαγγελματιών, των κινημάτων που επιστημονικά κατέθεσαν τη μόνη βιώσιμη πρόταση Αειφόρου Ανάπτυξης της περιοχής, προτίμησε να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο, λέγοντας ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε, ψελλίζοντας κάτι για τα μηδαμινά αντισταθμιστικά οφέλη από την εγκατάσταση.
Στη συνέχεια αρνήθηκε να συγκαλέσει Δημ. Συμβούλιο και να συνταχθεί με τους πολίτες στις προσφυγές τους στο Σ.τ.Ε, φοβούμενος προφανώς ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα ταχθούν κατά της καταστροφής των Αγράφων από την εγκατάσταση ΒΑΠΕ.
Αποτέλεσμα αυτής της εκδήλωσης ήταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε κατά της εγκατάστασης ΒΑΠΕ και υπέρ της εναλλακτικής πρότασης.
Τέλος συμφώνησαν όλοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερη ένταση και πειστικότητα μέχρι την τελική νίκη!
ΣΩΣΤΕ Τ΄ΑΓΡΑΦΑ από την εγκατάσταση ΒΑΠΕ
Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος.
ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΙΝΔΙΑΝΟΥ ΗΓΕΤΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ.
ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΑΣΦΑΛΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ, ΕΝΤΟΥΤΟΙΣ ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΝΟΥΝ "ΣΑΤΑΝΙΚΑ" ΙΔΙΑ! ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΧΡΗΣΙΜΑ.
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΚΑΙ Η ΕΜΜΕΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΙΩΤΙΚΩΝ ΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ .
Δείτε και τη συνέχεια με την επόμενη ανάρτησή μας...
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρω πως στη καρδιά πολλοί είναι Ινδιάνοι, ας τους αφουγκραστούμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Αγράφων για τα αιολικά στην περιοχή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτοικοι τού δήμου Αγράφων
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραδίδει τον φυσικό πλούτο των Αγράφων στα χέρια των μεγάλο επιχειρηματιών όπου και θα τον αξιοποιήσουν για να μεγεθύνουν τα κέρδη τους εις βάρος του λαού της περιοχής μας.
Η δημοτική αρχή σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου, από τη μία κλείνει το μάτι σε κυβέρνηση και σε επιχειρηματίες για να ξεκινήσει η συγκεκριμένη επένδυση .από την άλλη ρίχνει στάχτη στα μάτια στον λαό των Αγράφων με "ημερίδες" παρωδία όπως αυτή πού πραγματοποιήθηκε στα Άγραφα όπου ουσιαστικά δεν δόθηκε ο λόγος να τοποθετηθούν όσοι αντιδρούν στη συγκεκριμένη επένδυση.
Πλέον οι στιγμές είναι κρίσιμες για την περιοχή, και των λαό των Αγράφων.
Η ΛΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ είναι αντίθετη στην παράδοση της ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα, γιατί η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα γιατί η συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Εκτιμούμε ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα θα αλλοιώσει την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης
Καλούμε τον λαό των Αγράφων να μην επιτρέψει να συντελεστεί οικολογική καταστροφή με την εγκατάστασή αιολικών πάρκων στα Άγραφα να παλέψει και να απαιτήσει να πάψει η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.
Λαϊκή Επιτροπή Δήμου Αγράφων
Παραθέτω και μία ακόμη ενημέρωση για παρεμβάσεις από αγωνιζόμενους πολίτες κατά των αιολικών ....
ΑπάντησηΔιαγραφή" Παρέμβαση αντπληροφόρησης με κείμενα, αφίσες και πανό σχετικά με την ''πράσινη'' ανάπτυξη και την επιχειρούμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα Άγραφα πραγματοποιήθηκε σήμερα σε μια σειρά από χωριά γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα(Μεσενικόλας,Μορφοβούνι-Κρυονέρι-Πεζούλα-Νεοχώρι -Μπελοκομύτης-Μουχα -Καστανια).
Απέναντι στη μετατροπή της «Ωραίας Κοιμωμένης» σε ένα απέραντο τοπίο από σίδερα, απέναντι στην καταστροφή της φυσικής ομορφιάς, της χλωρίδας, της πανίδας των Αγράφων, απέναντι στη μετατροπή της φύσης σε μια τεράστια βιομηχανική ζώνη για την άντληση κέρδους και την οικειοποίηση της γης από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, υπάρχει ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα. Του αγώνα των τοπικών κοινωνιών για την προάσπιση του φυσικού κόσμου από τις αδηφάγες διαθέσεις του κράτους και των αφεντικών. Ενός αγώνα που διεξάγεται σε πολλά σημεία όπου εκδηλώνεται η επιθετικότητα των κυρίαρχων ενάντια στη φύση και τις τοπικές κοινωνίες και στόχο έχει να θέσει ανάχωμα στην επέλαση της ανάπτυξης. Ενός αγώνα που για να έχει προοπτική οφείλει να βάζει στο στόχαστρο, τους πραγματικούς υπεύθυνους (που αρκετές φορές εμφανίζονται και με «αγωνιστικό» προσωπείο) για την καταστροφή που συντελείται. "