Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Στα υψίπεδα της Νιάλας Αγράφων : ένα οδοιπορικό στα Ιμαλάια της Ελλάδας!


Eντυπώσεις, σκέψεις και εικόνες...

*Ανυπότακτα Άγραφα! 

Οι γέροι Αγραφιώτες λένε ότι όταν ο Θεός αποφάσισε να φτιάξει ετούτο τον κόσμο, σίτεψε το χώμα και το αφράτο το δώρισε στους κάμπους. Τις πέτρες που περίσσεψαν από τη σίτα του τις έριξε εδώ στ' Άγραφα κι έτσι γεννήθηκαν αυτά τα τρομαχτικά βουνά!

Το πολυκόρυφο ορεινό συγκρότημα των Αγράφων -το πιο άγριο, απομονωμένο και εντυπωσιακό της Πίνδου- απλώνεται σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και στο δυτικό του νομού Καρδίτσας, χωρίζοντας την περιοχή σε Ευρυτανικά Άγραφα και Θεσσαλικά Άγραφα. Πολλές Αγραφιώτικες κορυφές υπερβαίνουν τα 2.000 μέτρα: αναφέρουμε χαρακτηριστικά την Καράβα (2.184), το Ντελιδήμι (2.163), το Βουτσικάκι (2.154), τη Φτέρη (2.128), τη Λιάκουρα (2.043), τη Σβώνη (2.042), το Μπολερό (2.032), το Φλυτζάνι (2.018) κλπ. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι και αρκετές ακόμη κορυφές ξεπερνούν τα 1.900 μ. Από τα Άγραφα πηγάζουν οι ποταμοί Μέγδοβας και Αγραφιώτης, ενώ στα σπλάχνα τους φωλιάζουν δεκάδες σπάνια είδη άγριας πανίδας και συναντώνται και πάνω από 1200 είδη χλωρίδας. Αριστουργηματικά πέτρινα γεφύρια, λησμονημένοι ορεινοί οικισμοί, παλιά ξωκλήσια, μαζί με ένα πολυδαίδαλο δίκτυο μονοπατιών και χωμάτινων δρόμων συνιστούν έναν πραγματικό οικολογικό παράδεισο!


Αν η Ευρυτανία θεωρείται η Ελβετία της Ελλάδας, τα Άγραφα με τη Νιάλα θεωρούνται... τα Ιμαλάια (!), το επίκεντρο των φυσικών καλλονών της!

Μέσα σ΄ αυτά τα δύσβατα αδιαπέραστα όρη, σε τούτα τα προστατευμένα φυσικά οχυρά, στις απρόσιτες βουνοκορφές και στις βαθιές χαράδρες, άνθισε από πολύ νωρίς ο σπόρος του ανεξάρτητου βίου. Οι άνθρωποι "βαπτίστηκαν" στον σκληροτράχηλο τόπο που κατοικούσαν, "μετάλαβαν" το νάμα της ελευθερίας που τους δώρισε η ατίθαση αγραφιώτικη φύση, με αποτέλεσμα να ταυτιστούν βαθιά μαζί της! Ίσως πουθενά αλλού η "γεω-γραφία" δεν έδεσε τόσο απόλυτα με την... "ανθρωπο-γραφία" όσο εδώ στα Άγραφα.


Από τα βυζαντινά χρόνια η περιοχή αρνήθηκε να υποταχθεί στην κεντρική εξουσία. Όταν ο βυζαντινός εικονομάχος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Κοπρώνυμος (741-775 μ.Χ.) έστειλε τους εξάρχους του στα Άγραφα για να διαπιστώσουν αν αποκαθηλώθηκαν οι εικόνες (σ.σ. αυτή πρέπει να ήταν η πρόφαση, ο πραγματικός στόχος ήταν μάλλον ο γεωπολιτικός έλεγχος και η φορολογική αφαίμαξη), οι Αγραφιώτες σφαγίασαν τους απεσταλμένους του αυτοκράτορα ("θανάτω μαχαίρας παρέδωκαν" σύμφωνα με τον βυζαντινό χρονολόγο Μιχαήλ Ψελλό) στέλνοντας κατ' αυτό τον τρόπο "το μήνυμα" στον ηγεμόνα. Ο Κωνσταντίνος κατανοώντας ότι δεν μπορεί να επιβάλλει την κυριαρχία του σε έναν τέτοιο δυσπρόσιτο και επικίνδυνο τόπο, διέταξε να εξαιρεθεί από τους χάρτες και τα φορολογικά κατάστιχα της αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα η περιοχή να πολιτογραφηθεί ως... "Άγραφα" !!!


Πολλούς αιώνες αργότερα, επί Οθωμανικής κυριαρχίας, τα Άγραφα διατήρησαν σημαντικό τμήμα των προγενέστερων βυζαντινών προνομίων τους, τόσο επί του Μουράτ του Β' όσο και αργότερα επί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, ο οποίος αδυνατώντας να τα καθυποτάξει με τον Μπεγλέρμπεη της Ρούμελης, έδωσε τη συγκατάθεσή του στην περίφημη συνθήκη του Ταμασίου (10-5-1525) βάσει της οποίας τα Άγραφα (σ.σ ευρυτανικά και θεσσαλικά) θα απολάμβαναν μία ιδιότυπη θεσμοθετημένη μορφή ανεξαρτησίας με σημαντικά οφέλη για τον ντόπιο πληθυσμό!

Έτσι συμφωνήθηκε να αναγνωριστεί καθεστώς αυτονομίας στα αγραφιώτικα χωριά, απαγορεύτηκε να κατοικούν Τούρκοι σε αυτά (πλην του Φαναρίου), ενώ επιτράπηκε και η ελεύθερη επικοινωνία των ορεσίβιων κατοίκων με τις πεδινές περιοχές, υπό την προϋπόθεση να πληρώνεται ένας ετήσιος συμβολικός φόρος (50.000 γρόσια ανά κοινότητα) που θα αποδίδονταν στην Πύλη από το τοπικό συμβούλιο μέσω κάποιου έμπιστου προσώπου. Επίσης τα Άγραφα είχαν και το πρόσθετο προνόμιο να διατηρούν δικό τους "καπετάνιο" για την τήρηση της τάξης! Αν και η προαναφερόμενη συνθήκη  παραβιάστηκε ουκ ολίγες φορές, εντούτοις οι απείθαρχοι Αγραφιώτες απέφευγαν τα περισσότερα "χαράτσια" και απέδιδαν; (ή μήπως όχι - βλ. εδώ) μόνο τον κεφαλικό φόρο, καθώς και το λεγόμενο "αστάρι" δηλ. μια ποσότητα τοπικού υφάσματος εξαιρετικής ποιότητας που χρησίμευε ως... σφογγιστήρι των αγγείων του Σουλτάνου! Να σημειώσουμε, όμως, ότι οι ντόπιοι εκμεταλλευτές, κοτζαμπάσηδες και σία, επέβαλλαν και αυθαίρετους δικούς τους φόρους επιβαρύνοντας με επιπλέον "δοσίματα" το λαό (βλ. εδώ).


Εξαιτίας της ιδιόμορφης αυτονομίας τους τα Άγραφα παρέμειναν ζωντανά και αναπτύχθηκαν ποικιλοτρόπως. Συνάμα, λόγω και του δυσπρόσιτου εδάφους τους, αποτέλεσαν ένα ασφαλές καταφύγιο για αρκετούς διωκόμενους. Κάμποσοι απείθαρχοι "ζορμπάδες" από Ήπειρο, Πελοπόννησο και άλλες περιοχές, που ασφυκτιούσαν κάτω από τον καταπιεστικό ζυγό ή έρχονταν σε σύγκρουση με τους θεσμούς του καθεστώτος, κατέφευγαν εδώ στα ψηλά βουνά και έστηναν μια νέα αδέσμευτη ζωή μακριά από τον έλεγχο και το αδιάκριτο βλέμμα της κεντρικής εξουσίας.


Τα άρματα και η παλικαριά ήταν για αιώνες τα πιο φερέγγυα διαπιστευτήρια για την είσοδο και την εγκατάσταση στον ανυπότακτο κόσμο των Αγράφων! 

Στο διάβα του χρόνου κάποιοι μετέπειτα ηγεμόνες όπως ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, προσπάθησαν να κυριαρχήσουν στα Άγραφα, με πολλές και διάφορες μεθοδεύσεις που δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν. Όμως ακόμη και ο Αλής τα βρήκε σκούρα, όταν απέναντί του ύψωσαν ανάστημα γενναία παλικάρια σαν το θρυλικό Κατσαντώνη, το Δίπλα, τον Τσιόγκα και άλλους "ατάκτους"! Στην εξέγερση του '21 τα Άγραφα παρέμειναν αδούλωτα και κέντρο δράσης σπουδαίων μαχητών της ανεξαρτησίας όπως ο Καραϊσκάκης, ο Τσάκας, κ.ά. |(βλ. ενδεικτικά εδώ και εδώ)


Επειδή και ο μύθος συνηγορεί στο ανυπότακτο τούτης της γης, να αναφερθούμε σε ένα παλιό παραμύθι που έλεγε ότι ψηλά πάνω στη Νιάλα, υπήρχε μία απρόσιτη σπηλιά στην οποία κατοικούσε ένα δράκος. Όταν αυτός αντιλαμβάνονταν τα τουρκαρβανίτικα αποσπάσματα της εξουσίας κυλούσε καταπάνω τους τεράστια βράχια για να τους κόψει το δρόμο και να μην τολμήσουν να πλησιάσουν τον "άγραφο τόπο" !!!

Ακόμη και στα 1852, ο Γάλλος περιηγητής Eugene Yemeniz που επισκέφτηκε τον τόπο έγραφε για τους Αγραφιώτες: "αποκομμένοι στη μοναξιά τους, με τα πρωτόγονα έθιμά τους, ζουν μακριά από την κίνηση και την ανανέωση που υπάρχει στην Πελοπόννησο, όντας πολύ αδιάφοροι στον κώδικα και στους πραγματικούς νόμους που διέπουν το κράτος"!   

Τέλος, στην πρόσφατη νεότερη Ιστορία, τα βουνά των Αγράφων τιμήθηκαν και από τους αντάρτες των δύο ξεσηκωμών καθώς αποτέλεσαν και πάλι μία επαναστατική έπαλξη ανεξαρτησίας κόντρα στις σύγχρονες σιδερόφραχτες αυτοκρατορίες (γερμανοϊταλική, αγγλοαμερικάνικη) και το συνεργαζόμενο με τους ξένους δυνάστες  μοναρχικό κράτος.


Στο μέλλον; Ποιος να ξέρει άραγε... τι επιφυλάσσουν τ' Άγραφα στο επόμενο ραντεβού τους με την Ιστορία!

**Στα ψηλά... (από τ' Άγραφα στα Καμάρια και στη Νιάλα)

Με αυτές τις σκέψεις αποφασίσαμε να ανηφορίσουμε από το ομώνυμο χωριό των Αγράφων  Ευρυτανίας  για ακόμα παραπάνω... ακόμα ψηλότερα!

Στόχος να κάνουμε ένα πέρασμα από την πολυθρύλητη Νιάλα, τα "Ιμαλάια της Ελλάδας" για ν' αντικρίσουμε ξανά, μετά από καιρό, τον τόπο όπου τον Απρίλη του 1947 γράφτηκε μία ξεχωριστή σελίδα της αντιστασιακής ιστορίας μας (βλ. αφιέρωμα "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" και σχετικό ντοκιμαντέρ).

Ξεκινήσαμε μία ζεστή καλοκαιρινή μέρα από το χωριό... 

Το τετράτροχο όχημα κατάπινε τον ελικοειδή κακοτράχαλο χωματόδρομο με τα ελατόφυτα πρανή, τραβώντας όλο και ψηλότερα, ώσπου το χωριό των Αγράφων φάνταζε ξοπίσω μας σαν μια μικρή ξεθωριασμένη κουκκίδα χαμένη μέσα στην απεραντοσύνη των βουνών. Κάποιες ξεκομμένες ενδιάμεσες διακλαδώσεις οδηγούν σε λησμονημένους κτηνοτροφικούς οικισμούς (Μίκρα κλπ).


Όσο ανεβαίναμε ο αέρας άλλαζε, μια ευεργετική δροσιά μας συνόδευε, ενώ το τοπίο όλο και αγρίευε, γινόταν εμφανώς πιο αλπικό, προδιαθέτοντάς μας για αλλιώτικες εικόνες!  

Έτσι, μετά από 12 χλμ ορεινής διαδρομής, φτάσαμε ως την πρώτη κομβική κορφή, ψηλά στον αυχένα, στο σταυροδρόμι του διάσελου (1660 μ.)


Στο σημείο αυτό "σταυρώνουν" τέσσερις κατευθύνσεις. Η μία είναι αυτή απ' όπου ήρθαμε εμείς, δηλ. από το χωριό των Αγράφων. Η άλλη έρχεται από Μαυρομάτα/Αγ.Δημήτριο. Η τρίτη κατευθύνεται προς Σάικα και λίμνη Πλαστήρα. Και η τέταρτη προς τη Νιάλα!

Παρατηρούμε την απίθανη πανοραμική θέα με τα θεόρατα βουνά των Αγράφων που σαν αλλεπάλληλα γιγάντια κύματα ξεχύνονται ορμητικά στο βάθος του ορίζοντα! Μακριά σε μία επίσης φαντασμαγορική οπτική προβάλλει αχνά και η λίμνη Πλαστήρα! 

Αρχικά, επιλέξαμε να κατηφορίσουμε λίγο παρακάτω ως τα Καμάρια ένα μοναχικό κτηνοτροφικό σαρακατσάνικο οικισμό στα 1550μ. Σημειωτέον ότι τα Άγραφα θεωρούνται η κατ' εξοχήν ιστορική κοιτίδα-κοινή πατρίδα των απανταχού Σαρακατσαναίων, των ανεξάρτητων σκηνιτών κτηνοτρόφων που σε αυτά τα βουνά βοσκούσαν επί αιώνες τα κοπάδια τους.


Τα Καμάρια; Xάρμα ιδέσθαι! Όμορφο χωριό, με τις κόκκινες κεραμοσκεπές του, στολίδι των βουνών, που τα καλοκαίρια ζωντανεύει ξανά, μετά την έρημη συμβίωσή του με το μακρύ χειμώνα! Περπατήσαμε στα Καμαριώτικα λιβάδια, απολαύσαμε τον καθάριο γαλάζιο ουρανό, την μικρή αλπική λίμνη, τη δροσερή νερομάνα στην "Προυσιώτισσα των Αγράφων", ενώ παρατηρήσαμε και ελεύθερα άλογα (!), άγνωστα αγριολούλουδα και σπάνια βότανα των βουνών. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρυτανία συγκαταλέγεται, σύμφωνα με έρευνες, ανάμεσα στις πέντε καθαρότερες περιοχές του πλανήτη! 

Κατόπιν, γυρνώντας ξανά πίσω στον αυχένα, ακολουθήσαμε τη σηματοδοτημένη κατεύθυνση "προς Νιάλα" (10 χλμ) πραγματοποιώντας μία αργόσυρτη σκληρή διαδρομή στα σπλάχνα των αγραφιώτικων βουνών σε ισοϋψή 1700-1800 και πλέον μέτρων.


Οδεύοντας προς το οροπέδιο της Νιάλας (στα 1850+ μ.), ένας άγριος μα πανέμορφος τόπος, ξεδιπλώνονταν μπροστά μας με το βλέμμα να μαγνητίζεται στους πέτρινους τιτάνες που λογχίζουν αυθάδικα τον ουρανό! Υποκλιθήκαμε στις αιώνιες αετίσιες βουνοκορφές: Πέντε Πύργοι (2004), Φλυτζάνι (2018), Σβώνη (2042), Καταρραχιάς (2003), Πλάκα (2000) και άλλες ακόμη που μας επόπτευαν ολόγυρα και αφ' υψηλού!


Εδώ να σημειώσουμε ότι από μακριά και από συγκεκριμένη οπτική γωνία  η κορυφογραμμή της Νιάλας φαντάζει σαν την... "Ωραία Κοιμωμένη των Αγράφων", ένα μοναδικό υπερθέαμα που σμίλεψαν υπομονετικά στους αιώνες οι αγραφιώτικοι αέρηδες, προσδίδοντας μια φυσική μεγαλοπρέπεια που μαγεύει κάθε λάτρη των βουνών και της φύσης!

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η πολυθρύλητη Νιάλα πήρε την ονομασία της, από ένα χαρακτηριστικό πετροσκάλιστο "Ν" που διαγράφεται στις κορφές του Φλυτζανιού. 'Αλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι το όνομά της προήλθε από τη "νίλα" που σημαίνει τον "κακό χαμό" εξαιτίας των άγριων καιρικών συνθηκών.


Σε κάποια φάση "ξεπεζέψαμε" από το όχημα, πήραμε τις γκλίτσες μας και περπατήσαμε  για κάποιες ώρες στη μακριά ράχη της Νιάλας έτσι ώστε να αποκτήσουμε μία πιο άμεση επαφή με αυτά τα χώματα σε τούτο τον αυθεντικό ακατέργαστο τόπο! Γιατί μόνο όταν περπατήσεις έναν τόπο τον γνωρίζεις πραγματικά!

Εικόνες που παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή διαδέχονται η μία την άλλη... 

Κοπάδια βόσκουν αμέριμνα υπό την επιστασία των τετράποδων ποιμενικών φυλάκων τους σε καταπράσινα -αιώνια ανοιξιάτικα- αλπικά λιβάδια, που απλώνονται όσο βλέπει το μάτι περιστοιχισμένα από πανύψηλα βουνά, αετοί πραγματοποιούν επιβλητικές πτήσεις σιμά στις κορφές, τσάι του βουνού και άγρια μέντα φύονται τριγύρω, ενώ μοναχικά δέντρα διακόπτουν με θράσος το συνεχές σκληρό ανάγλυφο... όσο ο στενός χωμάτινος δρόμος ξετυλίγεται ανεξάντλητος μπροστά μας ακολουθώντας τις απότομες κλίσεις των ορεινών όγκων...


 Όπως και να 'χει, το να περιγράψει κανείς τις έντονες εντυπώσεις εδώ επάνω, είναι σίγουρα πολύ δύσκολο. Γιατί πως να αποτυπώσεις σε λόγια τις πρωτόγνωρες αισθήσεις, το συναίσθημα, την απόλυτη σιωπή, τις βαθιές καθαρές ανάσες, τον ψίθυρο του ανέμου, τις βουνίσιες ευωδιές, την ψυχική ανάταση, την ευεργετική γαλήνη, αλλά και την αδιόρατη συνοδευτική μελαγχολία! Πως να μεταφράσεις σε λέξεις την προμηθεϊκή αίσθηση ανεξαρτησίας που αποπνέουν αυτές οι κορφές και τον πλούτο των σκέψεων που σε διακατέχουν περνώντας από εδώ!


Σταθήκαμε για ένα προσκύνημα στο αθέατο λιτό πετρόχτιστο μνημείο της Νιάλας στη "Γραμμένη Ράχη"! Από επάνω δεσπόζει η τρομακτική κορφή του "Τσεκούρα" με τη μορφή του παγωμένου αντάρτη (βλ. εδώ) ! Κάπου εδώ, σ΄ αυτούς τους αγραφιώτικους αιθέρες, πλανώνται αδικαίωτες οι άυλες, πλέον, μορφές των αγωνιστών, που θυσίασαν νιάτα και ζωές για το όραμα μιας νέας κοινωνίας δίχως αδικία και εκμετάλλευση...


Κι όμως εδώ, σε αυτά τα αιματοποτισμένα χώματα, οι εταιρίες με τα μεγάλα αφεντικά, έχοντας και τη συνδρομή της κρατικής εξουσίας, που τους παραχωρεί δημόσια γη και χρήμα, ετοιμάζονται να στήσουν τα ανεμοτέρατά τους ξεκοιλιάζοντας τα βουνά της θυσίας στο βωμό της ψευδοπράσινης κερδοφορίας. Ύβρις και προσβολή για έναν μοναδικό τόπο που θα έπρεπε να ανακηρυχθεί και εθνικός δρυμός μα και προορισμός ιστορικής μνήμης! Αναρωτιέται εύλογα κανείς εάν αυτός ο λαός, εάν η σημερινή γενιά, θα επιτρέψει ετούτα τα βουνά που κάποτε τα τίμησαν οι Κλέφτες κι οι Αντάρτες να τα μαγαρίσουν τώρα οι κεφαλαιοκράτες...


Αφού εναποθέσαμε λίγα αγριολούλουδα στο μνημείο προχωρήσαμε... 

Στη Νιάλα κατοικούν και μοχθούν οι εναπομείναντες ακρίτες της αγραφιώτικης γης, οι σαρακατσάνοι κτηνοτρόφοι, αλλά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού ο άγριος χειμώνας ερημώνει εδώ τα πάντα και ο χιονιάς σκεπάζει με το λευκό του πέπλο κάθε τι!


Κατηφορίσαμε το φιδογυριστό δρόμο ως το έρημο παλιό ξωκκλήσι του Άϊ Λιά, αντικρίσαμε στον περίβολό του τους τάφους των γεροτσελιγκάδων, ήπιαμε παγωμένο νερό από την παρακείμενη πηγή, ανακαλύψαμε στις πτυχώσεις των βουνών τις τελευταίες σαρακατσάνικες στάνες, συναντήσαμε ανθρώπους αγνούς, φιλόξενους και υπερήφανους, κουβεντιάσαμε για τη σκληρή μα και ανεξάρτητη ζωή των ορεσίβιων συμπατριωτών μας, παίρνοντας μία γεύση από αυτήν την ξεχασμένη Ελλάδα που επιμένει ακόμη και σήμερα να ζει και να αναπνέει σε τούτες τις δυσπρόσιτες μοναχικές κορφές...


Μετά τη Νιάλα συνεχίσαμε την περιπετειώδη διαδρομή μας προς το διάσελο του Αϊ Νικόλα και από εκεί μέσω Βραγγιανών πήραμε το δρόμο της επιστροφής...


Υποσχεθήκαμε... στον εαυτό μας να ξαναρθούμε μια καλοκαιρινή βραδιά. Να κατασκηνώσουμε, όλη η παρέα, σε ένα απίστευτο θεόμορφο σημείο που ανακαλύψαμε, και να χαρούμε, μακριά από πόλεις και φώτα, τη μαγική αστροφεγγιά και τη φεγγαράδα της πλανεύτρας Νιάλας!

Με την προσμονή, την ελπίδα και συνάμα την αγωνιστική υπόσχεση ότι θα παλέψουμε και εμείς στο βαθμό που μας αναλογεί, και μαζί με όλους τους συμπατριώτες συναγωνιστές, ώστε να εξακολουθήσουμε να λέμε και εμείς και οι επόμενοι από εμάς... "Άγραφα : κάποτε απάτητα - πάντοτε απάτητα"!


26 σχόλια:


 1. Φίλες και φίλοι...
  αν θέλετε κάντε δεξί "κλικ" επάνω στις φωτογραφίες και κατόπιν "άνοιγμα συνδέσμου σε νέα καρτέλα" ώστε να δείτε σε μεγάλο πλάνο τις φωτο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπέροχη ανάρτηση!
  Μακάρι τα Άγραφα να παραμείνουν απάτητα από κεφαλαιοκράτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Kατω τα ξερα σας απο τα Αγραφα.!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είναι ΚΤΗΝΩΔΙΑ η καταστροφή ενός τέτοιου τοπίου με τέτοια βαρύνουσα αξία, αισθητική και ιστορική.
  Συναγερμός!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ένας ύμνος στα περήφανα Άγραφα είναι τούτη η ανάρτησή σου. Νάσαι καλά φίλε μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εξαιρετική παρουσίαση αυτών των περήφανων βουνών μας. Εντυπωσιακές και συγκινητικές οι πληροφορίες. Πόσο καθοριστικές θα ήταν για την ευαισθητοποίηση των αυριανών πολιτών, κάποιες σχολικές εκδρομές με προορισμό αυτά τα ιερά τής πατρίδας μας.
  Αυτοί οι σπουδαγμένοι, μηχανικοί και άλλοι, που τόλμησαν να διανοηθούν την ιεροσυλία να τ’ ασχημίσουν, πόση παιδεία διαθέτουν;
  (Θα παύσουν να είναι ανυπότακτα τα Άγραφα;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΕΓΓΙΧΤΑ.
  ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΕΘΟΥΝ ΒΟΡΑ ΣΤΙΣ ΑΔΗΦΑΓΕΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
  EMΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Τώρα που οι σύγχρονοι κατακτητές έρχονται με τα καθρεφτάκια της "ανάπτυξης", τώρα είναι που γράφεται η σύγχρονη ιστορία. Εύχομαι ολόψυχα να καταγραφεί άλλο ένα κεφάλαιο αντίστασης στα σχέδια των "επενδυτών", για να είναι αναπαυμένες οι ψυχές των καπεταναίων που θυσιάστηκαν. Μια δυνατή κλωτσιά σ' όσους ορέγονται να μολέψουν αυτά τα χώματα!
  Ευχαριστούμε για το οδοιπορικό αυτό, Ευρυτάνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Κάτω τά ξερά σάς από τά Άγραφα. Είναι ποτισμένα με αίμα ηρώων καί φυτρώνουν μόνο Πλατανιά και Έλατα όχι ανεμογεννήτριες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πόσο αγαπάς αυτόν τον τόπο Ιχνηλάτη της Ευρυτανίας! Μαζί σου τον αγαπήσαμε και τον γνωρίσαμε και εμείς στο έπακρο. Τα Αγραφα, η Νιάλα και όλα αυτά τα μεγαλειώδη βουνά που αποτελούνε τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου και που παρέμειναν αλώβητα και απόρθητα για αιώνες, τώρα πάνε να τα καταστρέψουν ολοκληρωτικά "οι γύπες" του χρήματος που στο τέλος θα αφήσουν ξοπίσω τους κρανίου τόπο. Αυτή θα είναι η πρώτη πράξη ενός δράματος που σαν ντόμινο θα επιφέρει αλεπάλληλες τραγικές επιπτώσεις σε όλο το ευαίσθητο ορεινό οικοσύστημα (πανίδα, χλωρίδα, υδροφόρους ορίζοντες, κατολισθήσεις,. σεισμογενή φαινόμενα, μόλυνση υπεδάφους, αποξηλώσεις δασών, αισθητική απαξίωση του τοπίου, ξερίζωμα κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων κτλ) ώσπου στο τέλος θα ερημοποιηθεί αυτή η όμορφη γη που προσελκύει τους φυσιολάτρες όλης της Ελλάδας.
  Το αντίτιμο θα γεμίσει μόνο τις τσέπες αυτών που παριστάνουνε τους επενδυτές με τα δικά μας λεφτά μέσα από τους λογαριασμούς της Δεη με το χαράτσι που πληρώνουμε για τις δήθεν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα "αντισταθμιστικά" θα αποδειχθούνε μια μεγάλη μούφα, οι υποσχέσεις είναι φούμαρα του αέρα μαζί με την ημερομηνία λήξης των ανεμοτεράτων όταν στα βουνά θα απομείνουν τεράστιοι όγκοι παλιοσιδερικών και τσιμέντων. Οι γερμανοί ξεφορτώνονται τις δικές τους ανεμογεννήτριες και ψάχνουν νεκροταφεία να μεταφέρουν τα απομεινάρια τους. Εμείς μπαίνουμε στην αρχή του κύκλου της καταστροφής. Οταν ξεκοιλιάζουνε τα βουνά θα ξεθάψουν και τα κόκκαλα των αγωνιστών που θυσιάστηκαν στη Νιάλα ;
  Υπάρχει ακόμα ελπίδα αν ενωθούμε σαν μια αδιάσπαστη γροθιά οι κάτοικοι των χωριών, των ευρυτανικών και καρδιτσιώτικων Αγράφων, μαζί με κόσμο από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, συλλόγους, σωματεία, φορείς, δίκτυα, εργαζόμενους, νεολαία, επιστήμονες και γενικά συνειδητοποιημένους πολίτες, να βάλουμε όλοι τα στήθη μας μπροστά και να πούμε No pasaran!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ενημέρωση προς όλους.

  Να ανακληθούν οι άδειες για τα αιολικά στα Άγραφα
  θα ζητήσει ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα με υπόμνημα στο Υπ. Περιβάλλοντος. Αποφασίστηκε χθες 8-10-19

  Nα δούμε θα ξυπνήσουν και οι δικοί μας Δήμοι από την εδώ πλευρά ή μήπως....?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Τα βουνά μας, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα Ιμαλάια γιατί τα βουνά μας έχουν μια μοναδική μυστική δύναμη και δεν θα επιτρέψουν καμιά αιολική εγκατάσταση να τα μολύνει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Εκπληκτικό οδοιπορικό, θα έλεγα!

  Καλά, πράγματι, με το άνοιγμα των φωτό σε νέο παράθυρο, παθαίνεις ...

  Μπράβο βρε Ευρυτάνα, φοβερό ποστ, πράγματι.

  Δύο ερωτήσεις ...
  1. Ποιον χαιρετάει ο βοσκός;
  2. Γιατί ο σχετικός ... βράχος, δεν μας αφήνει να μαζέψουμε τσάι;

  Την θερμή μου καλησπέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Πέρασα από εδώ, να πάρω λίγο καθαρό αέρα, να αναπνεύσω το οξυγόνο της μέρας μου κι ας τελειώνει σε λίγο αλλά η μεγαλοπρέπεια των Αγράφων μου έκοψε την ανάσα!!!
  Κι εγώ βουνίσια είμαι και σε καταλαβαίνω. Η ομορφιά του υψομέτρου είναι ισάξια με την απεραντοσύνη της γαλάζιας απεραντοσύνης όμως για όσους έχουν μεγαλώσει κοιτώντας ένα μεγαλόπρεπο βουνό, η αίσθηση της "εξύψωσης" με την οποία μπολιάζονται δεν περιγράφεται.
  Σ'ευχαριστούμε για το πλήθος των ιστορικών στοιχείων που μοιράζεσαι μαζί μας. Μας είναι πολύτιμα!
  Καλό βράδυ Ευρυτάνα Ιχνηλάτη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Mια παρέμβαση σχετικά με τα ερωτήματα του αναγνώστη "Faros"...

  1. Στη φωτο ο Αγραφιώτης βοσκός χαιρετάει κάποιους περιπατητές των βουνών σαν και του λόγου μας. Να υπάρχει όμως άραγε και αυτή η εκδοχή;;
  (βλ. εδώ...https://eyrytixn.blogspot.com/2019/07/blog-post_8.html)

  2. Υπήρχε αυτή η απαγόρευση για συλλογή τσαγιού για καιρό στο βράχο, υποψιαζόμαστε μάλλον από τo Δασαρχείo, καθώς αρκετοί επιτήδειοι δεν μάζευαν τσάι για προσωπική τους χρήση αλλά κυριολεκτικά το ξεπάτωναν και το κατέστρεφαν μιας και το εμπορεύονταν. ΑΝ και το Δασαρχείο, εφόσον θα ήθελε να προστατευθεί πραγματικά αυτό ο τόπος, θα έπρεπε να προειδοποιεί: "Απαγορεύεται η εγκατάσταση ανεμοτεράτων"! Περί αυτού τι λέει και τι πράττει; Όχι "ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι"...

  ΥΓ. Συν τω χρόνω και ανάλογα με τις εξελίξεις θα ακολουθήσει και άλλο/άλλα post για τη Νιάλα και γενικότερα τα Άγραφα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Αυτή η ανάρτηση αυτό το καταπληκτικό αφιέρωμα για τη Νιάλα......αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη........γιατί δεν ξέρω εάν θα ξαναδούμε ποτέ έτσι αγνά και ανέπαφα τα βουνά των Αγράφων.....μετά από όσα τους επιφυλάσσουν!!!!!!!!Ας ξυπνήσουμε όλοι.......ούτε ένας αμέτοχος όλοι στον αγώνα.......γη και ελευθερία στα Αγραφα!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Τουλάχιστον ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ και αποκαλυπτικό το παρακάτω βίντεο.
  Μέχρι και οι αστυνομικοί της Ευρυτανίας διαμαρτύρονται που τους θέτουν στην υπηρεσία των ιδιωτικών εταιρειών!

  https://www.dailymotion.com/video/x7mezdr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. COPY από το "ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ"


  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ

  ΚΑΙ ΣΤΗ ¨ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ¨

  Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, καλούμε πρωτοβουλίες, συνελεύσεις, συλλογικότητες, κινήματα αντίστασης και αγωνιστές:

  • Σε συγκέντρωση - πορεία στην πλατεία Ελευθερίας της Καρδίτσας (κεντρική) στις 11.00 πμ

  με στόχο την -όσο το δυνατόν μεγαλύτερη- ανάδειξη της γιγαντιαίας καταστροφής, που σχεδιάζεται στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, με όχημα την «πράσινη» ανάπτυξη και την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Τα Άγραφα ένα απέραντο τοπίο φυσικής και άγριας ομορφιάς, ένα «μνημείο» αγώνα , ένας τόπος, όπου χιλιάδες άνθρωποι αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

  • Σε συνάντηση κινημάτων και ανοιχτή συνέλευση, στο αναψυκτήριο του Παυσίλυπου σχετικά με την λεηλασία και την καταστροφή της φύσης από το κράτος , το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις -ΕΕ.

  Τις μάχες που δίνει ο καθένας στην περιοχή του δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως ¨τοπικά προβλήματα". Τις αντιλαμβανόμαστε ως μάχες ενός συνολικού κινήματος, που παλεύει ενάντια στην ανάπτυξη , που στο σημερινό σύστημα καταστρέφει ζωές και περιβάλλον, για να τροφοδοτήσει την κερδοφορία των λίγων, απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες της πλειοψηφίας.

  Η επαπειλούμενη καταστροφή των Αγράφων, αποτελεί και αυτή, κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης πάνω στη φύση, άρα και την κοινωνία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το λεγόμενο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, επιβάλει μια σειρά από μέτρα. Χωρίς όρους και με διαδικασίες ‘’αστραπή’’, θα παρέχει δυνατότητες για κάθε είδους υπερβάσεις όρων δόμησης και ελέγχων, για την προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιδοτεί του «επενδυτές» για το έγκλημα απέναντι στην φύση, προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζόμενων, της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος.

  Από την Εύβοια, τις Σκουριές, την Ήπειρο, το Ιόνιο, την Κρήτη, μέχρι το Βόλο και τον Αχελώο βλέπουμε ότι οι κάθε λογής επενδυτές, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, λεηλατούν χωρίς όριο την φύση, με μοναδικό στόχο το κέρδος.

  Αυτή η επίθεση όμως, έχει βρει απέναντι της, τις αντιστάσεις των κινημάτων κατά της λεηλασίας του δημόσιου χώρου. Άνθρωποι που υπερασπίζονται την ίδια τους την ζωή, την ιστορία και την αξιοπρέπεια τους, μέσα από την υπεράσπιση της φύσης. Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, του αιγιαλού, στην καταστροφή των δασών, στην μόλυνση του αέρα και των θαλασσών, στις απέραντες χωματερές.

  Μόνο οι αγώνες, οι αντιστάσεις μας και η σύνδεση τους μπορούν να βάλουν φραγμό στις μηχανές της «ανάπτυξης» και στα καταστροφικά –για την φύση και την κοινωνία-σχέδια κράτους και κεφαλαίου.

  Μέσα από την εκδήλωση επιδιώκουμε τη σύνδεση αυτών των αντιστάσεων, ώστε όλοι μαζί, να συντονιστούμε, να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες ώστε να δώσουμε με καλύτερους

  όρους τις μάχες που έρχονται.

  Επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και τέλος το μπλοκάρισμα, όλων των καταστροφικών διαδικασιών . Γνωρίζουμε ότι απέναντι μας έχουμε όλο το κατεστημένο, από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, από τους επενδυτές και την ΕΕ, από τους κρατικούς θεσμούς, τους τοπικούς παράγοντες δήμων και περιφερειών .

  Η «ανάπτυξη» που μας ετοιμάζουν καταστρέφει το περιβάλλον και τη ζωής μας .Χρέος μας είναι να διαλέξουμε το δρόμο της αντίστασης και της ρήξης , του συντονισμού, με κοινές δράσεις, με μαζικό και συλλογικό αγώνα.

  ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. τα γυρίσαμε τότε, σχεδόν όλα αυτά, τα κυριότερα βουνά των Αγράφων. Τη Νιάλα, τη Βουλγάρα, υψώματα δηλαδή μεγάλα. Στη Νιάλα που έγινε η μεγάλη τραγωδία το 1947, πάγωσαν γυναίκες, άντρες και παιδάκια από ανταρτο-οικογένειες που ήθελαν να περάσουν και να ξεφύγουν από τον κλοιό του στρατού. Στη Νιάλα επίσης αντάμωσαν στρατιώτες με αντάρτες. Το πρωί ήταν σε μια σκηνή στελέχη του κόμματος που δεν πήραν είδηση ότι οι στρατιώτες έφυγαν, και έτσι τους έπιασαν. Έπιασαν αντάρτες όπως η Βαγγελιώ η Κουσιάντζα, ο Τσιρώνης και άλλοι, τους πήγαν στη Λαμία, τους δίκασαν και τους εκτέλεσαν. Και έχω δει αυτά τα βουνά τώρα ύστερα από 70 χρόνια, που τα πέρασα όλα με τα πόδια, που δυστυχώς τώρα αυτά τα πόδια δεν πάνε, πονάνε τα γόνατά μου και πολύ δύσκολα κινούμαι. Έχω και εγώ γράψει για τη Νιάλα στο βιβλίο μου, αλλά για περισσότερα, κυκλοφορεί ένα βιβλίο τώρα του Μενελάου Μούστου που πέθανε το 1954 στην Τασκένδη και λέγεται «Αφηγήσεις για το Δημοκρατικό Στρατό», από τις Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

  Από συνέντεξκη του Τάκη Ψημμένου συγγραφέα του εξαιρετικού "Αντάρτες στ' Άγραφα"
  http://www.katiousa.gr/istoria/tet-a-tet-me-tin-istoria-takis-psimmenos/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Καρδίτσα: Κραυγή διαμαρτυρίας για τις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα από όλη την Ελλάδα

  Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη το Παυσίλυπο

  Με μεγάλη συμμετοχή, ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα να σταματήσουν τα σχέδια της καταστροφής των Αγράφων, πραγματοποιήθηκε η μαζική Πανελλαδική συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της Καρδίτσας…

  Συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα, απλοί άνθρωποι, νέοι και ηλικιωμένοι, Καρδιτσιώτες και μη, ενώθηκαν βροντοφωνάζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στην καταστροφή της περιοχής από τη βιομηχανοποίηση και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών…

  Και μόνο το γεγονός ότι επιχειρείται το «ξεκοίλιασμα» της περιοχής των Αγράφων προς χάρην ιδιωτών που θησαυρίζουν απο όλη αυτή την ιστορία που κάποιοι ονομάζουν «πράσινη ανάπτυξη», προκαλεί αγανάκτηση σε όλη την Ελλάδα…

  Οσοι επεξεργάζονται σχέδια ερήμην της κοινωνίας, πήραν μια ηχηρή απάντηση απο τη μεγάλη πορεία της Καρδίτσας.  Η κινητοποίηση περιλαμβάνε συγκέντρωση – πορεία στην πλατεία Ελευθερίας της Καρδίτσας (κεντρική) στις 11πμ., με στόχο την -όσο το δυνατόν μεγαλύτερη- ανάδειξη της γιγαντιαίας καταστροφής, που σχεδιάζεται στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, με όχημα την «πράσινη» ανάπτυξη και την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Όπως σημείωναν σε ανακοίνωσή τους οι διοραγανωτές:

  Τα Άγραφα ένα απέραντο τοπίο φυσικής και άγριας ομορφιάς, ένα «μνημείο» αγώνα , ένας τόπος, όπου χιλιάδες άνθρωποι αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

  Όπως τόνισε, μιλώντας για την ανοιχτή συνέλευση ο κ. Γκένας δωρίζουν την γη των Αγράφων σε υποτιθέμενους επενδυτές και αυτό δεν θα επιτραπεί να περάσει. Μίλησε για αντίσταση που είναι πλέον θέμα αξιοπρέπειας και κάλεσε όλο τον κόσμο να πει όχι στην καταπάτηση των Αγράφων.

  Στη συνέχεια μετά την πορεία πραγματοποιήθηκε συνάντηση κινημάτων και ανοιχτή συνέλευση, στο αναψυκτήριο του Παυσίλυπου σχετικά με την λεηλασία και την καταστροφή της φύσης από το κράτος , το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις -ΕΕ.

  thessaliatv.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Εδώ photos από τη συγκέντρωση της Καρδίτσας

  https://karditsapress.gr/eco/64-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/27585-%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6#.XaG8ouXw9nY.facebook

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. MEΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ, ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Τα περιθώρια στενεύουν .....γενικός ξεσηκωμός χρειάζεται για τα τιμημένα Άγραφα .Εκατοντάδες χρόνια ελεύθερα ,τα βουνά αυτά,είναι άδικο και πέρα από κάθε λογική να τα καταπατήσουν στο όνομα της ΄΄ανάπτυξης΄΄ οι σύγχρονοι δυνάστες.Ο συμπατριώτης μας δασάρχης Καρπενησίου έχει να πει κάτι?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Από EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

  Δυναμική διαδήλωση για τα αιολικά στα Αγραφα

  Τάσος Σαραντής

  Με μεγάλη συμμετοχή και έντονο παλμό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι συγκέντρωση και πορεία στην Καρδίτσα ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών στα Αγραφα.

  Η διαδήλωση διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε έπειτα από πανελλαδικό κάλεσμα της «Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα». Νωρίτερα, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ζήτημα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.

  Οι διαδηλωτές παρέμειναν περίπου μιάμιση ώρα στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, όπου είχαν αναρτήσει πανό συλλογικότητες και κινήματα που συμμετείχαν, και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, από το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Τρίκαλα, την Αθήνα, την Κόρινθο, τα Ιωάννινα, την Καρδίτσα και τα αγραφιώτικα χωριά.

  Την πορεία ακολουθούσαν σε μικρή απόσταση ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, η παρουσία των οποίων ήταν έντονη και σε άλλα σημεία της πόλης.

  «Το πάθος για τα άγρια βουνά είναι δυνατότερο από τα αιολικά», «Η πράσινη ανάπτυξη δεν μας παραμυθιάζει, τη φύση καταστρέφει και τα βουνά ρημάζει», «Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνα για τη γη και την ελευθερία», «Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή ενάντια σε κράτος και κάθε επενδυτή», «Από τους παππούδες μας μέχρι τη γενιά μας κάτω τα ξερά σας από τα βουνά μας» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

  «Τις μάχες που δίνει ο καθένας στην περιοχή του δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως “τοπικά προβλήματα”. Τις αντιλαμβανόμαστε ως μάχες ενός συνολικού κινήματος, που παλεύει ενάντια στην ανάπτυξη, που στο σημερινό σύστημα καταστρέφει ζωές και περιβάλλον, για να τροφοδοτήσει την κερδοφορία των λίγων, απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες της πλειοψηφίας.

  »Από την Εύβοια, τις Σκουριές, την Ηπειρο, το Ιόνιο, την Κρήτη, μέχρι τον Βόλο και τον Αχελώο βλέπουμε ότι οι κάθε λογής επενδυτές, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, λεηλατούν χωρίς όριο τη φύση, με μοναδικό στόχο το κέρδος. Αυτή η επίθεση, όμως, έχει βρει απέναντί της τις αντιστάσεις των κινημάτων κατά της λεηλασίας του δημόσιου χώρου.

  »Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, του αιγιαλού, στην καταστροφή των δασών, στη μόλυνση του αέρα και των θαλασσών, στις απέραντες χωματερές», ανέφερε στο κάλεσμά της η «Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα».

  Μετά την πορεία ακολούθησε ανοιχτή συνέλευση κινημάτων από όλη την Ελλάδα στο αναψυκτήριο του Παυσίλυπου, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε πορεία στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας.

  efsyn.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 25. Το συγκεκριμένο θέμα-οδοιπορικό στη Νιάλα, γνώρισε τεράστια αναγνωσιμότητα.

  Ευχαριστούμε για τις χιλιάδες επισκέψεις, τις δεκάδες αναδημοσιεύσεις σε όλη τη χώρα, τις ενημερώσεις/παραθέσεις, καθώς και για τα σχόλια που καθένα με τη δική του οπτική και προβληματισμό ζωντάνεψαν περαιτέρω την ανάρτηση.

  Ο δίκαιος αγώνας συνεχίζεται, μακρύς και επίμονος...
  Ψυχή βαθιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Λαϊκή Επιτροπή Αγράφων: Όχι στις ανεμογεννήτριες , παράσταση διαμαρτυρίας

  Δελτίο τύπου εξέδωσε η Λαϊκή Επιτροπή Αγράφων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας ,καλεί τους Ευρυτάνες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Αγράφων αύριο Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 ...


  Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω :  Η Λαϊκή αντίδραση σε Καρδίτσα καί Ευρυτανία ενάντια στν εγκατάσταση ανεμογεννητριών στίς κορυφές τών Αγραφών προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σε επιχειρηματιίες, κυβέρνηση, αλλά καί στήν τοπική εξουσία.

  Η δημοτική αρχή, ανίκανη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα τών κατοίκων της περιόχης σέρνεται σε συναντήσεις ικετεύοντας την κυβέρνηση η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη ( με αναπτυξιακούς νόμους- απελευθέρωση της ενέργειας ) για την καταστροφή στα βουνά της περιοχής μας.

  ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΛΑΟ να τελειώσει εδώ και τώρα το επικίνδυνο για τον τόπο μας θέμα και να γκρεμίσει από τα βουνά μας τις επιχειρηματικές βλέψεις μαζί με τις ανεμογεννητριές τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.