Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Άνεμος Αντάρτης στα Βουνά

φωτο : Στης Νιάλας τον ανήφορο... 

Γραπτή κατάθεση ψυχής από την Κρικελλιώτισσα "Ακευσώ"

ύμνος στα... Λεύτερα Βουνά μας και τους Ανθρώπους τους!

(για τους αναγνώστες του blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"  )


Δεν ήσουν το ένα καλό μου βουνό.

Σ’ έκαμα πρόσωπο, σε είδα λαό

και σε είδα πλανήτη. Κι έκαμα

ένα όμορφο όνειρο: να μεταβάλω

μ’ αυτό το χαμόγελο πάνω σου

σε κρόσσια ήλιου όλα τα σύννεφα

σε φώσφορο ειρήνης μια καταιγίδα.


Είχα ανάγκη να υπάρχεις. Να βρω

ν’ ακουμπήσω κάπου τη λύπη μου.

Σε καιρούς όπου όλα, πρόσωπα,

αισθήματα, ιδέες, ήσαν ρευστά,

χρειαζόμουν μια πέτρα στερεή

ν’ ακουμπώ το χαρτί μου.»


(Νικηφόρος Βρεττάκος)


Σκοτεινές εποχές….

Ψευτοφτιασιδωμένες ζωές…

Λησταφεντάδες αργυρώνητοι, ξοδεύουν τον χρόνο τους σε κέρδη ανωφέλευτα, σε ψευδεπίγραφες υποσχέσεις για πράσινη ανάπτυξη, για σωτηρία του πλανήτη.

Κοιμούνται και φυτεύουν ανεμογεννήτριες. Κλείνουν τα’ αυτιά τους στις αγριεμένες φωνές των ανθρώπων. Βλέπουν γεράκια κι αητούς και τους περνάνε για γλαρόνια. Μοιράζουν «ανταποδοτικά οφέλη», καθρεφτάκια και γυάλινες χάντρες σε σύγχρονους «ιθαγενείς».

Οι «τσιμεντοβυζαγμένοι» δεν έχουν ποτέ κοιμηθεί κάτω από αστροπλουμισμένο ουρανό. Δεν έχει νοτίσει το καλοβολεμένο κορμί τους με πρωϊνή πάχνη. Δεν έχουν ονειρευτεί λουσμένοι απ’ το φεγγαρόφωτο. Δεν έχουν δει, πως «τα έλατα δεν γυρίζουν να κοιτάξουν κάτω ή πίσω τους, προσηλωμένα στην καταγάλαζη περιοχή τ’ ουρανού που μοιάζει με καθαρό ιδεώδες».

Δεν έχουν προσέξει πως οι ξωμάχοι είναι κι αυτοί, όπως τα βουνά, «πελεκημένοι από ήλιο κι άνεμο». Δεν έχουν καταδεχτεί ποτέ ν’ αποθησαυρίσουν τις κουβέντες τους, να σεργιανίσουν και στα δέκα τους δάχτυλα τη ζυμαρόπιτα, και να ξελαμπικάρουν την καταπιόνα τους με τσίπουρο ανόθευτο.

Φωτο : Στη στρούγκα του μπάρμπα Νίκου Ξηρού στο Αγκάθι απέναντι απ΄ το Κρίκελλο.
Όρθιος ο μπάρμπας και αρμέγουν δύο επόμενες γενιές : ο Χρήστος Μάνθος
και ο ανιψιός του Γιάννης Μάνθος του Δημήτρη και της Ευμορφίας

Δεν τους έχει αγγίξει τ’ αγραφιώτικο ραβδί της νεραϊδομάνας. Δεν έχουν αποξεχαστεί σε λόγγια και ρουμάνια. Δεν έχουν τραγουδήσει μέσα τους τα ξωτικά στις νεροσυρμές στο Τροβάτο και στα Βραγγιανά. 

Δεν έχουν ψυχανεμιστεί τα λεβεντοπατήματα από μυριάδες ιαχές παλληκαριών στα «πανηγύρια» της Λευτεριάς. Δεν έχουν αφουγκραστεί κλάματα και μοιρολόγια, θρήνους και καημούς ανεκπλήρωτους, στοιχειωμένα σε ουρανοθόλωτες σπηλιές και σ’ απροσπέλαστα κράκουρα τα «όι όι μάνα μου!»

Δεν έχουν ανέβει στον Αργαλειό της Κλεφτουριάς και της Ανταρτοσύνης να υφάνουν κουβεντολόϊ με Λεβέντες που έτριβαν τα πληγιασμένα τους πόδια, έκοβαν το ψωμί στα δυο, έπιναν κρασί στο «καύκαλο του παππουλή», ξεψείριαζαν το βουρδουλιασμένο τους κορμί και «γράφανε» στη ματιά τους σπινθηρολαμπυρίσματα της Ανυπακοής.

Φωτο : Ανταρτοπαπάδες στα βουνά, Σπύρος Μελετζής

Δεν έχει στοιχειώσει ο νους τους στο μεγαλείο του Δημιουργού.

Δεν έχουν ξαπλώσει στον ίσκιο του έλατου του χιλιόχρονου να σταλάξουν στα «σάπια» σώψυχά τους, τα ζωογόνα χτυποκάρδια του. Ν’ ακούσουν τα χαχανητά των δώδεκα χιλιάδων ξυπόλητων Ευρυτανόπουλων, που τα μάζωναν οι Δάσκαλοι Αντάρτες στα ξέφωτα, να τους ξανοίξουν τον δρόμο σε τόπους φωτερούς, να τους μάθουν να μην τσακάνε τη μέση, να μην γίνουν «δουλοπάροικοι» στις «γαλέρες» της Εκμετάλλευσης.

Οι δολλαριοκουστουμαρισμένοι, μαστουρωμένοι απ’ τα λιβανίσματα των αχυρανθρώπων τους, δεν θα δακρύσουν, βλέποντας τα ερπυστριοφόρα δολοφονικά τους άρματα να καταστρέφουν τη γη, ν’ αφανίζουν την ομορφιά της.

«Οι φύλακες» των άπαρτων βουνών, όμως, αγρυπνούν.

Γνωρίζουν πια τους «Εφιάλτες» και τους «Βαρβάρους».

Κρατάνε ζωντανό το «φως που καίει» στις καρδιές τους.

Και τους καρτεράνε στων βουνοκορφών τ’ αλώνια, στις αετοκουρνιές των Κλεφταρματολών, στα λημέρια των Ανταρτών.

Να στηθοαναμετρηθούν με τους «ξεπουλημένους».

Να διδάξουν πως πέρα απ’ το χρήμα, θάλλει η Ιδέα, το Κάλλος, η Ντομπροσύνη, η Δικαίωση.

φωτο : Σε σπιτάκι ξωμάχων μας στα Κοκκάλια, η Ευμορφία Δημ. Μάνθου, που κόβει την κλούρα,
μαζί με τον άντρα της Δημήτρη Μάνθο και την πεθερά της Ελένη Μάνθου
  

Να στεφανώσουν την αιθεροπλασμένη Λευτεριά για να συνεχίσουν τα «ψηλά βουνά» να δέχονται πρώτα τις ηλιαχτίδες, πριν φωτιστούν οι κάμποι «οι ζαλεροί», ν’ ανασταίνουν την Ηχώ της Αγάπης των ερωτευμένων ζευγαριών, να γεμίζουν τ’ ανεμοσούρια με τις μυρωδιές του ονειροβότανου, να ζωγραφίζουν στους ορειβάτες νύχτες μαγεμένες απ’ του γρύλου το τραγούδι, τα κρωξίματα της κουκουβάγιας, τις λιγύφθογγες αηδονολαλιές, τις συγχορδίες απ’ τα κυπροκούδουνα, δροσοραντισμένες με τ’ άρωμα του φλισκουνιού, της ρίγανης, του τσαγιού.

Οι «Δραγουμάνοι» των Βουνών, στέκονται ακοίμητοι φρουροί, αγγελιοφόροι χαρμόσυνων μηνυμάτων.

φωτο: Σπύρος Μελετζής

Κάθονται στην πέτρα «σαν πάνω στα γόνατα μιας άλλης μητέρας» και νοιώθουν πως «όλα γύρω τούς προσέχουν και τούς διδάσκουν πως δίνουν Ζωή στις Ζωές τους».


Ήταν ένα διαλεχτό κείμενο υπεράσπισης των ωραίων ορέων μας 

17 σχόλια:

  1. Αχ αυτά τα βουνά με τη μεγάλη ιστορία τους Ευρυτάνα μου. Δέος και σεβασμός στην ιστορική μνήμη. Την καλησπέρα μου φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απιστευτο κειμενο, ξεδιπλωσε πολυ συναισθημα η Ακευσω. Τελειο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πιστεύω ότι τα αντι-αιολικά κινήματα σε κάθε σημείο της Ελλάδας, θα πρέπει να κάνουν "αφίσα" αυτό το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλίμονό μας! Εμας τους ξεχασμένους από το κράτος ορεσιβιους, μας θυμήθηκαν τώρα για να μας "αναπτύξουν"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό κείμενο, πραγματικά ύμνος για τ' απάτητα βουνά της Ευρυτανίας, την ιστορία τους και τους ανθρώπους της που φυλάσσουν ακόμα Θερμοπύλες.
    Θα πρέπει να διαβαστεί από τους ανιστόρητους καλαμοκαβαλάρηδες της εξουσίας που για μερικές χούφτες ευρώ βάλθηκαν να φυτέψουν σίδερα και τσιμέντα σ' αυτό τον τόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε τούτον τον λιόφωτο ιστότοπο, βρίσκουν οι λέξεις οι αντάρτικες λημέρι ν' απαγκιάσουν, να ιχνηλατήσουν όνειρα, ν' αηδονολαλήσουν, ν' ανεμοταξιδέψουν λεύτερες, στολισμένες με απαράμιλλης ομορφιάς ειόνες-κεριά αιώνια στις Χάρες μιας Ζωής Απέθαντης στα Βουνά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όποιος θέλει να ακούσει το θρόισμα των φύλλων τα κελαιδασματατ των αηδόνιων να πιει νερό από τις πηγές να περπατήσει εκεί που περπάτησαν οι κλέφτες και οι αντάρτες της αντίστασης τότε μόνο θα νιώσει την απεραντοσύνη των απάντων και περήφανων βουνών μας
    Εύγε φίλη Ακευσω Συνέχισε να μας ξεσηκώνεις με τα όμορφα γραπτά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λογοτεχνική κραυγή ενάντια στην ιεροσυλία που συντελείται στα αιώνια βουνά μας.
    Ακάθεκτοι οι «λησταφεντάδες» συνεχίζουν να μαγαρίζουν τις αδούλωτες κορυφές, ενώ η λεγόμενη πνευματική ηγεσία τού τόπου παραμένει άλαλη και αδιάφορη μπροστά στο έγκλημα.
    Υπάρχει άραγε ένας (1) θαμώνας τής Βουλής που θα ανατρίχιαζε διαβάζοντας αυτό το υπέροχο κείμενο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kαλημέρα............η πράσινη ανάπτυξη δεν μας παραμυθιάζει τη φύση καταστρέφει και τα βουνά ρημάζει......... λέει ένα σύνθημα του κόσμου......... και ένα άλλο.........τα σχέδια για τα Άγραφα θα μείνουνε στους χάρτες σε τούτα τα βουνά θα ξαναβγούν αντάρτες........... Συμπέρασμα δεν σκύβουμε το κεφάλι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερα βουνά ενάντια στα σχέδια του κεφαλαίου.............Ακευσώ σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσος ύμνος... Πόση αγάπη. Πόσα όνειρα πάθη και αγώνες του ανθρώπινου είδους κρύβονται εκεί.
    Καλή ημέρα και εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δελτίο τύπου
    από την Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών

    Το Σάββατο 19 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, συνάντηση της
    Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Η συμμετοχή ήταν
    μεγάλη και συναντήθηκαν άνθρωποι που κατάγονται από όλη την περιοχή των Αγράφων, αλλά επίσης και από την ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας και της Καρδίτσας.

    Αρχικά, έγινε ενημέρωση σχετικά με αιτήσεις για αδειοδότηση εγκατάστασης βιομηχανικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας σε βουνοκορφές όπως αυτές του Ιτάμου, του Καπροβουνίου και της
    Αργιθέας (ανεμογεννήτριες), καθώς και σε ποτάμια ή ρέματα (στην περιοχή της Αργιθέας και της Ευρυτανίας).

    Ως κοινή πρόθεση όλων όσων συμμετείχαν ήταν να μην αφεθούν, στο έλεος των εταιριών και των συνοδοιπόρων τους στις υπουργικές θέσεις, οι αγραφιώτικοι
    ορεινοί όγκοι, προασπίζοντας τη θέση και την πίστη ότι αυτός ο τόπος δεν έχει μόνο μόνο παρελθόν, αλλά μπορεί να έχει ιδιαίτερο κοινωνικό παρόν και μέλλον, μέσα από την ανάδυση ενός νέου, ιδιαίτερου ρόλου. Ο νέος αυτός ρόλος αρχίζει ήδη δειλά-δειλά να
    εμφανίζεται μέσα από νέες κοινωνικές, πολιτιστικές, μορφωτικές, περιπατητικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που διαρκώς πυκνώνουν και διευρύνονται στην περιοχή.

    Νέα συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών θα πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα.

    Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών
    epitropiagrafa@gmail.com
    21 Μαρτίου 2022

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υποκλίνομαι στο μεγαλείο της πένας σου Ακευσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εύγε, αλλά όπως διαπιστώνουμε δεν βάζουν μυαλό όλοι αυτοί που μόνο στόχο έχουν το κέρδος. Η υπεράσπιση του δικαιώματος για ζωή χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος είναι χρέος όλων.
    Δεν σταματάνε πουθενά, η λαϊκή αντίσταση πρέπει να τους βάλει φρένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. «Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις» έγραφε ο Αναγνωστάκης. Κι η Ακευσώ το έπραξε. Πέρα απ' τον απέραντο θαυμασμό μου, ενώνω την απορία μου μ' αυτή του Άρη:

    "Υπάρχει άραγε ένας (1) θαμώνας τής Βουλής που θα ανατρίχιαζε διαβάζοντας αυτό το υπέροχο κείμενο;"

    Eμείς πάντως ανατριχιάσαμε για λογαριασμό τους.
    Χίλια μπράβο για την ανάρτηση αυτή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητήρια στην Ακευσώ. Το εξαιρετικό άρθρο της,καταγράφεται σαν μια σημαντική συμβολή στον αγώνα μας για ελεύθερα βουνά χωρις αιολικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευχαριστούμε ολόψυχα την συμπατριώτισσά μας "Ακευσώ" του Κρίκελλου για την γραπτή κατάθεση ψυχής.

    Ευχαριστούμε και όλες και όλους εσάς για τις επισκέψεις και τα σχόλιά σας.

    Ψυχή βαθιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάθονται στην πέτρα «σαν πάνω στα γόνατα μιας άλλης μητέρας»


    !!!!!!!!!

    Πόσο γνήσιο, πόσο συγκινητικό!

    Εύγε,
    σε όλους!

    "αστοριανή" ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.