Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Να μην επιτρέψουμε το θάψιμο της Ιστορίας του τόπου μας! *Το ιστολόγιο "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" φιλοξενεί...


* ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ 

* ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Ιδού:

*****

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 2023

Η 14η του Μάη 1944 θα ξεχωρίζει πάντα σαν κορυφαία μέρα στη νεότερη ιστορία του λαού μας. Είναι  η μέρα, που πάνω στα λεύτερα βουνά της Ευρυτανίας, στην ανταρτομάνα Ρούμελη, το Εικοσιένα αντάμωσε την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

Εβδομήντα εννιά χρόνια από τότε, που απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας έφτανε το μήνυμα πως στο μικρό πανέμορφο χωριουδάκι της Ευρυτανίας, Κορυσχάδες, και στο ιστορικό σχολείο του, συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο, που είχε συγκαλέσει η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).

Το Εθνικό Συμβούλιο, εκλέχθηκε από σύσσωμο το λαό της ελεύθερης και της κατεχόμενης Ελλάδας, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά και των γυναικών. Παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, που επικρατούσαν στις σκλαβωμένες ακόμα περιοχές, οι εθνοσύμβουλοι οδοιπορούσαν μέρες και μέρες σε κάμπους και βουνά, για να συγκεντρωθούν στο προσδιορισμένο μέρος, εκεί όπου θα συνεδρίαζε.

Οι καλλιτέχνες του ΕΑΜ, αυτοί που ανέβηκαν στα βουνά, δούλεψαν με επαναστατικό ενθουσιασμό για να δώσουν στην αίθουσα τη διακόσμηση, που απαιτούσε ένα τέτοιο γεγονός. 

Tο Εικοσιένα κι οι πολέμαρχοί του ήταν το μήνυμα και το θέμα. Πάνω σ' αυτό δούλεψαν τη διακόσμησή τους. Οι αγωνιστές του '21, ο Κανάρης, ο Καραϊσκάκης, ο Διάκος, ο Παπαφλέσσας, οι μεγάλες μορφές, αλλά και μνημειακές συνθέσεις από τον αντιστασιακό αγώνα του λαού μας. Έναν αγώνα του οποίου πρωτεργάτης, καθοδηγητής και αιμοδότης ήταν το τιμημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το ΚΚΕ που από το 41 ως το 49 και ακόμα πιο μετά, πρόσφερε δεκάδες χιλιάδες από τα καλύτερα παιδιά του θυσία στο θυσιαστήριο της Λευτεριάς. 

Το Εθνικό Συμβούλιο  αποτέλεσε ένα ορόσημο στην ακλόνητη απόφαση του ελληνικού λαού να αποτινάξει τον φασιστικό ζυγό, ν' αποκτήσει τη λευτεριά του, που είχε κατακτηθεί σε μεγάλα τμήματα της χώρας και εδώ στην Ευρυτανία με μεγάλες θυσίες.

Τον ιστορικό αυτό ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, ακριβώς λόγω του ιστορικού μεγέθους του,  δεν μπορεί να τον αποκρύψει ούτε η αστική τάξη. 

Κι αν πιο παλιά το μετεμφυλιακό κράτος και η χούντα περνάγανε στρώματα ασβέστη πάνω από τις παραστάσεις και τα συνθήματα, η τωρινή αστική δημοκρατία με τα κόμματά της, τους θεσμούς της, τους επιστήμονές της προσπαθεί να περάσει λούστρο στην ιστορία, να την καλουπώσει τελικά στους δικούς της στόχους και  επιδιώξεις. Όπως τον Μάη του 22, όταν με την συμβολή  γνωστού δημοσιογράφου, προσπάθησαν για μια ακόμα φορά να στοιχίσουν το μήνυμα των Κορυσχάδων  στη δική τους γραμμή, τη γραμμή μιας δήθεν εθνικής ενότητας που θέλει τον θύτη αγκαλιά με το θύμα, τον καταπιεστή αγκαλιά με τον καταπιεζόμενο και όλους μαζί σε ευρωενωσιακή-νατοϊκή γραμμή.

Οι κομμουνιστές στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που αντιστρατεύεται την διαστρεβλωμένη ανάγνωση και ερμηνεία τις ιστορίας. Επιδιώκουμε οι εκδηλώσεις μνήμης να μην είναι εθιμοτυπικές, αλλά να αναδεικνύουν το ανατρεπτικό περιεχόμενο των λαϊκών αγώνων. Δεν αποδεχόμαστε τα τοπόσημα της Αντίστασης να ρημάζουν αφημένα στη λήθη του χρόνου. Δεν συμβιβαζόμαστε με το γεγονός ότι η Παλιά Βίνιανη είναι ένας σωρός από ερείπια με το μικρό Μουσείο της κλειστό. Δώσαμε μάχη μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο για να φύγουν οι κάδοι σκουπιδιών που έκρυβαν την αναμνηστική πλάκα του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου απέναντι από τον ΟΤΕ στο Καρπενήσι. Τιμούμε τις προσπάθειες των  ευρυτάνων και ευρυτανισσών (παιδιά κι εγγόνια αγωνιστών οι περισσότεροι) που οργανώνονται για να διασώσουν την μνήμη της αντίστασης: στο Μικρό Χωριό τιμούν την μνήμη του Κλέαρχου, στο Κρίκελλο αναστήλωσαν το καλύβι του Παπανικολάου, το λίκνο του ΕΛΑΣ.

Το Μουσείο των Κορυσχάδων όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικά υπολειτουργούσε: ανοιχτό λίγες ώρες την ημέρα, χωρίς σύγχρονες υποδομές, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Κι αυτό παρά το γεγονός, ότι αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Αντίστασης, γνωστό σε όλη τη χώρα. Οι χιλιάδες επισκέπτες που συνέρρεαν κάθε χρόνο  από κάθε γωνιά της χώρας  αντίκρυζαν την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη. Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες που έχουν καταγραφεί και στο βιβλίο επισκεπτών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει προβλεφθεί καν η ύπαρξη δημόσιων τουαλετών.

Κάπως έτσι, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, υπογράφτηκε το 2018 το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Καρπενησίου, Δήμου Αγράφων, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Ιδρύματος «Πέτρος Κόκκαλης» και Βουλής των Ελλήνων για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των Μουσείων Βίνιανης και Κορυσχάδων.

Το ΚΚΕ έχοντας ως σκοπό την αναβάθμιση των δύο Μουσείων αποφάσισε να διαθέσει στην προσπάθεια αυτή υλικό από το ιστορικό του αρχείο. Το ΚΚΕ όχι μόνο ανταποκρίθηκε σε ό,τι υλικό του ζητήθηκε, αλλά και με πρωτοβουλία του παρέδωσε και πρότεινε πολλαπλάσιο αρχειακό υλικό, που αφορά το έργο της ΠΕΕΑ, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ. Το υλικό παραδόθηκε και μέρος του αξιοποιήθηκε στο πλαίσιο έκθεσης που υλοποιείται με ευθύνη της Βουλής. Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που έχουν παραδοθεί από το Αρχείο του ΚΚΕ βρίσκονται και δεκάδες έργα του Ηλία Φέρτη, ζωγραφισμένα εκ του φυσικού στη Φουρνά των Αγράφων, τελευταία έδρα της ΠΕΕΑ.

Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός ότι τον ανασχεδιασμό και την αναβάθμιση του Μουσείου των Κορυσχάδων ανέλαβε κορυφαία επιστημονική ομάδα, παρά το γεγονός ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ολοκλήρωση των εργασιών σε λίγους μήνες, το Μουσείο παραμένει ακόμα (Απρίλης 2023) κλειστό. Αλήθεια, θεωρούν ότι τιμά τον τόπο μας να έρχονται επισκέπτες και να βρίσκουν τις πόρτες κλειστές; Τι έχουν να πουν στους επαγγελματίες της γύρω περιοχής που έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας;

Σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Καρπενησίου τον Μάη του 2022, η Κομματική Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα εγκαίνια θα γινόταν οπωσδήποτε μέσα στο καλοκαίρι του 2022 και μάλλον την περίοδο των «Μποτσαρείων», τον Αύγουστο. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Λόγω, του ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η έκθεση έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό και δεν δόθηκε ποτέ (ούτε στις ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο) μια επαρκής απάντηση για την καθυστέρηση των εγκαινίων, αποφασίσαμε ως ΚΚΕ να αναδείξουμε το θέμα με όλες τις μορφές: με ανακοινώσεις, παραστάσεις, συνεντεύξεις σε ραδιόφωνα και στο διαδίκτυο, με ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών, με περιοδείες στο χωριό και στο Καρπενήσι.

Οι αρμόδιοι, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν κατ΄ αρχήν μεγάλες ευθύνες για την καταστρατήγηση κάθε χρονοδιαγράμματος. Έχουν ευθύνες για την αποσιώπηση των αιτιών των καθυστερήσεων, ευθύνες που μεγαλώνουν αν αληθεύει ότι τα εγκαίνια καθυστερούν λόγω διαφωνίας με την Βουλή για τον επιμερισμό κάποιων εξόδων λίγων χιλιάδων ευρώ. 

Αν όντως, τέτοιος είναι ο λόγος που το Μουσείο παραμένει τόσο καιρό κλειστό, τότε μιλάμε για την απόλυτη αδιαφορία που φτάνει στα όρια της πρόκλησης και της ύβρεως απέναντι στην Εθνική Αντίσταση. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι και πρώτος απ΄ όλους ο Δήμος Καρπενησίου πρέπει ΣΗΜΕΡΑ να δώσει δημοσίως εξηγήσεις και να ανακοινώσει ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ανοίγματος του Μουσείου.


«Κάθε άνθρωπος που αλύγιστος τον αψηφά το γύπα, σαν Προμηθέας είναι κι αυτός, μ’ όποιο όνομα»


Είτε έτσι είτε αλλιώς, ως υποψήφιοι του ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μάη οφείλουμε να καταθέσουμε και τις δικές μας δεσμεύσεις απέναντι στον λαό της περιοχής:

- το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις για την ανάδειξη των ιστορικών τοποσήμων της Αντίστασης στην Ευρυτανία. Στα πλαίσια αυτά ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να ανοίξουν τώρα τα Μουσεία της Αντίστασης σε Κορυσχάδες και Βίνιανη.

- η άρνηση του Δήμου Καρπενησίου να διεκδικήσει μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού για το Μουσείο (με την λογική «αυτά δεν γίνονται»), μας προβληματίζει ιδιαίτερα γιατί στρώνει τον δρόμο είτε για νέες φουρνιές συμβασιούχων-ομήρων είτε για ιδιωτικοποίηση. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απαξίωση  όλων των δημόσιων Μουσείων δεν είναι τόσο όσο θέλουν να δείχνουν θέμα κονδυλίων. Συνδέεται κυρίως με την κατεύθυνση που έχουν  η ΕΕ και  όλες οι κυβερνήσεις γενικά,  πρώτα να απαξιώνουν τα μουσεία μας και μετά να τα κάνουν  Νομικά Πρόσωπα με διορισμένα ΔΣ και με ιδιωτικοποιημένες λειτουργίες.

Δεσμευόμαστε λοιπόν να αντιπαλέψουμε κάθε μορφή έμμεσης ή άμεσης ιδιωτικοποίησης διεκδικώντας επαρκές μόνιμο προσωπικό τόσο για τα Μουσεία Κορυσχάδων και Βίνιανης όσο και συνολικά για τα μουσεία και μνημεία του νομού. 

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.

Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Πέφτουν και τα τελευταία προσωπεία. Ο λαός της Ευρυτανίας, λαός «προδομένος και βασανισμένος», πρέπει να έχει ως κριτήριο για την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές τη στάση των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν ΚΑΙ απέναντι στην ιστορία του τόπου.

Με δυνατό ΚΚΕ στους αγώνες, στην τοπική Διοίκηση, στη Βουλή μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω. 

Με ψηλά το κεφάλι, όπως αγωνιστήκαμε μαζί, έτσι μαζί να πάμε και στην κάλπη.


Καρπενήσι, Απρίλης 2023


Οι υποψήφιοι βουλευτές Ευρυτανίας του ΚΚΕ:

Δεσκουράκη Χαρά

Πάζιος Κώστας

Παπάς Θανάσης


* Πρώτη δημοσίευση

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


22 σχόλια:

 1. Επιτέλους! Τόσο καιρό έχει νεκρώσει το μουσείο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ιστορία δεν θα θαφτεί όσο υπάρχουν αυτοί που την υπερασπίζονται!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλή αγωνιστική και ευλογημένη Πρωτομαγιά σε όλους τους Έλληνες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. OΧΙ ΑΛΛΗ ΣΙΩΠΗ. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν παραδίδουμε την αντιστασιακή μας Ιστορία. Αποτελεί ύβρη το κλειστό μουσείο στις Κορυσχάδες. Να ανοίξει ξανά εδώ και τώρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ιστορικά δίκαιος και σημαντικός αυτός ο αγώνας για το μουσείο και μεγάλη η προσφορά του κόμματος για την ανάδειξή του.
  Ελπίζουμε να γίνει το πρέπον.
  Καλή Πρωτομαγιά, Ευρυτάνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Αρη και των αγωνιστών με την απρέπεια απέναντι στην Εθνική Αντίσταση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Εγώ θα πρότεινα, αφού δήμος και προεδρείο Βουλής είναι ανίκανοι, ψεύτες και δεν μπορούν να το λειτουργήσουν, να δώσουν το μουσείο στο ΚΚΕ και είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσει τέλεια και θα ξαναγίνει σχολείο αντίστασης. Άλλωστε στην Ελλάδα μόνο το ΚΚΕ λειτουργεί οργανωμένα και με πλάνο. Αφού δεν μπορούν (δήμος, βουλή), ας το πουν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Νομίζω ότι οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ το τελευταίο διάστημα έχουν αποτέλεσμα αφού έχει υπάρξει κάποια κινητικότητα γύρω από το θέμα. Βέβαια δεν θέλει εφησυχασμό, αφού και να ανοίξει το μουσείο το σχέδιο είναι να λειτουργήσει με ιδιωτικοοικονομικούς όρους.
  Σκοπός είναι να βάζουν συμβασιούχους και να τους έχουν στο χέρι αυτούς και τις οικογένειές τους ή ακόμα καλύτερα (γι΄αυτούς) να δώσουν το Μουσείο σε ιδιώτη με ανάθεση, οπότε με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Κάθε προσπάθεια απόκρυψης,διαστρέβλωσης,χειράγωγησης ,συσκότισης,αποκοπής του λαού από την Ιστορική Πραγματικότητας,από τους ψιλικατζήδες της «Ιστορίας» θα πέφτει στο κενό ,όσο υπάρχει Το Κ.Κ.Ε ,η σεμνή υπογραφή του Λαού μας στις Λεωφόρους του Μέλλοντος(Γιάννης Ρίτσος)
  Στα Μουσεία του λαού διατηρούμε άσβεστη την πολύτιμη Ιστορική Μνήμη,η διαφόρα μας είναι μεγάλη ,εσείς κάνετε τα πάντα να ξεχάσουμε ,γιατί ξέρετε
  Ψιλικατζήδες της Ιστορίας ,το μόνο Μουσείο ,που σας αξίζει είναι το μουσείο των Μπρούτζινων Αρχαιοτήτων ,αφού εκεί ανήκει το σύστημα ,το οποίο υπερασπίζεστε,στην Προίστορία ,για αυτό κρύβετε τα Μουσεία του Λαού,ξέρετε νομοτελειάκα που θα καταλήξετε,γιατί δεν μπορείτε να φρενάρετε για πολύ ακόμα την ευτυχία των πολλών,εκεί θα σας βάλει ο λαός στο Μουσείο των Μπρούτζινων Αρχαιότητων,εκεί θα λύθει ανεπίστρεπτα το Αίνιγμα της Ιστορίας ,όταν συναντηθείτε με το Μουσείο των Μπρούτζινων Αρχαιοτήτων ,το μόνο μουσείο ,στο οποίο ανήκετε και αξίζετε ψιλικατζήδες της ιστορίας.
  Εμείς θα είμαστε εδώ για να του δείχνουμε ,τι του αξίζει πραγματικά και όχι φυσικά ,το σημερινό κατάντιο στο οποίο τον θέλετε.
  Τρίτη, 02 Μαΐου, 2023

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Eίναι ντροπή παραμονές της επετείου της σύγκλισης του Εθνοσυμβουλίου..........14 Μαϊου.....1944...........το μουσείο στις εμβληματικές Κορυσχάδες να εξακολουθεί να είναι σφραγισμένο...........αλλά ότι και να κάνουν δεν θα σφραγίσουν ούτε θα διαγράψουν την ιστορική μνήμη στην ανταρτομάνα ευρυτανία!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ερειπια η παλια Βινιανη με το τοπικο μουσειο κλειστο,
  ανενεργο και το μουσειο στις Κορυσχαδες.
  Καταλαβαμε..
  θέλησαν να μας θαψουν ομως δεν ηξεραν πως ημασταν σποροι.!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πέρα απ' τα ευχολόγια, είναι καθοριστικό να λειτουργήσει το μουσείο και καθετί που κρατάζει ζωντανή την ιστορία του τόπου. Μακάρι λοιπόν να δικαιωθούν οι αγώνες σας και δυο φορές "μακάρι", αυτός ο "προδομένος και βασανισμένος" λαός της Ευρυτανίας, να σταθεί αντάξιος της ιστορίας του τόπου στις επικείμενες εκλογές.
  Καλό κι αγωνιστικό μήνα, Ευρυτάνα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣΤετάρτη, 03 Μαΐου, 2023

  ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ 3 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ . ΠΑΝΤΩΣ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ , ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ , ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ . ΠΑΝΤΟΥ ΕΤΣΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΝ ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ , Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ . ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ , ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΕΚΤΟ ΟΡΙΟ .


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Χρόνια Πολλά, σε όλους!!!!

  Ξέρω, δεν είναι εύκολο για μένα να "καλημερίζω" σε μία νέα ανάρτηση...
  ΟΜΩΣ
  ευκαιρίας δοθείσης, χαίρομαι να διαβάζω μαζεμένες, όλες εκείνες που μου έλειψαν. ΜΑΘΑΙΝΩ τόσα πολλά, ακόμη κι από τα "σχόλια" , και σας συγχαίρω!

  Ταυτόχρονα, ο περίπατος στην "ιστορία της Φύσης και της Ζωής, να μου επιτρέψετε την έκφραση, μέσα από τις θαυμάσιες φωτογραφίες του "ιστορικού " πλέον και αγαπητού Ι.Ευρυτάνα, μου προσφέρουν ζωντανή εικόνα και οξυγόνο από ένα ξεχωριστό κομμάτι της Πατρίδας που τόσο έχω νοσταλγήσει, εδώ "εις την ξένην ..." Ευχές σε όλους. Ηθική και ψυχική Ανάταση.
  Υιώτα
  "astoriani.blogspot.com " LI, NY

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Η ιστορία έχει γραφτεί Τα ντοκουμέντα υπάρχουν Αυτοί που θέλουν να την γράψουν στα μέτρα τους θα φάνε τα μούτρα τους .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Τόσες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας γίνονται, ας γίνει μία και για τον ενταφιασμό της ιστορίας μας. Σ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης μέσω των μουσείων είναι υποχρέωση κάθε Έλληνα.
  Το ΚΚΕ έχει υποχρέωση να διατηρήσει τα ιερά κειμήλια των αγώνων. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στις φοιτητικές, αλλά και στις εθνικές εκλογές!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Πήρε επιπλέον διάσταση.
  Αναδημοσιεύθηκε και στην "Κατιούσα".

  https://www.katiousa.gr/istoria/i-istoriki-mnimi-anikei-sto-lao-kai-ochi-se-idiotes-epicheirimaties-paremvasi-ton-ypopsifion-voulefton-evrytanias-tou-kke-gia-to-mouseio-ton-koryschadon-kai-tin-diasosi-tis-istorias-tou-topou-mas/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Νομίζω ότι 15 με 28 Μαίου είναι η επέτειος. Να μαζευτούνε οι αντιστασιακές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα στους Κουρυσχάδες και τότε να δούμε αν θα τολμήσουνε να το κρατήσουνε κλειστό. μόνο έτσι θα ταρακουνηθούνε.

  Λάμπρος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Οι φασίστες που κυβερνάνε τον τόπο μας από το Φλεβάρη του 1949 μέχρι σήμερα, έχουν καταφέρει να υποβαθμίσουν το νοσοκομείο στο μεγάλο χωριό, την ιστορία και το μουσείο της Βίνιανης και πάρα πολλές στιγμές - σταθμούς στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας μας.
  Ο Λαός μας διατηρεί όσο μπορεί τη μνήμη και τον αγώνα του ζωντανά! Έτσι θα γίνει και με την ιστορία των Κορυσχάδων. Ο Λαός θα νικήσει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 22. Όχι στο στραγγαλισμό της Ιστορικής Μνήμης.
  Δεν θα επιτρέψουμε - θα επιστρέψουμε!

  Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.

  Οι λαϊκοί αγώνες και οι ιστορικές παρακαταθήκες της Ευρυτανίας θα βρίσκουν πάντοτε μια φιλόξενη γωνιά σε αυτόν τον ιστότοπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.