Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Οι δικές μας "φωτιές"!


Οι δικές μας "φωτιές" είναι άσβεστες, γιατί είναι αυτές που πηγάζουν από το ηφαίστειο της καρδιάς!

Είναι εκείνες οι αλλιώτικες οι ανίκητες "φλόγες" που πυρπολούν μονάχα τις ανυπότακτες ψυχές, αυτές της αληθινής κι ανιδιοτελούς αγάπης για το θεόπλαστο τόπο μας, κι υψώνονται ως "πύρινη ρομφαία" για τη διάσωσή του.

Για τα αετόμορφα Βουνά μας που μας χαρίζουν καθάριο Νου και λεύτερη Πνοή, για τα αηδονοκελάρυστα Νερά μας που μας εμβαπτίζουν στο ευεργετικό νάμα της μητέρας φύσης, για την ιδρωποτισμένη Γη των προγόνων μας, για τα καλύβια και τις πεζούλες των περήφανων ταπεινών, για την αδούλωτη Ιστορία της μικρής ορεινής πατρίδας.

Είμαστε εδώ, ατίθασοι και αποφασισμένοι, ενωμένοι και δυνατοί, με επίγνωση ότι μόνο ο Αγώνας σώζει τα Βουνά και πως μόνο εμείς που λατρεύουμε τούτο τον αγνό τόπο μπορούμε μαχόμενοι συλλογικά να τον διαφυλάξουμε από τα γαμψά νύχια της αδηφάγας κερδοσκοπίας.

Δεν θα αφήσουμε να χαθεί η ομορφιά και η ελευθερία ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ στο μαγικό κόσμο των Αγράφων! 

*Πάμε ΚΟΝΤΡΑ χρόνια - και για όσα χρόνια χρειαστεί! 

*Βαστάμε - συνεχίζουμε - αντιστεκόμαστε!

*Στις ΔΙΝΕΣ των ανεμοθηρίων - τις δικές μας αντοχές τις λένε ΡΙΖΕΣ!

Στερνόγραφο:  Δείτε και Ε Δ Ω και όσοι έχουν τη δυνατότητα ας βρεθούν ΚΑΙ εκεί!

Ψυχή βαθιά!

blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


18 σχόλια:


  1. Στο τέλος του κειμένου κάντε "κλικ" επάνω στην υπογραφή blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" ώστε να διαβάσετε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη Νιάλα νικήσαμε!
    Με την ίδια πίστη και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην μπουν πουθενά στα Άγραφα οι ανεμοτενεκέδες της μαύρης "ανάπτυξης" που ισοδυναμεί με καταστροφή του τόπου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε πείσμα των καιρών, οι συνειδήσεις μένουν ψηλά και δυνατές. Βέβαια, δεν είναι οι πλειοψηφία, βέβαια είναι λίγες, βέβαια δεν αρκούν να σταματήσουν τον κατήφορο. Όμως το ότι επιμένουν και έχουν ζωή, διάρκεια, συνέπεια, είναι ένα φως.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ ωραίο κείμενο και πολύ χρήσιμη η ενημέρωση για την εκδήλωση..............να κρατιέται ζωντανό το αγωνιστικό ενδιαφέρον............όσοι είναι επάνω καλό θα ήταν να έρθουν μια βόλτα στο Νεοχώρι τη Δευτέρα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ

    Ποιες άδειες αιολικών εγκαταστάσεων έχουν έως τώρα ακυρωθεί;

    Ποια έργα προχωρούν;

    Ποια βουνά απειλούνται με καταστροφή;

    Ποιες είναι οι επιπτώσεις των μικρών υδροηλεκτρικών στα ποτάμια;

    Ποια τα έως τώρα αποτελέσματα της πολύμορφης κινητοποίησης των τελευταίων χρόνων;

    Ομιλητές:

    -Θωμάς Κώτσιας (μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών)
    -Πάνος Φωκάς (δικηγόρος)
    -Γιώργος Καραβίδας (μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων)

    ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023, 8 μ.μ.
    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ
    (ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

    Τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Νεοχωρίου Λίμνης Πλαστήρα (Πλατεία Αγίου Γεωργίου) Ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στο ζήτημα της προστασίας των Αγράφων από την επαπειλούμενη μετατροπή τους σε περιοχή εγκαταστάσεων ενεργειακού χαρακτήρα (αιολικών εγκαταστάσεων και υδροϋλεκτρικών). Στη συνάντηση αυτή:

    -ο Θωμάς Κώτσιας, γεννημένος για μεγαλωμένος στη Βαλαώρα των δυτικών Αγράφων και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αγραφιωτών, θα μιλήσει για τη σημασία, το νόημα και το περιεχόμενο αυτού του αγώνα, για το πόση αξία έχει για εμάς τις επόμενες γενιές η φύση και η μνήμη των Αγράφων να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

    -ο Πάνος Φωκάς, ο οποίος έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπιση πολλών ζητημάτων που αφορούν την προστασία των αγραφιώτικων βουνών, θα μιλήσει για όλες τις νομικές εξελίξεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα.

    -ο Γιώργος Καραβίδας, από την Αργιθέα, μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, θα μιλήσει για το ζήτημα των αρνητικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την κατασκευή μικρών υδροϋλεκτρικών φραγμάτων στα ποτάμια, σε μία χρονική στιγμή όπου οι σχετικές αιτήσεις αδειοδότησης είναι πολλές δεκάδες και αφορούν πολλά ποτάμια και ρέματα της περιοχής.

    Συντονιστής στη συζήτηση θα είναι ο Χρήστος Φασούλας, επίσης μέλος του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων.

    Η ενημερωτική αυτή συνάντηση έχει σκοπό να συζητιούνται όλα τα θέματα που αφορούν τη ζωή μας και τους τόπους που αγαπάμε και όχι να είμαστε έρμαια μίας γραφειοκρατικής διαδικασίας που ουσιαστικά μένει απόμακρη ή και άγνωστη στους ανθρώπους. Επίσης, έχει σκοπό αναδείξει ότι, στη σημερινή ειδικά συγκυρία, αυτός ο φυσικός «πλούτος» πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτος από την αρπακτικότητα των εταιρειών, για το κοινό καλό και συμφέρον όλων.

    Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ.
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΟΥ. ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να φυτέψουν παντού τούς άνεμο τενεκέδες, όπως γράφει ο σχολιαστής Αγραφιώτης, από τις ντόπιες κοινωνίες εξαρτάται αν θα τους περάσει. Οι πληρωμένοι εμπρηστές κάνουν τη δουλειά που τους έχουν αναθέσει τα αφεντικά τους, ας κάνουν και ο ελληνικός λαός τη δική του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάκης Κρίκελλο ΕυρυτανίαςΚυριακή, 23 Ιουλίου, 2023

    Σωστά σχολιάζουν όλοι οι συνοδοιπόροι σε τούτον τον "υπέρ των βουνών και ποταμών αγώνα" ! Ας μην ξεχνάμε όμως ότι επιτυχία θα είναι να μείνουν ζωντανά και όπως τα γέννησε η Μάνα Φύση ΟΛΑ τα βουνά πάνω από τα χίλια π.χ. μέτρα! Και φυσικά τα αγαπημένα μας Άγραφο, η άλωση τών οποίων θα θεωρηθεί προηγούμενο για να μην αφήσουν τίποτα όρθιο!!! Καλή δύναμη λοιπόν κι ας μην ξεχνάμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών μάλλον έχει αποθρασυνει τις αδηφάγες εταιρείες...κι ας ακούμε προτροπές για αποφυγή αλαζονικών συμπεριφορών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιητικός όσο και ουσιαστικός ο λόγος σου.
    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η πνευματικότητα είναι αυτή που κρατά την Ελλάδα ακόμα ζωντανή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαι μακάρι να παραμείνουν άσβεστες μέχρι να αποδειχτούν ατελέσφορες οι προσπάθειές τους να αλώσουν κι αυτό το βουνό. Εύλογο θα ήταν βέβαια, να τους είχε μαυρίσει αυτός ο νομός, για να πάρουν κι ένα ηχηρό μήνυμα. Μακάρι να έχετε στο πλάι σας όλες τις αριστερές παρατάξεις, γιατί οι μέρες απαιτούν σύμπνοια και συλλογικότητα, ανεξάρτητα από κομματικές διααφορές. Ο κοινός στόχος να διαφυλαχτεί αυτό το ιερό "φρούριο", ας γίνει η αιτία να ενωθεί επιτέλους η κοινωνία. Έστω και σε τοπικό επίπεδο. Μπορεί να γίνει το παράδειγμα και για άλλες διεκδικήσεις...
    Καλούς αγώνες, Ευρυτάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα βουνα και τα ποταμια ανηκουν σε ολους εμας, οχι σε μια μειοψηφικη ελιτ που επιχειρει να τα ιδιοποιηθει.
    Δεν θα τους περασει, ειμαστε σε επιφυλακη.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανοιχτή επιστολή - ανακοίνωση

    ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

    ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΕ ΦΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ

    Προς την κυβέρνηση. τους βουλευτές και τα κόμματα, τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, προς κάθε υποψήφιο -εν δυνάμει αιρετό- και προς όλους τους συμπολίτες μας



    Κατατέθηκαν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στον «κύκλο Ιουνίου» -και είναι στην αρχική φάση αξιολόγησης- νέες αιτήσεις για Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) 28 ανεμογεννητριών στην κορυφογραμμή από τον Προφήτη Ηλία της Αγίας Τριάδας - Νεοχωρίου Τυμφρηστού μέχρι τη Βρύση Ζαχαράκη (Ταρζάν) και άλλες 22 στην Βουλγάρα - Κερασιά - Μεγάλη Ράχη (Βουλγαρομνήματα). Επίσης έχουν κατατεθεί αιτήσεις για 18 νέες α/γ από το Περίβλεπτο ως τη Βρύση Ζαχαράκη, από τη μεριά της Φθιώτιδας, στις θέσεις Λυκομνήματα - Ρέλια - Ταμπούρια. Είναι δε στην διαδικασία της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων άλλοι έξι ΑΣΠΗΕ, συνολικά 36 α/γ, στις θέσεις Κόκκαλα (5), Τρία Σύνορα (7), Σπανός (8), Γάβραινα (5), Αλογόβρυση (7) και Ρεντίνα (4). Γι’ αυτά έχουν γίνει αιτήσεις ακύρωσης και προσφυγές από τους Δήμους και πολίτες.



    Η τελευταία αυτή εξέλιξη με την εγκατάσταση αιολικών σταθμών εκατόν τεσσάρων (104) συνολικά ανεμογεννητριών -μέχρι στιγμής- ύψους πάνω από 180μ και σε υψόμετρα μέχρι 1.650μ, είναι η καταστροφή της ορεινής αυτής περιοχής και του πανέμορφου δάσους του Δασαρχείου Φουρνά. Πρόκειται να σκαφτούν και να τσιμεντοποιηθούν όλες οι κορυφές από το Βελούχι μέχρι την Βουλγάρα, δημιουργώντας κινδύνους για πυρκαγιές και πλημμύρες, αλλάζοντας εντελώς το τοπίο και δίνοντας την εικόνα μιας βιομηχανικής περιοχής. Εμπορευματοποιούν τη φύση και το ορεινό δασικό τοπίο με μοναδικό σκοπό την εύκολη κερδοφορία. Προχωρούν στις αδειοδοτήσεις και δημιουργούν τετελεσμένα, χωρίς να σεβαστούν τη γνώμη και τη θέληση των τοπικών κοινωνιών, των ανθρώπων που έχουν περιουσιακά στοιχεία και έννομο συμφέρον και που θα ήθελαν μια άλλη προοπτική για την αξιόλογη από κάθε άποψη περιοχή. Και, φυσικά, αν αρχίσουν, ποιος τους σταματά… Στόχος τους είναι να μας κάνουν «Νότια Εύβοια» και σε κάθε κορυφογραμμή, σε κάθε ύψωμα, να μπει και μια ανεμογεννήτρια. Ακυρώνουν με λίγα λόγια και το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Στερεάς, το οποίο χαρακτηρίζει την Ευρυτανία ως «Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς».



    Κοινή διαπίστωση είναι ότι το σημαντικότατο ζήτημα της ενέργειας, αλλά και το θέμα των ΑΠΕ και των αιολικών σταθμών στην χώρα μας, κρύβει πολλές αλήθειες και διακρίνεται από έντονη αδιαφάνεια. Είναι φανερό ότι η διαδικασία της αδειοδότησης γίνεται από «προσωρινούς» επενδυτές, σταδιακά και μεθοδευμένα, σε μια προσπάθεια να κρύψουν τις παράτυπες διαδικασίες. Κυρίως να κρύψουν τη σαλαμοποίηση και τον πολυκερματισμό των Έργων και των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να μην φανεί το μέγεθος των συνολικών αρνητικών επιπτώσεων των επεμβάσεων με την κατασκευή των ανεμογεννητριών και των συνοδών τους έργων στο οικοσύστημα και στο ορεινό δασικό τοπίο∙ να παρακαμφθεί η νομοθεσία αναφορικά με τα μεγέθη των Έργων σε ό,τι αφορά στην ένταξή τους στις κατηγορίες Α1 και Α2 του νόμου. Κι αυτά όλα με την ευλογία των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας και στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» και της σωτηρίας του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Χωρίς να υπολογίζουν ότι αυτό που πάνε να κάνουν έχει πολλαπλάσιο περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα από αυτό που επικαλούνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ως Κίνηση Πολιτών συνεχίζουμε τον πολύπλευρο αγώνα μας εστιάζοντας στην ακύρωση αυτών των σχεδίων για την προστασία των βουνών μας. Αυτός ο φυσικός πλούτος και το παρθένο περιβάλλον της περιοχής είναι αυτά που κρατούνε όρθιους τους εναπομείναντες κατοίκους και όσους σκέφτονται να επιστρέψουν. Οι μεγάλοι νέοι δρόμοι, που θα διανοιχτούν, και οι διαπλατύνσεις των υπαρχόντων για να περάσουν οι τεράστιες ανεμογεννήτριες και τα δίκτυα, θα καταστρέψουν το δάσος δημιουργώντας πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις, τέτοια που ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν με τον ΙΑΝΟ, φαινόμενα που θα επαναλαμβάνονται πιο συχνά στο μέλλον.



    Ο αγώνας μας, κινηματικός και νομικός -αλλά και πολιτικός, γιατί τελικά το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό- θα ενταθεί το επόμενο διάστημα σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει όλοι, όσοι διαχειρίζονται εξουσία, να αντιληφθούν τις ευθύνες τους και να μη «σφυρίζουν κλέφτικα», λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Η φύση, η άγρια ζωή, το τοπίο, το δάσος, τα νερά, η βιώσιμη προοπτική της περιοχής, αναζητούν ειλικρινείς και ξεκάθαρες τοποθετήσεις και ενέργειες από όλους. Αρκετά πια! Ή μαζί μας ή απέναντί μας!



    Ο λόγος τώρα και στην Αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της απαιτώντας να σταματήσουν οι διαδικασίες πριν δοθούν οι Άδειες Παραγωγής. Ο λόγος επίσης στις τοπικές κοινωνίες να πουν το ΟΧΙ στην καταστροφή της παρθένας φύσης της Ευρυτανίας, ΟΧΙ στην καταστροφή του πανέμορφου ελατοδάσους του Φουρνά!



    Καλούμε όλους τους φίλους συνδημότες μας, τους απανταχού συγχωριανούς μας, να αντιδράσουν αποφασιστικά, συντονισμένα και οργανωμένα μέσα από τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους Συλλόγους και την Κίνηση Πολιτών. Οι καιροί ου μενετοί...



    25. 7. 2023

    ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

    ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΔΕ ΦΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΚΤΗΜΕΝΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προσοχή. ετοιμάζονται να ισοπεδώσουν τα πάντα.
    Ούτε στην Ευρυτανία ούτε πουθενά
    ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά.

    Απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στις ΔΙΝΕΣ των ανεμοθηρίων - τις δικές μας αντοχές τις λένε ΡΙΖΕΣ!
    Έτσι φίλε μπράβο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.
    Ο αγώνας συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.