Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

ΟΧΙ (με επίγνωση...)


ΟΧΙ
σιδεροφράχτες στα ανέγγιχτα Άγραφα!


ΥΓ: Για όσους ακόμη... κομπιάζουν να ονοματίσουν στα ίσα το αδίστακτο και αδηφάγο "τερατάκι" που χρόνια και χρόνια σπέρνει την καταστροφή στη Φύση και στον Άνθρωπο, να θυμίσουμε ότι δεν  είναι... ούτε αβάπτιστο ούτε ορφανό!  Έχει καταγωγή από "μεγάλο σόι", με παραλήδες γονείς βαρόνους του Κεφαλαίου, νονά την Ευρωπαϊκή Ένωση και νταντά την Εξουσία-διεκπεραιωτή των ανωτέρω. 

Όμως, τόσο η ίδια η εκτρωματική του υπόσταση όσο και η ανερμάτιστη λαιμαργία του, προκαλεί όλο και μεγαλύτερη απέχθεια κι αποστροφή στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας με ότι αυτό  συνεπάγεται...

Καλή δύναμη - ψυχή βαθιά!

18 σχόλια:

Aris είπε...

Εεετσι!! Μην κρυβομαστε πισω απο το δαχτυλο μας..

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

"Σε μια εποχή ψεύδους το να λέει κανείς την αλήθεια είναι πράξη επαναστατική"

kapetandiamantis είπε...

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΑΝΕ ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ.
ΚΙ Ο ΕΝΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ "ΤΕΡΑΤΑΚΙ" ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ.

Unknown είπε...

Mην παίζουν με την υπομονή μας,ένας οργισμένος λαός γυρίζει την γη ανάποδα και η οργή του Αγραφιώτικου και Ευρυτάνικου λαού είναι δεδομένη!!!!Καλόν αγώνα να έχουμε!!

faros είπε...

Και είναι τόσο μα τόσο όμορφος ο τόπος μας ...

Παντού ...

Και όμως ...

Θέλουν να την καταστρέψουν!

Μαζί τους θα τα πάρουν;;;;

ποιώ - ελένη είπε...

Κρατάμε!!!!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Το είδα και σας το μεταφέρω εδώ , ένα πολύ ωραίο άρθρο του αναγνωρισμένου Ευρυτάνα ζωγράφου Γιάννη Καστρίτση ο οποίος βρέθηκε στην ημερίδα του δήμου στ Αγραφα και με ένα δικό του τρόπο ζωγραφίζει τις εντυπώσεις του από τους "επενδυτές", δημάρχους κτλ.

Διαβάστε τι γράφει..

Μια και ήμουν παρών στην ημερίδα για τα αιολικά στ´ Άγραφα θα μεταφέρω εν συντομία τις εντυπώσεις μου.

Εξαιρετικές, ιδιαίτερα τεκμηριωμένες αλλά και συγκινητικές οι τοποθετήσεις όλων όσων μίλησαν ενάντια στα αιολικά δηλαδή την καταστροφή των Αγράφων. Με ανιδιοτέλεια και χωρίς ίχνος συμφέροντος κατέθεσαν τις απόψεις τους. Όλοι λάτρεις και γνώστες της περιοχής.

Τραγικές έως ξεδιάνδροπες οι τοποθετήσεις των υπέρμαχων, χωρίς ουσιαστικά στοιχεία και χωρίς λέξη για το περιβάλλον. Ειδικά ο (πράσινος) επενδυτής κ. Κατσέλης μας είπε ότι εκεί πάνω στη Νιάλα στα 2000 μέτρα δεν υπάρχει τίποτα να καταστραφεί!!! Υποσχέθηκε στο δήμο πολλά λεφτά αλλά και πολλά άλλα!!! τα οποία απέφυγε να κατονομάσει. Είπε ακόμη ότι αν είχε κάνει την επένδυση του στα βουνά τώρα ο δρόμος για τα Άγραφα θα ήταν ήδη άσφαλτος!!!

Τι χορηγός!!! Τέτοια γεναιοδωρία, πειστικότητα, ποιότητα και επίπεδο λόγου αλλά και περιεχομένου δύσκολα συναντά κανείς στις μέρες μας. Ειναι μεγάλη απωλεια για όποιον δεν παραβρέθηκε στην ημερίδα και αντίθετος να ήταν σίγουρα θα τον έπειθε ο λόγος του!

Τον ρώτησα γιατί δεν είπε ούτε λέξη για τις παρεμβάσεις και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και αν το τοπίο που βρίσκονταν ακριβώς πίσω του την ώρα που μιλούσε έχει για αυτόν και καποια άλλη αξία εκτός απο το κέρδος! Κατέληξα ότι έπρεπε να ντρέπεται για αυτό. Φυσικά δεν απάντησε και δεν προσβλήθηκε όπως αρμόζει σε έναν καλό σύγχρονο επιχειρηματία που τα πάντα μεταφράζονται μόνο σε χρήμα. Τι να πει άλλωστε...

Αλλα και ο Δήμαρχος Αγράφων που οργάνωσε την ημερίδα ως ποντιος πιλάτος δεν πήρε θέση παρότι πολλοί τον προκαλέσαμε για αυτό.Τόσα καλούδια για τον Δήμο να τα αρνηθεί για χάριν του περιβάλλοντος! Αν κερδίσουν την υπόθεση οι (οικολόγοι) θα ειναι και πάλι νικητής αφού ως αντιπολίτευση ήταν εναντίον ενώ ως δήμαρχος με όλους και προπαντός με όσους πολλά δώρα φέροντες.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Για συμβολικούς λόγους όρισε συντονιστή της ημερίδας πρώην στέλεχος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας δηλαδή αυτόν που συμμετείχε στον σχεδιασμό των αιολικών! Όλοι οι προσκέκλημένοι που πρότεινε ήταν διαλεχτοί υπέρμαχοι των ανεμογεννητριών. Έφερε και άλλους πετυχημένους νυν δημάρχους οι οποίοι αφού κατέστρεψαν τον τόπο τους ήρθαν και μας μίλησαν για τα ωφέλη που προσκόμισαν. Τι σχολεία τι γιατροί όλα αναβαθμίστηκαν στους δήμους τους!

Φανταστείτε τα Άγραφα με τους 80 κατοίκους του σήμερα μετά απο 10 χρόνια και αφού γίνει η επένδυση. Θα φρίζουν απο ζωή!!! Όλοι θα κυκλοφορούν με τα δώρα του Κατσέλη και οι Αγραφιώτες θα ειναι εξειδικευμένοι εργάτες στην συντήρηση των ανεμογεννητριών !

Το είπε κάποιος απο το διπλανό χωριό ότι οι υποσχέσεις των επενδυτών μοιάζουν με τα αρχ.... του κριαριού κάποιοι περιμένουν ότι θα πέσουν αλλά ποτέ δεν πέφτουν!!!Στο χωριό του έφτιαξαν υδροηλεκτρικό και ο επενδυτής τους υποσχέθηκε 4 θέσεις εργασίας και τελικά με τα χίλια ζόρια πήραν μόνο μια.
Πάντως αν το έργο αυτό τελικά υλοποιηθεί θα εχει αριστερό πρόσημο. Με την υπογραφή του κ. Σταθάκη και την ανοχή πολλών άλλων φαίνεται πως πολλοί στην αριστερή κυβέρνησή μας αντιλαμβάνονται τις ανεμογεννήτριες ως γιγάντια σύγχρονα μνημεία στην μνήμη όλων όσων αγωνίστηκαν σε αυτόν τον τόπο.Πλέον δεν θα πηγαίνουν στούς Κορυσχάδες και στην Βίνιανη για να παίρνουν αριστερές ανάσες αλλά κατευθείαν στη Νιάλα ! Ήδη τρίζουν τα κόκκαλα των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης σε αυτά τα βουνά.

Ίσως το ποιό αδιαμφισβήτητο επιχείρημα για την εγκατάσταση των αιολικών το είπε κάποιος ομιλητής καλεσμένος του Δημάρχου και υπέρμαχος της εγκατάστασης.Μέσα στα ωφέλη θα ειναι ότι οι αγελαδες που βόσκουν στην περιοχή με τους δρόμους που θα διανοιχτούν θα διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους!!!! Προκειται για την πιο καινοτόμα πρόταση που εχει γίνει ποτέ για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας!!! Δεν διευκρίνησε και μου διέφυγε να ρωτήσω αν τα γελάδια που θα βόσκουν στην περιοχή θα είναι με δυο ή με τέσσερα ποδάρια.

Κείμενο του Γιάννη Καστρίτση
Δάφνη 18/7/18

Φυσιολάτρης! είπε...

Πρέπει να δούμε κατάματα την αλήθεια και η ανάρτηση βοηθάει σε αυτό.......γιατί με απλά σύντομα λόγια και με πικρό δηκτικό χιούμορ σκιτσάρει την πηγή του κακού!!!!Τίποτε δεν συμβαίνει τυχαία.....εδώ ο διεκπεραιωτής ο υπουργός το είπε καθαρά ότι υλοποιεί υπογεγραμμένες και από τον ίδιο συνθήκες με το ευρωπαϊκό κονκλάβιο......για να αυξηθεί στο 32% η παραγωγή ενέργειας από τις βΑΠΕ.........Η Ευρ. Ενωση θέλει να μετατρέψει τα βουνά της ελληνικής αποικίας σε σκαμμένα λατομεία για να πλουτίσουν κι άλλο οι πολυεθνικές αυτή τη φορά από την ψευδοπράσινη ενεργειακή μπίζνα.........άσε που και τα γερμανικά εργοστάσια θα ξεφορτωθούν και την πραμάτεια τους από ανεμογεννήτριες ......Μαζί εννοείται ότι θα οικονομήσουν και διάφορα ντόπια συνετεράκια σιγά μην έχαναν οι πατριωτάρες την ευκαιρία...........δίπλα στο βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα!!!!!Εμπορευματοποίηση της ενέργειας παραχώρηση δημόσιας γης στις εταιρίες και υποβάθμιση του περιβάλλοντος......Συμπέρασμα άλλοι θα τσεπώνουν και άλλοι θα πληρώνουν!!!!!Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται πανελλαδικός συντονισμός και με άλλα κινήματα και με συνδικάτα κοκ........όλος ο λαός μαζί και όχι ξεκομμένα ο καθένας......να υπερασπίσουμε τον τόπο μας που στο κάτω-κάτω μας ανήκει!!!!!

Giannis Pit. είπε...

Αυτή η λαιμαργία της εμπορευματοποίησης και της εκμετάλλευσης των πάντων βρε Ευρυτάνα μου είναι που δεν αντέχεται. Αυτή η πλιατσικαδόρικη μορφή του καπιταλισμού χωρίς όρια πλέον έχει καταντήσει αφόρητη.
Τι έχει δηλαδή να προσφέρει παρά την καταστροφή.
Την καλησπέρα μου.

Άιναφετς είπε...

Ο τίτλος της ανάρτησης το λέει ξεκάθαρα, ΟΧΙ, αλλά όχι ένα απλό όχι, ένα όχι επίγνωσης που ξέρει να μάχεται και να αντιστέκεται και ν' ακούει αυτό που του λέει η καρδιά του, όχι, όχι όχι!

Άρης Άλμπης είπε...

Μόνο λεφτά
Ούτε που ξέρουν φεγγάρια, βουνά,
ξύλα για πούλημα βλέπουν τα πεύκα,
μόνη χαρά τους να βγάλουν λεφτά,
η ευτυχία τους άνοστο ψέμα.

doctor είπε...

ΣΩΣΤΑ! ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΑΣΤΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΜΑΣ ΟΠΛΟ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Η τοποθέτηση του Γ. Γιαννούλη εκ μέρους του Κ.Κ.Ε Ευρυτανίας στην ημερίδα των Αγράφων..

Στα πλαίσια του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία –με τις ευλογίες της κυβέρνησης αλλά και της Τοπικής Διοίκησης- προωθείται γιγαντιαία επένδυση αιολικού πάρκου 300 και πάνω ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχές "Natura" και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί Α/Γ, στα 1.600 μ.-2.000 μ.

Αυτό σημαίνει διάνοιξη πολλών χιλιόμετρων νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται επομένως σε εξέλιξη διαφαινόμενη μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη.

Στα ευρυτανικά βουνά έχουν χωροθετηθεί και αδειοδοτηθεί εκατοντάδες ανεμογεννήτριες!

Με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, αλλά και με τα περιβόητα "μικρά υδροηλεκτρικά", συντελείται μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία και κυρίως στα Άγραφα θα αλλοιώσει την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.

Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού ούτε καν συζητάει ακύρωση της αδειοδότησης και της χωροθέτησης αφού όπως ομολογεί έχει δεσμευτεί να έχουν δημιουργηθεί μέχρι το 2020 ιδιωτικές μονάδες ισχύος 3000MW!!!

Από την άλλη γνωρίζοντας το πώς γνωμοδοτεί σε παρόμοιες περιπτώσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας προτρέπει όσους αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια σε δικαστικές προσφυγές.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας:

α) Δεν θα συμβάλουν στην παροχή φθηνής ενέργειας - ηλεκτρικού ρεύματος - για τους κατοίκους. Αντίθετα, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται συνεχώς.

β) Δεν θα προστατεύουν το περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, θα γίνουν με το μικρότερο δυνατό κόστος, που σημαίνει: Πρόχειρες και ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες, μικρή και ανύπαρκτη επιτήρηση του έργου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

γ) Καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.

δ) Μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιρειών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων στο έργο.

Τα δήθεν "αντισταθμιστικά οφέλη" που τάζουν οι εταιρείες και αποδέχονται οι ντόπιοι παράγοντες - μεσάζοντές τους, δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια και καθρεφτάκια για ιθαγενείς, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες και σίγουρα πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν από το χτύπημα που θα δεχτεί ο όποιος αγροτουρισμός και κυρίως η κτηνοτροφία.

Φυσικά όπου δεν πιάνει το «καρότο» των «αντισταθμιστικών» χρησιμοποιείται το «μαστίγιο» των απειλών εναντίον όποιου αντιδρά.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Είμαστε αντίθετοι στην παράδοση της Ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτή η ενεργειακή πολιτική δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ παλεύει για ενεργειακό σχεδιασμό από ενιαίο αποκλειστικά κρατικό ενεργειακό φορέα της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζόμενους και το λαό αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.

Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, μπορεί να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.

Σήμερα, η παρεμπόδιση του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινητοποίηση όλων των μαζικών φορέων και συνδικάτων των εργατών, αγροτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, που θα εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και θα διεκδικήσουν:

·Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων και της Ευρυτανίας

·Μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας (εγγυημένες τιμές σε γάλα, κρέας, μείωση κόστους παραγωγής και απωλειών κ.α) και όχι των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.

·Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

·Φθηνό ρεύμα για το λαό - κατάργηση των "πράσινων" τελών ΑΠΕ - άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

·Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.

·Ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, με κεντρικό σχεδιασμό.

Το ΚΚΕ μέσω των εκλεγμένων συμβούλων του έχει φέρει το θέμα στα Περιφερειακά Συμβούλια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ πρόκειται να υπάρξει άμεσα και νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση."

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ξεσηκωμός όλων και παντού!
Είναι η μόνη λύση για να ναυαγήσουν τα καταστροφικά σχέδια εκείνων που τόσο εύστοχα περιγράφει η σημερινή ανάρτηση του blog.
Για να διαSOSουμε τα ονειρεμένα αγραφιώτικα τοπία π.χ. σαν αυτό της φωτογραφίας, και να μην καταντήσουν θλιβεροί μπαζότοποι πολιορκημένοι από σιδερένια ανεμοτέρατα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΠΠΑΣ είπε...

Βάστα γερά πατρίδα!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις, τα σχόλια και τις ενημερωτικές παραθέσεις.
Ο αγώνας συντροφεύει την ελπίδα...