Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Η γενιά της φρούρησης

 


Υπερευτυχής και αφάνταστα ήρεμος εμπρός σε μία εικόνα ανυπέρβλητου κάλλους εδώ στη θεόμορφη Ευρυτανία με θέα το αιώνιο Γεφύρι του Μανόλη (1659)! Ένα ανεκτίμητης ιστορικής και αισθητικής αξίας "λάβαρο" τέχνης, πολιτισμού και μόχθου, αναδύεται μέσα από την αχλή του μακρινού παρελθόντος κοσμώντας με  διαχρονική επιμονή τη γη των προγόνων μας - και μαζί με τους μύθους που το συντροφεύουν και γοητεύουν την ψυχή μας, αναδεικνύει και μία παράλληλη αναγκαιότητα των καιρών μας : να γίνουμε εμείς η γενιά της φρούρησης και όχι της καταστροφής...

"Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

20 σχόλια:


  1. Αγαπητοί αναγνώστες, κάντε "κλικ" επάνω στην υπογραφή "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" στο τέλος του κειμένου ώστε να διαβάσετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς! αυτό που λέει ο τίτλος σου ιχνηλάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς να μην αγαλιά η ψυχή μπροστά σε μια τέτοια εικόνα.
    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να γίνει η Ευρυτανία Πάρκο Εθνικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστά το περιγράφεις...........ανεκτίμητης ιστορικής και αισθητικής αξίας λάβαρα τέχνης πολιτισμού μόχθου.............έχουμε καθήκον να περιφρουρήσουμε τον τόπο μας σαν κόρη οφθαλμού!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τίτλος εξαιρετικής έμπνευσης που περιγράφει την πραγματικότητα που ζούμε με ακρίβεια.
    Καλημέρα σε όλους τους φρουρούς του παρόντος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γράφεις και φωτογράφεις ωραία φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έργο τέχνης το αιώνιο γεφύρι του Μανόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σαν «χερούλι» ακλόνητο στέκει στη μέση του ωραίου αυτό το γεφύρι σαν να λέει στη νέα γενιά κρατήστε από δω αυτή την ανέγγιχτη θεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ όμορφη η ανάρτηση σου Ευρυτάνα ιχνηλάτη όπως πολύ συγκλονιστικό ήταν και το αφιέρωμα που είχες κάνει παλιότερα. Να σημειώσω πως και η ιστοσελίδα του National Geographic έχει τιμήσει το γεφύρι του Μανώλη και φρόντισε μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες να γίνει γνωστό σε 196 χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι υπέροχα μέρη! Πόση φυσική ομορφιά! Αχ να ήμασταν λίγο τυχεροί να μπορούσαμε να δούμε από κοντά αυτές τις τοποθεσίες.
    Χορταίνουμε από τις αναρτήσεις σου, φίλε Ευρυτάνα και σε ευχαριστούμε.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Απαράμιλλη ομορφιά και εξαιρετικό αφιέρωμα!!
    Ψηφίζω και εγώ να γίνει εθνικό πάρκο!! Να προστατευτεί από κάθε λογής εκμετάλλευση, μόνοι εκμεταλλευτές τού τοπίου οι οφθαλμοί καί οι αισθήσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απίστευτη ομορφιά! "Θεόμορφος" τόπος, όπως γράφεις κι εσύ. Το να γίνει εθνικό πάρκο θα ήταν αυτονόητο για μια χώρα με στοιχειώδη σεβασμό στην ιστορία και αγάπη στο περιβάλλον. Εδώ, δεν ξέρω αν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της περιοχής, έχουν το σθένος και την αποφασιστικότητα να το απαιτήσουν. Μακάρι να μην χαθεί ούτε ίχνος μνήμης και ομορφιάς απ' αυτά τα μέρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η προτροπή σου Ευρυτάνα Ιχνηλάτη είναι η πιο αναγκαία και επίκαιρη!! Υπάρχουν όμως αυτιά που ακούνε;;; Υπάρχουν πλέον ανθρώποι της προσφοράς;;;; Όπως και να έχει... ρίχνεις κι εσύ αντάμα με όσους σε αγαπάνε και σε διαβάζουν, σποράκι...Αν βρει λίγο χώμα θα φυτρώσει! Αν πέσει σε κοτρώνια θα χαθεί... Όμως έτσι ξεκίνησαν κ ζήσανε όλες οι μεγάλες ιστορικές ανατροπές.... έτσι γεννήθηκαν αγωνιστές και μπροστάρηδες ... ακόμα κι έτσι γεμίζει η ψυχούλα μας με ελπίδα!!! Νάσαι πάντα καλά!! Σ' ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. η γενια της φρουρησης!
    το συγκρατω!
    καλημερα Ευρυτανα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ένα απ τα ωραιότερα γεφύρια της Ελλάδας μας....Ήταν απ τα βασικά περάσματα απ το Καρπενήσι για τα χωριά του βάλτου και την Ήπειρο για πάρα πολλά χρόνια....Το πέρναγα 5 χρόνια για να πηγαίνω στην Τσούκα στο δημοτικό σχολείο (απ την Μοναχού που έμενα, Απεναντι απ την Τσούκα)Διπλα στο γεφύρι υπήρχε νερόμυλος που τον δούλευε ο πατέρας μου....Το γεφύρι γνωρισε μερες δόξας και με πολέμους ενάντια στον Αλή πασά και στον εμφύλιο...Και ευτυχώς στέκεται ακόμα όρθιο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  18. Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τα σχόλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.