Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Τίποτε δεν πάει χαμένο...


Τελικά επιτεύχθηκε το αυτονόητο..

Ο Δήμος Καρπενησίου μετακίνησε τους κάδους των απορριμμάτων, μπροστά τουλάχιστον από το "νευραλγικό σημείο" όπου βρίσκεται η αναμνηστική πλακέτα του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου του ΕΑΜ, την οποία και (προηγουμένως) κάλυπταν, ασεβώντας κατ' αυτόν τον τρόπο απέναντι στην Ιστορία του τόπου μας και τις πολύτιμες συλλογικές μνήμες του λαού μας.


Έτσι ο εν λόγω Ιστορικός Χώρος "απελευθερώθηκε" μετά από 4 χρόνια συνεχούς ωμής προσβολής.

Χρειάστηκαν-απαιτήθηκαν, όμως, συνεχείς και ποικίλες παρεμβάσεις για μεγάλο χρονικό  διάστημα, έως ότου οι μακάριοι ιθύνοντες της πόλης αφυπνιστούν και αναγκαστούν να αποκαταστήσουν, έστω και μερικώς, το χώρο μπροστά από το μνημείο.

Η πρόσφατη καταγγελία του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" (βλ. σχετικά εδώ και εδώ) προκάλεσε αίσθηση και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάποιοι συμπατριώτες συναγωνιστές δραστηριοποιήθηκαν και ανέλαβαν πρωτοβουλίες, όπως π.χ. να αναρτήσουν ακόμη και επάνω στους κάδους της ντροπής (!) αφισάκια με το άρθρο μας, με στόχο να ηχήσει ο αναγκαίος συναγερμός σε ντόπιους και επισκέπτες.


Καθοριστικότατες βέβαια ήταν οι αλλεπάλληλες και στοχευμένες παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρπενησίου, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, που σε συνδυασμό και με επιπλέον δράσεις, πιέσεις, κινήσεις, εκ μέρους συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων, έφεραν εντέλει αποτέλεσμα. 

Ήταν μια μικρή αλλά όχι αμελητέα νίκη που, συν τοις άλλοις, υπενθυμίζει ότι "τίποτε δεν πάει χαμένο" όταν κανείς δραστηριοποιείται και αγωνίζεται.

Φυσικά το θέμα δεν κλείνει εδώ. Απομένει να αναβαθμιστεί συνολικότερα ο ευρύτερος χώρος έτσι όπως αρμόζει στην ιστορικότητά του. 

Να φωταγωγηθεί η αναμνηστική πλακέτα και να τοποθετηθούν σχετικές επιγραφές με χαρακτηριστικές φωτογραφίες εκείνης της εποχής συνοδευόμενες από τις ανάλογες αναφορές-πληροφορίες για την ιστορία του θρυλικού Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου του ΕΑΜ - διαλεχτό στολίδι και καμάρι του λαίκού πολιτισμού από όπου αποφοίτησαν και οι πρώτοι δάσκαλοι της Ελεύθερης Ελλάδας. (βλ. εδώ και εδώ ). Να καθιερωθεί επίσης και ετήσια επετειακή εκδήλωση την ημέρα ίδρυσής του (16 Ιούλη 1944).


Για να μας χαμογελούν από εκεί  ψηλά, από τους αιθέρες της ανυπότακτης Ρωμιοσύνης, οι άυλες μα αλησμόνητες μορφές των Παιδαγωγών και Σπουδαστών της λαμπρής Αντιστασιακής Εποποιΐας του Λαού μας που πρόσφεραν τόσο σημαντικό έργο σε έναν τόπο εμβληματικό όπως η ανταρτογέννα Ευρυτανία!






16 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε την Ελένη για τις πρόσφατες φωτο.

Angelo De Amor είπε...

Σε ένα άλλο τραγούδι που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος Μάνος Λοΐζος λέει "... Η μέρα εκείνη δε θα αργήσει...", αυτή είναι η ελπίδα του λαού. Να ανατρέψουμε ότι σαπιο υπάρχει μέχρι να έρθει η μέρα εκείνη!

Είναι απόδειξη πως κανενας αγώνας δε πάει χαμένος, αλλά φέρνει και νίκες. Μην κάρτερανε να λυγίσουμε λοιπόν ούτε για μια στιγμή, ο τόπος μας από άκρη σε άκρη έχει φωτεινές ιστορίες ένδοξης αντίστασης, πόσο μάλλον η ελεύθερη Ευρυτανία!

Προχωράμε με τις μικρές νίκες που θα φέρουν τις μεγάλες ανατροπές, αυτές που μόνο οι λαοί ξέρουν να γράφουν αλλά και να υπογράφουν με τα πιο φωτεινά γράμματα!

Aris είπε...

Μπραβο συντροφοι.
Εγινε πολυ μεγαλος ντορος πανελλαδικα και εξαναγκαστηκαν να απομακρυνουν τη σαβουρα.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Θα χρησιμοποιήσω τη γνωστή ρήση του Ντίνου Χριστιανόπουλου με ό,τι σημαίνει για τις προθέσεις τους αλλά και για την ιστορία και το λαό μας.
"Λύσσαξαν να μας θάψουν, όμως δεν γνώριζαν πως είμαστε σπόροι"!

doctor είπε...

ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ ΠΡΑΞΑΤΕ ΤΟ ΠΡΕΠΟΝ ΑΦΟΥ ΠΡΟΒΗΚΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΔΩΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΕΑ.
ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΣ ΦΡΟΝΤΙΖΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ.
ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΚΟΝΑ.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΧΩΡΟ.

Elizabeth Liani είπε...

Να μια χειροπιαστή νίκη για το δίκαιο και την αξιοπρέπειά μας!!!

NS είπε...

Οι κάδοι έφυγαν, η ξεφτίλα των Δημοτικών Αρχών τόσο της ΝΔ όσο των παλιότερων του ΠΑΣΟΚ όμως δεν ξεπλένεται.

Έτσι την έχουν την ιστορία των λαϊκών αγώνων του τόπου μας, όταν δεν την αντιμετωπίζουν ως φολκόρ την εχουν για τα σκουπίδια.

Φυσικά δεν τους πέρασε, ούτε τώρα, ούτε παλιότερα, ούτε και θα τους περάσει.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Αφού φτάσαμε να απαιτούμε το αυτονόητο, δείχνει την κατάντια τους.
Κι αφού υποχώρησαν στην έκταση που πήρε το θέμα, δείχνει τη δειλία τους.
Μπράβο Ευρυτάνα κι όλοι εσείς που δώσατε αυτή τη μάχη!

Πάζιος Κώστας είπε...

Έξοχο Άρθρο ,αφυπνιστικό με πολλές προεκτάσεις για την Ιστορική μνήμη ,ηχηρό σκαμπίλι στους πολιτικάντηδες που αφρομανούσαν όχι τυχαία για την απόκρυψη κάθε σταγόνας ιστορικής μνήμης ,τίποτα δεν είναι τυχαίο.Μέρες που είναι οι κυβέρνησεις θέτουν τους μαθητές δίπλα δίπλα σε τάξεις κελιά ανά 28 άτομα χωρίς τους απαραίτητους δασκάλους από την μία και άνευ προστασίας από την άλλη , με το πρόσχημα αυτής,από την άλλη κάποιοι άλλοι απίθανοι «Πατριώτες» που το σκοταδισμό τους θα τους ζήλευαν και οι εξεταστέςς στο Μεσσαίωνα , προσπαθούν να εξαλείψουν τη μνήμη του Παιδαγωγικού φροντιστηρίου ,αναβιώνοντας παράλληλα κάθε μνήμη για χαμερπή θεάματα τύπου και εύπεπτα ιβέντ ,άνευ αισθητικής . Η ζωή δείχνει πώς ο πως όλα όσα απεργάζονται οι ανωτέρω σωτήρες τόσο οι μαθητές μας όσο και πολίτες μπορούν να τα βάλουν στο μουσείο των μπρούτζινων αρχαιοτήτων

jorge είπε...

Φωταγωγηση τώρα!!!
Να μην επιτρέψουμε να ξεχαστεί ούτε κομμα από τη σύγχρονη ιστορία του λαού μας!

faros είπε...

Φαίνεται ότι ακόμα και για τα αυτονόητα χρειάζονται συνεχείς παρεμβάσεις. Πάντως αξίζουν συγχαρητήρια ΚΑΙ σε σένα Ευρυτάνα που ανέδειξες το θέμα.

Κική Κωνσταντίνου είπε...

αυτο ειναι σπουδαιο

Φυσιολάτρης! είπε...

Συγχαρητήρια.....δεν πήγαινε άλλο αυτή η απαράδεκτη κατάσταση........επιτέλους τέλος στην προσβολή.......Ευρυτάνα ιχνηλάτη ήταν μεγάλη η συμβολή σου στην αποκατάσταση!!!!!!!!!!! Τιμή στο ΕΑΜ ΕΛΑΣ!!!!!!!!

Μαρία Γ. είπε...

Τελικά η λήθη που φέρνει ο χρόνος, καλά κρατεί.
Ευτυχώς που υπάρχεις κι εσύ Ιχνηλάτη,ορκισμένος υποστηρικτής, για να τους θυμίζεις τι αξίζει να θυμούνται και να σέβονται.

άγριο κυκλάμινο είπε...

Τίποτε δεν πάει χαμένο!
Οντως και ΜΠΡΑΒΟ σε εσένα ιχνηλάτη και μαζί σε όλους τους μαχητικούς Ευρυτάνες που δεν ανέχονται να θάβεται η αντιστασιακή ιστορία του τόπου και αντέδρασαν στην ασέβεια.
Είναι σίγουρο ότι αν ο δήμος δεν μετακινούσε τους κάδους, θα το έκαναν αυτοί που πρέπει και τότε θα εκτίθονταν ανεπανόρθωτα οι δημοτικοί μας άρχοντες.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.
Καλή δύναμη, ψυχή βαθιά.