Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Η Ευρυτανία της αντίστασης είναι ήδη στο δρόμο*



«Λαέ αγωνίσου σου κλέβουνε τη γη σου»

«Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά»

«Η πράσινη ανάπτυξη είναι μια απάτη, φορτώνουν τα βάρη στου λαού την πλάτη»


Η Ευρυτανία της αντίστασης βγήκε στους δρόμους του Καρπενησίου ενάντια στον βιασμό των βουνών με τις φαραωνικές ανεμογεννήτριες, ενάντια στην καταστροφή της Βαλαώρας με τα  φωτοβολταϊκά, ενάντια στην πράσινη αρπαχτή που έχουν στήσει ΕΕ, κυβέρνηση και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Έσμιξαν στον δρόμο του αγώνα τα Άγραφα με το Κρίκελλο, τα παιδιά από το Κερασοχώρι με τους νέους από τη Γραμμένη Οξυά. Δυναμική η Βαλαώρα, ανέβηκαν στο Καρπενήσι νέοι, γέροι και παιδιά για να διεκδικήσουν να ζουν στο τόπο τους. Παρόντες πολλοί Ευρυτάνες, ταξικά σωματεία και φυσικά η δυναμική Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου.



Η Ευρυτανία της αντίστασης είναι εδώ με πείσμα και χαμόγελο, η Ευρυτανία της αντίστασης είναι στον δρόμο. 

«Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε». Πετραδάκι, πετραδάκι χτίζεται ο αγώνας και η ελπίδα.


* Παρέμβαση από τον συμπατριώτη μας "Λευτέρη Πίνδο"
στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


16 σχόλια:

Aris είπε...

Ουτε ενα σβωλο απο το χωμα μας.
Ουτε μια σταγονα απο τα ποταμια μας.
Εξω οι αρπαγες.
Γη και ελευθερια στην Ευρυτανια.!!

Άρης Άλμπης είπε...

Κάθε μέρα και περισσότεροι.
Και ενωμένοι μπροστά στην αδίστακτη κερδοσκοπία.

jorge είπε...

Θα νικήσουμε!
Και η νίκη μας θα είναι μόνιμη αυτή τη φορά.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Όσο αδίστακτα είναι τα μεγάλα συμφέροντα, άλλο τόσο αποφασισμένος και μαχητικός είναι και ο κόσμος που αγωνίζεται για τη διάσωση του τόπου του.

Φυσιολάτρης! είπε...

"Ηρθαν ντυμένοι φίλοι αμέτρητες φορές οι εχθροί μου..........το παμπάλαιο χώμα πατώντας............και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους."

kapetandiamantis είπε...

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΜΙΑΣ ΕΛΙΤ ΠΟΥ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ,ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ.
ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟΜΕΝΕΙ. ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ. ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΣΙΔΕΡΑ ΘΑ ΒΛΈΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΣ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΠΡΟΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ.

Άιναφετς είπε...

Το μήνυμα πέρασε!
Μπράβο στους αγωνιστές!

habilis είπε...

Βιασμός στη φύση...

Καλεσμενιώτης είπε...

Η ελπίδα μας, οι νέοι μας.Αυτούς που συχνά τους λέμε αδιάφορους χαμένη γενιά και πολλά άλλα.Το 2008 πήραν την κατάσταση στα χερια τους ορθώνοντας τοιχους αντιστασης στην κρατική βαρβαρότητα,τώρα μπροσταρηδες στον αγώνα για λεύτερα βουνά και αξιοπρεπεια στη ζωή τους εναντια στα σχέδια των βιαστών της Ευρυτανικής φύσης.Μαζί τους μέχρι τέλος....

Μαρία Γ. είπε...

Όλα στο τέλος θα πάνε καλά γιατί ο αγώνας είναι δίκαιος.
Καλή δύναμη!

Eva Neocleous είπε...

Μπράβο στους Ευρυτάνες που υπερασπίζονται τη γη τους!
Επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε,η ανάρτηση...

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Με σκευωρία θέλουν να ξεφορτωθούν το κίνημα για τα Αγραφα

Εφημερίδα συντακτών

https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/305156_me-skeyoria-theloyn-na-xefortothoyn-kinima-gia-ta-agrafa

blackbedlam είπε...

Όταν εμπορευματοποιούνται τα πάντα στο όνομα του κέρδους, η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη .
Είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.
Δεν μας επιτρέπεται να προσβλέπουμε τη σωτηρία και μέτρα προς όφελός μας, από εκείνους που δημιουργούν το πρόβλημα εξυπηρετόντας τα δικά τους συμφέροντα και των αφεντάδων τους.
Η μόνη λύση, αναγκαία και ιστορικά επιβεβλημένη, η ανατροπή τους.
Καλό κουράγιο,καλή δύναμη.
Συνεχίζουμε......

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε τον συμπατριώτη μας "Λευτέρη Πίνδο" για το άρθρο του, καθώς και όλους εσάς για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.

Ψυχή βαθιά!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ. «ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ»

Ακριβώς πριν ένα χρόνο, 1 Αυγούστου 2021, ένα μεγάλο συλλαλητήριο φορέων, σωματείων, επιτροπών αγώνα και εκατοντάδων λαού τράνταζε το Καρπενήσι. Ήταν η κορύφωση και το επιστέγασμα των αγώνων των κατοίκων αυτού του τόπου ενάντια στην λεηλασία των βουνών μας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων της ενέργειας.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε, βάθυνε η ενεργειακή φτώχια και πολλαπλασιάστηκε η τιμή του ρεύματος και των καυσίμων λόγω της παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Στο όνομα της "πράσινης μετάβασης" περάσαμε στην απολιγνιτοποίηση, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στο χρηματιστήριο ενέργειας και στην "ρήτρα αναπροσαρμογής". Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ήρθε να επιδεινώσει το πρόβλημα, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος των λαίκών αντιδράσεων προχωράει σε ελιγμούς χωρίς όμως να ξεφεύγει καθόλου από την πολιτική πριμοδότησης των κερδών των μονοπωλίων:

-αναστέλλει δήθεν την ρήτρα αναπροσαρμογής, ενσωματώνοντας τις αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας, χρηματοδοτώντας (μόνο για τον Αύγουστο) με πάνω από ένα δις τους παρόχους. Ένα δις, μόνο για ένα μήνα, από τον προϋπολογισμό, την ώρα που επιμένει ότι η μείωση -έστω- του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα τινάξει στον αέρα τα δημόσια οικονομικά, Φαίνεται ότι τα δημόσια οικονομικά έχουν πρόβλημα μόνο όταν είναι να στηριχτεί ο λαός. Όταν είναι να πριμοδοτηθούν τα αρπακτικά δεν υπάρχει πρόβλημα...

-μετά τα ...600άρια που αποδείχτηκαν ...20άρια, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι με επιδόματα θωρακίζει δήθεν το λαϊκό εισόδημα, την ώρα που ο πληθωρισμός τρέχει με 12% και εξανεμίζει τα διάφορα «pass» μέσα σε λίγες μέρε;. Την ίδια στιγμή, ακόμα ...αναζητούνται τα κέρδη των παρόχων ενέργειας για να ...φορολογηθούν.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Σε αντίστοιχους ελιγμούς προχωράνε και στην περιοχή μας:

-ματαιώθηκε από ότι φαίνεται οριστικά το σχέδιο για φωτοβολταϊκά στους βοσκότοπους της Βαλαώρας, αλλά ταυτόχρονα προχωράει το σχέδιο για πλωτά φωτοβολταϊκά στην Λίμνη Κρεμαστών

-αναστέλλονται κάποιες επενδύσεις στα Άγραφα (εξ ου και τους πήρε ο πόνος για τα δήθεν «απάτητα’ βουνά), αλλά ταυτόχρονα προχωράνε οι Ανεμογεννητριες στο Τύμπανο (των Αγράφων), με καταστολή και συλλήψεις αγωνιστών.

-Ναι μεν δεν προχώρησαν φέτος τα έργα της ΤΕΡΝΑ στη Σαράνταινα, αλλά κατατίθεται νέος φάκελος για δεκάδες ανεμογεννήτριες στην ίδια περιοχή.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες, νέοι και νέες,

Όπου αναπτύσσονται λαϊκοί αγώνες έχουν αποτελέσματα. Οι παραπάνω ελιγμοί της κυβέρνησης το αποδεικνύουν.

Ακόμα περισσότερο το αποδεικνύουν οι αγώνες των εργατών της COSCO και της E-food που απέσπασαν συλλογικές συμβάσεις, οι αγώνες των οικοδόμων που κατάφεραν αυξήσεις, ο αγώνας των εργατών της ΛΑΡΚΟ που παλεύουν να κρατηθούν στην δουλειά και τα σπίτια τους εδώ και 30 μήνες.

Όμως, οι αγώνες πρέπει να γενικευθούν, να μαζικοποιηθούν να αποκτήσουν υψηλότερο βαθμό οργάνωσης και ανώτερα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή και κυρίως στόχευση του πραγματικού αιτιίου που είναι το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης που λεηλατεί τον κοινωνικό πλούτο και γεννά την φτώχεια και τον πόλεμο.



Τέρμα οι αυταπάτες ότι ψηφίζοντας τον ένα ή τον άλλο μονομάχο του δικομματισμού, ή τα συμπληρώματά τους υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί η ζωή της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της.

Τέρμα οι αυταπάτες ότι οι "τοπικοί παράγοντες" θα "μεσολαβήσουν" για το καλό του λαού και του τόπου. Τόσα χρόνια ήταν και παραμένουν συνεπείς εκφραστές της εφαρμοζόμενης πολιτικής, όποια κυβέρνηση κι αν πέρασε. Αλληλοσυγχαίρονται, αλληλοβραβεύονται και χαριετίζονται με διαφόρους μεγαλοσχήμονες, από ΓΓ υπουργείων μέχρι τον πρέσβη των ΗΠΑ, που τόσο μας λατρεύει... «Ο μήνας έχει εννιά» γι’ αυτούς , την ώρα που ο λαός υποφέρει, καίγεται το καλοκαίρι, κρυώνει τον χειμώνα, δεν βρίσκει νοσοκομείο για να γιατρευτεί…

Τέρμα οι αυταπάτες. Να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης όλου του λαϊκού κινήματος οι προτάσεις του ΚΚΕ:

-- Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων - όπως ο λιγνίτης - κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων

-- Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

-- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

-- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

-- Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.

-- Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.

-- Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της αλληλεγγύης. Για να μη βρεθεί κανένα λαϊκό σπίτι στο σκοτάδι, να υψωθεί τείχος προστασίας των οικογενειών που το επόμενο διάστημα δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υπέρογκες χρεώσεις.

«Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής»: Κάνοντας πράξη ξανά το σύνθημα αυτό, μπορούν οι εργαζόμενοι να πάρουν κουράγιο, να μπουν πιο μαχητικά στην πάλη, να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού.



Καρπενήσι, 1-8-22



Το Γραφείο Τύπου