Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

«Εμείς που ζυμώνουμε και δεν έχουμε ψωμί»*

 


* Άρθρο του Γιώργου Μπακογιώργου

υποψήφιου δημάρχου

με τη "Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου"

(στο  blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" )

******

Οι δημοτικές εκλογές στην ελληνική επαρχία έχουν σχεδόν παντού χαρακτήρα σύγκρουσης τοπικών οικονομικών συμφερόντων, συχνά με την ανάμιξη εταιρειών ενέργειας, εταιρειών ανακύκλωσης κτλ. Αυτή η σύγκρουση σε συνδυασμό με τη στρατηγική ταύτιση όλων των αστικών κομμάτων διαμορφώνει τα αντίπαλα στρατόπεδα-συνδυασμούς που εκ πρώτης όψης φαίνονται αχταρμάς: τα αστικά κόμματα και οι τοπικοί εκπρόσωποί τους ρευστοποιούνται και διαχέονται σε αντίπαλους συνδυασμούς με όλες τις δυνατές εκδοχές.

Στο Καρπενήσι έχουμε από τη μια μεριά τον κλασσικό συνδυασμό της ΝΔ, εμπλουτισμένο με ολίγο ΠΑΣΟΚ και πασπαλισμένο με ένα υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη ένας συνδυασμός που ξεκίνησε ως «αντιδεξιός» και κατέληξε να περιλαμβάνει νεοδημοκράτες , βελοπουλαίους και υποψήφιους της Νίκης και του Τζήμερου. Οι δύο αυτοί συνδυασμοί συνυπέγραψαν σχεδόν στο σύνολό τους τις αντιλαϊκές πολιτικές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κι ευτυχώς που υπήρχε η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο, αλλιώς θα βασίλευε κυριολεκτικά σιωπή νεκροταφείου.

Τα προγράμματά τους μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Εκεί μέσα θα βρει κάποιος διάφορα ανεδαφικά, αλλά δεν θα διαβάσει τίποτα για την επικείμενη επέλαση των ανεμογεννητριών στα βουνά μας. Δεν θα διαβάσει για το κλειστό εργοστάσιο ξυλείας στη Φουρνά. Δεν θα διαβάσει για την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό. Δεν θα διαβάσει για τους κτηνοτρόφους που υποφέρουν από το κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, τις ζημιές από το Λύκο. Δεν γράφουν τίποτα για τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων, της υγείας, του Πανεπιστημίου, της Πυροσβεστικής, των Δασαρχείων. Δεν λένε τίποτα για τα κλειστά Μουσεία. Δεν λένε τίποτα για την αντιλαϊκή πολιτική και την ακρίβεια που έχει γονατίσει τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Η περιφερειακή αρχή μένει πάντα στο απυρόβλητο παρά τις αυταπόδεικτες ευθύνες της για την εγκατάλειψη και την ερήμωση του τόπου και έχει προνομιακές σχέσεις και με τους δύο συνδυασμούς.

Ποιος είναι ο συνεκτικός ιστός των δύο στρατοπέδων; Την απάντηση την δίνει η ίδια η «πιάτσα» του Καρπενησίου που από καιρό συζητάει ποιος εργολάβος είναι με ποιον. Οι πάντες κρατάνε την ανάσα τους για το με ποιον θα πάει ο «τάδε» ή ο «δείνα» εργολάβος για να δουν που θα γείρει η πλάστιγγα. Με λίγα λόγια η όλη κατάσταση θυμίζει απλή «αλλαγή» φρουράς του κατασκευαστικού κεφαλαίου του νομού. Τέτοια «Γιορτή Δημοκρατίας»!

Και όπως κάθε «γιορτή» έχει κι αυτή τους «θλιμμένους» της, όπως τραγουδούσανε κάποτε οι Τρύπες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι ΚΑΙ εδώ. Ξανά. Παρά τον αντιδραστικό νόμο της ΝΔ, παρά τα κάθε είδους εμπόδια. Παρά τις κάθε είδους καφενειακές μονταζιέρες που αναπαράγουν αστραπιαία όλες τις «αυριανίστικες» συκοφαντίες.

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης σφυρηλατήθηκε στο κίνημα. Οι αγωνιστές που το απαρτίζουν, με κορμό τους κομμουνιστές, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των αντιστάσεων, στην ανασυγκρότηση των σωματείων, στην ίδρυση νέων συλλόγων: συνταξιούχων ΙΚΑ (ΕΦΚΑ), αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων, μουσικού συλλόγου κ.α

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έδωσαν τον τόνο στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στις όμορφες Πρωτομαγιές, στις αντιστάσεις την περίοδο της πανδημίας, στην υπεράσπιση της υγείας και των σχολείων μας, στο μεγάλο πανευρυτανικό συλλαλητήριο για τη διάσωση του ευρυτανικού περιβάλλοντος την 1η Αυγούστου του 2021, στις μεγάλες κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών.

Αυτή η πρωτοπόρα δράση, η τιμιότητα, η αξιοπρέπεια συναντά σήμερα την καθολική αναγνώριση από τη μεγάλη πλειοψηφία των καρπενησιωτών. Και είναι πάρα πολλοί αυτοί που αναγνωρίζουν ότι η μόνη ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα είναι να αναλάβει η Λαϊκή Συσπείρωση το τιμόνι του Δήμου.

Έχουμε επίγνωση ότι το σύστημα εξουσίας που έχει διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια, με το μοίρασμα ρόλων μεταξύ συμπολίτευσης και «αντιπολίτευσης», διακλαδίζεται παρακάτω με βαρώνους και κομματάρχες και ακόμα παρακάτω με αρχηγούς σογιών και οικογενειών που δεν αφήνουν να ξεφύγεις εύκολα από το «μαντρί». Πόσο δε μάλλον όταν ο συγκολλητικός ιστός είναι οι πάσης φύσης εξυπηρετήσεις, μικροσυμφέροντα, προσδοκίες βολέματος κτλ. Καύσιμη ύλη όλης αυτής της «μηχανής» είναι η ανέχεια, η ανεργία, τα χρέη.

Ξέρουμε όμως ότι τελικά δεν είναι τόσο ανίκητοι όσο θέλουν να φαίνονται. Ξέρουμε ότι δεν μπορούν να τους «πιάσουν» όλους και όλες. Ξέρουμε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που εναποθέτει τις ελπίδες στις δυνάμεις του αγώνα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ακόμα περισσότεροι που προβληματίζονται. 

Γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί οι «εξόριστοι» που δεν θέλουν να έρθουν να ψηφίσουν με τα άγνωστης προέλευσης κατοστάρικα και διακοσάρικα. Ξέρουμε ότι πολλοί αυτοοργανώνονται για να έρθουν να ψηφίσουν τρεις- τρεις, τέσσερις – τέσσερις σε ένα αυτοκίνητο. 

Την Κυριακή, έρχονται να ψηφίσουν το ψηφοδέλτιο του αγώνα. 

Τη Δευτέρα, όπου κι αν μας έχει στείλει ο λαός της Ευρυτανίας, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στις επάλξεις. Πιο αδιάλλακτα, πιο μαχητικά.

Γιατί το ξέρουμε καλά:

«Είμαστε εμείς που ζυμώνουμε και δεν έχουμε ψωμί, εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε. Εμείς που δεν έχουμε τίποτα και ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο.» (στίχοι Τάσος Λειβαδίτης) 

Οκτώβρης 2023

Γιώργος Μπακογιώργος

Λαϊκή Συσπείρωση, Καρπενήσι


21 σχόλια:

  1. Η ιστορική ανταρτομάνα Ευρυτανία......... αξίζει μια καλύτερη τύχη και προοπτική....... από το δικομματικό χάλι τόσων δεκαετιών!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάκης Κρίκελλο ΕυρυτανίαςΠέμπτη, 05 Οκτωβρίου, 2023

    Όπως φαίνεται και στο γραπτό του λόγο ο Γιώργος Μπακογιωργος είναι αποφασισμένος να δώσει τον αγώνα της αλλαγής στο δήμο Καρπενησίου! Στον δήμο που οι επικεφαλής όλων των τελευταίων δεκαετιών δυστυχώς απέτυχαν οικτρά!! Αφενός η καρπενησιοκεντρική τους πρακτική και αφετέρου ο εναγκαλισμός τους με λίγες παρέες εργολάβων έχουν ως αποτέλεσμα και τα χωριά να εξαφανίζονται αλλά και το Καρπενήσι να πεθαίνει!! Η Λαϊκή συσπείρωση είναι όντως η μοναδική επιλογή που αφήνει όχι μόνο η λογική αλλά και ο παραλογισμός του νομοθέτη που " γέννησε" αυτόν τον εκλογικό νόμο, που δεν επιτρέπει σε ανένταχτους δημοκράτες αγωνιστές της προσφοράς να εκλεγούν πρόεδροι ούτε στο χωριό τους!!! Μακάρι ο λαός, όσος έμεινε ακόμα στην Ευρυτανία να επιλέξει τη Λαϊκή συσπείρωση δίνοντας την απαντησή του και στα "έργα και ημέρες" του τωρινού δημάρχου, όσο και στην καλοπροαίρετη αυτή νομοθεσία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tην Κυριακή κόκκινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οποιος διαβασει προσεκτικα τις δυο πρωτες ενοτητες θα καταλαβει που οφειλονται ολα αυτα τα τακιμιασματα και τα συγκοινωνουντα δοχεια μεταξυ των παραταξεων της εξουσιας που σε ορισμενους φαινονται ανεξηγητα. Πληρως εξηγησιμα ειναι απο τη στιγμη που τα μεγαλα συμφεροντα και οι ανθρωποι τους διαχεονται μεσα στα κυριαρχα κομματα από δω και απο κει.
    Αυτο συμβαινει παντου η ευρυτανια
    γιατι να αποτελει εξαιρεση.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αγανάκτηση και η οργή να γίνει πολιτική σκέψη και δράση. Είναι χρέος μας να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αρμόζει και μας αξίζει. Με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τα κέρδη των λίγων και σε αρμονία με την φύση της οποίας είμαστε κομμάτι. Το χρωστάμε σε αυτούς που έφυγαν και σε αυτούς που έρχονται. Γιάννης Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακευσώ Κρίκελλο ΕυρυτανίαςΠέμπτη, 05 Οκτωβρίου, 2023

    Φυλλορρόησαν οι Καιροί στο πέρασμά τους τις τύχες του κόσμου. Άλεσαν στις μυλόπετρες του ραγιαδισμού την ονειροφαντασιά και την απαντοχή των λαών.
    Κορφολογούσαν οι εραστές της εξουσίας τον ιδρώτα των εργατών και τους έδεναν στις γαλέρες ενός τρισάθλιου, χυδαίου, εκμαυλιστικού καπιταλιστικού συστήματος.
    Υπέγραφαν στυγνοί νομοθέτες εν μια νυκτί αντιλαϊκά μέτρα για να σταυρώσουν την αξιοπρέπεια των πολιτών.
    Κατέβαζαν τους πάνοπλους «κορυνηφόρους» τους για να καταστείλουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να καταπνίξουν τις φωνές των δικαίως και ορθώς σκεπτομένων.
    Τελειώνει το 2023…
    Κονκισταδόρες πολιτικοί, μέσα στη γύμνια του σκοταδιού, «ταΐζουν» τη Λερναία Ύδρα της φαυλοκρατίας, εξορμούν να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών που τους θέλουν υπηκόους, ακολουθούντες τα όσα έγραφε στο ημερολόγιό του ο Χριστόφορος Κολόμβος για τους κατοίκους της Καραϊβικής:
    «Είναι καλοφτιαγμένοι…. Δεν οπλοφορούν… θα ήταν ιδανικοί υπηρέτες…. Με 50 άντρες θα μπορούσαμε να τους υποτάξουμε όλους και να τους αναγκάσουμε να κάνουν οτιδήποτε θέλουμε….»
    Μα όσο κι αν νομίζουν πως θα τους αφήσουμε ήσυχους είναι βαθιά νυχτωμένοι.
    Βροντοφωνάζουμε :
    - ΟΧΙ! στον φασισμό…
    -ΟΧΙ! στον ποικιλώνυμο βιασμό των ονείρων μας….
    -ΟΧΙ! στον ευτελισμό των Ιδανικών…..
    Με μπροστάρη τον Γιώργο Μπακογιώργο, όλοι οι ενεργοί πολίτες του δήμου Καρπενησίου, παίρνουμε απ’ το χέρι την Αλληλεγγύη, την Αιδώ, την Ευθύνη, την Εντιμότητα κι αγωνιζόμαστε…..
    Ζυμώνουμε την αλήθεια και το δίκιο με το προζύμι που μας κληροδότησαν οι Αντάρτες κι ο πρωτοκαπετάνιος τους Άρης Βελουχιώτης. 81 χρόνια το κρατάμε ζωντανό. Είναι έτοιμο, φουσκωμένο από ξεχειλίζουσα λαϊκή ορμή και οργή, να χαρίσει μπόλικο ψωμί, για να χορτάσουν όλοι οι αναγκεμένοι, όλοι οι χειμαζόμενοι.
    Ήγγικεν η ώρα! Να διεκδικήσουμε ένα όμορφο, σίγουρο μέλλον.
    Ακευσώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η πολύπαθη Ευρυτανία μας,
    το σταυροδρόμι της μάχης του λαού μας απέναντι στο φασισμό,
    το σταυροδρόμι των ανέμων που φυσάνε στους στίχους του Τάσου,
    το σταυροδρόμι που συναντιούνται οι βλοσυροί ανθρώποι,
    να γίνει πάλι το σταυροδρόμι της Ειρήνης,
    να γίνουν χιλιάδες - όπως παλιά - τα κορμιά που θα φέρουν τον καταράχτη του φωτός
    ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Γιώργος, ο Μπακογιώργος, ειναι αγωνιστής, τον γνωρίζω απο την εποχή που ήταν στην Θεσσαλονίκη.
    Γι αυτό την Κυριακή ...
    Φύτεψε κόκκινα γαρίφαλα παντού
    Τρόμαξε τους !!!
    ...και στο Καρπενήσι και παντού
    Ρίχνουμε το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε όλες τις κάλπες την Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για μια Ευρυτανία αντάξια των μεγάλων αγωνιστικών παραδόσεων της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσο αλλιώτικη ποιότητα και πόσο ξεκάθαρο προσανατολισμό έχει αυτός ο συνδυασμός σε σχέση με το συνονθύλευμα των δύο άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στον τοπο που γεννηθηκε στην πραξη η πραγματικη Λαικη αυτοδιοικηση ψηφηζουμε δημαρχο αγωνιστη της Λαικης Συσπειρωσης .Ραντεβου στις στραττες του Αγωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να φυσήξει κόντρα από το Βελούχι του Αρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την Κυριακή μόνο γαρίφαλα να βγαίνουν από τής κάλπες.
    Εξαιρετικό άρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή επιτυχία στους συντρόφους και τους συνεργαζόμενους συναγωνιστές. Είναι όλοι τους αξιόλογοι αγωνιστές και δίνουν μεγάλες μάχες σε ένα τόπο με λαμπρό αντιστασιακό παρελθόν αλλά ζοφερό παρόν. Αντίσταση και πάλη για ένα μέλλον με ελπίδα.
    Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ελπίδα του ελληνικού λαού έχει χρώμα κόκκινο και με γαρύφαλλο όχι οπαδικό, αλλά αγωνιστικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πάμε γερά, πάμε δυνατά. Με τα ψηφοδέλτια με το γαρύφαλλο στο χέρι. Ένα μεγάλο μέτωπο είναι στα σκαριά στη βάση του λαού, που έχει την προοπτική να αλλάξει πολλά και να αποτελέσει πόλο λαϊκής συσπείρωσης.
    Αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. άγριο κυκλάμινοΣάββατο, 07 Οκτωβρίου, 2023

    Είναι ντροπή για την ένδοξη ευρυτανία να κυριαρχούν τα συστημικά κόμματα. Εμπρός για μια πραγματική αριστερή στροφή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητοί φίλοι και φίλες. Ας μας επιτρέψετε ένα μικρό σχόλιο και από τη δική μας πλευρά...

    Οι εκλογές τελείωσαν. Όμως οι αγώνες συνεχίζονται. Ας έχουμε συνείδηση ότι αυτοί είναι που φέρνουν τις μεγάλες αλλαγές και κινούν τον τροχό της Ιστορίας προς τα εμπρός.

    Άλλωστε ο σοφός "παππούς" (Marx) ,το ειχε πει... αν οι εκλογές μπορούσαν να φέρουν την πραγματική αλλαγή τότε το ίδιο το σύστημα θα τις κήρυττε παράνομες!

    Καλή δύναμη, ψυχή βαθιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ καλή τοποθέτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.