Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

ΕΠΟΝ : φλογερή επαναστατική ενότητα!

φωτο: "Καρπενήσι 18-2-1944"

Με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της θρυλικής ΕΠΟΝ (23-2-1943) το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" παρουσιάζει στους αναγνώστες του ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο μαζί με μία μοναδική αρχειακή φωτογραφία! Το έγγραφο-ντοκουμέντο (ΑΣΚΙ) προέρχεται από την εφημερίδα της ΕΠΟΝ "ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΦΕΡΑΙΟΥ"- όργανο του Συμβουλίου Νομού Φ/Φωκίδος Ευρυτανίας της ΕΠΟΝ (2 Μάη 1943)- και αναφέρεται στην ενοποίηση των διάσπαρτων αντιστασιακών οργανώσεων μέσω της ΕΠΟΝ και ειδικότερα της ΕΝΑΡ (Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης) που αποτέλεσε μία από τις οργανώσεις "προπομπό" που έλαβαν μέρος στην ίδρυση της ΕΠΟΝ, σύμφωνα και με μαρτυρία του αλησμόνητου αγωνιστή Γιώργου Σερετάκη πολιτικού καθοδηγητή της Υποδειγματικής Ομάδας της ΕΠΟΝ στο Τάγμα Ευρυτανίας του ΕΛΑΣ (βλ. και εδώ!).   

Η συνοδευτική φωτογραφία -την οποία έστειλε στο blog μας ο γιος του Γ. Σερετάκη, Νίκος και προέρχεται από το αρχείο του αείμνηστου πατέρα του- αναγράφει στην πίσω πλευρά της: "Καρπενήσι 18-2-1944". Από την εικόνα, από την ημερομηνία (πέντε μόλις μέρες πριν από την πρώτη επέτειο της ΕΠΟΝ!) και από την ηλικιακή σύνθεση των συμμετεχόντων, θεωρούμε πως το πιθανότερο είναι να αφορά σύσκεψη στελεχών της ΕΠΟΝ στο λεύτερο Καρπενήσι της ανταρτοσύνης! 

Στο πρωτότυπο έγγραφο διατηρήθηκε η ορθογραφία της εποχής. 

Ιδού:

===================ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ (ΕΠΟΝ). ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΕΥΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΦΛΟΓΕΡΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΝ ΦΛΟΓΕΡΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΑΜ. ΣΤΟ ΠΛΑΪ ΜΑΣ ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΛΑΩΝ.

ΖΗΤΩ Η ΕΠΟΝ. - ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΝ. - ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΑΜ.-

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Με μεγάλη μας χαρά έχουμε ν' ανακοινώσουμε ότι μετά την ίδρυση και τη συγκρότηση Πανελλαδικά της ΕΠΟΝ, η ΕΝΑΡ γίνεται τμήμα της ΕΠΟΝ του Νομού Φ/Φωκίδος Ευρυτανίας. Έτσι από δω και πέρα η "ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΦΕΡΑΙΟΥ" θα είναι όργανο του Συμβουλίου Νομού Φ/Φωκίδος Ευρυτανίας της ΕΠΟΝ.- 

Η Δ.Ε της ΕΝΑΡ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων απέδειξε τι τεράστιο βήμα ήταν για το κίνημα της Νεολαίας μας, για τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα. Τεράστιο γιατί τράβηξε στην πάλη χιλιάδες Νέους του Κέντρου και των Επαρχιών, γιατί οργάνωσε και καθοδήγησε τη συμμετοχή τους στον αγώνα, στις διαδηλώσεις, τις απεργίες, το αντάρτικο. Το ΕΑΜΝ ήταν ένα τεράστιο βήμα γιατί πάνω απ' όλα έδειξε στη Νέα μας Γενιά την ανάγκη μα και τη δυνατότητα να οργανωθή σε μια ενιαία Οργάνωση. Έδειξε στους Νέους όλης της Ελλάδας ότι δεν υπάρχει τίποτα που να τους χωρίζη στον αγώνα για τη Λευτεριά, για τη ζωή για το μέλλον τους. Απέδειξε ότι αντίθετα ο αγώνας αυτός μας ενώνει, ότι όλοι μας τον ίδιο σκοπό βάζουμε μπρος μας, μια λεύτερη και πολιτισμένη Ελλάδα, μια πολιτισμένη ζωή, ότι έχουμε όλοι μας την ίδια αγάπη για Λευτεριά και τη πρόοδο, το ίδιο μίσος για φασισμό και το πόλεμο.

Μπαίνοντας στην πιο αποφασιστική φάση του αγώνα μας που γινόταν πια αναγκαίος όρος για τη νίκη η ενότητά μας η Κ.Ε. του ΕΑΜΝ εχτέλεσε το χρέος της. Ανάλαβε την πρωτοβουλία της σύγκλισης ενός Συνεδρίου με αντιπροσώπους των περισσότερων οργανώσεων των Νέων, που κατάληξε στην πραγματοποίηση της ενότητάς μας. Σήμερα -στη θέση των δέκα χωριστών οργανώσεων έχουμε μια ΕΠΟΝ. Χιλιάδες νέοι άρπαξαν τη σημαία της για να την ξετυλίξουν στις διαδηλώσεις και στα βουνά, σε κάθε πεδίο σύγκρουσης με το καταχτητή, μα και σε κάθε τομέα ανάπτυξης της Νεολαίας. 

Γιατί εμείς οι νέοι της ΕΠΟΝ δεν παλεύουμε μόνο με τους φασίστες καταχτητές, παλεύουμε σε κάθε τομέα με κάθε αντίδραση, με κάθε καθυστέρηση, για να κερδίσουμε σπιθαμή προς σπιθαμή το δρόμο που θα μας φέρη στην αυριανή Ελλάδα, και καταχτάμε με αυτή τη πάλη μας και με τη μορφωτική και εκπολιτιστική ανύψωσή μας σ΄ αυτή τη λεύτερη Ελλάδα τη θέση του ισότιμου πολίτη.

Η Ρουμελιώτικη Νεολαία με ρίγη ενθουσιασμού βρίσκεται στο πόδι. Μια φλογερή πανστρατιά των Νέων κηρύχτηκε. Κανένας Νέος δεν πρέπει να λείψη. Καμιά οργάνωση δεν έχει το δικαίωμα να κρατιέται έξω από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Κάνουμε κι εμείς έκκληση σ' όλους τους Νέους των οργανώσεων που έμειναν έξω απ' την ΕΠΟΝ να πυκνώσουν τις γραμμές μας να ατσαλώσουν την ενότητά μας. Στην ιστορική αυτή ώρα που ξεκινάμε όλοι οι Νέοι της Ελλάδας για τη κατάχτηση μιας λεύτερης, μιας Νέας Ζωής, όλοι στη θέση μας. Ζήτω η ΕΠΟΝ.


13 σχόλια:

άγριο κυκλάμινο είπε...

Μεσ’ το χειμώνα της σκλαβιάς πετιέται,
Σα μυγδαλιά ανθισμένη το Φλεβάρη
Η νέα Γενιά, κι ολόγυρα σκορπιέται
Ευθύς φλογάτο φως, ορμή και χάρη.

Και να που χέρι χέρι σ’ ένα γύρο
Στήνουν χορό τα’ αδάμαστα παιδιά της
Κι είν’ η πνοή τους λούλουδο και μύρο
Και κάνουνε τραγούδι τα όνειρα της.

Με τη δουλειά, τη μάχη, το βιβλίο,
Παλεύουν να κερδίσουνε τη ζήση

Να κάμουν το πανάρχαιο μεγαλείο
Ακόμα πιο θερμό να ξανανθίσει.

Τραγούδι, αγώνες, μόρφωση και δράση
Να, της ΕΠΟΝ τ’ ολόφωτο γιορτάσι.

Tραγούδι της ΕΠΟΝ.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Τιμή και δόξα στην ηρωική ΕΠΟΝ!

kapetandiamantis είπε...

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ.
ΜΠΡΑΒΟ ΙΧΝΗΛΑΤΗ!

Mia είπε...

Ευρυτάνα μου, παρότι δεν μπαίνω σε πολιτικές συζητήσεις στη μπλογκόσφαιρα, δεν μπορώ να μην εκφράσω το θαυμασμό μου για τα ντοκουμέντα. Πολλά φιλιά, φίλε μου.

Φυσιολάτρης! είπε...

Τέτοια μέρα......μια τόσο σημαντική επέτειος για τη λαική μνήμη.....και να περνάει κάπως "στο σβηστό" στην παρηκμασμένη πια ελληνική κοινωνία......πάλι καλά που υπάρχουν και αυτοί που επιμένουν να πολεμάνε ΚΑΙ τη λήθη.....

faros είπε...

Ένας θρύλος ήταν η ΕΠΟΝ!

Το ... κάτι άλλο !

Aris είπε...

H E.Π.Ο.Ν. τα καταφερε ολα.!!
Οπως λεει και ο επιτυχημενος τιτλος σου , η Ε.Π.Ο.Ν. ηταν και επαναστατικη και ενωτικη και γι αυτο κατορθωσε να μεταδωσει τη φλογα της αντιστασης σε ολη τη νεα γενια.
600,000 ηταν η οργανωτικη της δυναμη και πολυ-πολυ πλατυτερη η επιρροη της.

NS είπε...

Ο λαός μας και οι νέοι του μεγαλούργησαν, έγραψαν τις πιο λαμπρές σελίδες όταν και όποτε διάλεξαν το δρόμο της πάλης, της ρήξης, της σύγκρουσης με τα συμφέροντα και την εξουσία του κεφαλαίου, τον ιμπεριαλισμό.

Το κόστος του συμβιβασμού υπήρξε πάντοτε μεγαλύτερο από το κόστος του αγώνα.

Αξίζει να τα θυμόμαστε αυτά σήμερα που παραμονές της επετείου της ΕΠΟΝ οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων χαριεντίζονται με τον αμερικάνο πρέσβη στο Καρπενήσι και καμαρώνουν σα γύφτικα σκεπάρνια στο πλευρό του.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Μοναδικά ντοκουμέντα, ιστορικές μνήμες και περηφάνια για τους αγωνιστές αυτούς. Δεν ξέρω αν στις μέρες μας θα γινόταν κάτι αντίστοιχο. Τουλάχιστον, ας τους μνημονεύουμε και να μην επιτρέπουμε την παραχάραξη της ιστορίας επ' ουδενί.
Ευρυτάνα, συγχαρητήρια! Για άλλη μια φορά, μας χάρισες πολύτιμο υλικό!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Σπουδαια ντοκουμεντα Συγχαρητηρια για το εκπληκτικο υλικο που παρουσιασες!!!Να εισαι παντα καλα με τις εξαιρετικες αναρτησεις σου.Με το καλο να ερθει ο μηνας Μαρτης 🌺 για ολους μας.

doctor είπε...

ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΚΑΙ ΕΜΠΝΕΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και τις τιμητικές αναδημοσιεύσεις.
Ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ σε όσους τίμησαν με το σχόλιό τους αυτή την ανάρτηση.
Ψυχή βαθιά!

Memaria είπε...

Πολλά συγχαρητήρια για τη σπουδαία αυτή ανάρτηση!