Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Να ζεις στην Ευρυτανία το Σωτήριον Έτος 2020


Για την Πανδημία στην Ευρυτανία

Άρθρο - παρέμβαση του Γιώργου Μ. - Καρπενήσι

στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"


Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή;

Η απάντηση που θα έδινε κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να είναι: η αξία κάθε ανθρώπινης ζωής είναι ανεκτίμητη. 

Αν όμως απευθυνόσουν σε ένα αστό οικονομολόγο πχ από αυτούς που συνέταξαν την έκθεση Πισσαρίδη, και ΑΝ ήταν ειλικρινής, θα σου απαντούσε τελείως διαφορετικά: η ανθρώπινη ζωή κοστίζει, όσο μπορεί να πληρώσει αυτός που την έχει για να τη διατηρήσει.

Αυτή είναι η κυρίαρχη ιδεολογία (αυτός είναι ο καπιταλισμός, θα έλεγε κάποιος άλλος) και με αυτή οδηγό ασκείται η πολιτική στο χώρο της υγείας. Είτε στο Μπουένος Άιρες, είτε στο Μπέργκαμο, είτε στη Μπουρκίνα Φάσο είτε στο Καρπενήσι η ζωή σου αξίζει αν έχεις να πληρώσεις γι’ αυτή.

Αυτή η βασική αρχή, η μετατροπή της υγείας και της ζωής σε εμπόρευμα, εξηγεί πολλά από τα «ακαταλαβίστικα», πολλά από τα «λάθη» και τις «παραλείψεις» της κυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας. Πολύ απλά γιατί δεν είναι ούτε «λάθη» ούτε «παραλείψεις» ούτε τόσο «ακαταλαβίστικα». Συνειδητά, για να κερδοφορήσουν οι καπιταλιστικοί όμιλοι, γέμισαν 100% αεροπλάνα και βαπόρια το καλοκαίρι, συνειδητά αύξησαν τα νοσήλεια στις ιδιωτικές κλινικές, συνειδητά δεν προμηθεύουν μοριακούς αναλυτές στα νοσοκομεία για να δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας κ.ο.κ

Έτσι, λοιπόν και στην Ευρυτανία, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα: είναι απλά λάθος και σφάλμα το ότι ο πληθυσμός της υπαίθρου έχει αφεθεί στο έλεος; Και συμβαίνει μόνο τώρα αυτό; και οι προηγούμενοι τι έκαναν; πριν την πανδημία δεν πεθαίναμε εγκαταλειμμένοι; Θυμάστε το περιστατικό πέρυσι στο Λιθοχώρι; Πέντε ώρες έκανε να πάει το ΕΚΑΒ κι ο άνθρωπος πέθανε… Πόσα τέτοια ξέρουμε; Πόσες τέτοιες τραγικές ιστορίες κουβαλάει τούτος ο τόπος;


Η πανδημία στην Ευρυτανία

Για αρκετούς μήνες η Ευρυτανία ήταν συνώνυμο της κατά Μητσοτάκη-Τσιόδρα και Σία επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας. Ντόπιοι άρχοντες (sic) επιδαψίλευαν δάφνες στους εαυτούς τους και καμάρωναν για την covid free Ευρυτανία. Ο καθένας είχε την δική του ερμηνεία: άλλος έλεγε για την Προυσσιώτισσα, άλλος για το τσίπουρο, άλλος για το ευρυτανικό DNA…

Εκείνη την πρώτη περίοδο, που όλοι ήταν μέσα στα μέλια, όσοι υποδείκνυαν τα στραβά, ήταν εκτός κλίματος, ξινοί που στενοχωριούνται για τις επιτυχίες της σοφής μας κυβέρνησης. Και ξινότεροι όλων οι κουκουέδες που ζητούσαν μέτρα για τη θωράκιση των δομών υγείας και πρόνοιας του Νομού. Παρ’ όλα αυτά, τις ανησυχίες μας τις συμμερίζονταν αρκετοί, αρκετοί άκουγαν προσεκτικά. Άλλωστε ήταν και αρκετοί που είχαν αρχίσει να βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Οι συμβολικές κινητοποιήσεις την ημέρα δράσης για την υγεία και στην πρωτομαγιά αν και είχαν μια απήχηση δεν μπορούσαν αντικειμενικά να διαταράξουν το κλίμα ευδαιμονίας των ντόπιων εκπροσώπων της κυρίαρχης πολιτικής. Δεν ίδρωνε το αυτί τους για τίποτα. Κουβέντα για το Νοσοκομείο, τσιμουδιά για το Θεραπευτήριο, άκρα του τάφου σιωπή για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Κι ας μην υπήρχε γάντι, μάσκα, στολή προστασίας ούτε για δείγμα.

Το καλοκαίρι όλοι ήταν ανακουφισμένοι και οι κάτοικοι του Καρπενησίου και των χωριών προσπαθούσαν να μαζέψουν τα κομμάτια τους. Όλοι οι μεροκαματιάρηδες του Νομού προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι σώζεται. Να επιβιώσουν για να γυρίσουν σε μια «κανονικότητα». Όχι «κανονικότητα» σαν αυτή που έταζε ο Μητσοτάκης με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Κανονικότητα οι άνθρωποι εννοούν μεροκάματο, ψωμί στο τραπέζι, να μπορούν να σπουδάσουν παιδιά, να στείλουν λεφτά στο φαντάρο, να μην χρωστάνε τα φάρμακα του γέροντα.

Πάλι σφαλιάρες: τα παιδιά που θα έφευγαν για σεζόν στα νησιά να βιώνουν τον εκβιασμό του ξενοδόχου, οι κτηνοτρόφοι να βιώνουν τον εκβιασμό του έμπορα και τις επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού, οι επαγγελματίες την αναδουλειά.

Όλο αυτό το διάστημα φυσικά τίποτε δεν έγινε για να πούμε ότι έχουμε νοσοκομείο για να νοσηλευτούμε αν κολλήσουμε. Μοναδική διαφορά η πρόσληψη μερικών επικουρικών νοσοκόμων και μια καλύτερη διευθέτηση. Για να βγουν οι εφημερίες επιστρατεύονταν το φιλότιμο των ελάχιστων ειδικών γιατρών και οι αγροτικοί γιατροί.

Το να φτιαχτεί και να επανδρωθεί μονάδα ΜΕΘ στο Καρπενήσι θεωρούνταν (και θεωρείται) «πεταμένα λεφτά». Ο Πέτσας απλώς, με τον κυνισμό που τον διακρίνει, ομολόγησε αυτά που οι υπόλοιποι ντρεπόντουσαν να ξεστομίσουν.

Γιατροί για να μας γιατρέψουν; Δύο ειδικοί παθολόγοι, όλοι κι όλοι και ένας πνευμονολόγος που όταν ήρθε, στήθηκαν πανηγύρια. Πανηγύρια στον 21 ο αιώνα για τα αυτονόητα, αυτά που θα έπρεπε να είναι λυμένα εδώ και δεκαετίες. Όταν όμως η κυρίαρχη αντίληψη θέλει το νοσοκομείο μιας πρωτεύουσας νομού απλό πολυϊατρείο που θα έχει ένα γιατρό από κάθε ειδικότητα, ε τότε ναι ο δεύτερος γιατρός περισσεύει…

Τι κι αν φωνάζαμε; Οι «αρμόδιοι» κάνανε βαρκάδες στη Λίμνη, αγκαζέ νεοδημοκράτες και συριζαίοι.

Η προσδοκία να ανοίξουν τα σχολεία με όρους ασφάλειας γρήγορα αντικαταστάθηκε με την ανησυχία γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών. Σε μια περιοδεία στα σχολεία με τον δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, διαπιστώσαμε ότι σε όλες τις βαθμίδες υπήρχαν τμήματα ακόμα και με 25 ή 27 μαθητές, ελλείψεις εκπαιδευτικών, ελλείψεις σε καθαρίστριες. Ήταν φανερό ότι τα σχολεία σε ενδεχόμενο ξέσπασμα επιδημίας εύκολα θα μετατρέπονταν σε εστία υπερμετάδοσης. Κι αυτό όταν ήδη τα κρούσματα πανελλαδικά είχαν πάρει την ανηφόρα και φαινόταν ότι ήταν θέμα χρόνου να χαθεί ο έλεγχος.

Στις 15 Οκτώβρη, με την επίμονη δουλειά των κομμουνιστών, αλλά και άλλων αγωνιστών εργαζομένων, πέντε εργατικά σωματεία και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αγράφων οργάνωσαν συγκέντρωση για την υγεία όπου μπήκε συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης. Στο κοινό ψήφισμα που υιοθετήθηκε αναφέρονταν:

«… τα «ήξεις αφίξεις» της κυβέρνησης όσον αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, τα ελλιπή μέτρα και πρωτόκολλα στα σχολεία, και οι τεράστιες ελλείψεις στο Σύστημα Υγείας εντείνουν την ανησυχία για τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος».

Αυτή η κινητοποίηση -που ενόχλησε πολύ- μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καμπή για το εργατικό κίνημα στο Καρπενήσι. Γιατί πέρα από τη μαζικότητα ήταν η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες που έγινε κατορθωτή μια συσπείρωση σωματείων σε ταξική βάση και σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική.

Εν τω μεταξύ την 28 η Οκτωβρίου το Καρπενήσι πλημμύρισε τουρίστες από Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ήταν πια θέμα χρόνου να επέλθει το ξέσπασμα.

Τα πρώτα κρούσματα συνέπεσαν με τα λοκ ντάουν. Επισήμαινε τότε η Κομ. Οργάνωση Ευρυτανίας του ΚΚΕ: «… Δεν θα χρειαζόταν λοκντάουν αν υπήρχαν σοβαρά πρωτόκολλα στα σχολεία, στα Μέσα Μεταφοράς, αν δεν παιζόταν «η κολοκυθιά» με τις μάσκες… Άλλες θα ήταν οι δυνατότητες προστασίας της υγείας του λαού αν είχαν φτιαχτεί οι 3500 ΜΕΘ, αν είχε προσληφθεί το απαραίτητο αναγκαίο προσωπικό που έχει ανάγκη η χώρα βάσει της έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας…».

Γρήγορα, η κατάσταση πήρε τη μορφή χιονοστιβάδας. Ο κόσμος κλείστηκε στα σπίτια του, όμως τα κρούσματα συνέχισαν να πληθαίνουν. Μπορεί οι μοριακοί έλεγχοι που γίνονταν να ήταν κάμποσοι, όμως δεν γίνονταν δειγματοληπτικά και σταθμισμένα στον πληθυσμό, αλλά όπου εμφανιζόταν κάποιο κρούσμα…... Το χειρότερο όμως ήταν ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων πολλές φορές καθυστερούσαν να βγουν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής και έγκαιρη επιδημιολογική εικόνα, ενώ και η ιχνηλάτηση παρουσίαζε αδυναμίες, όπως και ο έλεγχος της καραντίνας όσων ήταν θετικοί και των στενών τους επαφών.

Την ίδια στιγμή, οι διάφοροι μηχανισμοί κατέγραφαν λαμπρές επιδόσεις σε πολλά σπορ: στην στοχοποίηση («αυτός μας έφερε τον ιό, έχει παιδί στη Θεσσαλονίκη), στην καταστολή μέσω προστίμων, στις «πατρικές» νουθεσίες («να φυλάγεστε») στον καταλογισμό όλων των ευθυνών στους κατοίκους («τι θέλετε; καμιά δεκαριά χιλιάδες ΜΕΘ;» ή «όποιος κολλήσει θα φταίει ο ίδιος» κ.α). Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, η επίθεση στις «ψεκασμένες αντιλήψεις» και στους «αρνητές του ιού», ξεχνώντας όμως ότι αυτές τις αντιλήψεις οι ίδιοι τις καλλιέργησαν με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους, ενώ ανοιχτά και οι ίδιοι φλέρταραν με τους φορείς αυτών των αντιλήψεων όταν ήμασταν …covid free. Τώρα οι «ψεκασμένοι» είναι ο βολικός εχθρός για να κρύψουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Πραγματικά, η υποκρισία τους σπάει κόκκαλα. Αυτοί που καταλογίζουν δεξιά και αριστερά ατομικές ευθύνες, ποτέ δεν διανοήθηκαν να αναλάβουν τις δικές τους ατομικές και συλλογικές ευθύνες για το πώς φτάσαμε ως εδώ.

Τώρα πια, η εικόνα είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού που απ’ ότι φαίνεται μετατοπίζεται προς την Δυτ. Ευρυτανία, η οποία σε ένα βαθμό σώζεται επειδή είναι αραιοκατοικημένη. Το παράδειγμα του Ραπτόπουλου είναι χαρακτηριστικό: ενώ υπάρχουν διασωληνωμένοι από την προηγούμενη εβδομάδα, οι μοριακοί έλεγχοι δεν έγιναν κατευθείαν, αλλά με καθυστέρηση. Άλλωστε, όταν υπάρχει μόνο ένα συνεργείο του ΕΟΔΥ που να πρωτοπάει; Φυσικά δεν υπήρξε καθυστέρηση στη… συκοφαντία αφού οι ασθενείς κατηγορήθηκαν ότι γλεντούσαν σε κάποια γιορτή (αλήθεια, ποιος άγιος γιόρταζε;). Και μπορεί η κατηγορία να διαψεύστηκε, ωστόσο η ρετσινιά έμεινε.

Σήμερα, μετράμε τρεις νεκρούς, έξι διασωληνωμένους και πολλές δεκάδες ενεργά κρούσματα. Στην κλινική covid του νοσοκομείου νοσηλεύονται περίπου 15 ασθενείς, ενώ ο πνευμονολόγος και ο ένας ειδικός παθολόγος είναι εκτός επειδή νόσησαν. Μένει ένας (!) παθολόγος να τα βγάλει πέρα με 10-12 μέρες συνεχή εφημερία, ενώ ταυτόχρονα το νοσηλευτικό προσωπικό παλεύει για να μην νοσήσει γιατί τότε θα κλείσει το νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια της κατάρρευσης ενώ κλήθηκε γιατρός που νοσούσε από covid να διασωληνώσει 32χρονο ασθενή! Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καβγαδίζουν για το ποιος από τους δυο βούλιαξε περισσότερο το νοσοκομείο!

Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ το πάει ένα βήμα παραπέρα: μαλώνει όποιον κάνει κριτική ότι δήθεν επιδιώκει «μικροπολιτικά οφέλη». Πόσο θράσος χρειάζεται για να το εκστομίζει αυτό ειδικά ο συγκεκριμένος άνθρωπος;

Σήμερα, 12 Δεκέμβρη, η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι κλεισμένη μέσα.

Βασιλεύει ο φόβος και η οργή.

ΤΩΡΑ όμως, κι όχι μετά, ΤΩΡΑ είναι η ώρα ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του και να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Κανένας δεν θα μας σώσει, μόνοι μας έχουμε το χρέος να σηκωθούμε από τον λάκκο που μας έχουν ρίξει.

Και σίγουρα δεν θα μας σώσουν όλοι εκείνοι που τόσα χρόνια μας παράτησαν στην τύχη μας, εκμαύλισαν συνειδήσεις, εξανδραπόδισαν τους κτηνοτρόφους, έκλεισαν τα εργοστάσια, λεηλάτησαν τον πλούτο του τόπο μας, περιθωριοποίησαν τους «ενοχλητικούς».

Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει, όμως τα βάσανα που περνάμε τώρα δεν πρέπει να ξεχαστούν. Αν μη τι άλλο, αυτή την περίοδο φάνηκε τι αξία έχει ο καθένας:

Ποια αξία έχει ο γιατρός κι ο νοσοκόμος, ποια αξία έχει ο δάσκαλος, ποια αξία έχει ο εργάτης καθαριότητας, ο υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ, ο ντελιβεράς, ο κτηνοτρόφος και τόσοι άλλοι.«Είναι οι φτωχοί, οι δικοί μας, οι δυνατοί, είναι οι ξωμάχοι κι οι προλετάριοι…» που λέει κι ο ποιητής. Χωρίς αυτούς, χωρίς τον εργαζόμενο λαό δεν επιβιώνουμε ούτε μια μέρα.

Χωρίς τους άλλους, μεγαλοσχήμονες που καταβροχθίζουν εκατομμύρια θα περνούσαμε μια χαρά!

Μπορούμε λοιπόν!. Έχουμε τη δύναμη να βαδίσουμε μαζί, να ζητήσουμε ζωή κι όχι απλά επιβίωση. Έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στα αγαπημένα μας βουνά και όχι μια χαμοζωή γεμάτη βάσανα και αγωνία!

Άρθρο - παρέμβαση του Γιώργου Μ. - Καρπενήσι

στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

22 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Γιώργο Μ. γι' αυτό το εξαιρετικό "ΑΡΘΡΟ-ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ",
πολύτιμη αρωγή στον τόπο μας, τους ανθρώπους μας και τον αγώνα μας!

jorge είπε...

Συγχαρητήρια ιχνηλάτη για την καίρια παρέμβαση. Ευχαριστούμε θερμά το Γιώργο για την ανάλυση της κατάστασης στο νομό μας.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Η ανθρώπινη ζωη ευτελίζεται και στην Ευρυτανία και σε ολόκληρο τον πλανήτη από ένα απάνθρωπο σύστημα που την αντιμετωπίζει σαν εμπόρευμα!

Giannis Pit. είπε...

Η ζωή στην περιφέρεια. Η ζωή στους ανθρώπους που έχει εγκαταλείψει το σύστημα να ζουν με ...αυτόματο πιλότο.
Εξαίρετο άρθρο, συγκροτημένο, ενημερωτικό.
Στέλνω τις ευχές μου σε όλους.

Aris είπε...

Να βγει ο λαος στο προσκηνιο.
Να μην παραδοθουμε στη μοιρολατρεια.
Να μην αφησουμε να μας τελειωσουν, να παρουμε τις ζωες μας στα δικα μας χερια, να αγωνιστουμε.!!
Συγχαρητηρια για το αρθρο σου Γιωργο Μ.

Καλεσμενιώτης είπε...

Συγχαρητήρια στο Γιώργο καθώς καισε σένα ιχνηλάτη που έδωσες βήμα για να ακουστούν αλήθειες που δυστυχώς έχουν τραγικό αντίκτυπο στην όμορφη μας Ευρυτανία.Είναι η ώρα αυτός ο λαός να πάρει την ζωή του πίσω... το πως? Ο καθένας μας ας αναρωτηθεί και ας πράξει ανάλογα

Λευτέρης Μεζίνης είπε...

Τρεις επισημάνσεις για τον κορονοιό στην Ευρυτανία.
ΠΑΤΡΙΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ… ΠΑΝΔΗΜΙΑ
1.Ο «άφαντος» βουλευτής Κοντογεωργος αφού έστησε ένα δικομματικό καβγαδάκι με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει γιατί το νοσοκομείο Καρπενησίου έχει 40 μόνιμους γιατρούς… Τώρα είναι λεπτομέρεια το ότι ξέμεινε απο παθολόγο και πνευμονολόγο αλλα εάν αρρωστήσετε από κορονοιό μπορεί να σας εξετάσει ο… ορθοπεδικός.
2. «Στην Ευρυτανία δεν υπάρχουν κρούσματα και δεν χρειάζονται τα μέτρα που επιβάλλονται σε άλλες περιοχές» δήλωνε στις 25 Σεπτεμβρίου όλο σιγουριά ο μητροπολίτης Καρπενησίου δίνοντας λάθος σήμα στους πιστούς. Όπως είναι γνωστό η Εκκλησία στην Ευρυτανία έχει μεγάλη επιρροή, άλλωστε όλα τα… events στο Καρπενήσι αφορούν λείψανα και εικόνες.
3.Τον Απρίλιο κάποιοι κύριοι και κυρίες «δεν είμαι ρατσιστής αλλά…», ξεσήκωσαν τους Ευρυτάνες γιατί δήθεν θα ερχόντουσαν 50 πρόσφυγες και θα γέμιζαν το Καρπενήσι κορονοιό. Βέβαια αντί να κάνουν πορεία για τους πρόσφυγες δεν σκέφθηκαν να κάνουν πορεία για το νοσοκομείο και για τα δικαιώματα τους.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Οι (πολιτικές) αμαρτίες πληρώνονται και με ζωές.. Και όπως θα έλεγαν οι τσοπάνηδες «ΕΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΚΟ , ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ»

Λευτέρης Μεζίνης είπε...

Συμφωνώ με το εξαιρετικό άρθρο του Γιώργου. Καλό κουράγιο και καλό αγώνα. Η ιστορία του τόπου διδάσκει οτι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Φυσιολάτρης! είπε...

Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει, όμως τα βάσανα που περνάμε τώρα δεν πρέπει να ξεχαστούν. Αν μη τι άλλο, αυτή την περίοδο φάνηκε τι αξία έχει ο καθένας:

Ποια αξία έχει ο γιατρός κι ο νοσοκόμος, ποια αξία έχει ο δάσκαλος, ποια αξία έχει ο εργάτης καθαριότητας, ο υπάλληλος στο σούπερ μάρκετ, ο ντελιβεράς, ο κτηνοτρόφος και τόσοι άλλοι.«Είναι οι φτωχοί, οι δικοί μας, οι δυνατοί, είναι οι ξωμάχοι κι οι προλετάριοι…» που λέει κι ο ποιητής. Χωρίς αυτούς, χωρίς τον εργαζόμενο λαό δεν επιβιώνουμε ούτε μια μέρα.

Χωρίς τους άλλους, μεγαλοσχήμονες που καταβροχθίζουν εκατομμύρια θα περνούσαμε μια χαρά!

Μπορούμε λοιπόν!. Έχουμε τη δύναμη να βαδίσουμε μαζί, να ζητήσουμε ζωή κι όχι απλά επιβίωση. Έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στα αγαπημένα μας βουνά και όχι μια χαμοζωή γεμάτη βάσανα και αγωνία!




Στα παραπάνω δεν θα πρόσθετα ούτε μισή λέξη........Συγχαρητήρια φίλε για το κείμενο σου......για το σεβασμό που βγάζει για τον απλό λαό και τις αιχμές για τους φορείς της εξουσίας.......μας αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμο υλικό...........όμως κάποια στιγμή όλη αυτή η περιπέτεια θα τελειώσει........και τότε θα αποδοθούν και οι ευθύνες εκεί που αναλογούν.........γιατί οι νεκροί μας είναι χιλιάδες!!!!!!!!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Για όλους εμάς που δεν έχουμε την εικόνα της κατάστασης στα μέρη σας, είναι πολύ χρήσιμο και κατατοπιστικό αυτό το άρθρο. Πέρα απ' την πληροφόρηση όμως, μας μεταφέρει τον παλμό και την αγωνιστικότητά σας και είναι πολύ παρήγορο να διαδίδονται τέτοιες ειδήσεις για να νιώθουμε τη συνοχή και την αλληλεπίδραση που έχει ο ένας τόπος με τον άλλο. Συγχαρητήρια στον Γιώργο και καλή δύναμη στους αγώνες σας! Πρώτη φορά θα είναι άλλωστε; Μαθημένα τα βουνά...

Πάζιος Κώστας είπε...

Είναι ο μόνος πολιτικός χώρος που έχει σταθεί στη πανδημία με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις: Επίταξη κλινικών ,αύξηση των ΜΕΘ ,προσλήψεις Ιατρών ,νοσηλευτών,αύξηση δρομολογίων των Μ.Μ.Μ και αραίωση του πληθυσμού,επίταξη οχημάτων ,που είναι εν αχρησία.Αυτά τα ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα τα έχει πεί από τον Μάρτιο.Ειδικότερα για την Ευρυτανία έχει απαιτήσει μέσα από πρωτοβουλίες διορισμό γιατρών και νοσηλευτών 'ηδη από καιρό και παλεύει για αυτό.Σήμερα δε το Νοσοκομείο Καρπενησίου διαθέτει μόνο έναν παθολόγο και σε λίγο θα εισέλθουμε στο τρίτο κύμα.Ας βγάλει ο καθένας τα συμπερασματά του ποιός υπήρετει την υπόθεση του ανθρωπου ,αυτοί που χαρίζουν 120 εκατομμυρία στην Γνωστη αεροπορική εταιρεία ,αυτοί που μετατρέπουν τα Πανεπιστημια σε φρούρια και μάλιστα κλειστα με 5000 αστυνομους,αυτοί που λένε πώς η αύξηση των Μεθ ΘΑ δημιουργήσει περισσότερους θανάτους η οι προτάσεις του Κ.ΚΕ ,ΟΙ οποίες δεν παραπέμπουν στο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας είναι άμεσα υλοποιησιμες και επιβεβαιώνονται αμε έναν τραγικό τρόπο από τον αριθμό των θανάτων.Οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές ,την ώρα που στη Σοσιαλιστική κούβα μετράμε 135 νεκρούς εδώ και οχτώ μήνες εδώ στην Καπιταλιστική Ελλάδα μετράμε τόσους νεκρούς σχεδόν κάθε μέρα ,ας βγάλει ο καθένας τα συμπερασμάτα του για το τί υπηρετεί τον άνθρωπο πραγματικά

Πάζιος Κώστας είπε...

Να μην παραλείψω να πώ συγχαρητήρια στο Γιώργο για το εξαιρετικό Άρθρο ,καθώς και στον Ευρυτάνα Ιχνηλάτη που φιλοξένησε το κείμενο

Άιναφετς είπε...

Οι φωνές πληθαίνουν και ο κόσμος όσο ενημερώνεται από τα ΜΜΕ παραμένει κοιμισμένος...
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και καλή δύναμη σε όλους μας!

Elizabeth Liani είπε...


Συγχαρητήρια Γιώργο!!! Με την εξαιρετική γραφή σου στηλιτεύεις τα κακώς κείμενα στην Ευρυτανία, αυτήν τη δύσκολη περίοδο της Πανδημίας. Χρησιμοποιώντας επιχειρήματα και διανθίζοντας με χιούμορ το κείμενό σου, κάνεις μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και αναδεικνύεις τις ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις του ΚΚΕ. Προσυπογράφω και ενώνω τη φωνή μου για το δικαίωμά μας σε μια ζωή με αξιοπρέπεια!!!
Συγχαρητήρια και σε σένα Ιχνηλάτη που έδωσες το βήμα.

kapetandiamantis είπε...

ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ. ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ ΘΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΗΝ "ΞΥΛΙΝΗ" ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΑΣ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΞΥΛΙΝΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ.
ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΜΑ ΤΟΣΟ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ, ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΟΥΝ....."ΟΧΙ ΔΕΝ ΛΥΓΙΣΑΜΕ, ΔΕΝ ΦΙΜΩΘΗΚΑΜΕ, ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΦΩΝΗ".
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΚΥΡΙΕ ΓΙΩΡΓΟ.

καλή επανάσταση! είπε...

Εξαιρετικό το άρθρο. θα το αναδημοσιεύσω στο δικό μου blog
Κώστας Πινέλης "Καλή Επανάσταση"

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Αγαπητοί αναγνώστες την ΠΡΟΣΟΧΗ σας παρακαλούμε...

ΣΗΜΕΡΑ Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 πληροφορηθήκαμε ότι έγινε Ερώτηση στη Βουλή από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλαδας, μέσω των βουλευτών του Γιώργου Μαρίνου κσι Γιώργου Λαμπρούλη, για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρυτανία και τη γύμνια του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο νομό μας.

Σας παραθέτουμε προς ενημέρωσή σας το σχετικό άρθρο από τον 902.gr

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Η εξέλιξη της πανδημίας στην ΠΕ Ευρυτανίας αποκαλύπτει με τραγικό τρόπο τη γύμνια του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο νομό τονίζουν σε Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Γιώργος Λαμπρούλης.

Αναφέρουν:

«Αυτή τη στιγμή η Ευρυτανία μετράει μέσα σε ένα μήνα περίπου 250 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 3 νεκρούς, 6 διασωληνωμένους, ενώ ταυτόχρονα νοσηλεύονται περίπου 15 ασθενείς στην κλινική Covid του Νοσοκομείου Καρπενησίου.

Ο διαθέσιμος χρόνος από το Μάρτιο μέχρι σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των εργατικών σωματείων και άλλων λαϊκών φορέων της περιοχής, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να θωρακιστεί το σύστημα Υγείας της περιοχής. Προσλήφθηκαν περίπου 15 άτομα επικουρικό προσωπικό, ενώ στο Νοσοκομείο μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν υπήρχε καν πνευμονολόγος.

Οι ελλείψεις σε γιατρούς καλύπτονται με αφαίμαξη των Αγροτικών Ιατρείων και του Κέντρου Υγείας της Φραγκίστας αδυνατίζοντας περαιτέρω την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το Νοσοκομείο διαθέτει μόνο δύο ειδικούς παθολόγους, εκ των οποίων ο ένας τέθηκε εκτός υπηρεσίας επειδή νόσησε από Covid, όπως και ο πρόσφατα διορισμένος πνευμονολόγος.

Έτσι το Νοσοκομείο Καρπενησίου έμεινε εδώ και δύο εβδομάδες μόνο με έναν παθολόγο, ο οποίος μετά από 12 μέρες συνεχούς εφημερίας έφτασε στα όρια της κατάρρευσης με αποτέλεσμα όταν χρειάστηκε να διασωληνωθεί 33χρονος ασθενής να κληθεί στο νοσοκομείο ο άλλος παθολόγος που ακόμα νοσούσε και ήταν θετικός στον κορονοϊό!

Το προσωπικό με αυταπάρνηση δίνει τη μάχη στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας παράλληλα να μη νοσήσει γιατί κάτι τέτοιο θα επιφέρει το κλείσιμο του νοσοκομείου.

Να σημειωθεί εδώ ότι το Νοσοκομείο Καρπενησίου δεν διαθέτει κλίνες ΜΕΘ και έτσι όσοι διασωληνώνονται αναγκαστικά μεταφέρονται σε νοσοκομεία που διαθέτουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ (Λαμία, Χαλκίδα, Κόρινθος, Πάτρα, Αγρίνιο), με την όποια επίπτωση μπορεί να έχει η μεταφορά στην εύθραυστη κατάσταση των ασθενών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ανεπάρκεια των μηχανισμών του ΕΟΔΥ που διαθέτει μόνο μια κινητή μονάδα για όλο το Νομό που είναι κι αυτή στα πρόθυρα της εξάντλησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι δειγματοληψίες στο Χωριό Ραπτόπουλο, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα η τοπική συρροή να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να καταστήσει αναγκαία την απόλυτη καραντίνα.

Επισημαίνουμε ότι αυτό το διάστημα πολλές φορές παρατηρήθηκε καθυστέρηση στους μοριακούς ελέγχους με αποτέλεσμα να βγαίνουν τα αποτελέσματα μετά από 4-5 μέρες και να παίρνονται καθυστερημένα μέτρα απομόνωσης και ιχνηλάτησης.

Για όλα τα παραπάνω, η επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών αποτελεί υπεκφυγή και προσπάθεια αποποίησης των εγκληματικών ευθυνών της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν αφήσει τις δομές Υγείας της Ευρυτανίας στην τύχη τους. Μόλις πριν κάποιους μήνες πέθανε ένας άτυχος κάτοικος στο Λιθοχώρι γιατί έκανε πέντε ώρες να φτάσει στο νοσοκομείο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

Για να στελεχωθεί άμεσα με όλο το απαραίτητο προσωπικό το Νοσοκομείο του Καρπενησίου και οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας μονιμοποιώντας τους συμβασιούχους και προσλαμβάνοντας με υπερεπείγουσες διαδικασίες όλο το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απαιτείται;

Για την άμεση δημιουργία κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Καρπενησίου με ταυτόχρονη επάνδρωση των δύο κλινών ΜΑΦ , ακόμα και με αναγκαστικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών;

Για την ενίσχυση και των υπόλοιπων δομών Υγείας της ΠΕ Ευρυτανίας (ΚΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) ειδικά στην απομακρυσμένη Δυτ. Ευρυτανία, με ταυτόχρονη εγκατάσταση σταθμού του ΕΚΑΒ στον Δήμο Αγράφων;

Για την αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών της περιοχής τόσο για την ενίσχυση του νοσοκομείου, όσο και για τον κατ’ οίκον έλεγχο ασθενών με Covid ή ύποπτων κρουσμάτων;».

902.gr

Κική Κωνσταντίνου είπε...

καλημέρα αγαπημένε μου
και ναι, εχεις απολυτο δικιο

doctor είπε...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

Μάκης είπε...

Ήμουν παρών πριν ένα χρόνο όταν στο δημοτικό συμβούλιο Καρπενησίου ο ένας εκ των παθολόγων που αναφέρεται παραπάνω, ζήτησε απ'το συμβούλιο να ληφθεί απόφαση για πίεση προς το αρμόδιο υπουργείο, να ενισχυθεί το νοσοκομείο, γιατί έχει ο ίδιος φτάσει στα όριά του! Γίνεται κατανοητό πόσο δίκιο είχε ο γιατρός σήμερα με ότι συμβαίνει. Μακάρι κάποιος ν άκουγε τους εξαιρετικούς συλλογισμούς του άρθρου του Γιώργου Μ. Όμως όλες οι κυβερνήσεις ακούνε πια μόνο τους "ειδικούς" κ κάθε αντίθετη άποψη θεωρείται " θεωρία συνωμοσίας"!!!! Και τούτο βέβαια γιατί όλη αυτή η κατάσταση .... βολεύει άλλες δουλειές που προχωρούν ...για μας χωρίς εμάς!!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Η ανάρτηση γνώρισε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και συνεχίζει...

Σας ευχαριστούμε γι αυτό όπως και για τις αναδημοσιεύσεις καθώς και για τα σχόλια.

Πάνω από όλα ευχαριστούμε τον Γιώργο Μ. που με το άρθρο αυτό έθεσε τα κομβικά ζητήματα γύρω από την πανδημία και τα αποτυπώματά της στον τόπο μας.

Καλή δύναμη, οι αγώνες μας θα κυοφορήσουν την ελπίδα!