Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Λαϊκή Αναγέννηση στην Εαμοελασίτικη Ευρυτανία!

Η ΕΠΟΝίτισσα Αλέκα Μυριαλλή μαθαίνει παιχνίδια στα αετόπουλα
στον Παιδικό Σταθμό του Καρπενησίου - φωτο
: "Κόκκινος φάκελλος"



Το blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" παρουσιάζει, μέσα από τις σελίδες του, ορισμένα  σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα που αναφέρονται στη μεγαλειώδη αναγεννητική δραστηριότητα της Εαμοελασίτικης Αντίστασης στην Ευρυτανία του 1944.

Παιδικοί Σταθμοί και Συσσίτια, Πολιτιστικές Λέσχες Γυναικών, Λαϊκά Ιατρεία, Νοσοκομεία, Γεωργικές Σχολές, είναι μερικά μόνο από τα σπουδαία επιτεύγματα που πραγματοποίησε το απελευθερωτικό-λαοκρατικό κίνημα στην ανταρτοκρατούμενη Ευρυτανία (κι ενώ η χώρα βρισκόταν ακόμη υπό γερμανική κατοχή!)

Τα εν λόγω ντοκουμέντα ιχνηλατήσαμε μέσα από τις παράνομες αντιστασιακές εφημερίδες της εποχής: "Η ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΣΑ" και "ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΦΕΡΑΙΟΥ" - Ιούλης 1944 (ΑΣΚΙ).

Παρακάτω παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα. Κατά την αντιγραφή διατηρήθηκε η ορθογραφία των πρωτοτύπων.

Ιδού: 



=========================


ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΑΜ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ
30 Ιούλη 1944

*ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΣΙΤΙΑ


Μέσ΄ απ΄ τις κινητοποιήσεις του Ευρυτανικού λαού ξεπήδησε ο Ευρυτανικός Σύλλογος Προστασίας Παιδιού, που ανέλαβε την προστασία της ζωής και της υγείας του βρέφους και του παιδιού καθώς και τη συμβολή για τη χαρά και την πολιτισμένη αγωγή όλων των παιδιών της Ευρυτανίας. Μέχρι σήμερα λειτουργούν 16 παιδικοί σταθμοί με συσσίτιο. Συνεχίζονται σ΄ όλα τα χωριά οι έρανοι και κινητοποιήσεις για να ιδρυθούν παιδικοί σταθμοί παντού.

Εμπρός όλες οι γυναίκες της Ρούμελης να φκιάσουμε σ΄ όλα τα χωριά παιδικούς σταθμούς, όπως υπάρχουν στην Ευρυτανία και στη Δυτική Φθιώτιδα.  Με τους εράνους μας, με την ενίσχυση των αυτοδιοικήσεων, με τις κινητοποιήσεις στους συμμάχους, Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, στην ΕΟΧΑ, στις αρχές και στους καταχτητές να φκιάξουμε πρότυπους παιδικούς σταθμούς σαν του Καρπενησιού, όπου συσσιτούνται, περιθάλπονται ιατρικά και ψυχαγωγούνται 650 παιδάκια.


*Η ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Στο Κλειτσό Ευρυτανίας από πολύ καιρό τώρα οι κοπέλες φκειάξανε τη λέσχη τους, που πολύ σύντομα μαζί με τις γυναίκες όλου του χωριού γίνηκε η Γωνιά της Γυναίκας. Συμπληρώθηκε με δυό μηχανές (ραπτομηχανή και πλεχτομηχανή) κι΄ έναν αργαλειό. Έτσι κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλες τις γυναίκες του χωριού, οργανωμένες κι΄ ανοργάνωτες. Εκτός απ΄τα μαθήματα που πέρνουν εκεί μέσα, με το στολισμό και την καθαριότητα που έχει η Γωνιά, βρίσκουν λίγη ξεκούραση ύστερ΄ απ΄τη βαρειά δουλειά της βδομάδας.


*ΛΑΪΚΆ ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Στη Γαβαλού της Μακρυνείας έχουν οργανώσει ένα πολύ καλό νοσοκομείο που στεγάζεται σ΄ένα ωραίο κτίριο του σχολειού.  Το νοσοκομείο αυτό το συντηρούν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιφέρειας, δίνοντας όλα τα τρόφιμα που χρειάζονται:  σιτάρι, αυγά, γάλα, κρέας, όσπρια.

Τα φάρμακα που χρειάζονται τα πήραν με τις κινητοποιήσεις που κάνανε στο Μεσολόγγι. Οι γυναίκες της Γαβαλούς βοηθάνε πολύ το έργο του νοσοκομείου. Πηγαίνουν και το καθαρίζουν, πλένουν τα ρούχα των αρρώστων και φροντίζουν να συγκεντρωθούν τα τρόφιμα από τα χωριά. Κοντά σ΄ αυτά έχουν κάνει ομάδες από γυναίκες, που πάνε και κάνουν νοσοκομειακά μαθήματα και γρήγορα οι ίδιες αυτές θα αναλάβουν να περιποιούνται τους αρρώστους.

Ένα τέτοιο νοσοκομείο έγινε τελευταία και στο Καρπενήσι με πρωτοβουλία της Εθνικής Αλληλεγγύης. (σ.σ. υπογράμμιση δική μας)

Ας φτιάξουμε παντού λαϊκά ιατρεία και λαϊκά νοσοκομεία. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της γειτονικής μας Θεσσαλίας.

=======================


ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ε.Π.Ο.Ν ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΦΥΛΛΟ 8 - 24 ΙΟΥΛΗ 1944



*Η ΤΡΙΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ



Άνοιξε πριν λίγες μέρες στη Φτέρη. Με την φροντίδα ειδικών Γεωπόνων μαθαίνουν και εφαρμόζουν Πραχτικά την επιστημονική καλλιέργεια της γης, δενδροκομία, ζωοκομία κλπ.

Τον Αύγουστο ανοίγουν στην Ευρυτανία 2 νέες Γεωργικές σχολές για τα αγροτόπαιδα Ευρυτανίας. Η πρώτη στο Κλαψί η δεύτερη στη Φραγκίστα.

Οι νέοι και νέες της Ευρυτανίας ας φροντίσουν να δηλώσουν σύντομα συμμετοχή στις Γεωργ. Σχολές.

Σ΄ όλες τις περιοχές μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν τέτοια Γεωργικά Σχολιά για την νεολαία.


10 σχόλια:

kapetandiamantis είπε...

ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ
ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΣΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ Η ΕΝΔΟΞΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Εφόσον επί τόσα χρόνια την ιστορία τη γράφουν (πλαστογραφούν) οι νικητές,
να κρατήσουμε αυτά τα λίγα κιτρινισμένα αποκόμματα για να μας θυμίζουν πως υπήρξαν κάποτε και εκείνοι που δεν δέχτηκαν να παραδοθούν στη μοίρα τους και κατόρθωσαν να πετύχουν μέσα σε πολύ λίγο χρόνο όσα δεν έγιναν σε πολλές "ακίνητες" δεκαετίες .

Φυσιολάτρης! είπε...

16 παιδικοί σταθμοί με συσσίτια στα χωριά της Ευρυτανίας ΤΟΤΕ!!!!!!χάρη στην κοινωνική δραστηριότητα του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ...........ενώ σήμερα παραμένουν κλειστά τα σχολεία στο 80% των χωριών του νομού ευρυτανίας!!!!! Ασε και το άλλο......2018 και ακόμα λιποθυμούν μαθητές από πείνα σε σχολεία αυτής της χώρας!!!!!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Αφορμή για σκέψη και συγκρίσεις με την εποχή μας αυτές οι υπέροχες ενέργειες της εποχής εκείνης.
Στην εποχή μας, του γενικευμένου καπιταλισμού, τέτοιες ενέργειες, διάσπαρτες, μπορεί να γίνονται. Με απασχολεί, ωστόσο η εμβέλειά τους, η δυνατότητα (ή να πω η "αδυναμία";) "απλώματος" που έχουν.
Αν υπάρχει τέτοια διάθεση και ενέργεια σήμερα σε κάποιους ανθρώπους ή συλλογικότητες, πώς θα βρει τρόπο/δρόμο να ανθίσει;

Aris είπε...

Πολυ ξεχωριστη και πολυ συγκινητικη αυτη η αναρτηση φιλε.
Χωρις αμφιβολια στην απελευθερωμενη Ελλαδα των βουνων συντελουταν μια ανεπαναληπτη αναγεννηση. Σχολεια, διδασκαλεια, πολιτιστικοι συλλογοι, νοσοκομεια, γεωπονικες σχολες, με επικεντρο την ανταρτογεννα Ευρυτανια που ας μην ξεχναμε οτι προηγουμενως ηταν εντελως παραμελημενη, βυθισμενη μες στην αμαθεια και στην απολυτη μιζερια.!!
Η ΄΄Εαμοελασιτικη αντισταση΄΄ (μου αρεσει πολυ αυτος ο ορος) στηριξε το λαο για να αντισταθει και να επιβιωσει μεσα σε ασυλληπτα δυσκολες συνθηκες. Αλλα δεν σταματησε μονο εκει!! Στη συνεχεια μαζι με τον ιδιο το λαο εδειξε εμπρακτα και εναν αλλο δρομο με μια διαφορετικη προοπτικη για το μελλον. Δυστυχως ομως δεν τον αφησαν αυτό το λαο να γινει νοικοκυρης στον τοπο του και να χτισει τις νεες κοινωνικες δομες που ονειρευτηκε. Με αιμα και πολυχρονες διωξεις πληρωσε τα ευγενικα οραματα του..
Να σαι καλα ρε φιλε που φερνεις στο φως τετοια σπανια ντοκουμεντα.!!

Άιναφετς είπε...

Ένα ακόμα τεράστιο ευχαριστώ για ότι μαθαίνω κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτή την εξαιρετική ιστοσελίδα!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Πραγματικά ανεκτίμητο το έργο που προσφέρεις στην Ευρυτανία αγαπητέ ιχνηλάτη!

Αστοριανή είπε...

Τί περισσότερο να γράψω!
Ένα τεράστιο ¨ευχαριστώ¨ για κάθε φορά που σε επισκέπτομαι σε αυτή την εξαιρετική ιστοσελίδα!

Να είσαι πάντα καλά!

Από Νέα Υόρκη,
Υιώτα και Δημήτρης

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Θυμόμαστε-διδασκόμαστε...
Ψυχή βαθιά!

doctor είπε...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΙΧΝΗΛΑΤΗ.