Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Το "αιολικό τέρας" βρυχάται! Εμείς;;;


Τα ιστορικά Άγραφα των εξεγέρσεων και των ξεσηκωμών με τα περήφανα βουνά του εκπάγλου φυσικού κάλλους, κινδυνεύουν να (κατα)πατηθούν από τη σιδερένια μπότα του "αιολικού τέρατος" διάφορων επιδοτούμενων μεγαλοεργολάβων, με τελική τραγική κατάληξη μία ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή του αμόλυντου χαρισματικού τόπου μας και τη μετατροπή του σε χωματερή της δήθεν "πράσινης ανάπτυξης" (βλ. θησαύρισμα... αεριτζήδων επενδυτών)!


Όπως καταγγέλλεται από τους φορείς : Τα δύο πρώτα γιγαντιαία αιολικά τερατουργήματα στα Αγραφιώτικα βουνά βρίσκονται προ των πυλών. Το ένα στην τοποθεσία "Γραμμένη-Τούρλα- Καρνόπι" στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας όπου βρίσκεται και το μνημείο του εμφυλίου, και το άλλο στην θέση "Μίχος-Βοϊδολίβαδο-Απέλινα". Όπερ σημαίνει ότι δεξιά και αριστερά του Αϊ- Νικόλα πάνω από το χωριό Βραγγιανά Ευρυτανίας θα φυτευτούν 40 τεράστιες ανεμογεννήτριες!!! Οι δε επεμβάσεις, μόνο σε αυτά τα δύο έργα, θα απλωθούν σε εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα!

Κι αυτά είναι μόνο η αρχή! Ετοιμάζουν πολλά-πολλά ακόμη σε Ευρυτανία και Καρδίτσα. Αν δει κανείς τους χάρτες της ΡΑΕ θα βγάλει αμέσως το συμπέρασμα ότι η ραχοκοκαλιά της Πίνδου θα μακελευτεί!


Η "Ωραία Κοιμωμένη των Αγράφων" θα ξυπνήσει από τον αδιατάρακτο γαλήνιο ύπνο της σφαδάζοντας από τις βάρβαρες επεμβάσεις που θα γίνουν στον τόπο και θα σκιάζουν το θεόμορφο κορμί της αυτό που σμίλεψε επί αιώνες με σεβασμό και ιώβειο υπομονή ο μυθικός πρωτομάστορας των Αγράφων με τους αέρηδες καλφάδες του.

Στο μνημείο της Νιάλας θα σηκωθούν οι νεκροί του Αγώνα ζητώντας το λόγο από εμάς τους νεότερους για το ανοσιούργημα που πάνε να πράξουν (ανενόχλητοι;) ορισμένοι ξένοι και ντόπιοι νεοτσιφλικάδες που ξανάρχονται σήμερα μασκαρεμένοι με άλλη φορεσιά και υποκριτικά χαμόγελα για να αλώσουν όσα δεν κατόρθωσαν κάποτε κάποιοι άλλοι, τότε που το καριοφίλι του Κατσαντωναίων και το τουφέκι των ανταρτών υπερασπίζονταν με πάθος και λεβεντιά τούτη την αδούλωτη γη.


Σ΄αυτό το άθλιο κοινωνικό σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας, όλα μεταφράζονται σε εμπόρευμα και κέρδος, σε χρήμα που γεμίζει αμαρτωλές παχυλές τσέπες αδιαφορώντας για την περπατησιά της καταστροφής που θα σαρώσει εμάς και τις επόμενες γενιές.


Η βρόμικη ιστορία της ψευδεπίγραφης "πράσινης ανάπτυξης" και των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) δεν ξεκίνησε από το πουθενά ούτε έπεσε ξαφνικά από τον ουρανό! Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του ενεργειακού ανταγωνισμού της με τα άλλα παγκόσμια τσακάλια, έχει θέσει προ πολλού ως στρατηγική της επιλογή την απελευθέρωση (βλ. ευρεία ιδιωτικοποίηση) του τομέα της ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η άκρατη πριμοδότηση των ΑΠΕ που συνιστούν πεδίο υψηλής κερδοφορίας. Αυτές βρίσκονται υπό τον έλεγχο πολυεθνικών βαρόνων του κεφαλαίου που συχνά συμπράττουν και με ντόπια μεγαλοσυμφέροντα, ενώ τους παρέχεται γη και ύδωρ από το συλλογικό τους διαχειριστή δηλ. την κρατική εξουσία! Να σημειωθεί ότι και οι ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να μειωθεί η παροχή ενέργειας από τη Ρωσία, βλέπουν την Ελλάδα σαν ενδιάμεσο ενεργειακό κόμβο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες όπως π.χ. η General Electric, έχουν... "εκφράσει την εμπιστοσύνη τους" στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και αλλού. Βέβαια όλους τους παραπάνω ποσώς τους ενδιαφέρει η μελλούμενη φυσική καταστροφή στα προτεκτοράτα τους, άλλωστε ποτέ το κεφάλαιο δεν φημίζονταν για τη φιλευσπλαχνία του! Οπότε το... "μπάτε σκύλοι αλέστε" ή σε πιο ρεαλιστική βάση "σαρώστε-ισοπεδώστε-κονομήστε" δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη εφαρμογή!


Βάσει λοιπόν των προηγουμένων, η γηραιά εταίρα  που εύηχα αποκαλείται Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί ως όχημα/οδοστρωτήρα τις ευρώδουλες κυβερνήσεις οι οποίες αφενός νομοθετούν στο εσωτερικό των χωρών τους τα προαποφασισμένα, ενώ αφετέρου επιδοτούν με εκχώρηση δημόσιας γης και τεράστια κρατικά και κοινοτικά κονδύλια, τους ψευδοεπενδυτές του κοπανιστού αέρα, με σκοπό την παραγωγή ακριβής αιολικής ενέργειας που βέβαια θα χρυσοπληρώνουν, όπως πάντα, οι παρακατιανοί, οι πληβείοι! Ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο βιοπαλαιστής, ο άνεργος, ο γέροντας συνταξιούχος, μαζί με την καταστροφή των τοπίων, θα πληρώνει ακόμη πιο αδρά. μέσω των φουσκωμένων λογαριασμών ,τις ιδιωτικές Β(ιομηχανικές)ΑΠΕ της αρπαχτής


Τα Άγραφα φιγουράρουν μέσα στις πρώτες περιοχές "αιολικής προτεραιότητας" τις οποίες βέβαια καθόρισαν τα αδηφάγα συμφέροντα των αφεντάδων μας!


Λόγω αυτής της στόχευσης, κι αν τούτο δεν εμποδιστεί, πολύ σύντομα θα δούμε το... 80% των παρθένων βουνών των Ευρυτανικών και Θεσσαλικών Αγράφων (και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εντός προστατευόμενων τοπίων ιδιαίτερου φυσικούς κάλλους και σε υψόμετρα 1600-2000μ.- γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί παγκοσμίως!) να μετατρέπονται σε αποκρουστικές φαραωνικές βιομηχανικές ζώνες, με 650 και πλέον σιδερένιους γιγάντιους ανεμοφράχτες ύψους έως και... 120 μέτρων!, με εκχερσώσεις/αποψιλώσεις τοπίων, με εκτεταμένες εκσκαφές και τόνους μπετόν, με διανοίξεις ειδικών μεγάλων δρόμων δεκάδων χιλιομέτρων μέσα στα σπλάχνα των ανέγγιχτων βουνών μας για τη διέλευση τεράστιων οχημάτων μεταφοράς των υλικών που θα συνθέσουν τις ανεμογεννήτριες στα εργοτάξια, καθώς και με εκατοντάδες πυλώνες υψηλής τάσης και χιλιάδες μέτρα εναέριων καλωδιώσεων πάνω και από πυκνά προαιώνια δάση ελάτης!


Εξαιτίας των παραπάνω, ο εφιαλτικός κίνδυνος των πυρκαγιών από σπινθήρες, αναφλέξεις, αστοχίες υλικών κλπ, θα ελλοχεύει περισσότερο από ποτέ με το φόβο μιας βιβλικής καταστροφής να επικρέμεται πάνω από έναν ευλογημένο τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Γιατί αν -"κούφια η ώρα" που λέγαν κι οι γιαγιάδες μας- συμβεί κάποιο ατύχημα, ενδεχόμενο που δεν είναι καθόλου απίθανο (αλήθεια έχετε δει ανεμογεννήτρια να καίγεται και να εκσφενδονίζεται;;;) τότε θα βλέπουμε καρβουνιασμένες πλαγιές αντί για τις γνώριμες ελατοσκέπαστες.



Ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Σημαντικές, επίσης, είναι και οι αρνητικές επιδράσεις στην ψυχολογία των κατοίκων και των επισκεπτών!

Λόγω των σχεδιαζόμενων εκσκαφών και των πιέσεων που θα ασκηθούν στα ήδη σαθρά εδάφη της περιοχής από τις τσιμεντένιες βάσεις και τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες θα αυξηθεί ακόμα παραπέρα το πρόβλημα των κατολισθήσεων, ενώ είναι πολύ πιθανές και άλλες συναφείς παρενέργειες που έχουν να κάνουν με διαταραχές στο υπέδαφος, στα υπόγεια ύδατα, στις ροές των ρεμάτων κλπ.

Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν, εξαιτίας των βίαιων επεμβάσεων, ανεξερεύνητοι αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικές τοποθεσίες, καθώς και παραδοσιακά μονοπάτια, πεζοπορικές διαδρομές, ορειβατικοί προορισμοί...


Θα πληγεί σεβαστό τμήμα της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας. Στα ελατοδάση και τα αλπικά λιβάδια των Αγράφων φύονται πάνω από 1300 διαφορετικά είδη φυτών ενώ επιβιώνουν και όλα τα μεγάλα θηλαστικά και άγρια ζώα της Ελλάδας όπως και πολλά προστατευόμενα είδη αρπακτικών πτηνών. Είναι πασιφανές ότι, με τα εκτεταμένα έργα οδοποιίας που θα διέλθουν μέσα από το παρθένο οικοσύστημα καθώς και με την ηχητική -και όχι μόνο- ρύπανση από τους στροβιλοκινητήρες θα διαταραχθεί σοβαρά η οικολογική ισορροπία σ' αυτές τις τόσο ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές (αλήθεια έχετε δει ποτέ ανεμογεννήτρια να χτυπά γύπα;;;)



Η ερήμωση και η εγκατάλειψη θα επιταχυνθεί καθώς θα ζημιωθεί η μικρή τοπική οικονομία, οι αγροτοκτηνοτροφικές παραδοσιακές δραστηριότητες, η μελισσοκομία κλπ, ενώ θα απαξιωθούν και οι πλησιέστεροι οικισμοί και αγροικίες με αποτέλεσμα οι τελευταίοι ορεσίβιοι ακρίτες και οι εναπομείναντες σαρακατσάνοι να πάρουν κι αυτοί των ομματιών τους.


Ο οικολογικός ταξιδιωτικός τουρισμός και η επισκεψιμότητα στους φυσιολατρικούς προορισμούς των Αγράφων θα μειωθούν δραματικά. Άραγε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν, πόσα μαγαζάκια των χωριών θα κλείσουν και πόσα τοπικά νοικοκυριά θα σβήσουν;;; Αλλά μάλλον δεν τους πειράζει ούτε κάτι τέτοιο. Ας είναι καλά τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της ξενιτιάς για τους νέους. Όσο για τις λεγόμενες "μόνιμες θέσεις προσωπικού" (για πόσο διάστημα και με τι συνθήκες;) που με θρασύτητα τσαμπουνάνε οι... "σωτήρες" ότι θα προσφέρουν με τα αιολικά τους αίσχη, αυτές θα είναι απειροελάχιστες, πρόσκαιρες και οπωσδήποτε μη συγκρίσιμες με εκείνες που θα απολεσθούν εξαιτίας της εγκατάστασής τους! Άλλωστε μια ματιά και μόνο στα αντίστοιχα παραδείγματα της Ευρώπης φτάνει για να πείσει και τον πιο αφελή.

Η προσδοκία για μια μελλοντική ήπια αξιοποίηση του αγραφιώτικου τοπίου, με σεβασμό στο φυσικό κάλλος και με αληθινό ενδιαφέρον στο ανθρώπινο δυναμικό των ορεινών οικισμών, θα θαφτεί μια για πάντα κάτω από τους θεόρατους όγκους των ανεμοτεράτων.

Η διαχρονική ελπίδα για ανακήρυξη των Αγράφων σε ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ θα πεθάνει κι αυτή πρόωρα.


Η θυσία του περιβάλλοντος στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών πάει χέρι-χέρι με τη δολοφονία της αισθητικής και την "πράσινη" (βλ. μαύρη) ρύπανση!

Έτσι, μετά από 15-20 χρόνια κι αφού τα προικοδοτούμενα ανεμοτέρατα θα έχουν ολοκληρώσει το χρηστικό τους κύκλο, όλα τούτα τα όμορφα βουνά θα προσομοιάζουν με εγκαταλελειμμένα νεκροταφεία γεμάτα άχρηστα παλιοσίδερα και κουφάρια από τσιμεντένιους όγκους μέσα σε ξεκοιλιασμένα τοπία, γιατί όπως έχει αποδειχθεί (βλ. στο εξωτερικό) το κόστος αποξήλωσης κρίνεται "ασύμφορο" οπότε οι λεγόμενοι επενδυτές του αέρα αποδεικνύονται μάλλον "σφιχτοχέρηδες" όταν πλέον δεν έχουν να λαμβάνουν άλλο παραδάκι από τις μπίζνες τους!


 

Τότε, στα βουνά μας αντί για τσάι και άγρια μέντα θα μαζεύουμε σιδερόβεργες.

Αντί να καμαρώνουμε το αειθαλές γλυπτό της φύσης, την "Ωραία Κοιμωμένη", θα αντικρίζουμε θεόρατες σκουριασμένες βέργες σιμά στο κορμί της.

Αντί για τον αετό που θα 'χει πετάξει για μακριά θα βλέπουμε παγωμένους ακίνητους έλικες.

Αντί να πεζοπορούμε λεύτεροι στα όμορφα βουνά ΜΑΣ θα πέφτουμε πάνω στα ελεεινά σιδηροτσιφλίκια ΤΟΥΣ!



Θα έχουν απαγάγει τη δροσερή ανάσα των βουνών μετατρέποντάς την σε βιομηχανική μπόχα και δυσωδία. Την αγνή παρθένα φύση μας σε λατομείο!



Η ελεύθερη πρόσβαση στη δική μας γη δεν θα είναι πια αυτονόητη, αφού κάποια εταιρικά σχήματα θα έχουν ιδιοποιηθεί ως νέοι αποικιοκράτες όχι μόνο την ενέργεια αλλά και τον ίδιο τον τόπο μας με τις αλλαγές των χρήσεων της γης δηλ. την καταπάτηση -επί της ουσίας- της συλλογικής λαϊκής περιουσίας που αποτελούν τα βουνά μας.

Αυτά βέβαια δεν μας τα λένε τώρα. Αυτά θα τα δούμε εμείς μετά! Τώρα δουλεύει το παραμύθι. Και δουλεύει στο φουλ! Με μύθους, ψέμματα κι απατηλές υποσχέσεις, με χάντρες και καθρεφτάκια προς τους ιθαγενείς. Το μόνο που δεν μας είπαν ακόμη είναι το πόσο τυχεροί θα 'ναι οι βοσκοί μας που θα έχουν τεράστιους ανεμιστήρες να δροσίζονται στα βουνά!


Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η επέλαση της καταστροφής ακολουθούσε ανέκαθεν τον ίδιο δρόμο! Τάζοντας παντού: σε εξουσιαστές, σε ενδιάμεσους, σε τσιράκια, ακόμη και σε φουκαράδες. Θα τάξει  και πάλι πολλά και διάφορα σε όσους έχουν συμφέροντα ή σε όσους αφελείς τους πιστεύουν, ώστε να εξασφαλιστεί η αρχική πολύτιμη συναίνεση-προσκύνημα. Και μετά ξέρουν αυτοί! Οι σοφοί παππούδες μας έλεγαν "το τάξιμο μην το φοβάσαι, το δόσιμο να σε ανησυχεί". Θυμηθείτε τι έγινε κάποτε με τη Λίμνη των Κρεμαστών και τα (ανύπαρκτα) αντισταθμιστικά στους ξεριζωμένους ακτήμονες που τελικά αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους και να μετατραπούν σε πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα!


Όπως έχει αποδείξει η Ιστορία (και των Αγράφων πολύ ειδικότερα) μόνο η μαζική και μαχητική αντίσταση μπορεί να παρεμποδίσει και να ανατρέψει αυτό το επιχειρούμενο ανοσιούργημα. Και δεν είναι μόνο τα Άγραφα. Ετοιμάζουν ίδιες ή παρόμοιες επεμβάσεις και σε πολλά άλλα τοπία της χώρας! Αυτοί βέβαια τη δουλειά τους κάνουν. Το ζητούμενο είναι εμείς, ως λαός, πως αντιδρούμε;;; Καλές είναι ως ένα σημείο και οι υπογραφές και οι προσφυγές, θα μπορούσαν κι αυτές ενδεχομένως να βοηθήσουν, αλλά μόνο επικουρικά και με την προϋπόθεση να έχει δημιουργηθεί ένα πλατύ και δυναμικό κίνημα υπεράσπισης και προστασίας του τόπου. Με διάφανο διεκδικητικό περιεχόμενο χωρίς τρίπλες και περικοκλάδες : ακύρωση όλων των αιολικών εγκαταστάσεων, καμία ανεμογεννήτρια πουθενά! Να ανακηρυχθούν τα Άγραφα σε παρθένο εθνικό δρυμό!


Απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις με ανοιχτά χαρτιά για το ποιοι ευθύνονται που φυτεύονται ανεμοτέρατα στα βουνά μας, με "ποιους" και "γιατί" αναμετράται αυτό το κίνημα : Τα καλλίμορφα παρθένα βουνά μας δεν θα ιδιωτικοποιηθούν ούτε θα γίνουν τραπουλόχαρτο στον επιχειρηματικό τζόγο της ενεργειακής κερδοφορίας των ευρωπαϊκών και εγχώριων συμφερόντων!

Και βέβαια μακριά από ύπουλες μανούβρες χειραγώγησης από διάφορους συστημικούς πονηρούς παραγοντίσκους που ψάχνουν πόρτα για να μπουν, να ελέγξουν, να καπελώσουν ή και να ξεπουλήσουν! Με ενεργό όλο τον κόσμο και όχι μόνο τους εκπροσώπους, με λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, στις πόλεις, στους φορείς και στους συλλόγους, όπου εκεί οι συμπατριώτες θα κουβεντιάζουν όλοι μαζί, θα αποφασίζουν και θα δρουν ενωμένοι και αποφασισμένοι για το κοινό καλό. Η εμπειρία στο Κρίκελλο φανερώνει πολλά!

Αν όμως πέσουμε στην παγίδα να "διορίσουμε"... από μηχανής θεούς και εμείς επιλέξουμε να κοιμόμαστε μακάριοι στον καναπέ περιμένοντας άλλους για να μας σώσουν, τότε θα υποστούμε ακόμη μία, μέσα σε όλες τις άλλες, ήττα. Σωτήρες είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι με την ενεργό συμμετοχή μας και τον αγώνα μας.


Μόνο έτσι το "τέρας" θα πάψει να βρυχάται και θα κουλουριαστεί ξανά στην τρύπα του, αφήνοντας λεύτερα τα βουνά μας με λεύτερους τους ανθρώπους τους!




18 σχόλια:

Aris είπε...

Εξαιρετικο αρθρο πολυσημαντης αξιας. Αρπακτικα της κονομας κατω τα χερια απο την αγραφιωτικη γη. Μαζικος και συντονισμενος αγωνας σε ευρυτανικα και θεσσαλικα Αγραφα για να μην περασει ο οδοστρωτηρας της καταστροφης.

Κική Κωνσταντίνου είπε...

λεφτερα βουνα!!!!
αυτο ακριβως!

καλο μηνα με αγωνιστικους χαιρετισμους

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Πολύ καλή δουλειά (και πολλή..), Ευρυτάνα.

Αυτό το "εμείς;;;" του τίτλου, τα τελευταία χρόνια, πονάει λίγο (έως πολύ), αλλά είναι άλλη κουβέντα..

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Στο βωμό των επιχειρηματικών κερδών των "επενδυτών του κοπανιστού αέρα", όπως σωστά λέει το κείμενο, πάνε να θυσιάσουν το πιο αγνό και παρθένο τοπίο της χώρας. Ουστ!!

Αστοριανή είπε...

οι ξένοι και ντόπιοι νεοτσιφλικάδες που ξανάρχονται σήμερα μασκαρεμένοι με άλλη φορεσιά και υποκριτικά χαμόγελα για να αλώσουν όσα δεν κατόρθωσαν κάποτε κάποιοι άλλοι, τότε που το καριοφίλι του Κατσαντωναίων και το τουφέκι των ανταρτών υπερασπίζονταν με πάθος και λεβεντιά τούτη την αδούλωτη γη.

Ευρυτάνα μου, τρομερή ανάρτηση...
κι όμως ΔΕΝ φτάνει!
Χρειάζεται πολλή δουλειά!

...εκείνο που δεν καταλαβαίνω είνε το πώς καταφέρνουν να ξεχνάμε εγκληματίες
και να απαιτούν να τους σεβόμαστε κι από πάνω...

Giannis Pit. είπε...

Συγκλονιστική παρουσίαση Ευρυτάνα ενός τεράστιου θέματος.
Το αμείλικτο ερώτημα παραμένει:
Θα περάσει και αυτό φίλε μου "αντουφέκιστο" όπως πέρασαν ΟΛΑ.....!
Την καλησπέρα μου.

kapetandiamantis είπε...

ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΥΝ ΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΦΤΕΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΠΑΛΟΥΚΙΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΙΜΗ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΝΕΧΤΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ.
ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!

Βασίλης Σιορόκος είπε...

Η Ευρυτανία, ότι είχε να δώσει σε ΑΠΕ το έδωσε με το υδροηλεκτρικό έργο της λίμνης των Κρεμαστών και χωρίς κανένα αντισταθμιστικό. Η φυσική ομορφιά της Ευρυτανίας την κάνει μοναδική- Να την προστατεύσουμε.

Άιναφετς είπε...

Μπορεί το τέρας να βρυχάται αλλά δεν έχει φωνή... ενώ εμείς έχουμε φωνή και θα το αποδείξουμε με πράξεις!

zeidoron dtsoukas είπε...

Δυστυχώς φίλτατε Ευρυτάνα όπως ακριβώς τα γράφεις είναι!
Τα πάντα στο βωμό του θησαυρίσματος των αεριτζήδων επενδυτών.... κι όχι μόνο στα Αγραφα.

Σκέψου ότι μόλις στις 19 Μαρτίου 2018 ο ίδιος ο πρωθυπουργός εγκαινίασε στη Σύρο έργο(245 εκατ. ευρώ) βύθισης καλωδίου υψηλής τάσης που θα συνδέει ενεργειακά από το Λαύριο τα νησιά των Κυκλάδων κι όμως στις κορυφές της Πάρου θέλουν να "φυτέψουν" ανεμογεννήτριες,ενώ στο νησί υπάρχει και εργοστάσιο της ΔΕΗ εν λειτουργία....

Οπου σταματάει η λογική αρχίζουν οι επενδύσεις αέρος αέρος,που όμως γεμίζουν τσέπες...

Να είσαι καλά και να τα γράφεις φίλε!

Μάκης είπε...

Φίλε και συνοδοιπόρε στο δρόμο τον καλό, στο δρόμο της φύσης που μας γέννησε, Ιχνηλάτη Ευρυτάνα, έκανες καλή δουλειά. Επειδή όμως όλη τούτη η δουλειά κι ότι κάνουμε όλοι δεν γίνεται για όσους ξέρουμε ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΑ που θα γίνει αν αφήσουμε να αλώσουν τα βουνά που δεν πάτησε Τούρκου ποδάρι, να τα διαλύσουν ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ "δικοί" μας άθλιοι "επενδυτές της αρπαχτής" τότε θάμαστε όλοι άξιοι της τύχης μας!!!
Και κυρίως θάναι βάρος μεγάλο για τους επώνυμους Αγραφιώτες και Ευρυτάνες και Καρδιτσιώτες που σε πολλούς τομείς "λύνουν και δένουν" και σιωπούν μπροστά σε τέτοια επέλαση ψευτοεπενδυτών.
Δε μπορώ επίσης να καταλάβω με τίποτα πόσο κακός και πόσο ύποπτος μπορεί νάναι κανείς ως δήμαρχος ώστε να κρύβεται πίσω από "αντισταθμιστικά οφέλη"!! άκουσον άκουσον "οφέλη"!!! και να επιτρέπει να γίνει ένα τέτοιο φονικό!
Ελπίζω μήπως κι εκείνος και όσοι λίγοι εκ των τοπικών αρχόντων που τον ακολουθούν, ανοίξουν τα μάτια τους και τ αυτιά τους κι αφουγκραστούν την τοπική κοινωνία που θα βρούνε μπροστά τους και κάνουν εκείνοι πίσω.
Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους αλλά όταν πρόκειται για τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Όταν πρόκειται για δημόσια γη και πανέμορφα βουνά και ποτάμια δημόσια και λέφτερα δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίρνει αποφάσεις διάλυσής τους και υποθήκευσής τους εφ' όρου ζωής. Αν το πάρει αυτό το δικαίωμα τότε να περιμένει την τιμωρία του!!
Μάκης Φλώρος
Κρίκελλο

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Συγχαρητήρια για το ψαγμένο και πλήρως τεκμηριωμένο κείμενό σου.
Ας μπει μπροστά λοιπόν η πιο δυνατή "ανεμογεννήτρια", αυτό το "ΕΜΕΙΣ", που αν αρχίσει να λειτουργεί στις συνειδήσεις μας, δε λογαριάζει τίποτα. Ούτε επενδυτές, ούτε μακελάρηδες της φύσης και της ιστορίας. Τους αξίζει η πιο σκληρή τιμωρία, απ' τις ψυχές που στοιχειώνουν αυτά τα ιερά χώματα.
Καλή δύναμη να έχετε στον αγώνα σας. Μαζί σας!

Woman in Blogs είπε...

Η ανάπτυξη έχει το χρώμα του παγκόσμιου χρήματος...
Αναλυτική η παρουσίαση του θέματος, Ευρυτάνα!

Unknown είπε...

Ευρυτάνα για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για το άρθρο,και την εις βάθος ανάλυση του θέματος.Ενός θέματος που δυστυχώς θα μας απασχολήσει στο κοντινό μέλλον και θα μας φέρει όλους τους Ευρυτάνες αντιμέτωπους με το ''αιολικό τέρας''όπως σωστά λες.
Η λέξη ανάπτυξη που τόσο εύκολα λέγεται και που έχει να κάνει με αυτό το ανοσιούργημα που λέγεται ανεμογεννήτριες ,χρησιμοποιείτε τόσο εύκολά και καθημερινά που λες ότι δεν πειράζει ότι γίνεται για το καλό του τόπου γίνεται.ΨΕΜΑ ΨΕΜΑ ΨΕΜΑ ,είναι η ταφόπλακα για όλη την Ευρυτανία αυτό που κάποιοι τοπικοί και όχι μόνο άρχοντες παραχώρησαν στο όνομα της ανάπτυξης και των λίγων θέσεων εργασίας.Είναι η αρχή του τέλους για τα παρθένα υπερήφανα βουνά για την φύση και τα ποτάμια,είναι όλα αυτά που περιγράφεις Ευρυτάνα και που πρέπει νυχθημερόν να τα έχουμε στο μυαλό μας.Έτοιμοι για αγώνες που δεν θα έχουν καμιά σχέση με ότι έχουν δει μέχρι σήμερα όλοι αυτοί που τόλμησαν να βάλουν την υπογραφή τους και να εκχωρήσουν την γη των προγόνων μας σε εταιρείες-κοράκια, άρπαγες του μόχθου του λαού μας,τις ιστορίας και της φύσης μας πάνω από όλα.
Εύχομαι ολόψυχα μην κάνουν το λάθος και υποτιμήσουν την δύναμη και την θέληση του Ευρυτάνα, και όχι μόνο.Θα μας βρούν απέναντί τους και θα καταραστούν την ώρα και την στιγμή που ακούμπησαν και το πιο μικρό πετραδάκι από τον τόπο μας.Μην παίζεται με την γη μας την ιστορία μας,το νερό μας τον αέρα μας.Καλών αγώνα να 'χουμε!!!!
Αχός βαρύς ακούγεται πολλά τουφέκια πέφτουν...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις και για τις δεκάδες αναδημοσιεύσεις σε άλλα blogs και sites ανά την Ελλάδα.

-Η συλλογική λαϊκή περιουσία δεν θα γίνει ιδιωτικό τσιφλίκι των εταιριών της κερδοφορίας.
-Τα παρθένα βουνά μας δεν θα μαγαριστούν από τα ανεμοτέρατα.

Αντίσταση-Αγώνας-Ψυχή βαθιά!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

(Από τα ΔΙΚΤΥΑ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ Ευρυτανίας και Καρδίτσας)

Αγραφιώτες από τα χωριά της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας έδωσαν το «παρών», στην ημερίδα που διοργάνωσαν το Σάββατο 2.6.2018 στην Αθήνα, το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών της Καρδίτσας για την Προστασία των Αγράφων από κοινού με την δραστήρια εδώ και χρόνια Κίνηση Πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος , και τον νεοσυσταθέντα Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνέπειες της εγκατάστασης των Ανεμογεννητριών στις κορυφές των Αγράφων.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετείχαν, επίσης, δεκάδες Σύλλογοι της περιοχής και από τους δύο Νομούς, μέσω των εκπροσώπων τους. Μεταξύ των συμμετεχόντων ο Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Καρανίκας Ηλίας και Κώτσιας Θωμάς, πρώην βουλευτές, η πρόεδρος και ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Κωνσταντίνα Δεμίρη και Φώτης Κουρλαμάνης, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου κοιλάδας Αχελώου Τσιούνης Νικόλαος, από τον Σύλλογο Επιστημόνων ευρυτανίας ο Κος Φώτης Κουρλαμάνης, ο αντιπρόεδρος της Πανευρυτανικής Ένωσης Κος Δέπος Δημήτριος, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρυτανικών Συλλόγων για την Αειφόρο Ανάπτυξη Κες σταθοπούλου Ελένη και Ράντζου Πόπη, η Κα Βάσω Χαλαστάνη του συλλόγου Απεραντίων και πολλοί άλλοι.

Τις παρουσιάσεις έκαναν η Κα Ιωάννα Χατζοπούλου, Dr Νομικής Σχολής της Βέρνης στο δίκαιο περιβάλλοντος και ο Κος Δημήτρης Παυλάκης, Σύμβουλος επενδύσεων Ενέργειας, χημικού μηχανικού. Περεμβάσεις μεταξύ των άλλων έκαναν η Κα Φόνη Τσιμάκη από την Κίνηση πολιτών για την προστασία του Ετρυτανικού Περιβάλλοντος, ο Κος Φασούλας Χρήστος για το Δίκτυο Αγράφων και ο Κος Κώστας Σιγκούνης, πρόεδρος του Συλλόγου Κρικελιωτών.

Οι εξαιρετικές και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις ειδικών και Πανεπιστημιακών, καθώς και οι παρεμβάσεις εκπροσώπων Φορέων και απλών πολιτών, ανάδειξαν τις καταστροφικές συνέπειες της εγκατάστασης ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ορεινών όγκων, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό που παραμένει ριζωμένο στα χωριά των Αγράφων.

Με τις παρεμβάσεις που ακούστηκαν έγινε ενημέρωση για τα μέχρι τώρα βήματα στην αντιμετώπιση των ΒΑΠΕ, είτε αυτά είναι αιολικά «πάρκα» που σχεδιάζεται να καταλάβουν το 80% των κορυφογραμμών, είτε πληθώρα μικρών υδροηλεκτρικών που αναμένεται να φράξουν περισσότερο από μια φορά τον ρου όλων των φυσικών υδρορροών των Αγράφων.

Η καταστροφή σχεδιάζεται για όλες τις κορυφές των Αγράφων, ξεκινώντας από την κορυφογραμμή της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου, που είναι εντός των Διοικητικών Ορίων της Ευρυτανίας. Οι επιπτώσεις και στις περιοχές της Καρδίτσας από τα συνοδευτικά έργα των εγκαταστάσεων με την διάνοιξη δρόμων για την μεταφορά των πελώριων Ανεμογεννητριών είναι τεράστιες. Τα εκτεταμένα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος με σύρματα και πυλώνες που θα διέρχονται από τα Αλπικά Τοπία και τα παρθένα δάση της περιοχής, έρχονται να υπερδιογκώσουν το πρόβλημα.

Από τις εισηγήσεις και τις παρεμβάσεις αποδομήθηκαν τα μυθεύματα που καλλιεργούν οι εταιρίες στους κατοίκους των περιοχών περί αντισταθμιστικών οφειλών, μυθεύματα που δυστυχώς υιοθετούν και αναπαράγουν ορισμένοι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες. Αντ’ αυτού, θα έπρεπε να πρωτοστατούν στον Αγώνα κατά της μετατροπής των βουνών σε Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα (ΒΑΠΕ).

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Καλούμε όλους τους Αγραφιώτικους Φορείς Καρδίτσας και Ευρυτανίας, καθώς και κάθε Αγραφιώτη, να προσυπογράψουν την προσφυγή μας κατά του ξεκινήματος των έργων, που ετοιμάζουμε με τους Νομικούς μας Συμβούλους τις αμέσως επόμενες ημέρες, γιατί μας δεσμεύουν καταληκτικές ημερομηνίες κατάθεσης της προσφυγής.

Καλούμε επίσης Φορείς και άτομα να απαιτήσουν την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων στο οποίο θα συμμετέχουν, με μοναδικό θέμα την ανάκληση της απόφασης συγκατάθεσης για το έργο που είχε πάρει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή το 2011, απόφαση που η σημερινή Δημοτική Αρχή τότε είχε καταψηφίσει επιμένοντας σήμερα στην ορθότητα της τότε επιλογής της. Ζητάμε από τον κάθε Φορέα και τον κάθε πολίτη να συμπαραταχθεί σ την δυναμική του Κινήματος ενάντια στην καταστροφή των βουνών μας, σε κάθε μορφή Αγώνα και σε κάθε ένδικο μέσο αναστολής των εργασιών που πρόκειται να ξεκινήσουν. Αν δεν κάνουμε ΤΩΡΑ όλα όσα απαιτούνται και όλα όσα μπορούμε, η επόμενη μάχη θα δοθεί με πολύ δυσμενέστερους όρους.

Τέλος, καλούμε κάθε Ευρυτάνα, Καρδιτσιώτη και κάθε ενεργό πολίτη και συλλογικότητα που συνειδητοποιεί τις μόνιμα καταστροφικές παρεμβάσεις στην εικόνα του Αγραφιώτικου τοπίου μετά την εγκατάσταση των σιδερένιων τεράτων και την κληρονομιά που θα αφήσουμε στα βουνά μας για τις επόμενες γενιές, να συμμετάσχει σε κάθε πρωτοβουλία που οργανώνεται από το συντονιστικό όργανο των φορέων.

Κλείνοντας τις εργασίες της η Ημερίδα καθόρισε τις επόμενες κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν και να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Η συνεργασία ενάντια στα αιολικά «πάρκα» καλεί όλους μας στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου, στα Άγραφα Ευρυτανίας.

Η ανοχή είναι συνενοχή!

Δίκτυο Φορέων και Πολιτών της Καρδίτσας για την Προστασία των Αγράφων

Κίνηση πολιτών για την προστασία του Ευρυτανικού περιβάλλοντος

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Επίσης από την Κ.Ο ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΚΕ

Η «ΜΠΙΖΝΑ» ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ) ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!

Μετά τα τεράστια ποσά που χορηγήθηκαν στους ιδιωτικούς ομίλους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ να παράσχει κάθε είδους διευκόλυνση προς τις εταιρείες παραγωγής Ενέργειας, για να προωθήσει την αιολική «μπίζνα».
Έτσι, εξασφαλίζουν στους μεγαλοεπιχειρηματίες τεράστιες επιδοτήσεις από κρατικά και κοινοτικά κονδύλια για να φτιάξουν εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών και εγγυημένη εκ των προτέρων αγορά του συνόλου της παραγωγής ρεύματος για τα επόμενα 25 με 30 χρόνια, σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από την παραγόμενη από τη ΔΕΗ.

Μέχρι το 2020 προβλέπεται δημιουργία αιολικών πάρκων ισχύος πάνω από 3000 MW ενώ μόνο στα ευρυτανικά βουνά έχουν χωροθετηθεί και αδειοδοτηθεί εκατοντάδες ανεμογεννήτριες!

Με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, αλλά και με τα περιβόητα «μικρά υδροηλεκτρικά» συντελείται μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το Κόμμα μας εκτιμάει ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία και κυρίως στα Άγραφα θα αλλοιώσει την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.

Η επένδυση αυτή στην περιοχή μας δεν έχει καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των άνεργων, των νέων, των γυναικών, οι οποίοι χτυπιούνται σκληρά από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Κανείς μας δεν πληρώνει φτηνότερα το ρεύμα λόγω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), απεναντίας όλοι πληρώνουμε αυξημένο τέλος ΑΠΕ στο λογαριασμό της ΔΕΗ, συνεχείς ανατιμήσεις, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΑΠΕ εισπράττουν τεράστιες επιδοτήσεις.

Τα δήθεν «αντισταθμιστικά οφέλη» που τάζουν οι εταιρίες και αποδέχονται οι ντόπιοι παράγοντες-μεσάζοντές τους δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια και καθρεφτάκια για ιθαγενείς, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες και σίγουρα πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν από το χτύπημα που θα δεχτεί ο όποιος αγροτουρισμός και κυρίως η κτηνοτροφία μας .
Το ΚΚΕ πιστεύει και παλεύει για ενεργειακό σχεδιασμό από ενιαίο αποκλειστικά κρατικό ενεργειακό φορέα της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζόμενους και το λαό αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, μπορεί να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ:

Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά μας. Μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας και όχι των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Φθηνό ρεύμα για το λαό - κατάργηση των "πράσινων" τελών ΑΠΕ - άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.
Ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, με κεντρικό σχεδιασμό