Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Τα ηρωικά κορίτσια της ΕΠΟΝ με τ' όπλο στο χέρι! (ιστορικό ντοκουμέντο)

ΕΠΟΝίτισσες αντάρτισσες στο Καρπενήσι - Ιούνης 1944

Το Μάρτιο του 1944 συγκροτείται στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Βίνιανη της ανταρτομάνας Ευρυτανίας η θρυλική "Κυβέρνηση του Βουνού" (ΠΕΕΑ - Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης - βλ. αφιέρωμα "Ευρυτάνα ιχνηλάτη")
Τα φλογερά νιάτα της Αντίστασης του Λαού μας, δίνουν το παρόν στην ένοπλη λαϊκή εξέγερση για τη Λευτεριά και τη Λαοκρατία. Τα δε κορίτσια της ΕΠΟΝ πρωτοπόρα και μαχητικά στέκονται ισάξια και χωρίς διακρίσεις στην πρώτη γραμμή του μεγαλειώδους Αγώνα!
Μέσα από το παρακάτω πολύτιμο ντοκουμέντο (το έγγραφο το ιχνηλατήσαμε από τα ΑΣΚΙ, ενώ τη φωτογραφία από το  "Ρ" ), διατρανώνεται  η επαναστατική ψυχοσύνθεση και ο πρωτόγνωρος ενθουσιασμός που χαρακτήριζε εκείνη την αθάνατη γενιά των υψηλών ιδανικών, όταν τα ηρωικά κοριτσόπουλα της ΕΠΟΝ όλης της Στερεάς Ελλάδας ζητούν επισήμως από την Αντιστασιακή Λαϊκή Κυβέρνηση να αυξηθεί ο αριθμός των ένοπλων ανταρτισσών με τη δημιουργία επιπλέον Κοριτσίστικων Ανταρτομάδων σε όλα τα συντάγματα του ΕΛΑΣ ώστε να μη λείψει καμία από τον πόλεμο κατά του φασισμού δίπλα στους συναγωνιστές τους!
Αυτός ήταν τότε ο αγωνιζόμενος Λαός, αυτά και τα άξια Παιδιά του! 

Ιδού το ντοκουμέντο (κατά την αντιγραφή διατηρήθηκε η ορθογραφία του πρωτοτύπου):

==================== 




Χαιρετηστήριο στην Π.Ε.Ε.Α 
της σύσκεψης κοριτσίστικων στελεχών Ε.Π.Ο.Ν Στερεάς Ελλάδας.-

---- . . . ----

Μέσα απ' την ανταριασμένη καρδιά όλων των κοριτσιών, που πήραν μέρος στην Α' Επονιτισών της Στερεάς, στέλνουμε ένα θερμό χαιρετισμό σε σας, που σαν στοργική μάνα μάς παραστέκεστε στα πρώτα μας βήματα, μάς δίνετε ίσα πολιτικά δικαιώματα, ίσες αποδοχές για την ίδια δουλειά, δώσατε εντολή να δημιουργηθεί η 1η κοριτσίστικη διμοιρία που θα πολεμήσει για πρώτη φορά συγκροτημένα δίπλα στους συναγωνιστές μας. Μ' αυτό τον τρόπο ικανοποιούνται πόθοι και διεκδικήσεις πολλών χρόνων.

Αισθανόμαστε βαρειά την ευθύνη και τα καθήκοντα, που μας δημιουργεί η σημερινή κατάσταση...

Δε φτάνουν μόνο 30 αντάρτισες της ΧΙΙΙ μεραρχίας. Στο γενικό σάλπισμα της τελευταίας στιγμής "ΣΤ΄' ΑΡΜΑΤΑ" θέλουμε όλες ν' απαντήσουμε με το παρών, όλες να πολεμήσουμε και με τ' όπλο στο χέρι, για την γρήγορη λεφτεριά μας, για ένα καλλίτερο χαρούμενο μέλλον.-

Σας παρακαλούμε να μας νοιώστε όπως τόσες φορές και να μας δώσετε αυτή την δυνατότητα. 

Διάταγμα σχετικά με την δημιουργία κοριτσίστικων ανταρτομάδων σ' όλα τα συντάγματα, κι αμέριστη συμμετοχή κι εκγύμναση των κοριτσιών στον εφεδρικό θα βοηθούσε πολύ.-

Και το αίμα της καρδιάς μας να δώσουμε, για την εθνική μας κυβέρνηση, για το στρατό μας, για την λεφτεριά και την Λαοκρατία.-

Το Προεδρείο της Σύσκεψης.

16 σχόλια:

Φυσιολάτρης! είπε...

Μπράβο!!!!!!!Φοβερή ανάρτηση.......για να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε ότι υπήρξαν κάποτε γενιές που μάχονταν......και δεν ήταν πάντα αυτό το καταθλιπτικό τοπίο που βιώνουμε σήμερα!!!!!!!!

faros είπε...

Όταν βλέπεις τέτοιες φωτό, όταν διαβάζεις τέτοιες αναρτήσεις, δεν μπορείς παρά να διατρανώσεις ότι:

-- Ναι, ρε, κι εγώ, στην ΣΩΣΤΗ πλευρά βρίσκομαι!

kapetandiamantis είπε...

ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ ΔΣΕ
ΞΥΠΝΑ ΞΑΝΑ ΛΑΕΕΕΕΕ!!!!

NS είπε...

Το πιο εκπληκτικό είναι το πως το αντιστασιακο κίνημα έβγαλε εκείνη την εποχή τη γυναίκα και μάλιστα τη νέα από το περιθώριο στο προσκήνιο.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Τι μορφές!
Τι εποχές!
Να διδασκόμαστε....

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Ένδοξες εποχές, σπάνια ντοκουμέντα, ιστορία πολύτιμη.
Εύγε!

Αστοριανή είπε...

Τα φλογερά νιάτα ...


Πανέμορφα
φλογερά νιάτα...
Ευγε!

"Αστοριανή"
ΝΥ

Aris είπε...

Aυτα ηταν ρε φιλε..
Επαναστατικη, και οχι εκλογικη, ψυχοσυνθεση.
Προσκυνω τη χαρη σου λαε μου.
Οταν ξεσηκωνεσαι γραφεις την πιο λαμπρη ιστορια.

Unknown είπε...

Τιμή και δόξα στις συντρόφισσες ,ναι αυτές οι γυναίκες και η πορεία τους στο χρόνο ήταν και είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους μας!!!!

ΚΑΛΗ ΓΚΕΛΜΠΕΣΗ είπε...

ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, Δόξα και τιμή στο ΚΚΕ! κι όσους μαζί του τίμησαν την ύπαρξή τους τότε, μα κι όσους τιμούν την ύπαρξή τους και σήμερα!

Καλώς σάς ματαβρήκα και καλή μας συνέχεια!

Άιναφετς είπε...

Πού είστε κορίτσια;

doctor είπε...

ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΑΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΣ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ.
ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΕΣ ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΝΙΩΣΑ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΙΣ ΗΡΩΙΚΕΣ ΕΠΟΝΙΤΙΣΣΕΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΞ ΗΜΩΝ.
ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΚΟΠΕΛΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΤΟΥ ΔΣΕ, ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΜΕ ΑΙΜΑ, ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΗΤΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΙΧΑΝ ΟΡΙΣΕΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ, ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ. ΔΙΑΦΩΝΩ ΡΙΖΙΚΑ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΕΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑΧΑ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
ΟΙ ΖΕΥΓΑΔΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΑ Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ.

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Σ ευχαριστώ φίλε Ευρυτάνα γι αυτή τη ανάρτηση.
Σπουδαία κορίτσια, μοίρα σκληρή, καιροί άγριοι κι αυτές γενναίες.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


H Αντιστασιακή Ιστορία του τόπου μας θα βρίσκει πάντοτε μια φιλόξενη γωνιά εδώ!

Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.

Καλή δύναμη - ψυχή βαθιά!

ΥΓ: Α, μην το ξεχάσουμε κιόλας...
Ο γέρο-Μάρξ σοφά είχε πει: αν οι εκλογές μπορούσαν να φέρουν την αλλαγή, το ίδιο το σύστημα θα τις κήρυττε παράνομες!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Εγώ ιχνηλάτη βλέπω αυτή τη φωτογραφία και αισθάνομαι υπερηφάνεια για το παρελθόν μας και ντροπή για το παρών μας.

Aggeliki Kompogianni είπε...

Αααααα κρατούσαν όπλα!!!! Δεν πλεκανε κάλτσες κατά τη Βούλτεψη...