Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΟΧΙ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΣΚΙΑΧΤΡΑ ΣΤ' ΑΓΡΑΦΑ!


Φλέγον θέμα παιδιά μου και επίκαιρο οι ανεμογεννήτριες. Τώρα με την Πανδημία κι ενώ είχανε κλεισμένο τον κόσμο στα σπίτια, άρπαξαν την ευκαιρία οι πονηροί κυβερνήτες για να περάσουν στα μουλωχτά και στο άψε-σβήσε το νόμο που δίνει το πράσινο φως για την "πράσινη ανάπτυξη". Μόνο που δεν είναι καθόλου πράσινη - μαύρη κι άραχνη είναι- κι ούτε για ανάπτυξη πρόκειται, αλλά για καταστροφή. Η καταστροφή των βουνών, των ποταμών και των κάμπων μας με τη σφραγίδα του νόμου, που έκοψαν και έραψαν στα μέτρα που ήθελαν αυτοί. Βγήκαν όμως και πολλά νέα παιδιά για να διαμαρτυρηθούν απ' ότι έμαθα. Μπράβο σε αυτή τη νέα γενιά!   

Ποτέ ανεμογεννήτριες στα Άγραφα και γενικά στα βουνά της πατρίδας μας. Αυτά τα βουνά είναι η ανάσα της Ελλάδας, είναι τα πνευμόνια της! Αν αυτά τα πνευμόνια τα σακατέψουμε, πως θα αναπνέει μωρέ αυτή η χώρα κι αυτός ο λαός;;; 

Tόσα χρόνια στον πλανήτη καήκανε ή ξεριζωθήκανε πάρα πολλά δάση γι' αυτό φτάσαμε να έχουμε παντού τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες και κατολισθήσεις. Το κλίμα έχει αλλάξει και ανθρώπινες ζωές χάνονται από θερμοπληξίες τα καλοκαίρια μέσα στις τσιμεντουπόλεις. Αφήστε πια που από τη μεγάλη καταστροφή που προξένησαν στη Φύση, έχουν ξαναβγεί στην επιφάνεια αρρώστιες και βαριές επιδημίες με επιθετικά μικρόβια και αμέτρητους θανάτους. 

Και θέλουν τώρα κι εκεί ψηλά, στα αγνά και χιλιοτραγουδισμένα Άγραφα, να στήσουν σιδερένιους πύργους, να τα τσιμεντώσουν κι αυτά και να τα ρημάξουν οι κεφαλαιούχοι και οι συνεταίροι τους, οι πουλημένοι στα ντόπια και στα ξένα συμφέροντα, κάποιοι αδίστακτοι που ξεπουλάνε τη χώρα μας για τριάντα αργύρια.


Τα Άγραφα είναι η ψυχή της Ελλάδας! Το λέει και το όνομά τους: ΑΓΡΑΦΑ! Δεν τα πάτησε ποτέ πόδι εχθρού, ανά τους αιώνες! Κλεφτόπουλα και ανταρτόπουλα τα κράτησαν ελεύθερα! Τα Άγραφα έθρεψαν σωματικά και πνευματικά πολλές γενιές. Και τώρα θέλει να τα πατήσει το πόδι του νέου καταχτητή, αυτουνού που έρχεται με την προβιά του δήθεν φίλου που θα φέρει τάχαμου... την ανάπτυξη! 

Ποιος ανέβηκε στα Άγραφα και δεν θαύμασε το μεγαλείο των βουνών;;; 

Ξεκινώντας από τους πρόποδες με το φρέσκο και μυρωμένο καταπράσινο χορτάρι στολισμένο με λογής-λογής αγριολούλουδα και βότανα. Κι όταν σηκώσεις πιο ψηλά το κεφάλι θα δουν τα μάτια σου τα θεόρατα σαν γίγαντες βουνά των Αγράφων, να λαμπυρίζει στον ήλιο η πέτρα τους σαν πολύτιμα πετράδια!

Ποιος ανέβηκε να δει την καλλιτέχνιδα φύση, την "Κοιμωμένη των Αγράφων" ή τον "Παγωμένο Αντάρτη" στη Νιάλα;;;


Nα καμαρώσεις τους αετούς να πετάνε στα ουράνια! Περήφανοι, να κάνουν κύκλους στους αιθέρες με τα τεράστια φτερά τους κι ύστερα να χαμηλώνουν με χάρη ψάχνοντας κι αυτοί τη λεία τους, ίσως κανένα τρυφερό αρνάκι ή καμιά χελωνίτσα, για να τ' ανεβάσουν στο πιο ψηλό βουνό και να στρώσουν το δικό τους τραπέζι με τα αετόπουλά τους ευχαριστώντας τη μάνα φύση που προβλέπει για όλα της τα πλάσματα! 

Να θαυμάσεις τα ελεύθερα άλογα να τρέχουν στις αγραφιώτικες ράχες και να μοιάζουν με κυματιστή χαίτη του ίδιου του βουνού!

Να δεις στα καμαριώτικα λιβάδια τα κοπάδια με τα γιδοπρόβατα να βόσκουν αμέριμνα το χλοερό χορτάρι, με συνοδειά τα πιστά τσοπανόσκυλα, φίλους κι αυτά των βοσκών μας που σκαρφαλωμένοι στις ψηλές ραχούλες τραγουδούν τα αθάνατα δημοτικά τραγούδια του τόπου μας : "να πάρω γυναίκα απ' τ' Άγραφα από καλή γενιά - να κάνω γιούς μαλάματα και γιούς καπεταναίους"!  

Και τότε μαζί με το τραγούδι του τσοπάνη και τη μουσική από τα κουδούνια των κοπαδιών να ξεκινούν και τα αηδονάκια τη δική τους συναυλία και να λες... αχ, ας μην τελειώσει Θεέ μου ποτέ ετούτη η στιγμή!


Κι οι πέρδικες να ανηφορίζουν στα πετρώματα, τα λαγούδια να χοροπηδούν, τα αγριογούρουνα, τα αρκουδάκια και όλα τ' άλλα, τα άγρια και τα ήμερα του βουνού! Και νάσου και τα ζαρκάδια να ξεπετάγονται άξαφνα και να σε κοιτούν στα μάτια σαν να σου λένε... "μη, φοβόμαστε"!!!

Να ακούς τον Αγραφιώτη ποταμό να αργοκυλάει μέσα στα καταπράσινα δάση των ελάτων και στα κρυστάλινα νερά του να σιγοπαίζουν οι βίδρες κι οι άγριες πέστροφες με την κόκκινη βούλα!

Όλη αυτή η ομορφιά των Αγράφων, τα πλάσματα του βουνού, θα εξαφανιστούν και μαζί τους θα φύγουν για πάντα και οι τελευταίοι σαρακατσάνοι άμα φυτέψουν στα βουνά μας αυτά τα ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΣΚΙΑΧΤΡΑ τις ανεμογεννήτριες!

Πείτε μου, πως μπορούμε αυτό το θείο δώρο να το χαρίσουμε σε όλους αυτούς;;; Να θυσιάσουμε έναν τέτοιο αγνό τόπο, σαν τα Άγραφα, για της Ευρώπης τα άχρηστα παλιοσίδερα που πάνε να τα ξεφορτωθούν από τα εργοστάσιά τους για να τα φορτώσουν στη δική μας καμπούρα;;; Κρίση, λιτότητα και μνημόνια, όλα στις πλάτες του λαού. ΟΧΙ και τις σκουριές τους!

Οι Ευρωπαίοι μαζί με τους ντόπιους συνεταίρους τους, θέλουν να μας πάρουν και τη γη μας και τα νερά μας κι από πάνω να τους πληρώνουμε και τη ληστεία με τα δικά μας τα λεφτά μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τις Εφορίες.

Ε, φτάνει πια, "ΟΧΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ" που έλεγε και το τραγούδι!


23 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Eυχαριστούμε ολόψυχα την αγαπημένη μας κυρά-Λένη
γι' αυτή την εξαιρετική αφήγηση-κατάθεση ψυχής
που πρόσφερε στους αναγνώστες του blog μας
σε τούτους τους δίσεκτους καιρούς!

Φυσιολάτρης! είπε...

Η κύρα Λένη κατέθεσε την ψυχή της........μα και σε εμάς έκλεψε τη δική μας ψυχή.......με αυτό το υπέροχο αφήγημα.....προσφορά στον μεγάλο αγώνα που δίνουμε για την σωτηρία των Αγράφων!!!!!!!!!!!!!!!!

Άιναφετς είπε...

Ευτυχώς που υπάρχει και μια κυρά Λένη να μας εμψυχώνει... μόνο έτσι παίρνουμε δύναμη για να αντισταθούμε στα σιδερένια τέρατα!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Έχω δακρύσει από τη θαυμάσια περιγραφή και τις ολοζώντανες εικόνες που μας κέρασε η κυρά Λένη μας. Το φυσικό μεγαλείο των Αγράφων που συγκλονίζει κάθε ανθρώπινη ψυχή, δεν πρέπει με τίποτε να παραδοθεί σε αυτούς τους μακελάρηδες.

kapetandiamantis είπε...

ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΣΕ Η ΚΥΡΑ.ΛΕΝΗ
ΨΗΛΑ, ΩΣ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ!
ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

Άρης Άλμπης είπε...

Ορεινή ιεροσυλία
Οι Άρπυιες τεντώνουν τα φτερά τους,
σκιάζουνε το κάλλος κορυφών,
απαίδευτα, μικρά, τ’ αφεντικά τους
μιαίνουν το βασίλειο θεών.

Απαίδευτη, μικρή κι η Πολιτεία,
για το Ωραίον ποιος ταγός της να νοιαστεί;
Επένδυση μια ιεροσυλία!
Και η ασχήμια στα βουνά θα θρονιαστεί.

Μπετόν, συρματοπλέγματα, πυλώνες
εκεί που ίδρωνε γενναία Κλεφτουριά,
στα βράχια που ορθώνονταν αιώνες,
δε θα ζυγώνουν ούτε τ’ άγρια πουλιά.

Σημερινοί και προηγούμενοι ψηφίζουν ό,τι τους πουν χωρίς καμιά υπευθυνότητα. Ακαλαίσθητοι, αδιάβαστοι, μικροί και βολεμένοι.
Ποιος θα νιώσει το παραμικρό, αν διαβάσει το συγκινητικό κείμενο της κυρα-Λένης;

Aris είπε...

Τα Αγραφα δεν πεφτουν.!!
Φιλια στην κυρα Λενη.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Δεν είμαι απ' τα μέρη σας, αλλά ανατρίχιασα μ' αυτό το καταγγελτικό κείμενο. Ας ήταν τρόπος να το διαβάσει ο κύριος υπουργός μας που δεν βλέπει την ώρα να ξεπουλήσει κι αυτό το προπύργιο της ιστορίας μας.
Ευχαριστώ εκ βάθους καρδιάς την κυρά Λένη γι' αυτό που διάβασα!
Μακάρι να διαδοθεί και σε άλλα μέσα ενημέρωσης...

Μαρία Γ. είπε...

Να στείλετε το υπέροχο κείμενο ως επιστολή παντού.
Τόσες εικόνες!!!..Τι στο καλό δεν έχουν μια στάλα ανάμνησης μέσα τους, από δικούς τους γενέθλιους τόπους.
Είμαι ρομαντική ή ρομαντικά ακούγομαι αλλά ποιος λέει πως ο ρομαντισμός δεν είναι επαναστατική θέση. Όλοι οι επαναστατικοί αγώνες μέσα απ' το κίνημα του Ρομαντισμού ξεπήδησαν.
Με συγκινεί η άοκνη προσπάθειά σου να σώσεις τον τόπο σου/μας Ιχνηλάτη.

Erisadesu είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι σιωπηλοί γίγαντες της αιολικής ενέργειας είναι ανεπιθύμητοι στην περιοχή; Ενώ ο βοξίτης και ο καρκίνος στη Δυτική Μακεδονία είναι πιο επιθυμητός; Τι παρενέργειες προκαλούν οι ανεμογενήτριες και πόσο πιο σπουδαίες είναι από τον καρκίνο που έχει θερίσει όλη την Πτολεμαίδα ;

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

@ Erisadesu

Οι... σιωπηλοί γίγαντες που επικαλείστε δεν είναι καθόλου "σιωπηλοί".
Εχουν φωνή και μάλιστα πολύ θορυβώδη, σε όλα τα μέσα μαζικής προπαγάνδας που όλως τυχαίως τα περισσότερα εξ' αυτών βρίσκονται υπό την άμεση ή έμμεση επιρροή και καθοδήγηση ποικίλων αυτόκλητων "σωτήρων", αερο-επενδυτών και μη, με βαθιές βέβαια τσέπες, που προσπαθούν να μας πείσουν με συνεχή πλύση εγκεφάλου ότι τα αποκρουστικά σιδερικά που θέλουν να φυτέψουν ισοπεδώνοντας κάθε όμορφο βουνό και κάθε παρθένο τοπίο αυτής της χώρας θα... κάνουν καλό στην υγεία μας, στην τσέπη μας, στο περιβάλλον, αφήστε δε που μπορεί κιόλας να δροσίσει και το κλίμα από τους ανεμιστήρες με τις τεράστιες φτερωτές!
Τα δεινά, μεταξύ αυτών και ο καρκίνος, έρχονται με την εμπορευματοποίηση της ζωής μας σε διάφορα επίπεδα, με την υπερεκμετάλλευση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων για να κερδίζουν οι λίγοι πολλά, με την ανεργία, την ανέχεια, με τη διάλυση των τοπικών κοινωνιών και χίλια δυό άλλα που όλοι γνωρίζουμε ή καταλαβαίνουμε.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Για την χιλιομασημένη -μονόπλευρη και εκ του πονηρού- προπαγάνδα του γνωστού λόμπι περί λιγνίτη (και όχι μόνο) μπορείτε να διαβάσετε διεξοδικά εδώ (αν έχετε τη διάθεση να διαβάσετε):


https://www.kommon.gr/ergatiko-kinima/item/1892-perivallon-kai-energeia-o-mythos-kai-i-alitheia-tou-kosta-asaloumidi-kai-stefanou-prassou

(**Αρθρο των ίδιων των εργαζομένων στην... πηγή του προβλήματος, στα ορυχεία!)

Aντίο και χαιρετίσματα !

Αφήστε εμάς εδώ με τα βουνά μας και την ξεροκεφαλιά μας να προσπαθούμε να υπερασπιστούμε ότι μας απέμεινε...

Μάκης είπε...

Κάποιος ή κάποια erisadesu δεν μπορεί να καταλάβει, λέει, τι πειράζουν τα βουνά αν μπούνε εκεί πάνω Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις όπως οι περίφημες ανεμογεννήτριες!
Αν αυτός ο άνθρωπος δεν περπάτησε ποτέ εκεί πάνω, αν δεν κατάλαβε τί μας παρέχει το βουνό, αν δεν κατάλαβε ότι η εγκατάσταση τέτοιων τεράστιων κατασκευών απαιτεί χιλιάδες κυβικά τσιμέντο στην κορυφή του βουνού, τεράστιους δρόμους για να πάνε αυτά εκεί, άρα καταστροφή χωρίς δυνατότητα επιστροφής, τότε είναι λογικό να μην καταλαβαίνει!! Το να πετάει όμως τη μπάλα στους ασθενείς της Πτολεμαίδας δείχνει ότι συγκρίνει το σώβρακο με τη γραβάτα! Ας έβαζαν και ας βάζουν φίλτρα στα εργόστάσιά τους η ΔΕΗ κι όλοι οι άλλοι να μειώσουν τους ρύπους εκεί και ας πάρουμε χαμπάρι τελικά ότι κάποτε πρέπει να φρενάρουμε την αέναη, αδηφάγα τακτική μας ως προς τη φύση και να αφήσουμε και κάτι όρθιο!! Ας καταναλώσουμε λιγότερη ενέργεια!! Ας επιχορηγήσουν τα εκατομμύρια νοικοκυριά να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους αντί να επιχορηγούν τις αδηφάγες εταιρείες, χαρίζοντάς τους και χιλιάδες στρέμματα δημόσιας παρθένας γής συνάμα!!
Αν έγινε μια ζημιά στην Κοζάνη με τις εκσκαφές λιγνίτη, μια άλλη στην Ευρυτανία με την δημιουργία της Λίμνης των Κρεμαστών κλπ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι πρέπει να καταστρέψουμε ότι έχει απομείνει όπως το γέννησε η μάνα φύση!
Ως εδώ και μη παρέκει!!
Μάκης
Κρίκελλο Ευρυτανίας

doctor είπε...

ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΙΩΠΗΡΟΙ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΘΑ ΕΠΕΛΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΙΑΣΗ.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ;
ΑΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝ ΑΦΘΟΝΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΦΙΛΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ; ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΕΝΔΕΙΚΝΥΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΓΥΡΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΩΝ ΒΛΑΒΕΡΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΑΙΤΙΑ.
ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΘΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ YΠΟΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ AIOΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΟΙΧΙΩΝ Π.Χ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ; ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ;
AΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΙ ΡΥΠΟΙ ΘΑ ΔΙΑΧΥΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ, ΠΟΣΗ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑ ΣΚΑΜΠΑΝΕΒΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΑΣΤΑΘΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ, ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΟΙ ΟΙΚΙΑΚΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ, ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΘΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜAΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ ;

Unknown είπε...

Τα περιθώρια στενεύουν,σε λίγο δεν θα έχουμε την πολυτέλεια να συζητάμε για την ομορφιά των Αγράφων.Είναι η ώρα, οργανωμένα, με μάχιμη διάθεση να δώσουμε τον αγώνα που δεν θα έχει πισωγυρίσματα.Είναι μονόδρομος ο αγώνας αυτός και θα πρέπει όλοι να ειμαστε εκεί.Το οφείλουμε στα παιδιά μας ,στην Ευρυτανική φύση,στην Κυρά Λένη που με όσα έγραψε άγγιξε την καρδιά μας και το μυαλό μας.Καλόν αγώνα να χουμε...

Όφις είπε...

Erisadesu μάλλον δεν έχεις έρθει ποτέ στα Άγραφα...

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είπε...

Ας πάει όποιος θέλει μια βόλτα από τα Ακαρνανικά. Καταστροφή του φυσικού κάλλους, βίαιος εκτοπισμός των κτηνοτρόφων, απώλεια θέσεων εργασίας, πανάκριβο ρεύμα.
Οι ΑΠΕ είναι μια μεγάλη μπίζνα που ενεργειακά δεν αποδίδει κανένα όφελος ( η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου δεν μειώνεται γιατί το ρεύμα που παράγεται είναι στοχαστικό), κοστίζει πανάκριβα και επιδοτείται από τα συνήθη υποζύγια (διάβαζε λαός).
Ακολούθα την πορεία του χρήματος: όλος ο τοπικός συρφετός που σιτίζεται ή προσδοκά να σιτιστεί έχει ξαμολυθεί να προπαγανίζει για τους καλούς σιωπηλούς γίγαντες...
Όμως, τέτοιοι γίγαντες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια...

άγριο κυκλάμινο είπε...

Πέστα κυρα Λένη μου, πέστα έτσι όπως εσύ ξέρεις, απλά αληθινά μα και φιλοσοφημένα για αυτό τον πανέμορφο τόπο που έχουν βάλει σκοπό οι αεριτζήδες να βεβηλώσουν.
Οσο για αυτόν τον περίεργο επισκέπτη τον erisaderu, απορώ δεν τον άγγιξε τίποτε από τις περιγραφές της ομορφιάς των βουνών μας και την κατάθεση ψυχής της κυρα Λένης? Είναι ολοφάνερο ότι δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του στα παραδεισένια Αγραφα ούτε έχει και τη στοιχειώδη ευαισθησία για τον ομφάλιο λώρο μας που είναι το περιβάλλον.
Τι δεν κατάλαβε?Η λεπτομερέστατη μελέτη στο link που παραθέτεις δίνει απαντήσεις σε όλα. Είναι φοβερά ανήθικη τακτική να χρησιμοποιούνται τα προβλήματα υγείας των ανθρώπων σε κάποια περιοχή της χώρας για να δικαιολογηθεί ένα άλλο εκτεταμένο έγκλημα που πάει να γίνει σε 1500 σημεία της χώρας με 20000 ”σιωπηλούς γίγαντες”. Αυτή η καταστροφή από άκρου σε άκρου σε όλο το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας που θσ γίνει κρανίου τόπος, πόσους καρκίνους και πόσες αρρώστειες θα συσσωρεύσει μελλοντικά?
Κάτι τέτοιοι τύποι λειτουργούν σαν φωτοτυπικά μηχανήματα των αφεντικών και καλό θα είναι να τρώνε πόρτα μια κι έξω και ας πάνε αλλού να πουλήσουν φτηνή προπαγάνδα για σιωπηλούς γίγαντες. Αμάν πια με τους κάθε είδους σφουγγοκολάριους, καταλάβαμε τι εκπροσωπούν, οπότε δρόμο γιατί εδώ ο χρόνος και ο χώρος είναι πολύτιμος για το δίκαιο αγώνα μας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΠΠΑΣ είπε...

Υπάρχουν σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης των ρύπων του λιγνήτη που με την ανακύκλωση τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην χημική βιομηχανία, την μερική αντικατάσταση ενός ακόμα προιόντος με υψηλό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα όπως το τσιμέντο.

Παρόλαυτα το πιο σημαντικό είναι γιατί έχει παρθεί η απόφαση αλλαγής του τρόπου παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Ποιος ωφελείται και ποιος χάνει; Ρητορική η ερώτηση, μιας και ο λαός όχι απλά πάλι καλείται να πληρώσει το κόστος των νέων μορφών ενέργειας αλλά να υποστεί και τις συνέπειες στον περιβάλλον όπου κατοικεί. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο κτηνοτρόφος απο το Κρίκκελο, ο ελαιοπαραγωγός στους πρόποδες της Οίτης, ο εμπορουπάλληλος της στην Ιεράπετρα, ο εστιάτορας στην Τήνο νιώθουν την απειλή και βλέπουν να έρχεται η καταστροφή στον τόπο τους.
Ποτέ δεν ρωτήθηκαν ουσιαστικά, ποτέ δεν συμπεριλήφθηκαν ούτε συμμετείχαν στον σχεδιασμό των εκάστοτε ενεργειακών έργων, είτε τα υδροηλεκτρικά και τους λιγνίτες το '50 είτε για τα αιολικά σημερα.
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις εξυπηρετούσαν πάντα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μεγαλοεργολάβων, όπως αυτές χαράσονταν και μέσα από τις διάφορες ενώσεις. Την ΕΕ σήμερα, την Ένωση Άνθρακα-Χάλυβα τότε.

Θα μπορούσαμε να αναλύουμε και να αναπτύσουμε σελίδες επιχειρημάτων. Αλλα το βασικό διακύβευμα είναι ένα:
Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των ορεινών όγκων για τα κέρδη των μονοπωλίων.


Natassas blog tips είπε...

Πολύ όμορφες εικόνες

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Χαμός στην Τήνο.
Αποβίβασαν τα ματ στο νησί, έπεσε ξύλο και έγιναν συλλήψεις
για να βάλουν τα ανεμοσκουπίδια!!

Διαβάστε το παρακάτω

https://www.ethnos.gr/ellada/106805_tinos-xylo-gia-tis-anemogennitries-ston-aera-oi-ependyseis-ti-lene-oi-emplekomenoi

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε και πάλι την κυρά-Λένη για την αφήγηση.

Η συγκεκριμένη ανάρτηση είχε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και πάρα πολλές αναδημοσιεύσεις και σε άλλα μέσα. Σας ευxαριστούμε!

Καλή δύναμη σε όλους όσους αγωνίζονται...
Λεύτερα βουνά-περήφανοι άνθρωποι!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


ENHMΕΡΩΣΗ

Μετά από σύσκεψη 24 σωματείων και συλλογικών φορέων στην Καρδίτσα, αποφασίστηκε συλλαλητήριο στις 5 Ιούνη στην κεντρική πλατεία της πόλης ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα.

" Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη χαιρετισμό έστειλαν ο Βασίλης Φυτσιλής, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ, επιζών από τα δραματικά γεγονότα της Νιάλας του Απρίλη του 1947, ο Σύλλογος Απανταχού Βραγγιανιωτών «Αναστάσιος Γόρδιος» και η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών.

Ανάμεσα σε άλλα ο Βασίλης Φυτσιλής έγραψε:
«Θα είμαι κι εγώ πάντα μαζί σας. Με τα 94 χρόνια μου, σήμερα, και με τα 95 μου, του χρόνου. Και... Οσο θα χω χέρι και φωνή. Κι ανάσα μες στα στήθια. Το δίκιο μας για τα Αγραφα. Θα γράφω, θα φωνάζω. Προς τους ανόσιους καταπατητές αυτής της ανεπανάληπτης ομορφιάς των βουνών μας, που έπλασε η μάνα φύση. Κάτω τα χέρια από τα Αγραφα!» "