Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣ

Καρπενήσι (σήμερα) : αθλιότητα στο χώρο Ιστορικής Μνήμης

Προσβολή και ´Υβρη στην Ιστορική Μνήμη του τόπου μας αποτελεί το οικτρό “θέαμα” με τους κάδους των σκουπιδιών παρατεταγμένους ακριβώς μπροστά από τον ιστορικό χώρο που στέγαζε το 1944 το θρυλικό “Παιδαγωγικό Φροντιστήριο” (Παιδαγωγική Ακαδημία) του ΕΑΜ στο κέντρο του Καρπενησίου.

 Θυμόμαστε-Διδασκόμαστε...

Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μιχάλη Παπαμαύρου, του Κώστα Σωτηρίου, όπως και των άλλων φωτισμένων πρωτοπόρων εκπαιδευτικών, καθώς και των αποφοίτων σπουδαστών που οραματίστηκαν και μόχθησαν για μια Λαϊκή-Δημοκρατική Παιδεία σε μια νέα Ελλάδα ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Φωνή του Φεραίου” - εφημερίδα της ΕΠΟΝ Στερεάς - 24/7/1944

Σκουπιδοτενεκέδες, συχνά ξέχειλοι από ανακυκλώσιμη ή μη σαβούρα, κρύβουν ουκ ολίγες φορές ακόμη κι αυτή τη μικρή αναμνηστική μαρμάρινη πλακέτα που αποτελεί και το μοναδικό (!) σημάδι που απέμεινε για να θυμίζει ότι κάποτε εδώ, στο αδούλωτο Καρπενήσι της Ελεύθερης Ελλάδας, σπούδασαν οι πρώτοι δάσκαλοι της ΠΕΕΑ.

ΕΞΟΡΓΙΖΟΜΑΣΤΕ με αυτή την ελεεινή κατάσταση που δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να γίνεται ανεκτή.

Παράλληλα αναρωτιόμαστε αν οι ποικιλώνυμοι “άρχοντες” της πόλης διαθέτουν έστω μια στάλα ντροπής γι' αυτό το χάλι ή μήπως δεν πτοούνται καν όταν αντικρίζουν την ιστορία του τόπου μας στοv... σκουπιδοτενεκέ της λήθης;

Διότι πολύ απλά αυτό που αντιλαμβάνεται ο κάθε επισκέπτης της πόλης του Καρπενησίου δεν μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό από τους κατ' εξοχήν αρμόδιους.

Το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο κρατήθηκε ζωντανό ακόμη κι όταν οι γερμανοί ναζί έκαψαν την πόλη μας (δείτε  εδώ!). Δεν θα επιτρέψουμε εν έτει 2020 να ”πυρποληθεί” η Ιστορική Μνήμη μέσω άλλων τρόπων!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1) Να αποκατασταθεί άμεσα η αισθητική του εν λόγω χώρου. Να απομακρυνθούν εδώ και τώρα οι κάδοι των σκουπιδιών.

2) Να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο ιστορικός χώρος με την ανάρτηση αναμνηστικών επιγραφών με χαρακτηριστικές φωτογραφίες εκείνης της εποχής συνοδευόμενες και από τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης!  (σ.σ. αν δεν έχετε φωτογραφίες και το ανάλογο πληροφοριακό υλικό... θα σας βρούμε εμείς).

ΥΓ. Φίλοι και φίλες της Ευρυτανίας ανά την Ελλάδα, μπορείτε να δείτε και να μάθετε για το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο του ΕΑΜ στο Καρπενήσι, κλικάροντας εδώ και εδώ .

Καρπενήσι (τότε) : συγκέντρωση για την Εκπαίδευση.
Στο βήμα ο Κώστας Σωτηρίου.

Πρωτο-δημοσιεύθηκε στο ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΚΑΤΙΟUΣΑ" (4/9/2020)


23 σχόλια:

jorge είπε...

Από το 1949 μέχρι σήμερα προσπαθούν ανεπιτυχώς να κρύψουν την ιστορία του τόπου μας! Για άλλη μια φορά δε θα τους περάσει!

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Η ανοχή είναι συνενοχή..

Aris είπε...

Εξαφανιστε το σκουπιδαριο σας
απο τον ιστορικο χωρο.

Αλέξανδρος Φλώτσιος είπε...

Ντροπή !

Φυσιολάτρης! είπε...

Αίσχος.......δηλαδή εάν ένας επισκέπτης θέλει να σταθεί μπροστά στην ιστορική επιγραφή........να μάθει να διαβάσει να αναλογιστεί............θα του είναι πρακτικά αδύνατον.........εφόσον θα πρέπει ή να χωθεί κυριολεκτικά πίσω από τους κάδους με τις βρωμιές ή να τους δώσει μία να πάνε από εκεί που ήρθαν!!!!!!!!!!!!
Θα ήθελα να ήξερα ποιος "άριστος νους" σκέφτηκε κάτι τέτοιο!!!!!!!!!!!!!Ούτε επίτηδες να γινόταν....................

Giannis Pit. είπε...

Κάποια μνημεία δεν πρέπει να βγαίνουν στο φως.Ενοχλούν, προκαλούν αναταράξεις, αϋπνίες. Συνεπώς, πρέπει να βρεθούν πλάγιοι και θρασύδειλοι τρόποι να κρυφτούν. Μάταια βρε.
Ευρυτάνα μου επαγρυπνείτε!
Την καλησπέρα μου.

faros είπε...

Δυστυχώς, για τους καπιταλιστές και τα τσιράκια τους, η εκπαίδευση είναι σκουπίδια ...
Αν μπορούσαν θα την καταργούσαν!
Όχι μάσκες, αλλά αλυσίδες θα βάζαν στα παιδιά μας (φτου κακά, ιδέες που ρίχνω ....)

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!
Ευρυτάνα μην τους αφήσετε σε χλωρό κλαρί!

doctor είπε...

ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
ΦΡΟΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΤΕΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ.
ΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΣΕΒΗΜΑ.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Αυτή είναι η αισθητική τους. Κι ως εκεί φτάνει ο πατριωτισμός τους.
ΣκουπιδοΤενεκέδες όλοι τους!
Καλή επιτυχία στις διαμαρτυρίες σας Ευρυτάνα!

άγριο κυκλάμινο είπε...

Ντροπή, αυτή η άθλια εικόνα είναι εντελώς αποκρουστική.
Πραγματικά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός μπροστά σε μια τέτοια βεβήλωση?
Σα να μην συμβαίνει τίποτε?
Τόση αδιαφορία πια?
Αναμφίβολα θα τρίζουν τα κόκαλα των αγωνιστών....

Πάζιος Κώστας είπε...

ΣΤΟ ΚΑΔΟ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΠΟΥ ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΚΑΝ ΑΥΤΌ ΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ,ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ,ΣΤΑ ΑΠΟΡΡΊΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΒΡΊΣΚΕΙ ΧΩΡΟ Η ΣΚΈΨΗ ΤΟΥΣ

akrat είπε...

Καλησπέρα. Τι να πούμε... Σημεία των καιρών

Αριστερά στη Φθιώτιδα είπε...

Σήμερα όπου οι κυρίαρχες δυνάμεις καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αναθεωρηθεί και να ξαναγραφεί η παγκόσμια ιστορία των αγώνων των λαών ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, αναρτήσεις σαν αυτή εδώ αποτελούν μια σπίθα που κρατάει ζωντανή και υπερασπίζεται την ιστορική μνήμη. Ενάντια σε όσους προσπαθούν να την κρύψουν κάτω από τόνους (κυριολεκτικά και μεταφορικά) σκουπιδιών.

Ελένη Φλογερά είπε...

Δεν σέβονται τίποτα πια;
Ελπίζω να απομακρυνθούν άμεσα.

Unknown είπε...

Σε μια εποχή που ο big brother αποτελεί θέμα συζήτησης σε όλη την επικράτεια δεν με εκπλήσει το γεγονός που ανέδειξες Ευρυτάνα Ιχνηλάτη.Με εκπλήσει όμως το γεγονός που κανένας δεν βρέθηκε να απομακρύνει αυτά τα σκουπίδια που βεβεηλώνουν αγώνες και θυσίες σε ενα ιστορικό χώρο.Τελικά αποδεικνύετε περίτρανα ότι μόνο με δυναμικές ενέργειες όπως τις καταλαβαίνει ο καθένας μας δίνεται λύση...ελπίζω έστω την ύστατη στιγμή οι αρχές να πράξουν τα αυτονόητα...

Άιναφετς είπε...

"Έμαθα" πως στο βουνό της ΒΑ Αττικής όπου έζησα τα τελευταία 23 χρόνια, η ανακύκλωση δεν υφίσταται και να που τώρα και στην καθαρή μας Ευρυτανία, μολύνεται η μνήμη των ηρώων μας και ακόμη και αυτών που παλεύουν για τον τόπο τους...

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

ΠΗΡΕ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ που ανέδειξε το blog.
Για κοιτάξτε τις ειδησεις του 902.gr

https://m.902.gr/eidisi/topiki-dioikisi/235953/na-apomakrynthoyn-oi-kadoi-aporrimmaton-mprosta-apo-tin-anamnistiki

Angelo De Amor είπε...

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, λέει το εξαιρετικό άσμα της Χαρούλας σε στίχους Λίνας και μουσική Θάνου... Χρόνια τώρα εγχώρια και ντόπια άρχουσα τάξη προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία και όπου δε μπορεί, όπως στα μέρη της Ευρυτανίας, προσπαθεί να την κρύψει. Πρέπει να μείνουν με την όρεξη και ο λαός να δώσει δύο κλωτσιές στους κάδους να πιάσουν την κατηφόρα να φτάσουν στη Λαμία! Ήδη η Λαϊκή συσπείρωση μετά από το θέμα που ανέβασε το μπλογκ έκανε παρέμβαση. Τώρα είναι στο χέρι ή μάλλον στο πόδι του καθενός να κάνει αυτό που πρέπει!

Και όπως είχε γράψει ο μεγάλος Ρίτσος
"Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακία σκουριά δε πιάνει..."

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Συλλογικά και αποφασιστικά θα υπερασπίσουμε την ιστορική μνήμη και τις αγωνιστικές παρακαταθήκες του τόπου μας.
Ευχαριστούμε για τις χιλιάδες επισκέψεις, καθώς και για τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια σε αυτή την τόσο σημαντική ανάρτηση.
Είμαστε σε εγρήγορση, καλή δύναμη.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είπε...

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καρπενησίου καταγγέλλει την δημοτική αρχή για την στάση της αναφορικά με το μνημείο του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου Στερεάς στο κέντρο του Καρπενησίου, απέναντι από τον ΟΤΕ.
Εδώ και τέσσερα χρόνια η δημοτική αρχή έχει μεταφέρει κάδους απορριμμάτων μπροστά από την αναμνηστική πλάκα που έχει στηθεί από την ΠΕΑΕΑ εδώ και περίπου 35 χρόνια, παρά τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες από τη μεριά μας, τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και έξω από αυτό.
Τι άλλο συνιστά η πράξη της παρά προσπάθεια αποσιώπησης της ιστορικής αλήθειας ; Τι άλλο συνιστά παρά προσβολή απέναντι στην Εθνική Αντίσταση; Τι άλλο είναι αυτή η στάση παρά απόπειρα ενταφιασμού της ηρωϊκής ιστορίας του τόπου μας;
Για την ιστορία, το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο Στερεάς ιδρύθηκε στο Καρπενήσι στις 16 Ιουλίου 1944, κατόπιν σχετικής απόφασης της Πανελλήνιας Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) με σκοπό να εκπαιδεύσει νέους δασκάλους που θα στελέχωναν τα εκατοντάδες σχολεία της Ελεύθερης Ελλάδας.
Τον Αύγουστο του 1944, κατά την εκκαθαριστική επιχείρηση των Γερμανών στο Καρπενήσι, το Φροντιστήριο μεταστεγάστηκε, στην αρχή στο Κερασοχώρι και αμέσως μετά στο Τροβάτο, απ’ όπου αποφοίτησε και η πρώτη σειρά εκπαιδευτικών που διορίστηκαν στα σχολεία της Στερεάς.
Το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο αποτελεί κορωνίδα της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής αναγέννησης που συντελέσθηκε στην Ελεύθερη Ελλάδα, με τους εκατοντάδες παιδικούς σταθμούς, τα σχολειά, την άνθιση του λαϊκού πολιτισμού.
Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η ιστορική μνήμη να σβήσει.
Απαιτούμε το θέμα να συζητηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Να απομακρυνθούν άμεσα οι κάδοι και να φωταγωγηθεί η αναμνηστική πλάκα.
Να γίνει μελέτη για την δημιουργία ολοκληρωμένου μνημείου προς τιμήν του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου Στερεάς.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΕΠΝΗΣΙΟΥ

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Σ Η Μ Α Ν Τ Ι Κ Ο :

"Για την απομάκρυνση των κάδων από το μνημείο του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου Στερεάς.
Στην προ ημερησίας τοποθέτησή του ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης έθεσε το ζήτημα των κάδων απόθεσης απορριμμάτων που μόνιμα είναι τοποθετημένοι μπροστά από την αναμνηστική πλάκα για το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο ΠΕΕΑ 1944, απέναντι από τον ΟΤΕ. Υπενθύμισε προηγούμενες παρέμβασεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ίδιο θέμα και ζήτησε από το Δήμαρχο την απάντησή του.
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για την άμεση και οριστική απομάκρυνση των κάδων από τον συγκεκριμένο σημείο.
Αναμένουμε αυτό να γίνει μέσα στην εβδομάδα, αλλιώς δικαιούμαστε να μιλήσουμε ξανά για εμπαιγμό."

(από την πρόσφατη ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρπενησίου)


ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ...

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Τ Ε Λ Ε Υ Τ Α Ι Α

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η


Επιτεύχθηκε το αυτονόητο...

Ο Δήμος μετακίνησε τελικά τους κάδους απορριμμάτων εμπρός από την αναμνηστική πλακέτα του Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου του ΕΑΜ.

Ο Ιστορικός Χώρος "απελευθερώθηκε" μετά από 4 χρόνια συνεχούς ωμής προσβολής.

Οι πρωτοβουλίες-πιέσεις-κινήσεις των συντρόφων, συναγωνιστών και φίλων, εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, έφερε αποτέλεσμα.

Νεότερα προσεχώς...

George Lagaris είπε...

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, η οποία είχε και αποτέλεσμα, αλλά κυρίως για την υπενθύμιση της ιστορίας του τόπου μας.