Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

Συνάντηση της νέας γενιάς με την ιστορική μνήμη στο Κρίκελλο!



Μία ξεχωριστή σπουδαία εκδήλωση
στο Κρίκελλο της Ευρυτανίας

Μία πολύ ιδιαίτερη ημέρα για το Κρίκελλο Ευρυτανίας ήταν η 27η Φλεβάρη 2025 όταν μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ναυπάκτου  επισκέφτηκαν με τους καθηγητές τους το ιστορικό χωριό του νομού μας για να γνωρίσουν τα ψηλά αετόμορφα βουνά μας και να τιμήσουν με την παρουσία τους την εμβληματική "Μάχη του Κρίκελλου" που διεξήχθη στις 28 του Οκτώβρη 1942 από τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ εναντίον των Ιταλών φασιστών κατακτητών (βλ. εδώ).

Κάπου από εκεί ψηλά, από τους αιώνιους αιθέρες, ο Άρης Βελουχιώτης (βλ. εδώ), ο Δημήτρης Σαξώνης (βλ. εδώ),  ο Βασίλης Παπανικολάου (βλ. εδώ) και κάμποσοι ακόμη αετοί της μαχόμενης Ρωμιοσύνης θα καμαρώνουν τούτα τα νιάτα και τούτους τους δασκάλους που τόσες δεκαετίες μετά δεν αφήνουν τη λήθη να απορροφήσει τις ηρωικές μνήμες αυτού του λαού!

Παρακάτω παραθέτουμε το εξαιρετικό ενημερωτικό κείμενο που στάλθηκε στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης" από τον εκπαιδευτικό κ. Χαρχαλάκη Γεώργιο και αναφέρεται αναλυτικά στην εν λόγω πρωτοβουλία.

Ιδού:

*****


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΡΙΚΕΛΛΟΥ  ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑ.Λ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (ΚΡΙΚΕΛΛΟ, 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025)

Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Ναυπάκτου και συγκεκριμένα ομάδα 30 μαθητών/ τριών της Α’ τάξης, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας υλοποίησε εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό Πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου. Το Πρόγραμμα είχε διάσταση ιστορική αλλά και περιβαλλοντική - κοινωνική. Το θέμα ήταν: «Τα αετόμορφα βουνά της Ρούμελης-Τόπος και Ιστορία: Η μάχη του Κρίκελλου». 

Η ομάδα του Προγράμματος με την καθοδήγηση τριών εκπαιδευτικών επισκέφθηκε την Ευρυτανία από τις 26 ως τις 28 Φεβρουαρίου για την υλοποίηση της όλης προγραμματισμένης δραστηριότητας. 

Αυτή περιελάμβανε τις εξής δράσεις: Περιήγηση στο δάσος (Γοργιανάδες), ξενάγηση στο Μουσείο της Αντίστασης στις Κορυσχάδες (από το ΚΕΠΕΑ Καρπενησίου), επίσκεψη στο ιστορικό Μοναστήρι του Προυσού, επίσκεψη στη Δομνίστα και ξενάγηση από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου στο χωριό, όπου ξεκίνησε η ένοπλη αντίσταση κατά των κατακτητών το καλοκαίρι του 1942. 

Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Κρίκελλο εκδήλωση αφιερωμένη στην ομώνυμη μάχη (28 Οκτωβρίου 1942). Η εκδήλωση οργανώθηκε από κοινού με την Τοπική Κοινότητα Κρικέλλου του Δήμου Καρπενησίου και αποτέλεσε την αποκορύφωση του όλου εκπαιδευτικού Προγράμματος. 

Περιελάμβανε:

Έκθεση εικαστικών έργων μαθητών  του Σχολείου, εμπνευσμένων από την παλιά ζωή του Κρικέλλου και την ομώνυμη μάχη. Τα έργα αυτά έμειναν στο Κρίκελλο, για να διακοσμούν την αίθουσα εκδηλώσεων του χωριού.

Σύντομο καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κρικέλλου κ. Δημήτρη Κοντό και σύντομους χαιρετισμούς από τον Αντιδήμαρχο Καρπενησίου κ. Γιάννη Σκαρπή καθώς και τη Διευθύντρια του Σχολείου κ. Αναστασία Νταλταγιάννη και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του Προγράμματος κ. Γιώργο Χαρχαλάκη..

Προβολή του ντοκυμαντέρ «Οφειλή» (διάρκειας 55 λεπτών), πρωτότυπης δημιουργίας μαθητών και καθηγητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ναυπάκτου, το οποίο παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή και συγκίνηση μαζί χωριανοί και μαθητές/ τριες. Το ντοκυμαντέρ παρουσίασε αρθρωμένα τον τόπο, το βιοπορισμό, τη μεγάλη προσφορά στην Αντίσταση αλλά και τη σημερινή πραγματικότητα του Κρίκελλου.

Απόδοση τραγουδιών  της εποχής από χορωδία μαθητών/ τριών του Σχολείου.

Αυθόρμητη, ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση του κ. Αντιδημάρχου με χωριανούς και μαθητές μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά πνευματικής εγρήγορσης.

Παραθέτουμε τους λόγους που μας οδήγησαν στην πρωτοβουλία αυτή:

Βασικό εφαλτήριό μας ήταν μια σειρά από παιδαγωγικούς - εκπαιδευτικούς στόχους: 

Να δείξουμε έμπρακτα στους μαθητές/ τριες ότι η Ιστορία δεν είναι βασανιστήριο αποστήθισης (να σημειωθεί εδώ ότι από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια – ίσως στο πλαίσιο… οικονομίας - η Ιστορία διδάσκεται μόνο 1 (μία) ώρα στην Α’ τάξη των ΕΠΑ.Λ. και σε καμία άλλη τάξη!).

Να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς  των μαθητών/ τριων μεταξύ τους αλλά και με τους διδάσκοντες/ουσες.

Να ενισχύσουμε την πρωτοβουλία, την αυτενέργεια, την ευθύνη, την εμπιστοσύνη στον εαυτό, την αυτοεκτίμηση και τη συνεργασία των μαθητών/ τριων· να αναδείξουμε τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.

Να προωθήσουμε την ουσιαστική σύνδεση του Σχολείου με την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Να φέρουμε σε επαφή τους μαθητές/τριες με τη Φύση και την κοινωνία των ορεινών περιοχών (βιοπορισμός στο παρελθόν και σήμερα, αρχιτεκτονική, γαστρονομική κληρονομιά κλπ), μακριά από το πρότυπο του καταναλωτικού ξενοδοχοτουρισμού. 

Ένας δεύτερος λόγος που μας ώθησε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ήταν ότι αισθανόμαστε πως έχουμε μια οφειλή στο Κρίκελλο («Οφειλή» ονομάσαμε και το ντοκυμαντέρ που δημιουργήσαμε), ένα χωριό όπου έγινε η πρώτη μάχη της Αντίστασης, στην οποία ο ΕΛΑΣ είχε νεκρό, το δάσκαλο Δημήτρη Σαξώνη· ένα χωριό που κάηκε δύο φορές από Ιταλούς και Γερμανούς· ένα χωριό που στήριξε την Αντίσταση με στερήσεις, κόπους και πολύ αίμα· ένα χωριό που έζησε το διχασμό και τις διώξεις του εμφυλίου· ένα χωριό που άδειασε από τη μεταπολεμική μετανάστευση· ένα χωριό, τέλος, που δικαιούται και μπορεί να έχει μέλλον! 

Ο τρίτος λόγος ήταν ότι με την όλη δραστηριότητα και ιδίως με το ντοκυμαντέρ  διασώσαμε και αναδείξαμε συμβάντα, γεγονότα και μαρτυρίες της τοπικής ιστορίας που αλλιώς δεν θα προβάλλονταν τόσο ή θα έμεναν άγνωστα. Είναι μια Οφειλή που ξεπληρώνουμε (με τις μικρές μας δυνάμεις) στον Σαξώνη, τον παπά – Οδυσσέα Κρικέλλα, τον Παπανικολάου, τον Κοντονίκα, τον Τραή και τους άλλους όλους που συμμετείχαν σε κείνη την κοσμογονία της Αντίστασης και μετά, ζώντας «δίκοπη ζωή», διώχθηκαν στην κόλαση του εμφυλίου. 

Ο τελευταίος και βασικότερος λόγος είναι ότι θέλουμε να συμβάλουμε σε ευρύτερο προβληματισμό της κοινωνίας και ιδίως των νέων για το παρελθόν της χώρας μας, χωρίς όμως να χειραγωγούμε κανέναν. Η περίοδος στην οποία αναφέρεται η εκδήλωση και ιδίως το ντοκυμαντέρ είναι δύσκολη και κινεί έντονα συναισθήματα έως σήμερα. Στην προσπάθειά μας αυτή είμαστε τίμιοι: Όχι γιατί δεν έχουμε άποψη, αλλά γιατί δεν μπερδεύουμε σκόπιμα την άποψή μας με την πραγματικότητα, τα γεγονότα (Ουμπέρτο Έκο). Δεν καταγράφουμε την Αλήθεια· καταγράφουμε την άποψή μας για την αλήθεια· και καλούμε καθέναν να κάνει αυτό που λέει ο μεγάλος ποιητής Μιχάλης Κατσαρός: «…ως και σε μένα/ σε μένα ακόμα που σας ιστορώ/ αντισταθείτε».

Εκθέτουμε έτσι τους εαυτούς μας ως διδάσκοντες/ουσες αλλά και τη γενικότερη προσπάθεια του Σχολείου μας σε μια άμεση και ουσιαστική αξιολόγηση.

                          

Ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός του Προγράμματος, 

Χαρχαλάκης Γεώργιος


(πρώτη δημοσίευση στο blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης")


25 σχόλια:

  1. Μπράβο δεν είχα ακούσει κάτι για αυτή την εκδήλωση. Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ..........θα χαμογελάνε δικαιωμένοι ο Άρης και ο Δάσκαλος!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να δούμε πότε θα πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες και οι δικοί μας εκπαιδευτικοί στην Ευρυτανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαργαρίτης ΘόδωροςΚυριακή, 09 Μαρτίου, 2025

    Ένα ευχαριστώ είναι φτωχό πολύ φτωχό για την ύψιστη τιμή που οι μαθητές -μαθήτριες, καθηγήτριες και ο εμπνευστής ακριβός της Ιστορίας δάσκαλος κ. Χαρχαλάκης Γιώργης απέδωσαν στους μάλλον ξεχασμένους ηρωικούς αγωνιστές κεινων των δύσκολων χρόνων της λαϊκής ανάτασης. Γιατί στις μέρες της εικόνας ,της φτηνής διασκέδασης, της πλημμύρας της πληροφορίας του τίποτα,να ασχοληθεί ένα σχολείο, ένα τεχνικό σχολείο με την Ιστορία είναι ιστορικό γεγονός Υψίστου μεγέθους. Μπράβο, Μπράβο και πάλι μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γροθιά στον εφησυχασμό και στην ιστορική παραχάραξη ήταν αυτή η αξιέπαινη πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο.!! Ολα τελεια. Το αφιερωμα ,οι παραπομπες, τα παντα.!! Διαβασαμε, θυμηθηκαμε, συγκινηθηκαμε. Ευχαριστουμε για ολα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γη και ΕλευθερίαΚυριακή, 09 Μαρτίου, 2025

    Εύγε στα παιδιά της Ναυπάκτου. Με τέτοια γενιά σαν αυτούς η ελπίδα ξαναγεννιέται!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tο ιστολόγιο που εξαρχής αγαπήσαμε, εξελίχθηκε σε μια πάνδροση όαση ποιοτικής ενημέρωσης για την Ευρυτανία.
    Ένα μεγάλο μπράβο στους μαθητές του επάλ και στους καθηγητές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λαός που δε γνωριζει
    την ιστορία του
    είναι ανύπαρκτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ότι υπήρξαν εκπαιδευτικοί, που δεν δίστασαν να πάνε κόντρα στην λήθη της ιστορίας και να συνοδεύσουν τους μαθητές τους να συναντήσουν τα γεγονότα, είναι όχι απλά παρήγορο αλλά, στην κυριολεξία, φωτεινό.
    Μπράβο σε αυτούς που το τόλμησαν.
    Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι απείρως σημαντικές.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακευσώ ΚρίκελλοΚυριακή, 09 Μαρτίου, 2025

    Τούτος ο Φλεβάρης, ο Γκουζούκης, ο Λειψός μέτραγε τις τελευταίες του ώρες στο Καλαντάρι των Καιρών.
    Οι φλέβες του θυμωμένες, τουμπανιασμένες απ’ την αναβροχιά, ψάχναν εμπατές να «σπάσουν», να χυμήξουν στην άνυδρη γη, να ξεριζώσουν τα διαβολοτριβόλια που έσπερναν οι σταυρωτήδες του Ονείρου, να δροσομπατσίσουν υπνωτισμένες από μορμολύκεια και σειρηνοτράγουδα συνειδήσεις…
    Και κει που ο Χρονογράφος ήταν έτοιμος να χαράξει στην πλάτη της 27ης μέρας του τη λέξη της απόγνωσης και της μοναξιάς: «ΤΙΠΟΤΑ!», μια αρμαθιά παιδόπουλα φερμένα από κάμπους ζαλερούς γέμισαν την έρημη πλατεία φωνές, γέλια και πειράγματα.
    Ήρθαν «χελιδονάκια της Αλήθειας» να σπαθίσουν στον αέρα το «ΧΡΕΟΣ», την «ΟΦΕΙΛΗ», στο χωριουδάκι της Ανταρτοσύνης, στο αγερόδαρτο τούτο αγκωνάρι της Ευρυτανικής Γης.
    Ήρθαν να παρουσιάσουν το δικό τους μάθημα στα θρανία της ιστορίας του Κρικέλλου. Ήρθαν να διδάξουν πως όσο κι αν παλεύουν τα κ’νάβια της Λησμοσύνης, όσο κι αν θανατοσουράνε οι όχεντρες της φασιστοσκεφτόμενης εξουσίας, θα βρίσκονται χέρια να ψάχνουν, μυαλά φωτερά να ξακρίζουν το ψέμα υπό την καθοδήγηση Δασκάλων εμπνευσμένων, Παιδαγωγών-Ποιητών, που αρνούνται να υπακούσουν στις στέρφες και αποστεωμένες διαταγές ασπόνδυλων αφεντικών.
    Ήρθαν να γράψουν στον άσπρο πίνακα της θύμησης πως η Γνώση δεν στρουγκιάζεται, πως η Νιότη σαν ανοίξουν οι φλέβες της Ανυπακοής, μπαίνει μπροστάρισσα να διεκδικήσει τα δίκια της.
    Ήρθαν να γεμίσουν τις αποσκευές τους, χρώματα, εικόνες, ιστορίες, που δεν θα τις διδάσκονταν ποτέ απ’ τα σχολικά τους βιβλία.
    Ήρθαν να κλίνουν το γόνυ στις αετοκουρνιές της Ρωμιοσύνης, να γεμίσουν τους τοίχους στη Λέσχη των Νέων με έργα τους, έτσι όπως τα χρωμάτισαν καθ’ όλη την αναζήτησή τους στο σκολιό μονοπάτι της έρευνας.
    Τούτο το ταξίδι των Μαθητών και των Δασκάλων τους πολιτογραφήθηκε στα κιτάπια της ιστορίας του χωριού μας. Ευγνώμονες για την πρωτόφαντη δρασκελιά τους στον Χρόνο, η οποία καρφίτσωσε στην απλωσιά του Αχωρήτου το παράσημο πως δεν ξεχνιέται η Προσφορά, η Αλληλεγγύη, η Θυσία. Δεν ξεχνιούνται Δάσκαλοι σαν τον Γιάννη Βράχα, τον Βασίλη Παπανικολάου, τον Δημήτρη Σαξώνη, που έδωσαν τη δική τους Νιότη για να πλάσουν ανθρώπους με ιδανικά και να τους μάθουν να μην τσακάνε τη μέση σε όποιον επιβουλεύεται τη Λευτεριά ετούτου του τόπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ καλή πρωτοβουλία που χρειάζεται τόλμη, αν λάβει κανείς υπόψη παρόμοιες πρωτοβουλίες (πχ στην Ημαθία) που επιβραβεύτηκαν με διώξεις. Βέβαια, για να τα λέμε όλα, ο ίδιος Δήμος που υποδέχτηκε τα παιδιά κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη του δοσίλογου Κατσιμήτρου, ανήμερα μάλιστα του Πολυτεχνείου. Το λες και υποκρισία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάκης Κρίκελλο ΕυρυτανίαςΚυριακή, 09 Μαρτίου, 2025


    Ελπίδα μεγάλη ετούτη η κίνηση των δασκάλων και των μαθητών του ΕΠΑΛ Ναυπάκτου! Ελπίδα μεγάλη και τιμή για το Κρίκελλο και τα χωριά μας!
    Ελπίδα μεγάλη ό,τι ο Έλληνας κάνει τη διαφορά ..ειδικά όταν πιέζεται!
    Και η δήλωση των καθηγητών που είχαν την ευθύνη ετούτης της ζωντανής Ελπίδας ότι «στα ΕΠΑΛ γίνεται μόνο μία ώρα μάθημα Ιστορίας στην 1η τάξη και μόνο σ αυτήν!!» αυτό κι αν αποτελεί πίεση στο σκεπτικό και στη δουλειά σκεπτόμενων ανθρώπων και μάλιστα εκπαιδευτικών!!!
    Και έκαναν τη διαφορά οι καθηγητές! Με πρωτότυπο και πολύ όμορφο τρόπο έδωσαν γνώση στα παιδιά του ΕΠΑΛ και χαρά κι Ελπίδα σε όλους εμάς που ζούμε στ’ αγαπημένα μετερίζια της Αντίστασης! Κι όλα ετούτα με περισσή ταπεινότητα!
    «Δεν καταγράφουμε την Αλήθεια, καταγράφουμε την άποψή μας για την αλήθεια και καλούμε καθέναν να κάνει αυτό που λέει ο μεγάλος ποιητής Μιχάλης Κατσαρός «…ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ, αντισταθείτε»!
    Για μας, τους Κρικελλιώτες, οι άνθρωποι αυτοί, μαθητές και καθηγητές θα είναι ΠΑΝΤΑ ευπρόσδεκτοι και εκλεκτοί επισκέπτες και φίλοι μας για όσο ζούμε! Η παρουσία του προέδρου του χωριού, όσο και του αρμόδιου αντιδήμαρχου έδειξαν επίσης των λόγων μου το αληθές.
    Όσον αφορά στην παρουσίαση του κειμένου από εσένα Ευρυτάνα Ιχνηλάτη, πέραν ότι ετούτο κοσμεί το εξαιρετικό σου μπλόγκ, θα πρέπει να σημειώσουμε τις συνεχείς παραπομπές σου για ό,τι πραγματεύεται η επίσκεψη ετούτη του ΕΠΑΛ, πράγμα το οποίο σημαίνει σαφώς πόσο καλά έχεις ήδη καλύψει τα γεγονότα και τον Αγώνα για Λευτεριά στον Τόπο μας!
    Σας ευχαριστούμε όλους και ελπίζουμε ο σπόρος του σπέρνετε κι εμείς θα ποτίζουμε διαρκώς να φυτρώσει για το καλό των παιδιών όλου του κόσμου και της αγαπημένης μας Πατρίδας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας που είναι ένα πολύτιμο κόσμημα στο σημερινό τοπίο της φτήνειας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβουλίας, που δεν διστάζουν να «εκθέτουν έτσι τους εαυτούς τους ως διδάσκοντες/ουσες αλλά και τη γενικότερη προσπάθεια του Σχολείου τους σε μια άμεση και ουσιαστική αξιολόγηση»! Συγχαρητήρια και στους μαθητές/τριες για τη δουλειά τους, που κόντρα στις Κασσάνδρες αποδεικνύουν ότι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο παραμένει ζωντανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ουσιαστικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, χρησιμότατες για τους μαθητές. Από εκπαιδευτικούς που δεν αρκούνται να διεκπεραιώνουν απλώς τη διδακτέα ύλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εύγε στους καθηγητές και στα παιδιά της Ναυπάκτου. Είθε να εμπνευστούν και να αξιωθούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι των γραμμάτων και να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες
    Επί τού πεδίου όλοι μαθαίνουν ευκολότερα και σωστότερα την ιστορία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχη πρωτοβουλία. Η ευρυτανία ήταν προπύργιο της εθνικής αντίστασης και δεν θα πρέπει να σβήσει η ιστορία της.
    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κώστας ΣακαρέλοςΔευτέρα, 10 Μαρτίου, 2025

    Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς του 1ου ΕΠΑΛ Ναυπάκτου για την πρωτοβουλία τους, κύρια όμως στη Διευθύντριά του κ. Αναστασία Νταλταγιάννη, καθώς και στον φιλόλογο κ. Γιώργο Χαρχαλάκη και την οικονομολόγο κ. Μαρία Μανδέλου, για την ουσιαστική συμβολή τους στην υλοποίηση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος.
    Θερμότατα συγχαρητήρια και έπαινοι αξίζουν και στους μαθητές και τις μαθήτριες του εν λόγω Σχολείου, που με την παρουσία τους, την προθυμία τους, τις πρωτοβουλίες και – πάνω απ’ όλα – το ήθος τους, αναζωπύρωσαν την αποσταμένη ελπίδα σε τούτη τη μικρή γωνιά της ευρυτανικής γης, ξαναθυμίζοντας στους λιγοστούς κατοίκους της τις παροτρύνσεις των πρωτοπόρων δασκάλων Μήτσου Σαξώνη, Γιάννη Βράχα, Βασίλη Παπανικολάου και τόσων άλλων:
    «Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευτεριά,
    σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι,
    της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εαμ Ελας Επον ο δρομος των λαων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολλά μπράβο σε δασκάλους , μαθητές και όλο το χωριό!! Το να μάθεις ιστορία από τα σχολικά βιβλία θεωρείται ανέκδοτο. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι χαραμάδες φωτός που μας δίνουν μικρές ανάσες. Δεν θα αφήσουμε τίποτα στην λήθη, την διαστρέβλωση και παραχάραξη όσο και να λυσσάνε. Γιάννης Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγγελική ΚομπογιάννηΤρίτη, 11 Μαρτίου, 2025

    Συγχαρητήρια στους καθηγητές για αυτή τους την πρωτοβουλία. Η ιστορία, όσες ώρες κι αν διδάσκεται, δεν μένει στη μνήμη, όπως θα μείνει σε μια ζωντανή παρουσία στα μέρη που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αυτό που θέλω να πω για αυτά τα παιδιά και αυτούς τους καθηγητές είναι ..μακάρι να τους έμοιαζαν και άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολλά εύγε σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  24. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τα παιδιά και τους καθηγητές τους για την τιμή που επιφύλαξαν στην Ευρυτανία και τις ιστορικές της μνήμες.

    Ένα επιπλέον ευχαριστώ στον εκπαιδευτικό κ. Γεώργιο Χαρχαλάκη γι' αυτό το εξαιρετικό αναλυτικό αφιέρωμα που χάρισε στο ιστολόγιο μας και τους αναγνώστες μας.

    Τέλος να ευχαριστήσουμε και όλες και όλους εσάς για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.