Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Με χίλια ονόματα μια χάρη...





Οι αειθαλείς χτύποι της Καρδιάς των Επαναστατών συνεχίζουν να ακούγονται... Μαζί με τις θαρρετές δρασκελιές τους στα διάβα της Ιστορίας: 1821, 1944, 1949... βήματα από το σκοτάδι προς το φως, από την καταχνιά στην ξαστεριά!!! 

Αυτοί που τόλμησαν να σηκώσουν τα τιμημένα άρματα ζουν και θα ζουν όχι σε κάλπικες παρελάσεις υποκρισίας ούτε στα ένοχα σαλόνια της εξουσίας ή στα λαγούμια της σύγχρονης υποτέλειας και της εξάρτησης, αλλά στο Φως, εκεί όπου ο Λαός αγωνίζεται και μάχεται για το Δίκιο του σε έναν αέναο πόλεμο μέχρι να σπάσουν τα πολύχρονα δεσμά κάθε σκλαβιάς και να χαράξει η ελπιδοφόρα ημέρα της Λευτεριάς και της Ανεξαρτησίας σε μια νέα καλλίμορφη Ελλάδα, σε μια καινούργια δίκαιη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς τους σύγχρονους άρπαγες, τους ντόπιους "κοτζαμπάσηδες" και την ξένη "ακρίδα".  

Από τα Αδούλωτα-Απάτητα Άγραφα, από την Κλέφτικη, Κλαρίτικη και Ανταρτογέννα Ευρυτανία του Κατσαντώνη, του Καραϊσκάκη, του Τσιάκα, του Μπότσαρη, του Άρη, των ΕΛΑΣιτών και των Ανταρτών του ΔΣΕ, ένας αετός που σκίζει τους αιθέρες χωρίς να τον σκιάζει φοβέρα καμιά, φέρνει "το μήνυμα" μέσα από τους αιώνες...

"Αντάρτης-Κλέφτης-Παλικάρι, πάντα είν' ο ίδιος ο Λαός"!!! 


ΥΓ1. Η τελευταία φωτογραφία αφορά την Ευρυτανία μας και συγκεκριμένα το Λεύτερο Καρπενήσι εν έτει 1944. Πάρθηκε σχεδόν ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή του από τον ΕΛΑΣ και το διώξιμο των Ιταλών κατακτητών. Αναφέρεται στον εορτασμό της 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1944 (!), στον πλάτανο της πλατείας του Καρπενησιού, τη στιγμή που βγάζει λόγο ο Κώστας Γαβριηλίδης. Εμπεριέχεται στο βιβλίο του αείμνηστου Ευρυτάνα αγωνιστή Γεωργούλα Μπέικου ("Η λαϊκή εξουσία στην Ελεύθερη Ελλάδα", Θεμέλιο 1979) που κοσμεί την προσωπική μας βιβλιοθήκη.

Στο κέντρο της φωτογραφίας ο Γιώργος Παπαδογούλας από τον Πλάτανο Κλειτσού, δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής ΕΑΜ Ευρυτανίας, εκλεγμένος -το 1943- δήμαρχος Καρπενησιού. Στα δεξιά του (από αριστερά στη φωτογραφία), ο διοικητής της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στρατηγός (με τη στολή) Δ. Ματσούκας-Οπούντιος. Στα αριστερά του δημάρχου, ο αντιστράτηγος ε.α. Γ. Καραμήτρος (με το ρεπούμπλικο), Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΑΜ Στερεάς. Στο άκρο δεξιά της φωτογραφίας, ο παλαίμαχος αγωνιστής της Ρούμελης Τάκης Φίτσος, Γραμματέας της Επιτροπής ΕΑΜ Στερεάς.  

ΥΓ2. Δυο χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου 1942, μια χούφτα λιανόπαιδα εκεί στο Καρπενήσι αποφάσισαν να γιορτάσουν υπό συνθήκες κατοχής την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Κάτω λοιπόν από τη μύτη των κατακτητών πήραν ένα σύρμα από αυτά που οι Ιταλοί είχαν αποκλείσει την πόλη του Καρπενησίου κι αφού έπλεξαν επάνω έναν κισσό που πήραν από το γυμνάσιο, μετατρέποντάς το σε στεφάνι, έσπευσαν με επικεφαλή το Δημοσθένη Τσακνιά να το καταθέσουν στην προτομή του Μάρκου Μπότσαρη στην κεντρική πλατεία μπροστά στα έκπληκτα μάτια των καραμπινιέρων. Ακολούθησαν βέβαια έρευνες και διώξεις...  

Αυτά τα Παιδιά της Αντίστασης και του Αγώνα ήταν τα εγγόνια του Κατσαντώνη και του Καραϊσκάκη, ήταν αυτά που τίμησαν το ηρωϊκό παρελθόν κάνοντας με αρετή και τόλμη πράξη στην εποχή τους το ευγενές όραμα : Λευτεριά- Ανεξαρτησία-Λαϊκή Κυριαρχία!

ΥΓ3. Δυο κόσμοι μια τιμή!

Προσκυνώ το αίμα σου Λαέ μου από το 1821 έως... 

"Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

17 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Αγαπητοί φίλοι και φίλες, στο "Υστερόγραφο 3" στο τέλος της ανάρτησης,
κλικάρετε επάνω στον έγχρωμο τίτλο "Δυο κόσμοι μια τιμή" και διαβάστε...

kapetandiamantis είπε...

ΕΥΓΕ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΛΟΓΙΑ!!!!
ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΙΜΑ ΤΑ 200ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ.

Giannis Pit. είπε...

Ευλαβικές μνήμες στις μεγάλες στιγμές του λαού μας με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές.
Καλησπέρα Ευρυτάνα.

Elizabeth Liani είπε...

Συγχαρητήρια!!! Υπέροχο κείμενο γραμμένο από καρδιάς!!!! Αντάρτης, Κλέφτης Παλληκάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός....

γαντζος είπε...

ΜΠΡΆΒΟ ΓΙΑ ΑΚΌΜΑ ΜΊΑ ΦΟΡΆ ΙΧΝΗΛΆΤΗ. ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΕΊΝΑΙ ΌΤΙ ΜΕΤΆ ΑΠΟ ΚΆΘΕ ΕΠΑΝΆΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΎ ΜΑΣ ΕΊΤΕ ΤΌ 21 ΕΊΤΕ ΤΌ 40 ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΎΝ ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΠΡΌΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΟΎΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΈΣ. Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗΣ ΤΟ ΕΊΠΕ ΣΤΟΝ ΜΩΡΙΆ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΈΝΟΥΣ ΤΣΕΚΟΎΡΙ ΚΑΙ ΦΩΤΙΆ

Λευτέρης Μεζίνης είπε...

Η Μαντώ Μαυρογένους πέθανε πάμφτωχη, τον Νικηταρά τον έκαναν επαίτη, ο Κολοκοτρώνης στη φυλακή, ο Καραϊσκάκης δολοφονημένος και το κεφάλι του Άρη σε φανοστάτη. Δικιά τους η ντροπή και τα αργύρια, δική μας η επανάσταση. Συνέχισε να γράφεις Ιχνηλάτη

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

" Κανείς δεν πίστευε προηγούμενα σ' αυτό το θαύμα, που συντελέστηκε από τις ίδιες τις δυνάμεις και τα μέσα του λαού. Άλλοι περίμεναν να τους έλθει η λευτεριά από τη Ρωσία κι άλλοι από τη μεγαλοψυχία των βασιλιάδων της Ευρώπης. Μα η επανάσταση απόδειξε, ότι αυτή μόνη της χάρισε τη λευτεριά της πατρίδας μας. Τα παραμύθια του φιλελληνισμού, χάρη στον οποίο αποκτήσαμε δήθεν τη λευτεριά μας, εφευρέθηκαν μόνο και μόνο για να γίνει πιστευτό, ότι η πατρίδα μας λευτερώθηκε, όχι από τις ίδιες της τις δυνάμεις, μα από τους ξένους. Υπήρξαν βέβαια φιλέλληνες, που αγωνίστηκαν, πολέμησαν κι έχυσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Τιμή και δόξα σ' αυτούς κι αιώνια ας είναι η ευγνωμοσύνη του έθνους. Μα αυτοί υπήρξαν μεμονωμένα άτομα μονάχα. Η θεωρία του οργανωμένου φιλελληνισμού είναι καθαρό παραμύθι. "

Από την ομιλία του Α. Βελουχιώτη στη Λαμία. 19/10/1944

Aris είπε...

Επιασες καλα το νημα της ιστοριας.
Εξαιρετικο το αρθρο.!!

Τάσος Γ. Κάβουρας είπε...

Ιχνηλάτη καλημέρα και χρόνια πολλά..
Υπάρχουν απάτητα βουνά που περπάτησαν θρυλικοί ήρωες, με οράματα και ιδεώδη. Που ρίχτηκαν στη μάχη για Λευτεριά και για μια δίκαιη δική τους χώρα. Τους τιμούμε και θυμόμαστε ότι ο δικός τους αγώνας και θυσίες έχουν για μας ένα κόστος ευθύνης..

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Αν θέλουμε να μιλάμε για μνήμες απ' τους αγωνιστές του '21, είναι εκείνα τα παιδιά απ' το Καρπενήσι που τους τίμησαν, με ρίσκο τις ζωές τους. Πόση κατάντια σήμερα να πανηγυρίζουν στην Αθήνα, πλάι στα νοσοκομεία που αφήνουν την τελευταία τους πνοή αβοήθητοι οι συνάνθρωποί μας!
Καλή μας λευτεριά να ευχηθώ, Ευρυτάνα!

Mia Petra είπε...

Και πού να ήξεραν εκείνοι οι αγωνιστές, σε τί χέρια αγύρτικα θα περνούσε η δόλια η Ελλαδίτσα, 200 χρόνια μετά, που έχουν και το θράσος να γιορτάζουν (πάντα με το δικό τους επικίνδυνο, όσο και κιτς τρόπο)! 200 χρόνια μετά, προσμένοντας ακόμα την Ελευθερία.. Καλούς αγώνες Ευρυτάνα 🌼

akrat είπε...

καλημέρα. Φωτίζετε την ιστορία με τις αναρτήσεις σας. Από όλες τις πλευρές.

Κική Κωνσταντίνου είπε...

χρόνια πολλά Ευρυτάνα μου

doctor είπε...

"Με χίλια ονόματα μια χάρη ακρίτας είτ' αρματολός
αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είμ' ο ίδιος ο λαός"


ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Σας ευχαριστούμε, ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ!

Πάζιος Κώστας είπε...

Πολύτιμη Ιστορική γνώση ,εισφέρει ο Ιχνηλάτης,φωτίζει πλεύρες ,που η Κυρίαρχη ιδεολογία σκόπιμα αποσιωπά ,συσκοτίζει και διαστρεβλώνει.

Scorpion είπε...

Πως γίνεται οι άνθρωποι που υπήρξαν συνεργάτες των εκάστοτε κατακτητών τής πατρίδας μας να βγαίνουν πάντα στον αφρό και οι αγωνιστές που έδωσαν το αίμα τους να τιμωρούνται; Νομίζω ότι κάτι πάει στραβά με τους ανθρώπους, τους έχει τυφλώσει το προσωπικό συμφέρον, παραμερίζουν το κοινό καλό.