Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Είμαστε ο αιώνιος λαός που μάχεται για...


Οι γιγάντιοι έλικες από τα σιδερένια σκιάχτρα της αποκαλούμενης "πράσινης" μα επί του πρακτέου μαύρης "ανάπτυξης", αδυνατούν να περιστραφούν με σεβασμό και ηρεμία γύρω από τη Φύση και την Ιστορία, παρά μόνο γύρω από τον αδηφάγο άξονα των Κερδών. Αυτή η πραγματικότητα ορίζει άλλωστε και την "κανιβαλιστική φύση" τους, οδηγώντας σε μία βάνδαλη εισβολή που απειλεί την αρμονία και το κάλλος των θεόμορφων βουνών μας. 

Οι εύθραυστες ισορροπίες στο ευαίσθητο οικοσύστημα των Αγράφων, σε τούτη την "αρχέγονη στέγη" του δικού μας αγνού κόσμου, δεν θα διαρραγούν. 

Δεν θα το επιτρέψουν αυτοί που εξακολουθούν να ανασαίνουν Ελευθερία, να υποκλίνονται στην Ιστορία, να εμβαπτίζονται στην Ομορφιά. 

Οι φορείς της προστασίας είμαστε εμείς οι ίδιοι και "όπλο" μας είναι οι πολύμορφοι δίκαιοι αγώνες μας για να μην πατήσει η μπότα της βαρβαρότητας στο κατώφλι μας. 

Γιατί ξέρουμε ότι ο σωστός ο δρόμος είναι εκείνος που ορίζει η ψυχή. Κι αυτόν τον δρόμο δεν θα μπορέσει να τον φράξει καμία εξουσία ούτε να τον εμποδίσει η κρατική καταστολή. 

Η πολυθρύλητη γη μας δεν παραχωρείται, δεν αντισταθμίζεται, δεν ξεπουλιέται.

Τα βουνά των Κατσαντωναίων και των Ανταρτών δεν θα γίνουν τσιφλίκι των καπιταληστών.

Είμαστε πιο δυνατοί γιατί το δίκιο πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις μας.

Είμαστε ο αιώνιος Λαός που μάχεται για τη Γη και την Ελευθερία του!  

   blog "Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

11 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Μου αρέσει αυτό το πάθος, αυτή η δήλωση αγωνιστικότητας και λεύτερης σκέψης. Μου αρέσει η διάθεση υπεράσπισης της φύσης και της ιστορίας. Από κάτι τέτοια παίρνουμε θάρρος και ψυχή.
Καλησπέρα.

kapetandiamantis είπε...

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Εφημερίδα συντακτών

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν την Κυριακή (6/6) κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στον «Τύμπανο» Αργιθέας με τη συμμετοχή κατοίκων της Καρδίτσας και των Αγραφιώτικων χωριών και συλλογικοτήτων από διάφορες περιοχές της χώρας περιγράφει σε κείμενό της η Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην «Πράσινη» Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Άγραφα. Και καλεί τους κατοίκους της Καρδίτσας και των Αγραφιώτικων χωριών να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα τόσο στην πόλη της Καρδίτσας, όσο και στο βουνό πριν να είναι πολύ αργά.

Ακολουθεί το κείμενο της Συνέλευσης:
«Την Κυριακή 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μαζική-μαχητική κινητοποίηση στον «Τύμπανο» Αργιθέας με τη συμμετοχή κατοίκων της Καρδίτσας και των Αγραφιώτικων χωριών αλλά και συλλογικοτήτων και αγωνιστών από διάφορες περιοχές της χώρας. Αρχικά, ο κύριος όγκος του κόσμου συγκεντρώθηκε στο αθλητικό πάρκο, όπου με αυτοκινητοπομπή έφτασε μέχρι το σημείο όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο υποσταθμός, και στη συνέχεια η διαδήλωση κατευθύνθηκε προς το σημείο όπου έχουν γίνει οι κύριες εργασίες για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών.

Όλη η περιοχή ήταν γεμάτη με παντός τύπου αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες για ακόμα μια φορά είχαν αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των εταιριών. Διμοιρίες των ΜΑΤ έφραζαν τον δρόμο και στα δύο σημεία όπου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ή βρίσκονται μηχανήματα.
Όταν το σώμα της διαδήλωσης έφτασε στο σημείο όπου ο δρόμος είχε κλείσει από κλούβα και δυνάμεις των ΜΑΤ, διεκδίκησε να περάσει τον φραγμό, με αποτέλεσμα η αστυνομία να επιτεθεί με ξύλο και χημικά. Για αρκετή ώρα έγινε ρίψη ασφυξιογόνων, ενώ σημαντικός αριθμός διαδηλωτών ψεκάστηκε με χημικά από πολύ κοντινή απόσταση. Ο κόσμος ανασυγκροτήθηκε και οπισθοχώρησε συγκροτημένα.

Για ακόμα μια φορά το βουνό μετατράπηκε σε αστυνομοκρατούμενο φρούριο. Υπήρχαν παντού αστυνομικά μπλόκα και έλεγχοι, όπως και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, π.χ. όταν έφταναν τα πρώτα μηχανήματα στη Νιάλα με τη συνοδεία κλούβας των ΜΑΤ και για αρκετές μέρες όποιος περνούσε από την περιοχή ελεγχόταν εξονυχιστικά.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Η επιχείρηση καταστολής και τρομοκράτησης όσων αγωνίζονται ενάντια στη μετατροπή των Αγράφων σε ένα απέραντο βιομηχανικό τοπίο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Έπειτα από την καταστολή των κινητοποιήσεων στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, όπου πλήθος κόσμου επιχείρησε να μπλοκάρει τη δημοπρασία δασικών τεμαχίων στους επενδυτές, και τις διώξεις σε τέσσερις αγωνιστές του κινήματος, χθες βιώσαμε για ακόμα μια φορά την κλιμάκωση της καταστολής.

Η καταστολή όσων αμφισβητούν, αντιστέκονται και υψώνουν το ανάστημα είναι δομικό στοιχείο της «ανάπτυξης», «πράσινης» ή όχι, που ευαγγελίζονται το κράτος και οι επενδυτές. Επιβάλλεται βίαια, ακριβώς γιατί αυτή η ανάπτυξη είναι καταστροφική τόσο για τη φύση όσο και για την κοινωνία και στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι’ αυτό και έπειτα από την επιχείρηση εξαγοράς κατοίκων και συνειδήσεων που προηγήθηκε, τώρα ακολουθεί η επιχείρηση καταστολής, εκφοβισμού και φίμωσης όσων αγωνίζονται και αντιστέκονται.

Η Κυριακάτικη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα απουσίας από το βουνό. Η πανδημία χρησιμοποιήθηκε ως ευκαιρία από τους επενδυτές, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το lock down και τα κατασταλτικά μέτρα που ήταν σε ισχύ γέμιζαν τις τσέπες τους. Την ίδια στιγμή που ο κόσμος πέθαινε στις εντατικές και δεν υπήρχε κανένα πραγματικό μέτρο υγειονομικής προστασίας, τα κατασταλτικά μέτρα διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Την ίδια στιγμή που το κράτος χτυπούσε οποιαδήποτε κινητοποίηση, που απαγόρευε τη μετακίνηση και επέβαλλε πρόστιμα το ένα μετά το άλλο, οι επενδυτές συνέχιζαν τις εργασίες τους ανενόχλητοι. Ακόμα και οι πλημμύρες και οι γιγαντιαίες καταστροφές στην περιοχή δεν τους σταμάτησαν. Την ίδια στιγμή που στις γύρω περιοχές ο κόσμος δεν είχε σπίτι να μείνει, δρόμο για να βαδίζει, που ήταν αποκλεισμένος για μέρες χωρίς καμία βοήθεια, τα συνεργεία των επενδυτών συνέχιζαν να σκάβουν το βουνό.

PHOTO ΤΙΤΛΟΙ είπε...

Από την πρώτη στιγμή, ως συνέλευση τονίζαμε ότι η επιλογή του θεσμικού δρόμου έχει συγκεκριμένα όρια. Ότι μπορεί να κερδηθεί κάποιος χρόνος, αλλά αυτό που θα καθορίσει τη μάχη είναι η μαζική κοινωνική κινητοποίηση. Ότι οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται είναι αποτέλεσμα των αγώνων και των διεκδικήσεών μας.

Ότι το μπλοκάρισμα μεγάλων επενδυτικών πρότζεκτ, που αποτελούν κομμάτι ευρύτερων κρατικών σχεδιασμών αλλά κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη μαζική και μαχητική κινητοποίηση. Τώρα και η τελευταία θεσμική αυταπάτη έχει καταρρεύσει και τα μηχανήματα ήδη σκάβουν το βουνό. Τώρα είναι η ώρα για άμεση δράση και μπλοκάρισμα κάθε εργασίας.

Ευελπιστούμε η κινητοποίηση να σημάνει τη μαχητική «επανεκκίνηση» του αγώνα και να συνεισφέρει στην όξυνσή του. Καλούμε κάθε κάτοικο της Καρδίτσας και των Αγραφιώτικων χωριών, με τον οποίο συναντηθήκαμε το προηγούμενο διάστημα σε συζητήσεις και κινητοποιήσεις, που δεν μας γνωρίζει αλλά αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής, να κινητοποιηθεί άμεσα, πριν να είναι πολύ αργά. Να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα τόσο στην πόλη της Καρδίτσας, όσο και στο βουνό.

Ας γνωρίζουν όσοι επιβουλεύονται τη μετατροπή των Αγράφων σε βιομηχανική ζώνη ότι η καταστολή δεν μας φόβισε και ούτε θα μας φοβίσει. Μας πεισμώνει. Ότι το δίκιο του αγώνα για ζωή, υγεία, γη και ελευθερία δεν μπορεί να σταματήσει στις ασπίδες των ΜΑΤ. Και καμία φορά μπορεί να πνιγόμαστε και να δακρύζουμε από τα χημικά, αλλά τον αγώνα αυτόν δεν θα τον σταματήσουμε και θα τον δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Μέχρι να σταματήσει κάθε εργασία. Για να μείνουν τα Άγραφα ελεύθερα και απάτητα».

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ!

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στην «πράσινη» ανάπτυξη και τα αιολικά στα Άγραφα

Άιναφετς είπε...

Είθε να κρατήσουμε για πολλά χρόνια την μαχητικότητα μας ενάντια σε ότι ασχημίζει το βλέμμα και την καρδιά μας!

Φυσιολάτρης! είπε...

Να μην μετατραπούν τα Αγραφα σε κρανίου τόπο.............αν επέλθει η τσιμεντοποίηση τους η καταστροφή δεν θα επανορθώνεται.......τα παρθένα φυσικά τοπία θα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν και να παραδοθούν στις μετέπειτα γενιές αμόλυντα..............μαζική αντίσταση στο κυοφορούμενο έγκλημα.........η τρομοκρατία δεν θα περάσει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Άρης Άλμπης είπε...

Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες ομάδων και προσώπων, οι εγκαταστάσεις των ανεμοτεράτων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.
Άραγε πήραν θέση όλοι οι αιρετοί κάθε περιοχής; βουλευτές, περιφερειάρχης, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι χωριών.
Κι ακόμα, όλα τα συμβούλια επαγγελματικών, πολιτιστικών και λοιπών συλλόγων.
Να πάρουν θέση όλοι μπροστά στο έγκλημα.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Είθε να ευοδωθούν οι αγώνες σας! Διάβασα ότι έπεσε και ξύλο σε διαδηλωτές. Ο κρατικός αυταρχισμός στο μεγαλείο του.
Καλή δύναμη να έχετε!

Aris είπε...

Δεν θα το επιτρέψουν αυτοί που εξακολουθούν να ανασαίνουν Ελευθερία, να υποκλίνονται στην Ιστορία, να εμβαπτίζονται στην Ομορφιά.


Ακριβως ετσι.
Τη νικη θα φερει ο αγωνας.!!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...


Ευχαριστούμε για τις επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια.

Δύναμη-ψυχή βαθιά!