Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Μία ιστορική φωτογραφία και μία ΔΙΚΑΙΩΣΗ!

 

Το Καρπενήσι καμένο από τους ναζί εγκληματίες
(Ιστορική φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή)

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Καρπενησίου επικυρώθηκε η Πρόταση που κατέθεσε ο συναγωνιστής Δημήτρης Γκορόγιας εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Ανέγερση Μνημείου σε Κεντρικό Σημείο της πόλης του Καρπενησίου με τα Ονόματα των δολοφονηθέντων συμπατριωτών μας κατά τη διάρκεια των δύο επιδρομών των γερμανών ναζί το Νοέμβριο του 1943 και τον Αύγουστο του 1944.

Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε να οριστεί και Ημέρα Μνήμης που η ακριβή της ημερομηνία θα προσδιοριστεί σύντομα.

Είναι μία σημαντική απόφαση που περιμένουμε, βέβαια, την ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ της το συντομότερο δυνατόν.

Τότε -με την υλοποίηση της απόφασης αυτής- θα έχει αποκατασταθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μετά από 80 ολόκληρα χρόνια(!!!) κατ' αρχάς η ιστορική ασέβεια απέναντι στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που "έπεσαν θύματα" των ναζήδων εγκληματιών και των δωσίλογων συνεργατών τους στα δύο ολοκαυτώματα του Καρπενησίου και πολλών χωριών της Ευρυτανίας.

Παράλληλα θα δοθεί μία επιπλέον ώθηση ώστε να ανοίξει κι ο δρόμος της έμπρακτης και ανυποχώρητης διεκδίκησης των αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος - δολοφόνο (και) για τους Ευρυτάνες πληγέντες και τις οικογένειές τους, στα πλαίσια της συνολικότερης διεκδίκησης.

Η απόφαση αυτή χαροποίησε όσους παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με κάθε τρόπο και από κάθε χαράκωμα για να σπάσει η σιωπή, να ηττηθεί η λήθη και να μην εκτοπιστεί η Ιστορική Μνήμη του τόπου μας, της Ανταρτομάνας Ευρυτανίας που αποτέλεσε το επίκεντρο του Επαναστατικού Αντιστασιακού Αγώνα κόντρα στη μαύρη σκλαβιά του φασισμού για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά και την πολυπόθητη λαοκρατία! Για να μην ξεχάσουμε ποτέ ούτε εμείς ούτε οι επόμενες γενιές τι σημαίνει φασισμός και ποιο σύστημα υπηρετεί.

Δεν θα κρύψουμε ότι και από την πλευρά μας νιώθουμε μία βαθιά Ηθική Δικαίωση για έναν πολύχρονο, και ίσως μοναχικό αγώνα, που δόθηκε επί πολλά χρόνια από αυτό εδώ το δικό μας έντυπο μετερίζι, τον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη" από το 2011 μέχρι σήμερα (δείτε τα ανάλογα αφιερώματα από το ιστολόγιό μας : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 )

Αντί επιλόγου δημοσιεύουμε την ιστορική εισήγηση του Δημήτρη Γκορόγια από τη Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου που υπερψηφίστηκε ομόφωνα την 15η Νοέμβρη 2023.

*****

Συζήτηση - απόφαση ανέγερσης μνημείου απόδοσης τιμών και διατήρησης της ιστορικής μνήμης για τα θύματα της διπλής επέλασης των Ναζιστικών στρατευμάτων κατά της πόλης του Καρπενησίου και της ευρύτερης περιοχής την 7-11-1943 και την 9-8-1944 (εισηγητής ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκορόγιας Δημήτριος).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αρχές Νοέμβρη του 1943 οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις αποφασίζουν να χτυπήσουν το κέντρο ανάπτυξης της Ελληνικής Αντίστασης την Ευρυτανία, κυρίως δε το ηρωικό Καρπενήσι. Επίλεκτες μεραρχίες χιλιάδων ανδρών των Ες Ες και της Βέρμπαχτ ξεκινούν ταυτόχρονα από Λαμία και Αγρίνιο. Υποστηρίζονται μάλιστα από μονάδες τεθωρακισμένων και πυροβολικού.

Στις 7-11 και ύστερα από αλλεπάλληλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις οι χιτλερικές ορδές εισβάλλουν στο Καρπενήσι, την καρδιά του αντιστασιακού απελευθερωτικού κινήματος. Προηγουμένως είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με τον ΕΛΑΣ και τους ηρωικούς αντάρτες του, οι οποίοι αν και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι έπλητταν για μια ολόκληρη εβδομάδα τις σιδερόφραχτες γερμανικές φάλαγγες. Με συνεχείς ενέδρες και εναλλασσόμενες πλευρικές επιθέσεις, καθυστερώντας έτσι την άφιξή τους στο Καρπενήσι. Ώστε να δοθεί χρόνος στις ΕΑΜικές οργανώσεις για την εκκένωση της πόλης και τη φυγάδευση με ασφάλεια των αμάχων στα βουνά. Η εκδικητική μανία των βανδάλων ξέσπασε πάνω στο άδειο Καρπενήσι. Πυρπόλησαν την πόλη μετατρέποντας σε θλιβερά αποκαϊδια καλαίσθητα δημόσια κτήρια, σπίτια και ξενοδοχεία. Έπληξαν ακόμα και το πέτρινο Γυμνάσιο. Λεηλάτησαν τις περιουσίες των κατοίκων, ενώ σφαγίασαν και έκαψαν ζωντανούς συμπατριώτες μας κυρίως ανήμπορους, ηλικιωμένους και γυναικόπαιδα που δεν πρόλαβαν να διαφύγουν.

Λίγους μήνες αργότερα στις 8 ή στις 9 του Αυγούστου 1944, χιλιάδες πάνοπλοι Γερμανοί φασίστες πλαισιωμένοι από απεχθείς εγχώριους δοσίλογους και θλιβερούς γερμανοτσολιάδες θα μπουν ξανά στο μαρτυρικό Καρπενήσι. Αυτή τη φορά θα ισοπεδώσουν κυριολεκτικά ότι υπάρχει όρθιο στην πόλη και σε πολλά χωριά της ευρύτερης περιοχής. Τα ανθρώπινα θύματα του νέου ολοκαυτώματος θα είναι πολύ περισσότερα και οι υλικές καταστροφές επίσης πολλαπλάσιες.

Θα αποχωρήσουν λίγες ημέρες αργότερα, ύστερα από αδιάκοπα ισχυρά χτυπήματα του ΕΛΑΣ και με σημαντικές απώλειες. Οι βασανισμένοι, χαροκαμένοι αλλά με απίστευτα αποθέματα ηρωισμού κάτοικοι, σε συνεργασία με τις αντιστασιακές οργανώσεις της περιοχής θα ξεκινήσουν αμέσως το τιτάνιο έργο της στέγασης, της ανοικοδόμησης, της αποκατάστασης ζωτικών κοινωνικών λειτουργιών.

Μεταφέρουμε μικρό απόσπασμα από το αναγνωστικό της Ε΄ΚΑΙ ΣΤ΄ τάξης που εκδόθηκε το 1944 από την ΠΕΕΑ και το Παιδαγωγικό φροντιστήριο, με την επιμέλεια και τη συγγραφική συμμετοχή του καθηγητή Παπαμαύρου και άλλων κορυφαίων παιδαγωγών εκείνης της ιστορικής περιόδου:

«……Στις 6 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή πήραμε μέρος στη γιορτή της 13ης Μεραρχίας. Το απόγευμα της ημέρας αυτής ο λαός των Ευρυτανικών χωριών σχημάτισε μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους του Καρπενησίου. Το βράδυ το πλήθος χόρευε στην πλατεία. Χορεύαμε κι εμείς.

….Δεν περνά πολύ ώρα και ο καπετάνιος της Μεραρχίας ανεβαίνει στη σκηνή της πλατείας και αναγγέλλει στον κόσμο πως οι Γερμανοί μαζί με τους προδότες και μαύρους άρχισαν επίθεση. Άρχισαν είπε από δυο μεριές, από το Αγρίνιο κι από τη Λαμία και προχωρούν για το Καρπενήσι. Στο δρόμο καίνε χωριά και καταστρέφουν τα γεννήματα. Εκείνο το βράδυ φύγαμε με κάποια ανησυχία για τα σπίτια μας…» 

Ενώ είχε ολοκληρωθεί η παρούσα εισήγηση έλαβα μια σύντομη παρέμβαση από τον κ. Γιάννη Δημητρίου με την οποία με πληροφορούσε ότι σχεδιάζεται και θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2024 ,με πρωτοβουλία της υπηρεσίας των ΓΑΚ, επιστημονικό συνέδριο με θέμα : 80 χρόνια από την καταστροφή του 1944. Το οποίο θα ασχοληθεί με τα ιστορικά γεγονότα και τις συνέπειες της καταστροφής του Καρπενησίου από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1944. Αυτή είναι μια άλλη, σχετική μεν πλην και διαφορετική πρωτοβουλία την οποία ευπειθώς χαιρετίζουμε. Αναμένοντας φυσικά και τις τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου διεξαγωγής, από τις οποίες θα τεκμηριώνεται και η βούληση του συνεδρίου να εξασφαλίσει μια αδιαμφισβήτητα αντικειμενική προσέγγιση των γεγονότων, αλλά και των διαχρονικότερων αποτελεσμάτων αυτής της φασιστικής θηριωδίας.

Μεταξύ των πολλών και ένθερμων μηνυμάτων που έφθασαν σε μένα, για την υποστήριξη του θέματος που συζητάμε, δεσπόζει εκείνο της 70χρονής δασκάλας από το Κρίκελλο, από το οποίο σας μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα. Δείχνει με εμφαντικό τρόπο το πόσο αργήσαμε στην ανέγερση αυτού του βωμού μνήμης και ευγνωμοσύνης και το πόσο άμεσες θα πρέπει να είναι οι ενέργειές μας σαν δημοτική αρχή από εδώ και μπρος: 

7 Νοέμβρη του Σκιγιάτη, του αιματοκυλισμένου 2023…

Σκιαγμένο το φεγγάρι συμμαζώνει τα δάκρυα της Γυναίκας που κρατά στην αγκαλιά της αγριολούλουδα…

Αργοσέρνοντας το βήμα της γυροφέρνει το βλέμμα το γεμάτο απόγνωση, απορία, θλίψη, παράπονο σε πλατείες και σταυροδρόμια της πολύπαθης πρωτεύουσας της ανταρτομάνας Ευρυτανίας… Ψάχνει… Διαβάζει επιγραφές… Αναζητά ονόματα….. Σκύβει στ’ αποκαΐδια της ψυχής, σκαλίζει τη στάχτη της και γράφει: …..Γιάννης Ψιλόπουλος, Ανδρομάχη Φαρμακίδη, Φωτεινή Μαμαλιού, Νίκος Τσουκαλάς, Χαράλαμπος Παπαθανασίου, Αγγελική Συγγούνη, Μαρία Σκοτίδα, ……………………………………….. γράφει…. γράφει….

Γράφει για να μνημονεύσει όσους η Πολιτεία ξόριασε στης αρνησιάς τη λίμνη…..

…Αργόσυρτο το μοιρολόι ξεχύνεται απ’ τα χείλη της μαυροφορεμένης Γυναίκας για να χαιρετίσει τον μισοσβησμένο Ήλιο της Δικαιοσύνης. Δυσβάσταχτος κόμπος στον λαιμό ανακαλεί τους νεκρούς. Λυγμός αγιοκέρι γι’ αυτούς που θυσιάστηκαν στον Βωμό των Ιδανικών. Γεμίζει ο αέρας μάτια βυθισμένα στη θλίψη.

Τα λυπήθηκε η Κλωθώ και στρογγυλοκάθισε στα σκαλιά του Δημαρχείου…

Στρίβει και ξαναστρίβει στ’ αδράχτι της το νήμα για να το δώσει στις υφάντρες της να ξομπλιάσουν τα ονόματα των Ηρώων που όργωσαν τα διάσελα της Λευτεριάς, των ανθρώπων που βασανίστηκαν, που κάηκαν ζωντανοί, που δολοφονήθηκαν…..

Και κάθε φορά που φτύνει το νήμα για να το ψιλομακρύνει, γιατί είναι ο κατάλογος μακρύς, φασκελώνει τους απανταχού «γυμνοσάλιαγκες» της εξουσίας που φρόντισαν και φροντίζουν επιμελώς να θάψουν το αλφαβητάρι της Θυσίας, να κόψουν τον ομφάλιο λώρο των παιδιών με τη μνημοσύνη…………..

Για τους παραπάνω λόγους και με μοναδικό σκοπό την αποκατάσταση μιας 80χρονης συλλογικής παράλειψης που μας αφορά όλους

ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΙ: 

Την λήψη απόφασης από το σημερινό συμβούλιο για την ανέγερση, στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου, ενός αντάξιου αφιερώματος ιστορικής μνήμης και τιμής των παντοιοτρόπως φονευθέντων συμπατριωτών μας από τις Γερμανικές δυνάμεις εισβολής και τους εγχώριους προδότες-συνεργάτες τους. Το μνημείο θα περιλαμβάνει  ανάπτυξη ονομαστικού καταλόγου μαρτύρων, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα και εξακριβωμένα στοιχεία. Φυσικά  ο κατάλογος αυτός θα μπορεί να εμπλουτισθεί με  κάθε νεώτερη εγγραφή θυμάτων που ήθελαν προκύψει  από μια μελλοντική πληροφορία, έρευνα και εξακρίβωση των στοιχείων.

Την καθιέρωση της μίας εκ των δυο ημερομηνιών (7-11 ή 8/8) ως την επίσημη ημέρα απόδοσης τιμών και ιστορικής μνήμης. Θεωρώ περισσότερο δόκιμη και λειτουργική την 8η Αυγούστου. Προς αυτό συνηγορούν και τα μεγέθη των δύο καταστροφών.

Την ανάληψη,  εκ μέρους της δημοτικής αρχής  μιας μελλοντικής  υποχρέωσης  για την τεκμηριωμένη ανάδειξη του τοπικού μας ολοκαυτώματος από τις φασιστικές δυνάμεις κατοχής καθώς και για την έγερση αξίωσης  ανάλογων γερμανικών αποζημιώσεων.

Εκφράζοντας την βεβαιότητά μου ότι ένθερμα θα στηρίξετε την πρότασή μου σας ευχαριστώ όλους εκ των προτέρων, μάλιστα δε και από μέρους όλων των συμπατριωτών μας που άμεσα ή έμμεσα έχουν υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες τών (2) ναζιστικών επιδρομών.

*****

- Δόξα και Τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Α θ ά ν α τ ο ι !

- Με ψυχή βαθιά κρατάμε άσβεστες τις μνήμες της Ανταρτομάνας Ευρυτανίας!

"Ευρυτάνας ιχνηλάτης"

30 σχόλια:

  1. Στέκουν ορθές οι καμινάδες,
    Δεν καίγοντ' αυτές,
    Φτιαχτήκανε για τη φωτιά όπως κι εμείς.

    Στέκουν όρθιες όπως η συλλογική μας μνήμη,
    Σμιλεμένη από εργάτες το '50.

    Στέκουν όρθιες όπως η συλλογική μας μνήμη,
    Σμιλεμένη από εργάτες το '60.

    Στέκουν όρθιες όπως η συλλογική μας μνήμη,
    Σμιλεμένη από εργάτες το '70.

    Και θα στέκει η μνήμη του Λαού
    Όπως το μνήμα που κερδήθηκε,
    κι όταν η αδικία νικηθεί,
    Για να μην ξαναγυρίσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο! Μπράβο στον Δημήτρη Γκορόγια, στον Ευρυτάνα Ιχνηλάτη, σε σένα άγνωστε φίλε Χόρχε!! Μπράβο και στην 70 Χρόνη δασκάλα απ'το Κρίκελλο!!! Όλοι σας τιμήσατε τιμή μέγιστη, ανάψατε λαμπάδα αιώνια για τις ψυχούλες που βολοδέρνουν 80 χρόνια ανάμεσα απ'τα πυρακτωμένα κοτρώνια στα καμμένα χωριά της Ευρυτανίας μας!!! Νάστε όλοι καλά!!! Όσοι νιώθουμε εντός μας το κακό που έγινε τότε σας ευχαριστούμε από καρδιάς!!!

      Διαγραφή
  2. Μπράβο Ιχνηλάτη
    Μπράβο σύντροφοι
    Τα καταφέρατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τεράστια η συγκινησιακή φόρτιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φτιαχτήκανε για τη φωτιά όπως κι εμείς.




    !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απόφαση................ γροθιά στη λήθη και την ασέβεια.............τιμή στους μάρτυρες!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μάθε λαέ, το χώμα που πατάς
    λευθέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ.
    Κάτω ο φασισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΦΙΛΤΑΤΕ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΚΠΛΗΞΗ. ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΦΙΛΤΑΤΕ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ. ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Κ. Δ. ΓΚΟΡΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΗΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαργαρίτης ΘόδωροςΠέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 2023

    Μπράβο σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν την πρόταση. Επιμένουμε με συνεχείς παρεμβάσεις να γίνει και η υλοποίηση, που είναι η ουσία. Η δική μου εμπειρία είναι ενδεικτική, όχι μία ομόφωνη απόφαση αλλά τέσσερις από διαφορετικά δημοτικά Συμβούλια για ανέγερση μνημείου της Αντίστασης στο Μεσολόγγι και υλοποίηση καμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευρυτάνα καλημέρα..
    Με εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν υπάρχει στο Καρπενήσι Μνημείο Ιστορικής Μνήμης της θηριωδίας των Γερμανικών Δυνάμεων Κατοχής..! Ανάλογα Μνημεία υπάρχουν παντού θα έλεγα, σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η παράλειψη τόσων χρόνων.

    Επίσης πιστεύω ότι επιπρόσθετα θα πρέπει να γίνουν ενέργειες από τον δήμο προκειμένου να αναγνωριστεί το Καρπενήσι ως Μαρτυρική πόλη. Βλέπω ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές η Λαική Συσπείρωση δεν εξέλεξε σύμβουλο, άρα ο κ. Γκορόγιας θα πρέπει στο επόμενο δημοτικό Συμβούλιο να επανέλθει και να το προτείνει έστω και προ ημερήσιας διάταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η δικαίωση πάντα έρχεται, το πότε δεν γνωρίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συγχαρητήρια στο μπλογκ του Ε.Ι που σε πείσμα των καιρών επιμένει στην ιστορική ανάδειξη των λαϊκών επαναστατικών αγώνων! Μπράβο στη Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησιου για την παρέμβαση-τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτός είναι ο ρόλος και ο λόγος της επαναστατικής αριστεράς στα αστικά όργανα τους.

    Πάμε για τις επόμενες νίκες!

    Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. Αγαπητοί φίλοι και φίλες...

    Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο μία ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

    Εχθές ήταν μία ξεχωριστή ημέρα μιάς (κατ' αρχάς) ΗΘΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ μεταξύ άλλων -και- για τη δική μου οικογένεια.

    Το σπίτι του ενός παππού μας σε κάποιο ταπεινό ευρυτανικό χωριουδάκι ήταν ένα από αυτά που έκαψαν οι Γερμανοί ναζήδες με προδοσιά και υπόδειξη δωσίλογων. Η οικογένειά του όπως και πολλές άλλες Ευρυτανικές οικογένειες διασώθηκαν καθώς διέφυγαν στα βουνά με τη βοήθεια των εαμοελασίτικων αντιστασιακών οργανώσεων.

    Δεν τα κατάφεραν όμως όλοι οι συμπατριώτες μας. Πολλοί κάηκαν ζωντανοί από τους εγκληματίες χιτλερικούς.

    Το αίμα τους και ο μόχθος τους ζητά ΔΙΚΑΙΩΣΗ σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

    Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μια αρχή προς αυτή τη κατεύθυνση. Έγινε ένα σημαντικό βήμα, υπολείπονται πολλά.

    Αναμένουμε την έμπρακτη ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ!

    Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, για να μην επιτρέψουμε να σβήσουν τις πιο ιερές μας θύμησες, για να μην αφήσουμε τους παραχαράκτες να πλαστογραφήσουν την Ιστορία μας, θα είμαστε εδώ με "ψυχή βαθιά" άγρυπνοι φρουροί της Ιστορικής Μνήμης του τόπου και των ανθρώπων μας.

    Καλή συνέχεια στα εξαιρετικά σχόλιά σας που ζωντανεύουν περαιτέρω τις αναρτήσεις μας και κοσμούν αυτό τον ιστότοπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αγαπητέ ευρυτάνα ιχνηλάτη
    στην προηγούμενη ανάρτηση σου οταν και άνοιξες το θέμα για το Μνημείο έγραφες προς το τέλος πως «υπάρχουν τα παιδιά και τα εγγόνια των μαρτύρων, μα και όσοι δεν συμβιβάζονται με τη λήθη και τον εκτοπισμό της συλλογικής μνήμης σε αυτό τον πανέμορφο και βαριά ιστορικά φορτισμένο τόπο!Και αυτοί θα μιλήσουν, δεν μπορεί να μην μιλήσουν και να μη διεκδικήσουν!»
    κάπως έτσι έγινε ,συγχαρητήρια.
    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπάρχουν ακόμη Ευρυτάνες πατριώτες που δεν ξεχνούν και τιμούν τους Αγωνιστές του Λαού μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου ρε Ιχνηλατη χρόνια φωνάζεις και τελικά ψηφίστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευρυτανα ιχνηλάτη κάποιοι έκλαψαν πολύ με αυτή την απόφαση. Γιατί έχουν νεκρούς συγγενείς. Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συμβολή σου όπως και τον κύριο Γκορόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ναι, είναι μια σημαντική απόφαση και συγχαρητήρια σε όσους πάλεψαν για αυτήν και όσους τη στήριξαν τελικά.
    Να ανοίξει ο δρόμος για τη δικαίωση του Καρπενησιού και της ιστορίας του. Για να μάθει ο ευρύτερος κόσμος.
    Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το κειμενο της Κρικελιωτισας τα ειπε ολα! Ενα μεγαλο ευχαριστω στον Κο Γκορογια που παρουσιασε το θεμα αρτια και που φροντισε να γινει πραξη το ''να μη κοπει ο ομφαλιος λωρος των παιδιων με μνημοσυνη''της Κρικελιωτισας Δασκαλας. ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ! ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Nα λοιπον που αυτη η φοβερη δουλεια που γινεται εδω μεσα αποδειχθηκε και απολυτα χρησιμη. Οι εξαιρετικες ιστορικες σου ερευνες φιλε Ευρυτανα μπολιασαν συνειδησεις και ξυπνησαν αντανακλαστικα. Σε συνδυασμο και με τη δραση του εκπροσωπου της λαικης συσπειρωσης εφεραν σποτελεσμα. Το ζητουμενο πλεον ειναι η αποφαση του δ.ς. να μετουσιωθει σε πραξη. Αθανατοι με αγωνες τιμαμε τους νεκρους μας.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ακευσώ ΚρίκελλοΠέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 2023

    Απόψε, στο «Πολυτεχνείο τ’ Ουρανού», όλοι οι Γενναίοι είναι εκεί.
    Σκαρφαλωμένοι στα κάγκελα των Οχυρών της Λευτεριάς και της Δικαιοσύνης ξαγρυπνούν….
    Η ματιά τους σεργιανάει στα μαρτυρικά χωριά, στου Χάρου τα μαρμαρένια αλώνια…
    Η γροθιά τους υψώνεται αστροπελέκι στην αμετροέπεια και την αλαζονεία των πολεμοκάπηλων και των τυράννων.
    Το τραγούδι τους ανοίγει τα παραθυρόφυλλα της στενεμένης σκέψης:
    «Αυτά τα δέντρα δεν βολεύοναι με λιγότερο ουρανό.
    Αυτές οι πέτρες δεν βολεύονται κάτω απ’ τα ξένα βήματα.
    Αυτά τα πρόσωπα δεν βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο…»
    Απόψε, στο «Πολυτεχνείο τ’ Ουρανού», οι Αγωνιστές βλέπουν τα πεφταστέρια κι ονειροπλέκουν μια ευχή: Να μην ξεχαστούν οι θυσίες τους!!!!
    Και δεν θα ξεχαστούν!!!
    Ένας μαντατοφόρος τους ροβολάει κατά το Δημαρχείο Καρπενησίου. Γύρω του φτερουγάει στρατιά ατέλειωτη Μαρτύρων που «σταυρώθηκαν» από τους Γερμανούς κατακτητές και τους συνεργάτες τους. Στάζουν στα χείλη του μεταλαβιά απ’ την παλληκαροσύνη τους, ζωγραφίζουν στο βλέμμα του λάμψη φλογοβόλα απ’ την Πολιτεία των Ιδανικών τους.
    Είναι ο Δημήτρης Γκορόγιας. «Κάτω απ’ τη μασχάλη του κρατά σφιχτά τη Ρωμιοσύνη» και απ’ το χρέος κινούμενος υψώνει τις λέξεις ιεροφάντισσες της Αλήθειας, στην ορχήστρα της Μνήμης.
    -«Ήρθε η ώρα!», τού παραγγέλνει ο Ευρυτάνας Ιχνηλάτης, φρουρός ακοίμητος της Ιστορίας της Ευρυτανίας. – «Νάμαστε έτοιμοι, Δημήτρη! Κάθε ώρα είναι η δικιά μας ώρα!».
    Μιλά ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, γι’ Αυτούς που «σε κάθε τους βήμα κέρδιζαν μια οργιά ουρανό για να τον δώσουν». Γι’ αυτούς που «μπήκαν στα σίδερα και στη φωτιά, κουβέντιασαν με τα λιθάρια, κεράσανε ρακί το θάνατο στο καύκαλο του παππουλή τους». Γι’ αυτούς που προσμένουν 80 χρόνια τη δικαίωσή τους….
    Περπατάνε οι ώρες….
    - «Εδώ Καρπενήσι! Εδώ Καρπενήσι! Η Ευρυτανία μας ήταν και θα είναι προπύργιο της Αντίστασης!»
    Ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την εισήγηση του Δημήτρη Γκορόγια:
    Να υψώσουν Μνημείο που θα «διηγείται» τα πάθη ενός λαού από τους κατακτητές στα χρόνια της Κατοχής.
    Να βάλουν τελεία στην παραχάραξη της Ιστορίας.
    Απόψε, στο «Πολυτεχνείο τ’ Ουρανού», τα σύννεφα ορθώνουν κάστρα άπαρτα για να μην εισβάλλουν τα τανκς του φασισμού.
    Απόψε, στήνουν χορό λεβέντικο της λευτεριάς οι αρχάγγελοι με μπροστάρη τον Άρη Βελουχιώτη. Δίπλα του, λιγύφθογγο αηδόνι, η γυναίκα του καπετάν-Λευτεριά, η Ναυσικά Φλέγκα-Παπαδάκη, τραγουδάει και φτερώνει το ψυχομάνι.
    Απόψε, στον «Ναό των Ονείρων μας», θα κλίνουμε το γόνυ στους Ήρωές μας. Θα χρωματίσουμε σε πανό το σύνθημα «Παιδιά, σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους!!!», θα το κρεμάσουμε στα σταυροδρόμια, στα ελατόκλαρα, στις αετοκουρνιές των ανταρτών. Να μην αφήσουμε να μπουν στις πόλεις μας οι φασίστες της μπουρζουαζίας ντυμένοι φίλοι. Να μην δεχθούμε από τους σύγχρονους κονκισταδόρους «λαμπυρίζουσες χάντρες και καθρεφτάκια». Να γεμίσουμε τις τσέπες μας Ήλιο, να διαλύσουμε τα φαύλα και καταχθόνια σχέδια της πλουτοκρατίας, που συνεχίζει να εποφθαλμιά τα βουνά μας, τα ποτάμια μας, τις νεροσυρμές μας, που εξακολουθεί να πρωτοστατεί στο πνευματικό παιδομάζωμα των νέων μας, που μεθοδεύει να μας δέσει πισθάγκωνα στις γαλέρες της εκμετάλλευσης, να μετατρέψει τη γη μας την ποτισμένη με αίμα προγονικό, σε «μπαταρία της Ευρώπης».
    - Εδώ Καρπενήσι! …εδώ Καρπενήσι!…….. Σας μιλούν οι ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες, σας μιλούν οι συνεχιστές της Αντίστασης, οι ονειρευάμενοι τη συνύπαρξη των Λαών, οι επιδιώκοντες την πανανθρώπινη Ειρήνη.
    Ακευσώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα Ευρυτάνα Ιχνηλάτη αλλά και σε όλους τους αναγνώστες το υπέροχου blog.
    Αν χαθούν οι μνήμες και τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους χωρίς να υποκύψουν στα ναζιστικά κτήνη, τότε θα χαθεί κάθε ελπίδα να αναστηθεί τούτος ο τόπος.
    Μνημεία πρέπει να στηθούν ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
    Μα και ένα μαύρο μνημείο με τα ονόματα των δοσίλογων, κάπου απόμερα, μακριά από τους πατριώτες που έχασαν τη ζωή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Στην πλατεία στο πιο κεντρικό σημείο για να γονατίζουμε μπροστά στα ονόματα και με υψωμένη τη γροθιά να τους υποσχόμαστε πως δεν θα αφήσουμε ποτέ ξανά να περάσει ο φασισμός !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ας ελπίσουμε να είναι μία αρχή αυτό το μνημείο, για αυτό τον τόπο που πρόσφερε και μαρτύρησε όσο λίγοι, ειδικά την δεκαετία του 40 και ακόμα το πληρώνει. Δεν θα αφήσουμε τίποτα να χαθεί στην λήθη και στην διαστρέβλωση. Βαδίζουμε στα βήματα τους, τα μονοπάτια υπάρχουν ακόμα.. Γιάννης Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έστω και μετά από 80 χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεν υπάρχουν λόγια ,ανατριχίλα και Ανάταση μαζί ,μια φωτογραφία και μιά Δικαίωση.Για την ανάρτηση τα είπατε όλα ,τα τόσο ποιοτικά σχόλια,θα αποτελούσε έπαρση να αποπειραθώ να πώ κάτι μα και πλεονασμός.Το μόνο που έχω να πώ είναι για τη συνεπή αρθρογραφία του Ιχνηλάτη γύρω από το ζήτημα της Ναζιστικής Θηριωδίας στο Καρπενήσι,αρθρογραφία που χρησιμοποίησα πρός αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης ,σε αντιπαράθεση που είχα με ένα απολογητή του φασισμού στη πόλη,προκειμένου να δείξω την φαιδρότητα των επιχειρημάτων του, .Χρησιμοποίησα την αρθρογραφία χωρίς να γνωρίζω τον ίδιο τον Ιχνηλλατη,αυτή είναι η ιστορική μνήμη ,ξεπερνά ,άτομα,καταστάσεις ,πλαταίνει και φωτίζει ,η Ιστορία είναι πάνω από άτομα διδάσκει και διαπαιδαγωγεί,στο κομμάτι αυτό είναι αξιέπαινος γιατί έψαξε βαθεία για να την ανασύρει.Το μνημείο είναι η συμπύκνωση της Ιστορίας,η Ιστορία βεββαίως δεν παράγεται από άτομα ,κινειται από την πάλη των τάξεων,αλλά άξιοι όσοι αναδεικνύουν,όσοι είναι με τη σωστή πλευρά της ιστορίας και εργάζονται ακτάπαυστα όπως ο Ιχνηλάτης.Παραπέρα για τη Παρέμβαση του Δημήτρη του Γκορίγια ,το έχω πεί και θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά,υπάρχουν όλοι οι άλλοι «σωτήρες» υπάρχει και το κάτι άλλο το Κ.Κ.Ε για να κάνει τη διαφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  26. Ευχαριστούμε για τις χιλιάδες επισκέψεις, τις αναδημοσιεύσεις και τα σχόλια σε αυτή την τόσο σημαντική ανάρτησή μας.

    Ευχαριστούμε, και επί του προσωπικού, για τα καλά σας λόγια, αλλά δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να πασχίζουμε και να παλεύουμε με ανιδιοτέλεια και αγάπη για τον τόπο μας.

    Οφείλουμε όλοι μας να ενώσουμε τα μικρά "εγώ" μας σε ένα τεράστιο "εμείς" για να δυναμώσει η συλλογική προσφορά.

    Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους συμπατριώτες μας μάρτυρες-θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

    Θα είμαστε εδώ με "άγρυπνο μάτι" έως ότου ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ η απόφαση!

    Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος...

    Καλή δύναμη - ψυχή βαθιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ευγε για την πατριωτική πρωτοβουλία...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.