Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Μία σπάνια φωτογραφία και μία ΑΠΑΙΤΗΣΗ

 


"Γυναίκες με στεφάνια από αγριολούλουδα που τα κατέθεσαν ομαδικά στον τάφο των εκτελεσμένων στο Καρπενήσι."

Αυτός ο υπότιτλος συνοδεύει την παραπάνω εικόνα.

Τη συγκλονιστική όσο και σπανιότατη φωτογραφία ιχνηλατήσαμε από το δυσεύρετο βιβλίο του αείμνηστου Θανάση Χατζή, γενικού γραμματέα του ΕΑΜ, με τίτλο: "Η νικηφόρα επανάσταση που χάθηκε" (εκδ. Δωρικός).

Αναπόφευκτα φέρνει στο νου μνήμες μα και εγείρει σύγχρονα καθήκοντα...

Το Νοέμβρη του 1943 για πρώτη φορά (και τον Αύγουστο του 1944 για δεύτερη) οι Γερμανοί ναζί σε συνεργασία με Έλληνες δωσίλογους πυρπολούν την ανταρτομάνα Ευρυτανία, το λίκνο της Ελεύθερης Ελλάδας, ισοπεδώνοντας τόσο την πρωτεύουσα του νομού όσο και τα περισσότερα χωριά μας. Το τραγικότερο: δολοφόνησαν με φρικιαστικό τρόπο πολλούς συμπατριώτες μας, υπέργηρους, παιδιά και όχι μόνο.

(δείτε αναλυτικά αφιερώματά μας : 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 )


ΣΗΜΕΡΑ, 80 χρόνια μετά την πρώτη πυρπόληση, και στην πόλη μας ΔΕΝ υπάρχει μία Δημόσια Αναφορά Μνήμης και Τιμής για αυτά τα δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν ανεξίτηλα τον τόπο μας και τους ανθρώπους μας.

Πέρασαν δήμαρχοι και βο(υ)λευτές, πολιτικοί και πολιτικάντηδες και παρόλα αυτά ουδείς σκέφτηκε να πράξει το αυτονόητο : να αναρτηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης του Καρπενησίου μία Αναμνηστική Πλάκα με τα ονόματα των μαρτύρων συμπολιτών μας.

Τουλάχιστον αυτό, το στοιχειώδες, διότι το να απαιτήσουμε να ανακηρυχθεί από τις αρχές η Πυρπόληση του Καρπενησίου ως Ημέρα Ιστορικής Μνήμης με τις ανάλογες Εκδηλώσεις Τιμής, ίσως και να ακουστεί ως... παράλογη αξίωση από τους ποικιλόχρωμους "σωτήρες" που ορίζουν τις τύχες μας. Πολλώ δε μάλλον η απαίτηση για την έμπρακτη και ανυποχώρητη Διεκδίκηση Αποζημιώσεων (και) για τους Ευρυτάνες από το γερμανικό κράτος-δολοφόνο.

Δυστυχώς η ιστορική άγνοια τρέφει και διαιωνίζει όχι μόνο την κυριαρχία των εκάστοτε εξουσιαστών "μας", αλλά κι επωάζει το αυγό του φιδιού και ενδυναμώνει τις υπόγειες διεργασίες φασιστικοποίησης της δημόσιας και κοινωνικής ζωής.

ΟΜΩΣ, όσο κι αν οι ιθύνοντες υπεκφεύγουν, εντούτοις υπάρχουν τα παιδιά και τα εγγόνια των μαρτύρων, μα και όσοι δεν συμβιβάζονται με τη λήθη και τον εκτοπισμό της συλλογικής μνήμης σε αυτό τον πανέμορφο και βαριά ιστορικά φορτισμένο τόπο!

Και αυτοί θα μιλήσουν, δεν μπορεί να μην μιλήσουν και να μη διεκδικήσουν!


* Πρωτοδημοσιεύθηκε στο Περιοδικό "ΚΑΤΙΟUΣΑ"
(στις  3-11-2023) από τον "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"

37 σχόλια:

  1. Είναι εκτεθειμένοι....... απέναντι στους νεκρούς απέναντι στην ιστορία!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η καλύτερη απάντηση στο συρφετό που μας κυβερνάει πάνω από 70 χρόνια, είναι μια ανεξάρτητη σοσιαλιστική Ελλάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μνημείο πρέπει να διεκδικηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΚΤΗΝΩΔΙΑΣ.
    ΕΥΛΟΓΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ίδιοι οι ευρυτάνες δεν έπρεπε να διαμαρτυρηθούν για αυτή την απρέπεια εις βάρος των νεκρών συγγενών και συμπατριωτών τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς
    Σε άνιση Πάλη κι Αγώνα ..
    Γλεντούν οι τυράννοι και μες το πιοτό
    Τη λήθη γυρεύουν να βρούνε ..
    Αιώνια η μνήμη σε σας αδελφοί
    Στον τίμιο που πέσατε Αγώνα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή κατάγομαι από τα Μαρτυρικά Καλάβρυτα, που και αντιστάθηκαν και καταστράφηκαν από τα κατακάθια εκείνης της εποχής, ασχέτως αν κάποιοι θέλουν να περάσουν ανιστόρητα στοιχεία, δήθεν καλού αυστριακού στρατιώτη κ.λπ. (στην προπαγάνδα πρώτοι), πρέπει η ιστορία και η μνήμη να μη σβηστεί γιατί οι «άρχοντες» αυτού του τόπου είναι περισσότερο δωσίλογοι από εκείνους τότε. Όσο για τις αποζημιώσεις, νομίζω ότι είναι περισσότερο μια κουβέντα μεταξύ των μαρτυρικών πόλεων και χωριών που υπέφεραν και χάθηκαν άδικα τόσες ψυχές παρά μια ισχυρή πολιτική θέληση. Γιατί «αποζημιώσεις» δόθηκαν μέσω siemens και λοιπών σκανδάλων στις λίγες τσέπες που διαχειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου για να σωπάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μνημείο είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής για αυτά τα θύματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σεραφείμ ΤσιουγκρήςΤρίτη, 07 Νοεμβρίου, 2023

    Το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει είναι αυτό που προτείνετε στο άρθρο, ευθύνη δική μας είναι να πιέσουμε έστω και τώρα να αποκατασταθεί η μνήμη των νεκρών συμπατριωτών μας,και να μάθουν οι νεότερες γενιές τα δεινά του ναζισμού και του φασισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει φασισμός και δοσυλογισμός. Πάντα θα ανθίζουν αυτά τα δύο, αλλά πάντα θα βρίσκουν απέναντι τους την αντίσταση της πλειοψηφίας των ανθρώπων που θέλουν ειρήνη και ευημερία.
    Ναι οι αγώνες όσων πολέμησαν για τις μελλοντικές γενιές θα τιμάται και θα μνημονεύεται για πάντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ποιοι ειπαμε οτι μας κυβερνησαν μετα τους γερμανους;; Και τι προυπαρχουσα σχεση υπηρχε με αυτους;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημητρης ΓκορογιαςΤρίτη, 07 Νοεμβρίου, 2023

    ...............................................................
    Τα παιδιά μας περνούν ψιθυρίζοντας
    ποταμός μες στις πέτρες υπόγειος,
    Ένας λίβας που καίει σφυρίζοντας
    και γεμίζει με αίμα η Μεσόγειος.

    Ρίξε Απρίλη δυό νερά
    Φέξε και συ φεγγάρι,
    Άνοιξε γη να ξαναβγεί
    το μέγα άνθος της φυλής
    εκδίκηση να πάρει!
    (Μιχάλης Μπουρμπούλης Ο ΑΗ ΛΑΟΣ)

    Μιά εικόνα χίλιες λέξεις αγαπητέ Ιχνηλάτη:
    Εκατοντάδες Ευρυτάνες και Ευρυτάνισσες σε μια πορεία μνήμης, και απόδοσης σεβασμού! Μέσα σε συνθήκες τραγικές απο κάθε άποψη ο λαός εξυμνεί το λαό, βαδίζει με το κεφάλι ψηλά, αναμετριέται με το έρεβος, φτύνει κατάμουτρα το δυνάστη και τα εγχώρια τσιράκια του, υψώνει την δική του αγωνιστική σημαία, λέει το πιο μεγαλειώδες ΟΧΙ στο τέρας του φασισμού!
    80 χρόνια μετά και η πολιτεία, χτισμένη με το αίμα και τις σάρκες εκείνων που θυσιάσθηκαν για την ελευθερία της, ασελγεί και συνεχίζει να βιάζει εξακολουθητικά την ιστορική μνήμη.
    Οχι φίλε μου ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΕΙ η μεταπολεμική πολιτεία. Προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία με οδυνηρές περικοπές, συμψηφισμούς, παραλείψεις και αισχρές λαθροχειρίες!!!
    ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ, αυτή είναι μια σωστή φράση για να περιγραφεί η παντελής απουσία ενός μνημείου εκτελεσθέντων κατά τις δυο επιδρομές των χιτλερικών ορδών στο Καρπενήσι και την ευρύτερη περιοχή. Δυό Ολοκαυτώματα που βρίσκονται σε συνθήκες απόσβεσης, παρασιώπησης, υποβάθμισης. Μη τυχόν και το ξεσκάλισμα των γεγονότων φέρει στην επιφάνεια τη βρώμα και τα άπλυτα των ντόπιων δοσίλογων των φασιστοειδών και των γερμανοπροσκυνημένων!
    Το αντάξιο μνημείο των θυμάτων αυτής της θηριωδίας ΠΡΕΠΕΙ και ΘΑ ΓΙΝΕΙ με απαίτηση του Ευρυτανικού λαού!
    Σε πείσμα όλων εκείνων που το απέτρεψαν ως τα σήμερα. ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ!
    Δηλώνω ταπεινό "παρών" σε κάθε ανάλογη προσπάθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η μεγάλη αξία των αναρτήσεών σου, Ευρυτάνα,
    για να μπει φραγμός «στις υπόγειες διεργασίες φασιστικοποίησης της δημόσιας και κοινωνικής ζωής».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ιχνιλάτη εχω διαβάσει πολλά αρθρα σου στην κατιούσα. Συνέχισε να αποτελεις μια δυνατη φωνή που θα ταράζει τα νερά της απάθειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αραγε, πόσοι και ποιοί "να μιλήσουν" Ιχνηλάτη;
    Εδώ ο θεωρητικός απολογητής του δωσιλογισμού προσελήφθη σαν σύμβουλος του αριθμητικά μεγαλύτερου, "αριστερού" πολιτικού κόμματος της χώρας μας! Και δε σηκωθήκαν οι πέτρες.
    Εχει προχωρήσει βαθειά η σαπίλα και η παρακμή...
    Ισως αυτό δίνει μιαν ειδική πρόσθετη αξία στις φωνές των βοώντων "δεν είμαστε όλοι ίδιοι-δεν ξεχνάμε"!
    Μέχρι να ξαναμιλήσει η ψυχή των Αγράφων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ντροπή να μην υπάρχει έστω ένα μνημείο με τα ονόματα των δολοφονημένων πατριωτών.Προσπαθησαν και θα προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε.Οσο υπάρχουν σελίδες και πατριώτες όπως ο Ευρυτανίας ιχνηλάτης,υπάρχει ελπίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τι αλήθεια μπορεί να προσμένει κάποιος από τους πολιτικούς απογόνους των λυσσασμένων θεριών, που ρήμαξαν το Καρπενήσι και όχι μόνο αυτό.
    Μονάχα ο ίδιος ο λαός, μπορεί και αξίζει να τιμήσει την ιστορία και τους δικούς του ανθρώπους. Αυτός έχει το καθήκον να το κάνει.
    Την καλησπέρα μου φίλοι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Διάβασα το άρθρο του Ιχνηλάτη σήμερα το πρωί ,έπαθα ζημιά ,απέναντι στο χρέος που βάζει το ίδιο ,η ίδια η ζωή .Το άφησα για να επιστρέψω σκόπιμα «ΑΡΓΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ»(ποιητική συλλογή του Ρίτσου) Ώρα δύο παρά δέκα το βράδυ,λοιπόν εκεί όπου οι ψυχές ανοίγουν πιό πολύ και ας κλείνουν τα μάτια. Ενα εκπληκτικό άρθρο που θέτει την ευθύνη μας απέναντι στο φασισμό ,το πιό αποκρουστικό προσωπείο του καπιταλισμού,όχι μόνο στο επίπεδο της αρνησής του, του φαινόμενου του φασισμού,αλλά πιό πολύ στο ίδιο στο επίπεδο της καθημερινής δράσης και πάλης ,για να ξεριζωθεί σαν κοινωνική συνείδηση Ο Φασισμός,
    Λοιπόν όσο ο Καπιταλισμός υπάρχει θα αναπαράγεται και ο φασισμός,η Η Ευρυτανία ανέδειξε την Εποποιία του Αντάρτικου ,ο Δ.Σ.Ε πολέμησε για μιά Ελεύθερη Ελλαδα απέναντι σε ξένους και ντόποιους Δυνάστες,απέναντι στο φασισμό που γεννά το Κεφάλαιο για μια Ελλάδα Ελεύθερη,με το λαό κυρίαρχο και όχι Κομπάρσο στη ζωή του. Η πάλη απέναντι στο Φασισμό είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τη πάλη απέναντι στην αιτία που τον γεννά τον Καπιταλισμό,απέναντι στην ιδεολογία της Άρχουσας Τάξης που δεν έχει άλλη επιλογή από το να ξαναγράφει την ιστορία,επενδύοντας στην ιστορική διαστρέβλωση .Στο χέρι μας είναι να κραΤΉΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΜΝΗΜΗ ΑΝΑΜΕΝΗ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ,το ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ,Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΩΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΜΑΜΤΙΑ ΝΑ «ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ» Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΓΗ ,ΟΎΤΕ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ,ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ,ΟΣΟ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΓΝΩΣΗ ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΑΥΤΗΣ.ΜΕ ΕΝΑΥΣΜΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΣ ΚΆΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ,ΑΤΟΜΙΚΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ,ΠΩΣ ΨΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΑΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ,ΤΟΣΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ,ΌΣΟ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ,ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΉ ΩΣ ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΜΑ ,ΑΛΛΑ,ΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΜΕΣΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ''ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ'' ΦΩΝΑΖΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Οπως ανεφερα σε προηγουμενο σχολιο ειναι αναγκη να πιεσουμε την τοπικη αυτοδιοικηση και την πολιτικη ηγεσια να γινει το Μνημειο των σφαγιασθεντων και να ορισθει ημερα μνημης. Ετσι θα θυμιζει σε ολους τον ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΟΣΙΛΟΓΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ .Με την ευχη να υπαρξη φασισμος ποτε ξανα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια παραληψη στο σχολιο μουστην τελευταια φραση Να μη υπαρξη φασισμος ποτε ξανα

      Διαγραφή
  20. Ευρυτάνα ιχνηλάτη έδωσες το έναυσμα.
    Από εδώ και πέρα θα πρέπει να διεκδικήσουμε την τιμητική αποκατάσταση των ξεχασμένων θυμάτων του ναζισμού στο Καρπενήσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να μην αφήσουμε να ξεχαστούν.
    Σ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Iστορική φωτογραφία-ντουκουμέντο, μαζί με τόσες άλλες, που συγκινούν πλέον τη μειονότητα του λαού μας. Φοβάμαι ότι όσο θα αποζημιωθούν οι συγγενείς των παιδιών που δολοφονήθηκαν στα Τέμπη, τόσο θα υπάρξουν αποζημιώσεις και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για τα εγκλήματα αυτά.
    Συνυπογράφω το συγκλονιστικό σου κείμενο και ενώνω τη φωνή μου με τη δική σου, γνωρίζοντας βέβαια πως όλα δείχνουν μάταια σε μια παραιτημένη κοινωνία που έχει πάθει εγκεφαλικό (κατά τον αείμνηστο Χρόνη Μίσσιο).
    Καλή δύναμη, Ευρυτάνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δημητρης ΓκορόγιαςΠαρασκευή, 10 Νοεμβρίου, 2023

    Με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Γκορόγια (παράταξη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δ. ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ) το ζήτημα του μνημείου φονευθέντων θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στην προσεχή συνεδρίασή του που θα πραγματοποιηθεί στις 15-11-2023. Θα είναι το 15ο θέμα ημερήσιας διάταξης και θα είναι εισηγητής ο ίδιος . Ταυτόχρονα με την ανέγερση του μνημείου επιδιώκεται και η καθιέρωση της 7ης Νοεμβρίου ως ημέρας μνήμης των θυμάτων αλλά και μνήμης γενικότερα των θηριωδιών που προξένησαν οι χιτλεροναζιστικές ορδές και τα ντόπια δεκανίκια τους στον τόπο μας. Για να μην ξεχάσει κανείς μας το: ποτέ πια ξανά φασισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ιχνηλάτης διαβάζοντας το προηγούμενο σχόλιο για την παραπομπή από τον εκπρόσωπο της Λαικ.Συσπείρωσης του θέματος που ανάδειξες στο δημοτικό συμβούλιο καρπενησίου για να ληφθεί απόφαση, ένα θα πω. κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και καμία προσπάθεια δεν πέφτει στο κενό. Εύχομαι όλα να πάνε καλά στις 15 του μηνός.
    Ρουμελιώτης Κρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλαβρυτα-Δίστομο-Ευρυτανια-Γάζα

    Ένας ήταν, ειναι και θα ειναι ο εχθρός για τους λαούς! Ο ιμπεριαλισμός!

    Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε τις παλαιες και σύγχρονες γενοκτονίες του εχθρού της τάξης μας!

    Η ιστορία γράφεται με ΑΝΥΠΑΚΟΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τα τόσα πολλά και εκτενή σχόλια αποδεικνύουν πόσο δίκαιο είναι το αίτημα για ένα αξιοπρεπές μνημείο ως κεράκι άσβεστο στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για την μονάκριβη τη λευτεριά! Μένει μόνο η πρωτοβουλία του Δημήτρη Γκορόγια να βρει ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ευήκοα ώτα!! Οψόμεθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγγελική ΚομπογιάννηΣάββατο, 11 Νοεμβρίου, 2023

    Συμφωνώ κ συνυπογράφω με αυτή την απαίτηση Ευρυτανα. Εστω κ καθυστερημένα θα πρέπει να στηθεί αυτό το μνημείο στη μνήμη όλων των αδικοχαμένων θυμάτων του φασισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΟΥ ΣΕ ΤΙΜΑ. ΕΥΓΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΊ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΒΛΕΨΗ ΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΥΒΡΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μαργαρίτης ΘόδωροςΣάββατο, 11 Νοεμβρίου, 2023

    Η απέραντη θλίψη μας για την αντιμετώπιση με χυδαίο τρόπο της υπέρτατης θυσίας του πλήθους των αγωνιστών πρέπει να μετουσιαστει σε δράσεις πολυποικιλες.
    1.Μνημείο, για τη μαρτυρία του εγκλήματος. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου επίσημη πρωτοκολλημενη αίτηση.
    2.Αρθρογραφία παντού.
    3.Αιτημα για μαρτυρική πόλη, το ΚΑΡΠΕΝΉΣΙ και μαρτυρικά χωριά όσα κάηκαν,Κρικελλο κ.λ.π
    Πρέπει να επικεντρώσου σε αυτές τις δράσεις άμεσα και με επιμονή γιατί όταν υπάρχει καθηγητής σε πανεπιστήμιο που διδάσκει πως οι Γερμανοί έκαναν τις θηριώδες τους επειδή υπήρχε η δράση των ανταρτών και μάλιστα το πρόσωπο αυτό αξιοποιείται από κόμμα ως επικεφαλής της προπαγάνδας του η όταν στο μνημείο του πρώτου νεκρού Ελασίτη η σημαία εξαφανίζεται 7 φορές, οι καιροί ούτε μενετοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Προς ενημέρωσή σας αναρτούμε και την ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρπενησίου για την Διεκδίκηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου στις 15-11-2023.

    Ιδού :

    *****
    ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
    ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

    11-11-2023

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Γκορόγια στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων του ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί στις 15-11-2023, συμπεριλήφθηκε και το 15ο θέμα που αφορά την συζήτηση-απόφαση ανέγερσης μνημείου απόδοσης τιμών και διατήρησης της ιστορικής μνήμης, για τα θύματα της διπλής επέλασης των ναζιστικών στρατευμάτων εναντίον της πόλης Καρπενησίου και της ευρύτερης περιοχής την 7-11-1943 και την 9-8-1944.

    Την εισήγηση θα πραγματοποιήσει ο ίδιος σύμβουλος.

    ΕΙΝΑΙ ΥΨΙΣΤΟ ΧΡΕΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ 80ΧΡΟΝΗ ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΕΒΕΙΑΣ

    ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑΓΜΑΤΑΛΗΤΕΣ

    ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΤΟΣΟΣ ΠΟΝΟΣ, ΒΙΑ, ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΘΡΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

    ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ !

    ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
    ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αγαπητέ Ιχνηλατη, η συντήρηση της ιστορικής μνήμης με αναφορά σε μεγάλα γεγονότα, τραγωδίες η εποποιίες αποτελεί προσφορά στον λαό μας για αναστοχασμο και αυτογνωσία. Για την πόλη του Καρπενησίου υπάρχει ένα ανεκπλήρωτο χρέος απέναντι στην ιστορία και στους αδικοχαμένους συμπατριώτες μας από τις θηριωδίες του φασισμού και των ντόπιων συνεργατών τους. Λένε οτι οι "νικητές γράφουν" την ιστορία, όμως την ιστορία την γράφουν αυτοί που είναι οι συντελεστές των γεγονότων. Οι άλλοι την παραγράφουν η την σοβατίζουν στους τοίχους του Σχολείου των Κορυσχάδων για να την αποκρύψουν. Η ιστορία όμως εκδικήται και διαπόμπευει όσους την παραχαράσσουν. Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου που η ιστορία αποκαλύπτεται και αποκαλύπτει,
    αναγκάζοντας τους να βγάζουν λογίδρια για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που άλλες εποχές διαστέβλωναν και συκοφαντούσαν Είναι εκδίκηση της ιστορίας να μιλούν για τον ΕΛΑΣ και τον Βελουχιώτη άνθωποι που μιλούσαν γιαυτα με απαστροφή και ίσως το κάνουν ακόμα στο κατάλληλο ακροατήριο, αλλά όχι στον δημόσιο λόγο τους. Η πρόταση του Δημήτρη Γκορόγια αποκαθιστά την ιστορική μνήμη και το χρέος της πόλης απέναντι στην ιστορία. Εύχομαι και ελπίζω να βρει αποδέκτες που να τιμούν τον θεσμικό τους ρόλο με το χρέος απέναντι στους νεκρούς και την αλήθεια, αποτυπωμένα στην πλάκα ενός μνημείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ακευσώ Κρίκελλο ΕυρυτανίαςΤρίτη, 14 Νοεμβρίου, 2023

    7 Νοέμβρη του Σκιγιάτη, του αιματοκυλισμένου 2023…
    Σκιαγμένο το φεγγάρι συμμαζώνει τα δάκρυα της Γυναίκας που κρατά στην αγκαλιά της αγριολούλουδα…
    Αργοσέρνοντας το βήμα της γυροφέρνει το βλέμμα το γεμάτο απόγνωση, απορία, θλίψη, παράπονο σε πλατείες και σταυροδρόμια της πολύπαθης πρωτεύουσας της ανταρτομάνας Ευρυτανίας…
    Ψάχνει…
    Διαβάζει επιγραφές…
    Αναζητά ονόματα…..
    Σκύβει στ’ αποκαΐδια της ψυχής, σκαλίζει τη στάχτη της και γράφει …..
    Γιάννης Ψιλόπουλος
    Ανδρομάχη Φαρμακίδη
    Φωτεινή Μαμαλιού
    Νίκος Τσουκαλάς
    Χαράλαμπος Παπαθανασίου
    Αγγελική Συγγούνη
    Μαρία Σκοτίδα
    ……………………………………….. γράφει….
    Γράφει για να μνημονεύσει όσους η Πολιτεία ξόριασε στης αρνησιάς τη λίμνη…..
    Γράφει, ογδόντα χρόνια μετά τον ξολοθρεμό, γιατί οι θιασώτες της αραχτής και της αρπαχτής, της δουλοπρέπειας και του ωχαδερφισμού, πέταξαν στις σάρες των ανυπότακτων ευρυτανικών βουνών την Ιστορική Μνήμη, έπνιξαν τα οράματα της Ανταρτοσύνης στους βούραγκες της Λήθης….. Ανθρωποειδή χτισμένα μέσα στην ατσαλάκωτη κουστουμαρισμένη τους κορνίζα, ακκίζονται στον καθρέφτη της χαμερπίζουσας ματαιοδοξίας τους, προσφέροντας στους υπηκόους «εορτές» και «πανηγύρια» ιοστεφανωμένα με τσίπουρα, πίτες, κοψίδια, και λικνίσματα διονυσιακά…
    Κι αυτοί, ευνουχισμένοι, γυρίζουν στον καναπέ της αυτόδουλης ζωής τους, παίζουν με το κινητό τους, παραγγέλνουν πίτσες και σουβλάκια, βλέπουν τη «σάρα και τη μάρα» στα κανάλια, πού και πού ακούνε ειδήσεις, βλέπουν τα αιμόφυρτα παιδάκια στην Παλαιστίνη, σχολιάζουν: -Αααααα!!! Τα καημένα! Και συνεχίζουν να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.
    Αργόσυρτο το μοιρολόι ξεχύνεται απ’ τα χείλη της μαυροφορεμένης Γυναίκας για να χαιρετίσει τον μισοσβησμένο Ήλιο της Δικαιοσύνης.
    Δυσβάσταχτος κόμπος στον λαιμό ανακαλεί τους νεκρούς.
    Λυγμός αγιοκέρι γι’ αυτούς που θυσιάστηκαν στον Βωμό των Ιδανικών.
    Γεμίζει ο αέρας μάτια βυθισμένα στη θλίψη.
    Τα λυπήθηκε η Κλωθώ και στρογγυλοκάθισε στα σκαλιά του Δημαρχείου…
    Στρίβει και ξαναστρίβει στ’ αδράχτι της το νήμα για να το δώσει στις υφάντρες της να ξομπλιάσουν τα ονόματα των Ηρώων που όργωσαν τα διάσελα της Λευτεριάς, των ανθρώπων που βασανίστηκαν, που κάηκαν ζωντανοί, που δολοφονήθηκαν…..
    Και κάθε φορά που φτύνει το νήμα για να το ψιλομακρύνει, γιατί είναι ο κατάλογος μακρύς, φασκελώνει τους απανταχού «γυμνοσάλιαγκες» της εξουσίας που φρόντισαν και φροντίζουν επιμελώς να θάψουν το αλφαβητάρι της Θυσίας, να κόψουν τον ομφάλιο λώρο των παιδιών με τη Μνημοσύνη. Να μην μάθουν ποτέ τι έγινε στον τόπο τους. Να μην κοντοστέκονται σε Μνημεία-Προσκυνήματα και να μην σφυροκοπάνε τις κοιμισμένες αποχαυνωμένες συνειδήσεις των μεγάλων μ’ εκείνα τα ανελέητα «γιατί» τους:
    - Γιατί έκαψαν τον πατέρα σου, παππού;;
    -Γιατί δεν τιμωρήθηκαν οι φασίστες κατακτητές και οι συνεργάτες τους;;
    -Γιατί δεν αποζημίωσαν ποτέ οι Γερμανοί τις οικογένειες των θυμάτων;;
    -Γιατί δεν τα γράφουν στα βιβλία της Ιστορίας που μας διδάσκουν;;
    -Γιατί σκοτώνουν την Αλήθεια;;
    -Γιατί το Κράτος αδιαφορεί και δεν τιμά αυτούς τους Νεκρούς;
    -Γιατί την προτομή της 18χρονης Αγωνίστριας Παναγιώτας Σταθοπούλου στο έμπα του Μεγάλου Χωριού την έφτιαξαν ο θείος της και οι θείες της;;
    -Γιατί το Μουσείο στις Κορυσχάδες είναι 3 χρόνια κλειστό;
    -Γιατί στο χωριό της μάνας σου στο Κρίκελλο δεν ονοματίστηκαν δρόμοι προς τιμήν των οραματιστών δασκάλων Βασίλη Ι. Παπανικολάου, και Δημητρίου Ν. Σαξώνη;
    -Γιατί; Γιατί;;;………
    Δίπλα στην Κλωθώ ξαποσταίνει η μαυροφορεμένη Γυναίκα και σε κάθε στρίψιμο του αδραχτιού μαδάει από ένα αγριολούλουδο στη μνήμη της 11χρονης Ντίας, του Γιάννη, του….. της ….. , προσμένοντας να τιμηθούν κατά πώς Τους πρέπει, ν’ αναπαυτεί η ψυχούλα Τους που μέχρι σήμερα βολοδέρνει αδικαίωτη στα λιβάδια με τ’ ασφοδέλια.
    Ακευσώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Εις το όνομα των νεκρών ηρώων του λαού μας -από την Αντίσταση ως το Πολυτεχνείο και ως το... μέλλον-

    όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι ειδικά τη σημερινή ημέρα είμαστε στο πλευρό της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και του αγαπητού, εκλεκτού συναγωνιστή μας Δημήτρη Γκορόγια που θα δώσει τη μάχη, εξ' ονόματος όλων μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου,

    για την Αποκατάσταση της Ασέβειας και την Επαναφορά της ιστορικής Μνήμης στον Τόπο μας,

    μέσω της Πρότασης, που παλεύουμε, μοναχικά ίσως, κάποιοι άνθρωποι επί τόοοοσα χρόνια,

    και αφορά την Ανέγερση Μνημείου στην Πόλη μας και τον Ορισμό Ημέρας Μνήμης προς τιμήν των δολοφονηθέντων συμπατριωτών μας από τις 2 επιδρομές των Γερμανών ναζί και των δωσίλογων συνεργατών τους στο Καρπενήσι και στην ευρύτερη περιοχή το Νοέμβρη του 1943 και τον Αύγουστο του 1944.

    Καλή δύναμη - ψυχή βαθιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Οι φασιστοναζίδες έχουν ζώσει και πάλι τις ζωές μας, ποιός να νοιαστεί για τα παλιά;.. Και κάπως έτσι διαιωνίζονται τα εγκλήματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητοί φίλοι και φίλες...

    Είχαμε μία πολύ σημαντική εξέλιξη.

    Σύντομα ενημέρωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια-γνώμες εκφράζουν αποκλειστικά τους συντάκτες τους.